GENEL BİLGİLER
Başpınar Mesire Yeri iken 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.
Alanı 3950 dekardır.
Tabiat Parkının tamamı Devlet Ormanı Statüsündedir.
FLORA BİLGİLERİ
Endemik bitki bulunmamaktadır.
Karaçam, Saçlı meşe, Titrek kavak, Ardıç ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanlarda az sayıda da olsa; Ihlamur, Dişbudak, Çınar ve Sedir ağaçları bulunmaktadır.
FAUNA BİLGİLERİ
Yaban domuzu (Sus scrofa L.), Yaban keçisi (Capra aegagrus Erxl.), Kurt (Canis lupus), Tilki (Vulpes vulpes L.), Çakal (Canis latrans), Sincap (Sciurus vulgaris L.), Yabani tavşan (Lepus europaeus Pallas), Kaya Sansarı (Martes foina), Porsuk (Meles meles L.), Gelincik (Mustela navilis), Kirpi (Erinaceus concolor), Köstebek (Talpa levantis), Kaplumbağa (Emys orbicularis), ender de olsa Vaşak (Felix lynx) türü hayvanlara; Yarasa (Myotis sp.), Derekuşu (Cinclus cinclus), Baykuş (Strigidae), Ağaçkakan (Dendrocopos major L.), Guguk (Cuculus canorus L.), Kerkenez (Falco tinnunculus), Çobanaldatan (Caprimulgus europaeus L.), Öter Ardıç (Turdus philomelos), Ökse Ardıcı (Turdus viscivorus), Karatavuk (Turdus merula L.), Kaya güvercini (Columba livia), Üveyik (Streptopelia turtur), Tahtalı (Columba palumbus), Sığırcık (Sturnus vulgaris L.), Kınalı Keklik (Alectoris chukar Gray), Çulluk (Scolopax rusticola), Leş kargası (Corvus corone), Gök kuzgun (Coracias garrulous), Alakarga (Garrulus glandarius), Kaya kartalı (Aquila chrysaetos), Şahin (Buteo buteo), Sarı kuyruksallayan (Motacilla flava), Akkuyruksallayan (Motacilla alba) ve Bülbül (Luscinia megarhynchos) kuşları; ilkbaharda gelip sonbaharda giden Leylek (Ciconia ciconia L., Kara Leylek (Ciconia nigra) ve Kırlangıç (Hirundo rustica L.) gibi göçmen kuşları yörenin yaban hayatı olarak öne çıkmaktadır. Sürüngenlerden; Tosbağa (Testudo graeca), Benekli Kertenkele (Chalcides ocellatus) , Toros Yılanı (Coluber rubriceps, Amfibilerden ise Gece Kurbağası(Bufo viridis) rastlanılan türlerdir.
KAYNAK DEĞERLER
Tabiat Parkı sınırlarında üç adet pınar bulunmakta ve Tabiat Parkı’na adını veren Başpınar en önemli pınardır. Yaşlı karaçam ve ardıç ormanları ve üstün tabii manzara seyri kaynak değerleridir.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Karakoyunlu yörükleri Antalya’dan Sanlı Beli’ni takip ederek yüzyıllardır Isparta’nın Aksu İlçesi sınırları içerisinde yer alan Anamas’a göçerler. Her yıl Mayıs ayında olan bu göç ile Tabiat Parkında, Anamas ve Sorgun yaylalarında geleneksel yaylacılık faaliyetlerine devam ederler.
REKREASYON İMKANLARI
Yaylacılık, kampçılık, yüzme, dinlenme, piknik