Genel Bilgiler
Tabiat Parkı, Amasya il merkezine 62 km uzaklıkta olup alana ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. Taşova ilçe merkezine uzaklığı ise 22 km’dir. Amasya Merzifon Havaalanı’ndan Tabiat Parkına olan mesafe 91 km’dir.
Alan, ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, göl-deniz bisikleti, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir.
Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik kır lokantası, yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, büfe, çeşme ve otopark yer almaktadır.
Alan içerisinde 20 adet kır evi mevcut olup ailelerin (4 kişilik) konaklamasına elverişlidir.
Boraboy Gölü Tabiat Parkı’nın kuzey yamaçlarında ağırlıklı olarak Doğu Kayını, Karaçam, Sarıçam ve Meşe ağaçları yer almakta olup, alanın güney yamaçlarında ise Sarıçam, Karaçam ve karışık çalı toplulukları yer almaktadır.
Doğal heyelan set gölü karakterindeki Boraboy Gölü, alana sucul yaşam anlamında en önemli katkıyı sunmaktadır.
Flora Bilgileri
Amasya bölgesi endemik bitkiler açısından önemli bölgelerden birisi olup, Boraboy Gölü ve çevresi Amasya’nın en önemli endemik bitki alanıdır. Amasya’da son yapılan değerlendirmeler sonucunda Amasya il sınırlarında 245 endemik taksonun (tür-alt tür varyete) bulunduğu anlaşılmış olup, bunların 29 adet endemik tür Amasya – Akdağ - Boraboy Gölü ve çevresinde yayılış göstermektedir.
Fauna Bilgileri
Tabiat Parkı Alanında, halen varlığı bilinen yaban hayvanları şunlardır:
Memeliler: Karaca, tavşan, kurt, tilki, yaban domuzu, sincap, kirpi, gelincik, porsuk.
Kuşlar: Yerli ve göçmen birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında bıldırcın, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, çulluk, üveyik, kumru, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, bülbül, Öter-Ökse Ardıç, karabatak, gri balıkçıl, balaban, leylek, kara leylek, şahin, atmaca, akbaba, uludoğan, puhu, alaca ağaçkakan, serçegiller, kırlangıçgiller, sığırcıkgiller, kargagiller, Anadolu Sıvacı Kuşu, Sıvacı Kuşu, Çam-Büyük-Mavi Baştankara, Çütre, Tırmaşık Kuşu, kızılgerdan,
Sürüngenler: Kır kaplumbağası, su kaplumbağası, kertenkeleler, yılanlar, salyangozlar
Balıklar: Boraboy Gölü içerisinde sazan ve yayın gibi tatlı su balıkları mevcuttur.
Kaynak Değerler
Sahanın ana kaynak değeri alan içerisinde bulunan Boraboy Gölüdür. Bunun yanında alan ve çevresinde bazı önemli endemik ve bitki türleri mevcut olup fauna ve floraya ait bilgiler yapılmakta olan gelişme planında yer alacaktır. Boraboy gölü çevresi sarıçam ve meşe ormanı ile kaplıdır.
Kültürel Değerler
Alan çevresinde bulunan köy, yayla ve ilçelerden gelen ziyaretçilerin çoğu alanı piknik amaçlı olarak kullanmaktadır. Hafta içi alandaki ziyaretçi geneli daha çok yakın çevre köy, ilçe ve yaylalardaki kişiler olup, bölge dışından özellikle Amasya, Samsun, Tokat gibi komşu illerden ve bu illere bağlı ilçelerden gelen ziyaretçiler ile ziyaretçi sayısı bayağı artmaktadır.
Hafta içi ekonomik düzeyi daha düşük olan ziyaretçiler yoğunlukta iken, hafta sonu ise ekonomik kazancı nispeten daha iyi eğitimli insanlar alanı ziyaret etmekte piknik amaçlı kullanımın yanında alan içerisinde dinlenme, gezme gibi etkinlikle içinde kullanmaktadırlar.
İnsanların daha çok piknik amaçlı olarak alanı kullanmalarının nedenlerinden bir tanesi de; alanda alternatif gezi yolları, manzara seyir noktaları, gözlem noktaları gibi insanların ilgisini çekebilecek-dağıtabilecek rekreasyonel faaliyetlerin olmayışından kaynaklanmaktadır.
Boraboy Köyü halkı Türklerin Orta Asya’dan göç ettikleri Bora Boyundan gelmektedir.
Rekreasyon İmkanları
Tabiat Parkı; eğimli alanları yanı sıra düz ve rekreasyona uygun topoğrafyası ile dikkat çekmektedir. Manzara açıklıkları ve alanın ortasında bulunan göl; rekreasyonel kullanım açısından sahaya olumlu etki yapmaktadır. Mevcut yürüyüş yollarına ek olarak belirlenecek parkurlarla doğa yürüyüşleri, manzara güzellikleri açısından da ilgi çekici bir parktır.