GENEL BİLGİLER
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin ili sınırları içinde yer almaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir.Yüz ölçümü 16.944 hektardır.
Hatila Vadisi Milli Parkı 170 m yükseltiden başlayarak 3224 m yükseltiye kadar uzanmaktadır. Bu özelliği sayesinde zengin biyoçeşitliliğe ve kendine özgü görsel güzelliğe sahiptir.
V tipi, dar tabanlı derin karakterdeki Hatila Vadisi jeomorfolojik yapısı ile olduğu kadar, Botanik özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Bu karakteri ile ülkemizde nadir görülen bir doğa sergilemektedir. Karadeniz Bölgesinde bulunmasına rağmen, Akdeniz Bölgesi bitki türlerini de içeren vadi; ayı, tilki, yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelileri, ötücü ve yırtıcı kuşları ve ünlü Hopa Engereği’ni barındırmaktadır.
Hatila Vadisi Milli Parkının bitki örtüsü ve yaban hayatının oluşturduğu doğal güzelliklerinin yanı sıra alanda sıkıldım kayalığında 2015 yılında yapılmış olan 220 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek Cam Seyir Terası bulunmaktadır.
REKREASYON İMKANLARI
Hatila Vadisi'nin gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, gerekse özgün bitki toplulukları yöreye Türkiye’de ender rastlanan bir alan özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin birleşimi, eşsiz peyzaj güzelliklerini ve zengin rekreasyonel potansiyel alanlarını oluşturmaktadır. Milli Park sahası içerisinde ziyaretçilerin günübirlik ve kamp kullanımı için belirlenmiş yerler bulunmaktadır.
KAYNAK DEĞERLER
Hatila Vadisi Milli Parkı Artvin il merkezine 7 Km uzaklıkta olan milli parka ulaşım 5 km’lik asfalt yol ve 2 km’lik doğal taş parke kaplama yol ile sağlanmaktadır. Doğal taş parke kaplama yol 5 km daha devam ederek cam seyir terasına ulaşmaktadır. Milli parkın tamamı Artvin Merkez İlçe sınırları içerisinde kalmaktadır.
Milli Park 170 m yükseltiden başlayarak 3224 m yükseltiye kadar uzanmaktadır. Bu özelliği sayesinde zengin biyoçeşitliliğe ve kendine özgü görsel güzelliğe sahiptir.
Yeraltı suları ile dağlarda biriken kar ve buzullar bölgede özellikle Hatila deresi olmak üzere 19 adet dereyi besler. Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmış olup beraberinde İrili ufaklı 10 larca şelalenin oluşumunu sağlamıştır. Hatila Vadisi Milli Parkı bu yönüyle de seyrine doyum olmayan manzaralar sunmaktadır. Vadi yatağının derine aşınması, yana doğru açılımından daha kuvvetli olduğu için vadi yamaçlarının eğimi %80–90 hatta kimi kesimlerde %100'e ulaşır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır. Bu topografya, vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamıştır. Bölgede Vadi boyunca oluşan derin çatlaklarla beraber eşsiz güzelliklere sayıp basta bazalt sütunları olmak üzere farklı kayaç oluşumlarına ev sahipliği yapmaktadır.
FLORA BİLGİLERİ
Suyun bolluğu ile beraber alanın karadeniz ve akdeniz iklimlerine bağlı olarak zengin bir canlı çeşitliliğini getirmektedir. Orman sınırının 2000 2300 metre yüksekliğe kadar çıkan orman alanlarında ladin, göknar, sarıçam, kayın, fıstıkçamı, şimşir, sandal ağacı başta olmak üzere çeşitli ağaç ve çalı türlerini görmek mümkündür.
Milli park sınırları içerisinde ladin göknar gibi ağaçlara arız olmuş hastalıklarla başta Feromen tuzakları kurulmak süreti ile bu ormanların korunması için gerekli mücadele ve bilimsel çalışmalar devam etmektedir.
Hatila Vadisi Milli Parkında 125’i endemik olmak üzere 1349 adet bitki türü varlığı tespit edilmiştir. Hatila Vadisi Milli Parkı florasının en büyük özelliklerinden biri de ülkemizde hepsini aynı anda yalnızca bu vadide görebileceğiniz 4 farklı orman gülü bulunmasıdır.
FAUNA BİLGİLERİ
Milli Parkta basta çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, ayı, kurt, çakal, tavşan olmak üzere 29 memeli türü, karadeniz alası ve gökkuşağı alabalığı olmak üzere 2 balık türü, kafkas semenderi, kafkas siğilli kurbağası olmak üzere 4 çift yaşamlı türü, 10 sürüngen türü, arı ve kelebekler olmak üzere 770 omurgasız türü, ülkemizin önemli bir göç yolu olan çoruh havzasında olmasından dolayı sakallı akbaba, kaşıkgaga, yılan kartalı, dağ horozu olmak üzere 198 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Kültürel ve geleneksel özelliklerini yasatmaya çalışan Taşlıca ve Tütüncüler köylerine bağlı 17 mahalle bulunmaktadır. Yöre halkının en önemli geçim kaynakları hayvancılık ve arıcılıktır. Geleneksel yaylacılık faaliyetleri bozulmadan devam ettiği gibi arıcılığa da yöre halkı tarafından büyük önem verilmektedir. Alanda yöre halkının kurmuş olduğu kooperatif mevcut olup elde edilen balların kooperatif marifeti ile paketleme tesisinde paketlenmesi ve satışı yapılmaktadır. Arıcılığın yanı sıra kekik, dağ pancarı, böğürtlen, kestane, ıhlamur, karayemiş ve çam sakızı gibi ürünler yöre halkı tarafından değerlendirilmektedir. Hatila Vadisi Milli Parkı yapılan boğa güreşlerinde mücadele eden hayvanların da sıcak yaz havalarında serin ve besin değeri yüksek otlakları bulunan yaylalarında ev sahipliği yapmaktadır.