GENEL BİLGİLER
Delmece Yaylası Tabiat Parkı Çınarcık İlçesi, Teşvikiye Beldesi ile Armutlu İlçesi, Selimiye Köyü arasındaki köy yolu güzergâhında bulunmaktadır. Saha büyüklüğü toplam 19,76 ha. dır. Bakanlık Makamı’nın 11/07/2011 tarih ve 903 sayılı Olur’ları ile Tabiat Parkı ilan edilmiştir. 'Delmece Yaylası Tabiat Parkı' Gelişme Planı 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 4. maddesi ve Milli Parklar Yönetmeliğinin 13. Maddesine istinaden 05.11.2012 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
FLORA BİLGİLERİ
Yarımadanın kuzey kesiminde oldukça düşük yükseltilerden itibaren görülen Fagus orientalis 400-650 metreler arasında, Tilia argentea, Castenea sativa, Carpinus betulus, Qwercus frainetto, Q.petrea, Q.Cerris, Acer campestre ile karışık ormanlar oluşturmaktadır. Daha yükseklerde saf kayın ormanları veya adi gürgen veya meşelerle karışık kayın ormanları yer alır. Çok nemli ve gölgeli olan bu ormanların alt florasında Ruscus aculeatus, R. bypoglossum,Tamus communis, Geranium aspbodeloidesi, Galium pascbale, G.spurium, Cbamaecytisus supinus türlerine sıklıkla rastlanır. Çok gölgeli ve çok kuytu yerlerde Laurocerasus officinalis, dere içlerinde ve nemli vadilerde Populus tremula, Cornusmas, Alnus glutinosa, Salix alba, Corylus avellana görülmektedir. Yarımadanın güney kesiminde ise F.orientalis kuzeye göre daha yüksek seviyelerde 700 metreden itibaren görülmeye başlar.İğne yapraklılardan Pinus pinea, Fıstıklı çevresinde daha yaygın olmak üzere, Kumla, Kapaklı ve Arnutlu çevresinde lokal olarak küçük gruplar halinde yayılış gösterir. P.brutia ise Fıstıklı –Narlı-Kapaklı arasında 300 metrelere kadar çıkar ve bu ormanların floristik yapısına, Arbutus unedo, Pbillyrea latifolia, Erica arborea,Cistus creticus, C.salvifolius, Olea europea gibi maki elemanları katılır. Doğal yayılışa sahip diğer iğne yapraklı P.nigra subsp.pallasiana Armutlu ve Kapaklının üst kısımlarında Mecidiye-Hayriye çevresinde 400-750 metreler arasında yayılış gösterir. Bu türe, Q.pubesceus, Q.cerris, Q.petrea, Crategus monogyna, Pyrus amygdaliformis, Juniperus oxycedrus gibi farklı odunsular eşlik etmektedir. Alt flora yapısı bakımından diğer iki iğne yapraklıdan farklılık gösterir.
FAUNA BİLGİLERİ
Alanda bulunan fauna bilgileri; Boz ayı, Yaban Kedisi, Çakal, Yaban Domuzu, Yılan Kertenkelesi
KAYNAK DEĞERLER
Tabiat Parkı içinde orman ekosistemi görülmektedir. Bölgede nemli-ılıman yaprağını döken ormanlar görülmektedir. Araştırma alanının güney ve kuzey kesiminde, iklim koşulları ve topoğrafik yapısına da bağlı olarak farklı vejetasyon tipleri bulunmaktadır. Yalova’nın iklim özelikleri sahip olduğu konum nedeni ile bir hayli dikkat çekicidir. Türkiye’de hava tiplerinin ve mevsimlerin genel karakterini esas itibariyle tayin eden planetar faktörlerin ortaya koyduğu makroklima şartları, coğrafi amillerin sebep olduğu termik ve dinamik etkiler neticesinde bölgesel farklar arzeder. Bu arada Marmara Bölgesi topografyanın karakteri, alçak deniz sahası ve boğazların teşkil ettiği koridorların varlığı nedeni ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz arasında bir geçiş sahası halinde batı, doğu, iç kısımlar ve Trakya sahasında farklı iklim özellikleri yaşanmaktadır. Bu bakımdan Erinç (1962) Marmara iklimini Akdeniz ikliminin bir alt tipi olarak ifade etmektedir. Erinç bu iklimin genel karakteri olarak kışların soğuk ve kar yağışlı ve don olaylarının yaşandığı, buna karşın yaz döneminin sıcak, ancak buharlaşma ve kuraklığın Akdeniz iklim sahasına oranla daha az olduğunu belirtmektedir. Yöre, Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin birlikte etkiliği olduğu Armutlu Yarımadasında yer almaktadır (Koçman, 1993).
KÜLTÜREL DEĞERLER
Doğal güzellikleri, endemik türdeki bitkileri, flora ve faunasıyla dikkatleri üzerine çeken Armutlu Yarımadası tarihi yerleri bakımından da ilgi çekicidir. İlçenin merkezinde yer alan Hacı Ali Paşa Camii Osmanlı dönemi yapılarından olup, çatı saçaklarındaki ve iç mekândaki ahşap tavan süslemeleriyle ilgi çekicidir. Delmece yaylasına 15 km olan İlçe merkezinde tarihi hamam, köprü ve çeşmenin yanı sıra 25 adet sivil mimarlık örneği yapı bulunmaktadır. Evler günümüz şehirlerinin beton yığını görünümünden uzak Türk evi şeklinde iki ya da üç katlıdır. Zemin katlar depo şeklinde kullanılır, taş tuğla örgüyle örülmüştür. Üst katlar zemin kat üzerinde çıkma yapmış olup, bazen tuğla örgülü bazen de bağdadi sıvalıdır. İnsan ölçeğinde yapılan bu evler yöre mimarisine katkısı açısından önemidir. İlçedeki tarihi yapılar ve evler ilgili koruma kurulu tarafından tespit edilerek tescil edilmiştir. Yöre halkı bu konuda duyarlı olup, eski eser onarımına yardım faslından yararlanarak evlerini orjinaline uygun olarak restore etmek için Bakanlığımıza başvuruda bulunmuşlardır. Yine yaylaya 13 km uzaklıkta Çınarcık ilçesinde Güngörmezler Mevkiinden Kemer tepe Mevkiine kadar uzanan kanal ve kemerlerden oluşan 7 km uzunluğunda antik su sistemi yer alır. Başlangıç kısmı, kaya içindeki doğal bir kovuğun insan eliyle oyularak ve harçlı moloz taş duvar örgüsüyle şekillendirilerek oluşturulmuş bir kaptajdır.
REKREASYON İMKANLARI
Doğa yürüyüşleri (trekking) yapmak üzere sıkça bölgeye hem günübirlik hem de çadırla konaklamak üzere insanlar gelmektedir.