GENEL BİLGİLER
Ege Bölgesi’nde, Denizli ili sınırları içinde yer almaktadır. 1995 yılında milli park ilan edilmiştir. 1998 de sınır değişikliği yapılmıştır. Yüz ölçümü 9.429 hektardır.
2.528 metrelik zirvesi ile Ege Bölgesinin en yüksek noktası olan Honaz Dağı jeolojik yapısında periglasiyel formasyonlar göstermektedir. Çevresinden oldukça dik bir şekilde yükselen dağ oldukça gür bir bitki örtüsüne sahiptir. Kızılçam, karaçam ve ardıç başlıca ağaç türleridir. Otsu flora içinde endemik türler bulunmaktadır. Yaban keçisi, yabandomuzu, tavşan, tilki, porsuk, kirpi alanda görülen memelilerdir. Milli parkta ötücü ve yırtıcı kuşlarla birlikte keklik de bulunmaktadır.
REKREASYON İMKANLARI
Günübirlik piknik imkanı vardır.
KAYNAK DEĞERLER
Honaz Dağı 2528 m. yüksekliği ile Denizli ve Ege Bölgesinin en yüksek dağıdır. Milli Park civarında 964 bitki türü saptanmış olup bunların 122 adedi Türkiye için endemiktir. Endemiklerden ikisi, Mercan Köşk ve Çan Çiçeği, hem Honaz Dağı hem de Babadağı’nda bulunmaktadır.
Dünya’da sadece Honaz Dağı’nda yetişen 3 adet bitki türü; Ballıbaba, Sığırkuyruğu ve Safran tespit edilmiştir. Milli Park sınırları içinde en yaygın ağaç türü Karaçam ve Kızılçam, koru ormanı olarak dağılmakta yer yer Meşe ve yüksek yerlerde Ardıç ağacına rastlanmaktadır.
Yaban Hayatı açısından zengin olan Milli Parkta özellikle dağ keçisi yoğun olarak bulunmaktadır. Ayrıca Milli Parkta yerel adı Dağ Anası olarak bilinen çok zehirli bir yılan türüne de rastlamak mümkündür.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Milli Park sınırları içerisinde Colossae Antik Kenti bulunmaktadır. Antik Çağdan beri kullanılan güney şark yolu üzerindedir. Büyük Frigya içinde bulunan en önemli merkezlerdendir. Kentte birçok kaya mezarı bulunmaktadır. Pers egemenliğinde en parlak çağlarını yaşamıştır. M.Ö. III. Yüzyıldan itibaren Hierapolis ve Laodikeia’nın kurulması ile önemini yitirmiştir. Şimdiki Honaz İlçe merkezinin bulunduğu yerde Chonae kentinde, St. Micheal kilisesi bulunmaktadır.
FLORA BİLGİLERİ
Milli Park civarında 964 bitki türü saptanmış olup bunların 122 adedi Türkiye için endemiktir. Endemiklerden ikisi, Mercan Köşk ve Çan Çiçeği, hem Honaz Dağı hem de Babadağı’nda bulunmaktadır.
Dünya’da sadece Honaz Dağı’nda yetişen 3 adet bitki türü; Ballıbaba, Sığırkuyruğu ve Safran tespit edilmiştir. Milli Park sınırları içinde en yaygın ağaç türü Karaçam ve Kızılçam, koru ormanı olarak dağılmakta yer yer Meşe ve yüksek yerlerde Ardıç ağacına rastlanmaktadır.
FAUNA BİLGİLERİ
Yaban Hayatı açısından zengin olan Milli Parkta özellikle yoğun olarak bulunmaktadır. Yaban domuzu, tavşan, tilki, sansar ve porsuk önemli yaban hayatı üyeleridir. Ayrıca Milli Parkta yerel adı Dağ Anası olarak bilinen çok zehirli bir yılan türüne de rastlamak mümkündür.