Genel Bilgiler
Kırşehir Merkezde yer alan 1.300,00 dekarlık saha 08.01.2010 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir. UDGP 04.06.2010 tarihinde onaylanmıştır.
Flora Bilgileri
Ortalama yüksekliği 1040 ve 1075 m. arasında değişen arazi az eğimli bir topografyaya sahiptir. Birkaç kuru dere ile arazi yarılmış az engebeli durumdadır. Aşık Paşa Tabiat Parkını içine alan bölge Flora of Turkey’in B5 karesi içerisinde yer alır. Bu bölgede step bitki türleri görülür. Artemisia fragrans (yavşan otu) önde gelen türdür. Achillea santolina, Euphorbia tinctoria, Globularia orientalis ve dikenli Astragalus türleri vb. bulunur. Arazide antropojen karakterli seconder bir vejatasyon olan olan step vejatasyonu egemendir. Yer yer ağaç ve çalı toplulukları bulunur. Aşık Paşa Tabiat Parkı ;doğal olarak yer alan yapraklı ağaç türleri azda olsa yer almakla birlikte alan ağaçlandırma ile oluşmuş 100. Yıl Çamlık Ormanı’nın güney kesimlerini kapsar. Tabiat parkında ağaçlandırma çalışmalarına bağlı olarak çam egemen durumdadır. Çok seyrek meşe ve batısında yer alan nispeten nemli olan dere yatağında kavak ve söğüt ağaçları bulunmaktadır. Ağaçların yanı sıra çeşitli otlar (step formasyonu) bulunmaktadır.
Fauna Bilgileri
Aşıkpaşa Tabiat Parkı’nın yer aldığı alan sonradan ağaçlandırılmış olup alandaki fauna ile ilgili veri yada çalışma bulunmamaktadır. Ancak bu alanın nispeten korunmuş olması nedeniyle yaban hayatı (yabani tavşan)için sığınma alanı teşkil edebilir. Görüldüğü kadarıyla ve çevreden elde edilen bilgilere göre serçe, karga, kırlangıç vb. türler bulunmaktadır.
Kaynak Değerler
Alanda; karaçam, sedir, yabani badem, karaağaç, çınar yapraklı akçaağaç v.b ağaç türleri ile bozkır ekosistemine ait flora ve özellikle yabani tavşanları ile alan kaynak değerleri açısından zengindir.
Kültürel Değerler
Geçmişten günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu’nun ortasında yer alan Kırşehir’de pek çok kültürel ve tarihi varlık bulunmaktadır. Bunların başlıcalar arasında Cacabey Medresesi, Ahi Evran Türbesi, Aşıkpaşa Türbesi, Yunus Emre Türbesi, Derefakılı Kilisesi, Manastır ve Keşiş Sarayı, Kalender Baba Kümbeti, Süleyman Türkmani Türbesi, Kırşehir kalesi yer almaktadır. Kırşehir’in önemli kültürel zenginliği olan Aşıkpaşa’nın asıl adı Ali olup 1272 yılında Kırşehir’de doğdu. Tanınmış mutasavvıf İlyas’ın torunudur. Babası Muhlis Paşa, Baba İlyas’ın oğludur. Baba İlyas 13. yüzyılın başlarında Horasan’dan Anadolu’ya göç etmiş, Kırşehir ve çevresindeki Türkmen oymaklarının şeyhi olmuştur. Onlarla birlikte Selçuklu Sultanı ikinci Keyhüsrev’e karşı Babali Ayaklanması’na katılmıştır. Oğlu Muhlis Paşa, Osman Gazi’nin güvendiği ve saydığı adamları arasındadır. Kırşehir’e yerleşen Muhlis Paşa’nın üç oğlundan en büyüğü Alaaddin Ali, baş ağa ya da en büyük kardeş olarak tanınmış Baş Ağa adı, zamanla “Beşe” sonra da “ Paşa “ olarak söylenmiş, şiirlerinde de,”Aşık” mahlasını kullandığı için de asıl adı unutularak “Aşık Paşa” adı, her tarafa yayılmıştır. 13.yüzyılda Anadolu’nun önemli merkezlerinden olan kentte büyük Aşık Paşa, Kırşehir’li Şeyh Süleyman Türkmani’den din ve tasavvuf bilgilerini öğrendi. Ahilik örgütünün “Mucid”i oldu. Çevresine toplanan Oğuz boylarına dostluk ve kardeşlik fikirlerini aşıladı, onlara Türkçe seslendi, eserlerini katıksız, Öz Türkçe ile yazdı. Bir ara Kırşehir Beyi olarak atandı. Arapça, Farsça, İbranice ve Ermenice dillerini çok iyi konuşan Aşık Paşa, Acem, Arap kültürlerine hayran olanların karşısında bilerek ve isteyerek Türkçe ile çıktı.
Rekreasyon İmkanları
Alan çam ağaçlarının hakim olduğu ve orman ve bozkır ekosistemleri içinde yürüyüş, her türlü sportif aktiviteler ile tabiat gezisi v.b. eğlenme ve dinlenme imkanları sağlamaktadır.