Genel Bilgiler
Çamkoru Tabiat Parkı eski Ankara-Bolu devlet karayolu güzergahında bulunmaktadır. Karayolu sahayı ikiye bölmüş vaziyettedir. Alanın bir bölümü orta ve kalın ağaçlık çağında doğal sarıçam ve karaçam ağaç türleri ile kaplıdır. Diğer bölümü orman içi açıklık ve Çamkoru Göletinden oluşmaktadır
Flora Bilgileri
Çamkoru Tabiat Parkının florasının tespiti için toplanan örnekler 28 farklı familyaya aittir. Bu familyalar: Apiaceae (Maydanozgiller), Asclepiadaceae (İpekotugiller), Asteraceae (Papatyagiller), Berberidaceae (Kadıntuzluğugiller), Boraginaceae (Hodangiller), Butomaceae (Hasırotugiller), Campanulaceaea (Çançiçeğigiller), Cistaceae (Ladengiller),Crassulaceae (Damkoruğugiller), Cupressaceae (Servigiller), Dipsacaceae (Tarakotugille), Fabaceae (Baklagiller), Fagaceae (Kayıngiller), Hypericaceae (Sarı kantarongiller), Iridaceae (Süsengiller), Lamiaceae (Ballıbabagiller), Liliaceae (Zambakgiller), Orchidaceae (Salepgiller), Papaveraceae (Gelincikgiller), Pinaceae (Çamgiller), Plantaginaceae (Sinirliotgiller), Poaceae (Buğdaygiller), Potamogetonaceae, Primulaceae (Çuhaçiçeğigiller), Ranunculaceae (Düğünçiçeğigiller), Rosaceae (Gülgiller), Salicaceae (Söğütgiller), Solanaceae (Patlıcangiller)’dir.
Türler içerisinde baskın vejetasyonu oluşturan ağaç ve çalı türleri ise; Abies bornmülleriana (Uludağ göknarı), Berberis crataegina (Karamuk, kızamık), Crataegus monogyna subsp. Monogyna (Adi alıç), Fagus sylvatica (Batı kayını, Avrupa kayını), Juniperus communis subsp. Communis (Adi ardıç, Yaygın ardıç), Juniperus excelsa (Boylu ardıç, Bozardıç), Pinus nigra (Karaçam), Pinus sylvestris (Sarıçam), Populus alba (Akkavak), Populus tremula (Titrek kavak), Quercus pubescens (Tüylü meşe)’dir.
Fauna Bilgileri
Çamkoru Tabiat Parkı sınırları içindeki genel omurgalı fauna yapısı, yakın çevre de dikkate alındığında oldukça zengin omurgalı tür topluluğuna sahip olduğu görülür. Bu bölgede, yapılan habitat çalışmaları ve literatür kayıtları dikkate alındığında 4 familyaya ait 5 ikiyaşamlı (Classis: Amphibia), 7 familyaya ait 12 sürüngen (Classis: Reptilia), 25 familyaya ait 43 kuş (Classis: Aves), 14 familyaya ait 26 memeli türünün (Classis: Mammalia), toplam olarak 85 tür omurgalının yayılış gösterdiği söylenebilir.
Kaynak Değerler
Kültürel Değerler
Çamlıdere İlçesinin tarihçesi hakkında kesin bir bilgiye dayanan herhangi bir kaynak mevcut değildir.
İlçede Selçuklu dönemine ait Peçenek Beldesinde bir Camii bulunmakta, ilçeye bağlı köy isimlerinden de anlaşıldığına göre bu köyleri kuranların Orta Asya’dan geldikleri kanısına varılmaktadır. Bunun yanı sıra Bizans Dönemine ait mezar ve yerleşim yerleri gibi kalıntılara da rastlanmaktadır.
Ayrıca Çamlıdere ilçe merkezine Hz. Muhammed'in (SAV) manevi evladı Ömer-ül Faruk’un dördüncü soyundan gelen Şeyh Ali Semerkandi’ye ait türbe bulunmaktadır. Söz konusu türbe yurdumuzun her bölgesinden gelen vatandaşlarımız tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedi.
Rekreasyon İmkanları
Çamlıdere bölgesi, kent hayatının stresinden bunalmış ve sıkılmış Ankara halkı için çeşitli turistik amaçlara yönelik hizmet sunma imkanları bakımından en elverişli ve en yakın yer olma özelliğini bünyesinde barındırmaktadır.