Genel Bilgiler
2011 yılında tescil edilen Çınarsuyu Tabiat Parkı, Ordu ilinin Ünye ilçesinde yer almaktadır.
Samsun-Ordu karayolu üzerinde yer alan Tabiat Parkı, Ünye ilçe merkezine batı istikametinde 10 km uzaklıktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı’na 71 km ve Ordu-Giresun Havalimanı’na ise 77 km uzaklıktadır.
Tabiat Parkı’nın ilçe merkezine yakın olması, kolay ulaşılır olması, denize kıyısı olması, deniz ve orman havasının birlikte yaşanabilmesi ve konaklama ünitelerinin (Kır Evi ve Çadırlı Kamp Alanı) olması sebebiyle ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.
Deniz-kumsal ekosisteminin çeşitli orman ağaçlarıyla bütünleşmesiyle kentte yaşayanların rekreasyonal ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir alan özelliğindedir.
Tabiat parkı içinde; günübirlik kullanıma yönelik çeşme, çocuk oyun alanı, ahşap serender, piknik masaları ile konaklama için çadırlı kamp alanı ve kır evleri yer almaktadır.
Flora Bilgileri
Alanda yapılan arazi çalışmaları ve literatür kaynaklarının taranması sonucunda 88 familya, 254 cins ve bu cinslere ait 315 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 22’si Karadeniz Elementi (Hirkanya ve Öksin Elementleri dahil), 73’ü Avrupa-Sibirya (Kafkasya Elementleri de dahil), 8’i İran-Turan, 17’si Akdeniz, 11’i Doğu Akdeniz fitocoğrafik bölgesine ait iken, 6 tanesi de kozmopolit olup dünya ölçeğinde yaygın dağılışa sahiptir. Geriye kalan 178 takson ise ya herhangi bir fitocoğrafik element içerisine dahil değildir veyahut da henüz dahil edilmediği için belirsiz statüdedir.
Fauna Bilgileri
Çınarsuyu Tabiat Parkı, 6,72 hektarlık bir alana sahip olmakla birlikte orman, kumul ve dere gibi faunistik yapıyı çeşitlendiren ve zenginleştiren özellikli habitatlara sahiptir. Doğal kaynaklar ekolojik olarak sınıflandırıldığında yenilenebilir ve yenilenemez kaynaklar olarak sınıflandırılabilir. Yenilenebilir özellikteki doğal kaynaklar, belli sınırlar içerisinde kendi kendini yenileyebilen veya tüketilmesi mümkün olmayan doğal kaynaklardır. Küresel ölçekte su da yenilenebilir özellik gösteren doğal kaynaklar arasında değerlendirilmektedir. Belirli kullanım sınırları içerisinde su hidrolik döngü yoluyla kendi kendini durmadan yenileyebilir.
Saha gözlemlerini destekleyici olarak proje alanı içerisinde yaşayan yöre halkı ile arazi çalışmaları sırasında ayrıca yüz yüze görüşmeler de gerçekleştirilerek, verilerin kapsamlı literatür kontrolleri de yapılmıştır. Gözlem, inceleme ve değerlendirme çalışmaları sonuçlarına göre proje alanı ve yakın çevresinde yaşadığı belirlenen kuş türü sayısı 78’dir. Alanda 18 tür memeli hayvan türü tespit edilmiştir.
Kaynak Değerler
Sahanın ana kaynak değeri ormanlık alan, bitki örtüsü ve denizin bir bütünlük oluşturmasıdır.
Kültürel Değerler
Tabiat Parkı’nın bağlı bulunduğu Ünye İlçesi ise Karadeniz Bölgesi kültürel özellikleri ile harmanlanmış zengin bir kültüre sahiptir. Ünye, son yıllarda yapılan turizm etkinlikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmiş ve eşsiz güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla Ordu’nun önem kazanan bir ilçesi olmuştur. Bu mekanları özetleyecek olursak; Ünye Kalesi, Kaya Mezarları, Yunus Emre Türbesi, Aya Nikola, Eski Ünye Evleri, Kadılar Yokuşu, Bakırcılar Arastası, Saray Surları gibi kültürel özellerinden dışında yöreye has yemek kültürü özelliklerini tanıtmak ve bu tarz yerel değerlerin unutulmaması ve yöre halkına alternatif geçim kaynakları oluşturabilmek adına, Çınarsuyu Tabiat Parkı içerisinde var olan tesislerin restorasyonunun yanı sıra geliştirilecek yeni tesisler ile alana gelecek ziyaretçilerin beğenisine sunulabilme potansiyeli bulunmaktadır.
Rekreasyon İmkanları
Tabiat Parkı gerek il merkezlerine olan yakınlığı, Doğu Karadeniz Sahil Yolu üzerinde bir konumda yer alması, ulaşım kolaylığı ve çeşitliliği, gerekse sahip olduğu doğal kaynak değerlerinden dolayı özellikle hafta sonları çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Tabiat Parkı’nın en önemli kaynak değeri hiç şüphesiz alanın kuzeyindeki Karadeniz kıyısı boyunca yer alan doğal kumsalı olarak ön plana çıkmaktadır.
Tabiat Parkı içerisinde yer alan plantsyon orman dokusu, kumsal yapısı ve dereler ile alan içerisindeki Kır Evleri (Bungalov) Kamp Alanları, İdare Binası, Satış Noktası (market, fırın, çay ocağı vb.), Kır Lokantası, idari birimler ve günübirlik kullanım alanları birlikte düşünüldüğünde alana dışarıdan gelen ziyaretçiler alanı daha uzun süreli kullanabilmektedir.