GENEL BİLGİLER
Tarihi Milli Park, Bayburt İli ve Erzurum İli sınırları içerisinde bulunan 6335 ha büyüklüğündeki "Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı" 31.10.2016 tarih ve 2016/9486 sayılı Bakanlar Kuru kararı ile ilan edilmiş ve bu karar 15.11.2016 tarih ve 29889 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
FLORA BİLGİLERİ
Ağaç ve çalılar, otsu bitkiler. Stachys bayburtensiz isimli endemik bir bitkinin neslinin doğada tükenme riskinin aşırı derecede yüksek olduğu belirtilmektedir.
FAUNA BİLGİLERİ
Kop Dağı, Türkiye’nin en zengin kelebek alanlarından biridir. 10’u endemik, 37’si nadir olmak üzere 134 kelebek türünü barındırır. Diğer önemli fauna türleri sürüngen türleri, vaşak, ayı, tilki, kurt vs.
KAYNAK DEĞERLER
Muharebenin günümüze intikal etmiş izleri olan mevziler, siperler, şehitlikler, anıtlar, muharebede kullanılan binalar vb. yapılar alanın ana Kaynak Değerini oluşturmaktadır.
Jeolojik Yapı: Kop Dağları Pontid Orojenik Kuşağının Eksen Zonu’nda yer almaktadır. Bölgenin taban kayaçları, Jura öncesi yaşlı, genel olarak gnays, şist ve amfibolitlerden oluşan küçük ölçekli metamorfik kütleler ve dünit, harzburjit, lerzolit, verlit, piroksenit ve gabroları içeren ve geniş alanlarda yüzeyleme veren Kop ultramafik- mafik kütlesi ile temsil edilir.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Bayburt-Kop Savunması; Birinci Dünya Savaşında, Doğu Cephesinde Rus ordusunun durdurulmasında fevkalade önemli bir yeri olan; yalnız doğu cephesinin değil savaşın ve geleceğimizin seyrini değiştiren büyük bir mücadeledir. Şark Cephesinde savaşan 3. Ordu harekatının bilhassa ağırlık merkezini 3. Mıntıka teşkil eder. 3. Mıntıkayı kapsayan Bayburt ve çevresindeki (Kop, Bahtlı Tepe, Ziyarettepe, Çoruh ve Masat Dereleri arasındaki Kalederesi Tepe, Kaçkar, Kırklar Tepe, Soğanlı, Yamalı, Kemer ve Zigana Dağları) savunma savaşlarını V. Kolordu Komutanı olarak M.Fevzi Çakmak 20 Mart-15 Temmuz 1916 tarihleri arasında, tam dört ay süre ile Bayburt’tan idare etmiştir.Birinci Dünya Savaşında Doğu Cephesinin 3. Mıntıkasını teşkil eden alanda top yolları ve savaş mevzileri iklim etmenleri dışında hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.
Sahada savaşta kullanılmış Osmanlı ve Rus savaş malzemeleri bulunmuştur. Ayrıca muhtelif yerlerde mezar yerleri tespit edilmiştir. Saha içinde tarihi sit alanı da bulunmaktadır.
REKREASYON İMKANLARI
Bayburt’ta kalan alanın %99’u Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlardandır. Tescilli mera alanı bulunmayıp, vasfı ham toprak ve ormandır. Alanda Kop Şehitleri Abidesi bulunmaktadır. Kop Şehitleri Abidesi, 1916 yılında Kop Geçidi'nde ve Çoruh Havzası'nda düşmana direnen ve bu direnişte şehit olan askerlerin anısına 1963 yılında Kop Dağı'nın zirvesine yapıldı. Kop Şehitliği'nin yapımında, genel olarak kesme taş ve yer yer beton ile mermer kullanılmıştır.
Sahanın bir kısmı 17.10.1993 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kop Dağı Turizm alanında kalmaktadır. Erzurum il sınırları içinde kalan alanın da aynı özellikleri gösterdiği gözlemlenmiştir.