Genel Bilgiler
05.09.1989 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Alanı 6000 dekardır. Tabiat Parkının tamamı Devlet Ormanı Statüsündedir.
Flora Bilgileri
2’si Yazılı Kanyon Endemiği, 4’ü Yazılı Kanyon ve yakın çevresinde 6’sı Türkiye Endemiği olmak üzere 54 bitki türü bulunduğu tespit edilmiştir.
Fauna Bilgileri
Tabiat Parkı sınırları içerisinde tespit edilen 99 omurgalı türünün 76’sı kuş türleridir. Memeli türler; Yaban Keçisi, karakulak, Yaban domuzu, kızıl tilki, tavşan, porsuk, su samuru, gelincik, ağaç sansarı, kaya sansarı, sincap, Kirpi, köstebek’dir. Balık türleri; Anguilla anguilla (Yılan Balığı), C. Carpio (Sazan), C. antalyensis (Siraz, Bıyıklıbalık), C. gibelio (Gümüş Havuzbalığı), N. angorae (Çamurbalığı) S.t. macrostigma (Alabalık) dır.
Kaynak Değerler
Jeomorfolojik yapısı, bitki örtüsü, yaban hayatı ve arkeolojik değerleri
Kültürel Değerler
Antik çağdan bu tarafa gelen Antalya-İç Anadolu bağlantısını sağlayan Kral veya İpek Yolu, Bu yol üzerinde bulunan ve Tabiat Parkının içinde kalan kaya yazıtı, rivayete göre St. Paul ile St. Barnebau’nun karşılaşmalarına izafeten yapılan dua mahalli önemli değerleridir.
Yazılı Kanyon’un adını aldığı açık hava dua mahalli, yazıtları ile birlikte taşınmaz bir kültür varlığının doğa ile bütünleşmesini sergilemektedir. Geçmiş kuşaklardan günümüze kadar gelen, Aziz Paulus’un da kullandığı yol, bu yazıtların hemen önünden geçmektedir. Yazıtlarda yer alan köle Epiktetos’un şiiri, günümüz toplumuna hürriyetin önemini bir daha hatırlatmaktadır.
Rekreasyon İmkanları
Trekking, Yaban Hayatı Gözlemciliği, Kaya Tırmanışı, Dinlenme, Piknik .