GENEL BİLGİLER
Akdeniz Bölgesi’nin, Antalya ili sınırları içindedir. 1970 yılında miili park ilan edilmiştir. Alanı 67.020 dekardır.
Antalya'nın, traverten düzlüklerinden yükselen Güllük Dağı’nda, Anadolu'nun yerli halklarından olan Solim'lerin kurduğu Termesos şehri kalıntıları yer almaktadır. Antik kent çevresinde tepeler, vadiler, kanyonlar yer almakta olup, bunlardan Mecene Boğazı adıyla bilineni 600 m derinliğe ulaşmaktadır.
Milli park, kızılçam ormanları ve maki florasıyla örtülü olup, nesli tehlikede olan alageyik milli parkta yaşamaktadır. Yaban keçisi, karakulak, kaya sansarı gibi memeli türlerin yanında, ötücü kuşlar ve şah kartal gibi nadir yırtıcılar da görülmektedir. Milli park yabancı turistlerin sıklıkla uğradıkları yerler arasındadır.
FLORA BİLGİLERİ
250-1665m yükselti farklılığı ve değişik bakı özelliği ile zengin biyolojik çeşitliliğe sahip milli parkta, Akdeniz iklim tipinin bitki topluluklarını sergileyen orman ve maki örtüsü içerisinde sakız ağacı, yabani zeytin, sandal, keçiboynuzu, defne, tespih vb. 680 bitki türü tespit edilmiş olup , 80 (%11.76) adedi Türkiye endemiği olarak tanımlanmıştır.
Dağ Ekosistemi; 250-1665m. Kızılçam orman, Akdeniz maki vejetasyon ve kayalık bölgelerden oluşmaktadır.
FAUNA BİLGİLERİ
Milli parkta alageyik , yaban keçisi, şah kartal ve vaşak gibi sayıları her geçen gün azalan önemli türler barınmakta ve üremektedirler. Türkiye’de bulunan 456 kuş türünün 113'ü milli parkta görülmektedir. Yaban domuzu, tilki, karakulak, yaban kedisi, porsuk, tavşan, sansar, sincap, kirpi, ağaç yediuyuru, yarasa alanda bulunan diğer önemli memeliler arasındadır.
KAYNAK DEĞERLER
Termessos antik kenti, zengin biyolojik çeşitlilik, epik ve jeomorfolojik oluşum (Mecene Kanyonu) alanın kaynak değerleri olarak ön plana çıkmaktadır.
Güllük Dağının sarp kayalıkları, yaklaşık 5 km uzunluğunda duvarları 600 m’ye kadar yükselen Mecene Kanyonu ve Yenice Vadisi, bölgeye has kireçtaşının oluşturduğu jeomorfolojik oluşumlardır.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Anadoludaki arkeolojik yöreler açısından, en iyi korunmuş antik şehirlerden biri olan ve milli parka adını veren Termessos, Antalya’nın kuzeyinde geniş düzlükler meydana getiren traverten basamaklarından sonra yükselen, Torosların Güllük Dağı yamaçlarında, deniz seviyesinden 1050 m yükseklikte yer alır.
Termessos şehrini, Anadolu’nun yerli halklarından olan ve savaşçı karakterleriyle bilinen Solimler kurmuştur. Termessos ve Solimler hakkındaki ilk bilgiler Herodot tarihi ile Bellerofontes efsanesine bağlı olarak, Homeros’un İlyada Destanı'ndan elde edilmektedir. Termessos’un tarih sahnesine çıkışı ise M.Ö. 334’de İskender’in bölgeden geçerken elde edemediği tek kent olduğu tarihle başlamaktadır.
Termessos’ta mevcut yapılardan en eskileri, Hellenistik devre ait mezarlardır. Diğer kalıntılarsa Roma dönemine aittir. Termessosluların, küçük Asya da Roma etkisi azalınca şehirlerini terk ettikleri tahmin edilmektedir. Aşağı şehir, şehir merkezi ve mezarlık olarak 3 bölümde gelişmiş Roma döneminde en parlak çağlarını yaşamıştır. Şehrin surları, kuleler, kral yolu, Hadrian Kapısı, Gymnasium, Agora, Tiyatro, Odeon, zengin süslemeli mezarlar, şehrin suyunu sağlayan sarnıçlar ve drenaj sistemi Termessos’un en görkemli yapılarının kalıntılarıdır.
REKREASYON İMKANLARI
Termessos’un, huzur veren ve el değmemiş görünümüyle, diğer antik şehirlerden daha farklı ve etkileyici bir havası bulunmaktadır.
Doğa yürüyüşü ve Fotosafari, Termessos ve yakın çevresini turizm açısından önemli hale getirmektedir.
Güllük Dağı İnteraktif Tabiat Tarihi Müzesi; Türkiye’nin ilk ‘interaktif’ tabiat müzesi, birçok ender bitki ve hayvan türünü barındıran Termessos Milli Parkı’nda bulunmaktadır. Müzede bölgeye özgü bitki ve hayvan türlerinin tabii yaşamları ziyaretçilere teknolojik uygulamalar ile sunulmaktadır.
Ziyaretçi Merkezinin yanında bulunan Günübirlik kullanım alanında piknik yapılabilir.