Genel Bilgiler
2015 yılında tescil edilen Amazon Tabiat Parkı, Samsun ilinin Terme ilçesinde yer almaktadır. Samsun il merkezine 90 km, Terme ilçe merkezine ise 20 km mesafededir. Tabiat parkına en yakın havalimanı 38 km uzaklıktaki Çarşamba Havalimanı’dır.
Amazon Tabiat Parkı’nda doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, bitki ve hayvan gözlemciliği yapılabilecek aktivitelerdendir.
Amazon Tabiat Parkı, Karadeniz sahilinde; denizin ibreli ağaçlarla buluştuğu ender noktalardan biridir. Tabiat Parkında yer alan kuş gözlem kulesinden alanda bulunan kuş türleri izlenebilmektedir.
Flora Bilgileri
Yeşilırmak Deltası’nda yayılış gösteren 96 familyaya ait 433 tür ve tür altı takson vardır. Alanda en zengin familya Asteraceae, Fabaceae, Poaceae, Brassicaceae, Lamiaceae, Rosaceae, Liliaceae, Apiaceae, Boraginaceae, Cyperaceae ve Ranunculaceae’ dir. En zengin 11 familyanın toplam türlere oranı % 54’tür. Geri kalan 79 familyaya dağılmış türlerin oranı ise % 46’dır.
Fauna Bilgileri
Yeşilırmak Deltası’nda sayıca en fazla olan balıkçıl kuş türü Küçük akbalıkçıl Egretta garzetta deltanın hemen hemen her yerinde görülebilir. En nadir görülen balıkçıl türü ise Erguvani balıkçıl Ardea purpurea’dır. Martı türleri ise Karabataklar ile birlikte deltanın denize yakın kısımlarında yoğunlaşmaktadır.
Yeşilırmak Deltası, üreyen alacabalıkçıl ile burada kışlayan Macar ördeği ve Kadife ördek popülâsyonlarıyla özel koruma alanı statüsü kazanmıştır. Alanda üreyen diğer kuşlar arasında, gece balıkçılı, küçük akbalıkçıl ve çeltikçi sayılabilir.
Kaynak Değerler
Saha geçirdiği evrimlerle birlikte günümüze intikal eden tabii su basar orman ve görsel peyzaj manzara özelliğine değerlerine sahiptir.
Kültürel Değerler
Alanın ismi Terme bölgesinde çok önceki yıllarda yaşamış Amazon Kadınlarından gelmektedir. Yöre mimarisinde özellikle Sarenderler büyük önem taşımaktadır.
Rekreasyon İmkanları
Alandaki orman içi yollarda doğa yürüyüşü ile birlikte fotoğrafçılık yapılabilir. Yürüyüş esnasında flora ve fauna gözlemciliği gerçekleştirilebilir.