Genel Bilgiler
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili İbradı İlçesi Ürünlü Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Kısmen aktif bir mağara sistemi olan Altınbeşik Mağarası, adını bir üst kısmında yer alan Altınbeşik tepesinden almaktadır.
Orta Toroslar’ın karstik yapısı içinde üç katlı bir mağara sistemidir. Üst katında sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 metre mağaranın alt seviyesini oluşturur ve burası devamlı su altındadır. 2Alt ve orta seviyelerde bir yeraltı akarsuyunun olduğu, bu bölgeye kurak mevsim olan güz mevsiminde girildiği zaman anlaşılmaktadır.
Flora Bilgileri
Altınbeşik Mağarası Milli Parkında klasik, Akdeniz maki bitki örtüsü hakimdir. Milli Park alanı ve çevresinde hâkim türler kızılçam, sedir ve ardıç olup sandal, kermes meşesi, akkesme, çınar vb. türler de bu ekosistem içinde yayılış göstermektedir. Alanda birçok çiçek türü mevcuttur.
Fauna Bilgileri
Altınbeşik Mağarası içinde çeşitli yarasa türleri bulunmaktadır. Tespit edilen memeli türleri içinde endemik bir tür bulunmamaktadır. Ancak Torosların doğal türü olan yaban keçisi ile birlikte yaban hayvanlarından yaban domuzu, tilki, kurt v.b. yırtıcılar ile kınalı keklik, üveyik gibi av kuşları bulunmaktadır.
Kaynak Değerler
Altınbeşik Mağarası Milli Parkı’nın kaynak değerini mağara oluşturmaktadır. Altınbeşik Mağarası, Büyük Düden, Oruç Düdeni, Feyzullah Düdeninden gelen suları Manavgat Çayına boşaltır. Mağaranın toplam uzunluğu 2500 m olup, girişe göre en yüksek noktası 123 m’dir.
Mağara üç seviyeden oluşmaktadır. Üst seviyesi aktivitesini tamamen yitirmiştir ve tabanda büyük kaya blokları dikkati çeker. Orta seviyenin tabanı daha çok dere yatakları özelliğini taşır, oluşum hala devam etmektedir. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 m. mağaranın alt seviyesini oluşturur ve burası devamlı su altındadır. Alt seviye 200 m’ lik gölden sonra 40 m. lik bir diklikle son bulmaktadır. Bu bölümün tabanı tamamen sularla kaplı olup son kısım duvarları mağaranın damlataş oluşumları bakımından en zengin ve güzel yerini oluşturmaktadır.
Kültürel Değerler
Mağaranın bulunduğu bölge ve mağarada çıkan suyun döküldüğü Manavgat Çayı çevresi tarih boyunca antik yerleşimlere evsahipliği yapmış olup, çevredeki bir çok tarihi kalıntı geçmişten günümüze insan hayatına dair ipuçları sunmaktadır.
Milli Park, sahip olduğu Mağara’nın yanı sıra içinde bulunduğu Ürünlü Köyü ve Ormana Beldesi’ndeki Düğmeli Evler olarak bilinen geleneksel Osmanlı Mimarisi ve yöreye has bir teknik ve yapı malzemesi kullanılarak inşa edilen evler açısından da ilgi çekicidir.
İbradı ve Ormana Üzüm Festivalleri; Ağustos ayının son haftası veya Eylül ayının ilk haftasında düzenlenmektedir. Festival kapsamında ürün tanıtımı yapılmakta, folklor gösterileri, konserler, sergiler ve piknik düzenlenmektedir.
Rekreasyon İmkanları
Altınbeşik Mağarası Milli Parkı'nın temel peyzaj öğeleri mağara, mağaradan çıkan suyun döküldüğü Manavgat Çayı, zengin bitki örtüsü ve sarp coğrafyasıdır.