GENEL BİLGİLER
Marmara ve Ege Bölgeleri geçiÅŸ zonunda, Balıkesir ili sınırları içinde yer alır. 1994 yılında milli park ilan edilmiÅŸtir.Yüz ölçümü 20.935 hektardır.

Antik çaÄŸlarda İda dağı olarak bilinen Kaz Dağı, Biga Yarımadasının en yüksek dağıdır. BaÅŸta Kazdağı Göknarı olarak tanınan endemik aÄŸaç türü olmak üzere, zengin bir bitki örtüsüne sahip olan milli park, memeliler, kuÅŸlar ve sürüngenler açısından da çeÅŸitlilik göstermektedir.
DaÄŸda, kuzey güney doÄŸrultusunda derin vadiler ve kanyonlar deniz etkisinin içerilere taşınmasını saÄŸlarlar. Milli park özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uÄŸramaktadır.
FLORA BİLGİLERİ
Bugüne kadar Kazdağı’nda 800 bitki taksonu tespit edilmiÅŸtir. Ancak bu sayının 1000 civarında olduÄŸu tahmin edilmektedir. Ama bundan daha önemlisi baÅŸta Kazdağı göknarı olmak üzere 32 adet bitki taksonu endemiktir.
Bunun yanında Türkiye’nin endemik türü olan 40 adet ve endemik olmayan ancak ülkemizde yalnızca Kazdağı’nda yetiÅŸen 15 adet bitki taksonu bilinmektedir.

FAUNA BİLGİLERİ
Bilinen en önemli hayvan türleri; ayı, domuz, kurt, karaca, tilki, porsuk, sansar vb.dir. Bölgede yapılan araÅŸtırmada 10-15 yıl öncesine kadar sırtlan ve vaÅŸak gibi hayvanlar görülmesine raÄŸmen, bugün bu türlerin tükendiÄŸi anlaşılmıştır. Ayı, kurt ve karaca gibi türler de risk altındadırlar.
KAYNAK DEÄžERLER
Mitolojide “bin pınarlı ida” diye nitelendirilen Kazdağı, kaynakları ve bunların vadilerde oluÅŸturduÄŸu ÅŸelaleler ile doÄŸa severler için bir cazibe merkezi, doÄŸa cennetidir! Kazdağı kütlesinin güney yüzünde hakim olan bitki topluluÄŸu, alt seviyelerde (700-800 metrelere kadar) kızılçamlarla, üst seviyelerde ise (1400 metrelere kadar) karaçamlarla temsil edilen kurak iklim tipine ait ormanlardır. Güney yüzde özellikle etekler, kızılçam ve bu türün tahrip alanlarını kaplayan maki topluluÄŸu ile tipik Akdeniz manzarası taşır. Buna karşılık zirve bölgesi ve civarlarında nemli iklim tipine ait ormanlar yayılış gösterir. Bu ormanların hakim aÄŸaç türleri yükseklerde ​göknar, daha alt seviyelerde ise Karadeniz ikliminin karakteristik aÄŸacı olan kayın, sapsız meÅŸe ve macar meÅŸesidir.

Alanın Milli Park olarak ilanı ve avlanmanın yasaklanmasıyla birlikte, yaban hayvanı popülasyonlarında da gözle görülür artışlar olmuÅŸtur. Milli Park’ta 2873 sayılı yasa gereÄŸi hiçbir üretim faaliyetine izin verilmemekte, ekosistem kendi doÄŸal iÅŸleyiÅŸine bırakılmaktadır.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Kazdağı Milli Parkı, ülkemizin önde gelen turizm bölgelerinden biri olan güzel Edremit körfezinin kıyısında yer almaktadır. Milli Park’ın güneyinde yer alan Güre kaplıcaları ülkemizin önemli termal merkezlerindendir. Milli Park’ın çevresinde Thebe, Killa, Khrysa, Anderia, Antandros, Pedosos ve Astrya yerleÅŸim bölgeleri bilinmektedir. Yakın çevrede 3 önemli antik kent bulunmaktadır. Bunlar Troya savaÅŸlarından önce kurulmuÅŸ Edremit’e 6 km. uzaklıkta Adramyttion, dağın güneyinde Kaletaşı tepesinin üstünde kurulu Antandros ve Çanakkale il sınırları içinde yer alan Assos kentleridir. Kazdağı’nın yabancılar tarafından en ilginç bulunan yanı ise mitolojideki “ida dağı” efsanesidir.
REKREASYON İMKANLARI
Milli Park içinde, rekreasyon amaçlı iki adet günübirlik kullanım alanı mevcuttur. Güre belde sınırları içinde kalan Pınarbaşı’nın en önemli özelliÄŸi Kazdağı kar sularının bir kısmının kaynak halinde buradan çıkıp dere oluÅŸturmasıdır. Akarsuyun ısısı 9-10 derecedir.Yılın 2.5 aylık yaz sezonunda yaklaşık 60-80 bin ziyaretçi tarafından günübirlik kullanılmaktadır.
Zeytinli beldesine 4.5 km. mesafedeki Sutüven (HasanboÄŸuldu) Kazdağı’nın eteÄŸinde, içinden Kızılkeçili çayının geçtiÄŸi HasanboÄŸuldu göleti ve suyun 17 metreden düÅŸtüÄŸü Sutüven ÅŸelalesi nedeniyle son yıllarda giderek daha fazla raÄŸbet görmekte, bugünkü ziyaretçi sayısı yaz sezonunda 100 bine yaklaÅŸmaktadır. Manzara güzelliÄŸi ve HasanboÄŸuldu öyküsünün yaygınlaÅŸmasıyla her geçen gün daha fazla ilgi görmektedir.