Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Rize Yaylaları - Yürüyüş Rotaları

Rize Yaylaları Yürüyüş Rotaları

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları
Rize Yaylaları - Yürüyüş Rotaları

 

Rize il sınırında yer alan eski göç yolları ve yayla patikalarının neredeyse bin kilometreye varan bir rota oluşturduğu göz önüne alınırsa, bu rehberde sadece  sembolik olarak en popüler yayla yürüyüş parkurlarına yer verildiğini özellikle belirtelim.

Rize Yaylaları Yürüyüş Rotaları

  1. Gürcüdüzü-Çatak Yaylası (10 km) Bir bölümü eski patika, bir bölümü ise yeni açılan toprak yol üzerinden geçen güzergah Solorez ve Salma şelaleleri eşliğinde Çatak Yaylası’na uzanıyor.
  2. Yukarı Balıklı Yaylası-Üçgöller (gidiş-dönüş 6 km) Yukarı Balıklı Yaylası’ndan başlayan rota dere boyunca düz bir hatta ilerliyor. Daha sonra sol tarafa  doğru yavaş yavaş tırmanarak Üçgöller çanağına erişiyor. Tüm göllerin etrafını dolaşmak için fazladan bir kilometrelik bir daire çizeceğinizi belirtelim.  Sisli havalarda göllerin etrafında yolunuzu kaybedebilirsiniz, dikkatli olun. 
  3. İntor Yaylası-Şorak Yaylası-Kayadibi Yaylası (12,5 km) Bölüm bölüm taş döşeli tarihi patikalardan geçen rota, yayla hayatından kesitler sunuyor. İntor’dan artık kullanılmayan Şorak Yaylası’na yükselen parkur, dere yatağını izleyerek Kayadibi Yaylası’na kadar iniyor.
  4. Golezana Yaylası-Eğrisu Gölü-Eğrisu Yaylası (8 km) Golezana Yaylası’ndan eski patika kullanılarak Marselavat Vadisi’ne iniliyor. Bundan sonraki bölümde rehberiniz gölden gelen dere yatağı olacak. Eğrisu (Ergiş) Gölü’ne ulaştıktan sonra geriye dönüşte yine dere yatağını takip ederek Eğrisu Yaylası’na varacaksınız.
  5. Komati Yaylası-Didingola (6 km) Çamlıhemşin Topluca köyünün kullandığı iki yayla birbirine eski bir patikayla bağlanıyor. Rotamız aralarında yaklaşık 800 metre yükseklik farkı bulunan Didingola Yaylası’ndan Marselavat Vadisi’ndeki Komati Yaylası’na iniyor.
  6. Didingola Yaylası-Kaçkar Gölü-Dadala Pansiyon-Avusör Yaylası (8,5 km) Önereceğimiz rota bölgeye yürüyüş turu yapan seyahat acentelerinin en çok kullandığı güzergahlardan biri. Avusör Yaylası’ndan yumuşak bir tırmanışla Kaçkar Deresi Vadisi’ne geçiyoruz. Dadala Pansiyon’un arkasındaki sırta kadar yeniden yükselen rota, bu noktadan Kaçkar Gölü ve Didingola Yaylası’nın bulunduğu vadiyi gözler önüne seriyor. Bundan sonraki bölümde inişe geçilerek göl kenarından yaylaya ulaşılıyor. 
  7. Avusör Yaylası-Huser (8 km) Ayder Yaylası çevresindeki yürüyüş parkurlarından biri olan güzergah bölgede en çok yürünen rotalar arasında. Avusör Yaylası’ndan başlayıp Dobape ve Peryatak mezralarından geçerek Huser Yaylası’na ulaşan parkur boyunca harika manzaralar yürüyüşünüze eşlik edecek. 
  8. Huser Yaylası-Ayder Yaylası (3,5 km) Rota, neredeyse tüm Kaçkar Dağları manzarasını seyreden bir tepeye konumlanan Huser Yaylası’ndan başlayıp orman içi bir yoldan Ayder Yaylası’na kadar inişi kapsıyor. Yürüyüş boyunca bölgedeki değişik mantar çeşitlerini gözlemleme fırsatı bulacaksınız. 
  9. Çaymakçur Yaylası-Göller-Yukarı Kavron Yaylası (7 km) Karadeniz, Adsız ve Büyükdeniz gölleri gibi buzul göllerini görebileceğiniz parkur, önce yükseklere tırmanıp daha sonra Kavron Yaylası’na iniyor. Çoğu zaman sisli olan bölgede yanınıza rehber almadan yola çıkmayın. 
  10. Ayder Yaylası-Hazindak Yaylası (6 km) Ayder Kaplıcası’nın yakınlarından başlayan patika geçtiğimiz yıllarda düzenlemeler yapılarak doğaseverlerin hizmetine sunuldu. Patika üzerindeki iyileştirmeler aşırı yağmur ve heyelanlar nedeniyle bozulsa da, parkur oldukça keyifli. Ayder tarafından başlayanlara sürekli bir yamacı tırmanmak zorunda kalacaklarını hatırlatalım. 
  11. Hazindak Yaylası-Samistal Yaylası (5 km) Bir bölümü taş döşeli olan bu eski yayla yolu, doğal güzelliklerle bezeli harika bir güzergah. İsteyenler rotayı kısaltarak Amlakit Yaylası’na inebilirler. 
  12. Pokut Yaylası-Hazindak Yaylası (8 km) Bir zamanlar yaylaya göç edenlerin ayak sesleriyle çınlayan eski patika, şimdilerde araç yoluna dönüşse de, keyifli bir zaman dilimi vadediyor konularına. Bir sırttan ilerleyerek hem Ayder Yaylası Vadisi’ni hem de Palovit Vadisi’ni gören bir güzergahtan geçeceksiniz. 
  13. Çiçekli Yayla-Hacıvanak Yaylası (7 km) Çiçekli Yayla’dan Kale geçidini aşarak Hacıvanak Yaylası’na inen rota Çiçekli, Micovit ve Kardavit göllerinden geçiyor.
  14. Çiçekli Yayla-Tatos Sulak Göller-Verçenik Yaylası (10 km) Tatos Dilek Dağları’nın eteklerindeki bu yürüyüş Çiçekli Yayla’dan başlayıp Tatos Sulak ve Mocar gölleri üzerinden Verçenik Yaylası’na ulaşıyor. 
  15. Tahpur Yaylası-Balıklı Gölü-Ambarlı Yaylası (6 km) Fırtına Vadisi’nin sonunda yer alan Tahpur Yaylası’nı Çayeli Senoz Vadisi sakinleri kullanıyor. Yayladan başlayan yürüyüş Verçenik, Tatos ve Kaçkar dağları manzarası eşliğinde bir sırtı aşarak Balıklı Gölü’ne iniyor. Ardından dere yatağı takip edilerek Ambarlı Yaylası’na ulaşılıyor.

Pokut Yaylası

Yürüyüş ve Araç Rotaları İçin Önemli Uyarılar

  • Yürüyüş etkinliğini planlarken asla yalnız başınıza yola çıkmayın. Yanınıza mutlaka bölgeyi bilen bir rehber veya Kaçkar Milli Park Bölge Müdürlüğü’nün eğittiği alan kılavuzlarından birini alın. Bölgeye turlar düzenleyen TURSAB belgeli seyahat acentelerinden de yararlanabilirsiniz. 
  • Bölgenin karakteristik iklim özelliği sürekli yoğun sis ve özellikle sabah saatlerinde ortaya çıkan nemdir. Islanabileceğinizi göz önüne alarak tozluk kullanabilirsiniz. 
  • Yanınızda mutlaka bir çöp poşeti bulundurun ve kesinlikle bütün çöplerinizi geri götürün. Unutmayın ki, doğaya ne kadar saygılı olur ve onun ritmini bozmazsak, bize cömertçe sunduğu nimetler o denli çoğalacaktır. 
  • Parfüm veya deodorant kullanmayın, yoksa koku meraklısı arılara davetiye çıkarmış olursunuz. Doğal ortamda envai çeşit çiçeğin peşinde koşan arıların size yoldaşlık edeceğini aklınızdan çıkarmayın. 
  • Ağaçlara ve çevrenize zarar vermeyin. 
  • Bölgenin dağlık yapısından dolayı pek çok yerde cep telefonu çekmediğini göz önünde bulundurun. Yola çıkmadan önce seyahatinizle ilgili detaylı araştırma yapın. 
  • Yanınızda mutlaka pusula, GPS, harita ve panço bulundurun. 
  • Yoğun sis nedeniyle yolu kaybetme riski bulunduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Takip ettiğiniz rotadan emin değilseniz, nerede olduğunuzu bildiğiniz en son noktaya geri dönün. 
  • Bölgede kış ayları çetin geçiyor. Çok soğuk ve yoğun karlı olan kış döneminde yürüyüş etkinliğini düzenlemeyin, eğer yapacaksanız çok kısa rotaları tercih edin.
  • Özellikle Kaçkar Dağları bölgesinin coğrafi konumu gereği yörede hatırı sayılır bir ayı popülasyonunun var olduğunu hatırlatalım. Yürürken  yanınızdakiyle konuşmak, şarkı söylemek, çantanıza takacağınız bir zilin ses çıkarması, ıslık veya düdük çalma gibi hareketlerle ormandaki varlığınızı vurgulamak, yaban hayatla karşılaşma riskinizi en aza indirgeyecek önlemlerdir. Varlığınızın farkına varan her türlü hayvan saklanacak ama her hareketinizi mutlaka gözlemleyecektir. Sakin olun ve asla paniğe kapılmayın.
  • Yaban hayatının bulunduğu bölgelerde konaklarsanız, çadırınızın dışına hiçbir yiyecek bırakmayın. İnsan yiyecekleri yaban hayvanları için zararlıdır. Beslenmek hayvanlarda genellikle agresif davranışlara yol açar. Yaban hayvanlarına yiyecek vermeyin.
  • Karşılaştığınız her yaban hayvanına gereken saygıyı gösterin ve gerekli mesafeyi koruyun. 
  • Yayla yollarının hemen hepsi toprak yoldur. Bu nedenle altı yüksek ve 4x4 araçlarla yola çıkmalı ve yanınızda mutlaka çekme halatı bulundurmalısınız.
  • Yüksek yayla yolları bazen Mayıs sonuna kadar kapalıdır. Yetkililerden bilgi almadan asla yola çıkmayın. 
  • Rotanızı belirlerken mutlaka bölgeyi bilen kişilere danışın.
  • Yola çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin. 
  • Yayla yollarında yapacağınız gezilerde kilometre bilgisi çoğu zaman saatle uyum sağlamaz. Kimi zaman 20 kilometrelik mesafeyi 2-3 saatte alacağınız yollarla karşılaşabilirsiniz. Günlük rotanızı belirlerken her türlü olasılığı göz önüne alın.
  • Çoğu yaylada bakkal bulunmaz. Yiyecek açısından tedarikli olun.

destekleyici kaynak
Yaylalar Kenti Rize I, Kaçkar Turizm Birliği

 


Tarih 2020-03-27 20:47:38

Rize Yaylaları Yürüyüş Rotalarıçatak yaylasıbalıklı yaylaintorşorakgolezanakomatididingoladadala pansiyonavusorhuserayderçaymakçurkavronhazindaksamistalpokuthacıvanaktatosverçeniktahpur
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Murat SARI

Türkiye'deki doğal tatil cennetleri

Murat SARI 4 ay önce

Murat SARI

Kış Tatilinde Gidebileceğiniz 5 Rota

Murat SARI 11 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Apollon Smintheus Kutsal Alanı

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 11 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

BABAKALE Gezilecek Yerler (Gezelim Görelim VLOG)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Assos Sivrice Koyu'nda Macera: Çıplak Elle AHTAPOT AVI

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce

İbrahim DEVECİ

Türkiye'de glamping deneyimi yaşamak isteyenler için 5 efsane yer

İbrahim DEVECİ 1 yıl önce