GENEL BİLGİLER
Edirne ili, Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan, 05.03.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla Türkiye’nin 36. Milli Park’ı olarak ilan edilen Gala Gölü Milli Parkı; 3.090 hektar sulak alan (Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü, Pamuklu Gölü) ve 3.000 hektar ormanlık alan (Hisarlı Dağı etekleri) olmak üzere toplam 6.090 hektar alandan oluşmaktadır.
Gala Gölü Milli Parkı; Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları, Önemli Kuş Alanları ve Önemli Bitki Alanları listelerinde bulunan ve Ramsar Kriterlerinin üçüne (4., 5. ve 6. kriterlere) sahip uluslararası A sınıfı bir sulak alan olan Meriç Deltası Sulak Alanının içerisinde bulunmakta olup; Karasal Ekosistem ve Sucul Ekosistem olmak üzere 2 ana kısımda ele alınarak değerlendirilmiştir.
Gala Gölü Milli Parkı; Enez ilçesine 8 km, İpsala ilçesine 23 km, Keşan ilçesine 50 km, Edirne İl Merkezine 155 km, İstanbul'a ise 240 km uzaklıkta yer almaktadır.
KAYNAK DEĞERLER
Gala Gölü Milli Parkı, Türkiye'nin ekolojik bölgelerinden Marmara Geçiş Bölgesi'nin Ergene Kuru Orman-Antropojen Bozkır Bölümü ile Akdeniz İklim Bölgesi'nin Ege Alt (Kızılçam) Bölümü sınırında, Aşağı Meriç Taşkın Ovası içinde yer almakta; bu taşkın ovasının en büyük sulak alanını oluşturmaktadır.
Gala Gölü Milli Parkı’nın ana kaynak değeri içerisinde bulunan 3 adet göl (Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü, Pamuklu Gölü) ve burada bulunan sazlıklarda barınan su kuşlarıdır. Bununla birlikte endemik bitkilerin bulunduğu Hisarlı Dağı ve etekleri de parkın diğer kaynak değerlerini oluşturur. Hisar Dağında 60,3 ha. olan Fransız Dağ Akçaağacı Gen Koruma Ormanı bulunmaktadır. Gen koruma ormanları mutlak koruma alanları olup hiçbir şekilde müdahalede bulunulmaması gereken alanlardır.
Milli Parkın yer aldığı bölge, Akdeniz kıyı ekosistemlerinden karasal ekosistemlere kadar tüm geçiş alanlarını içerisinde barındırmakta ve farklı ekosistemleri temsil etmektedir.
FLORA BİLGİLERİ
Milli Parkta, 311 bitki türü tespit edilmiş olup bu türlerden 5 tanesi endemiktir. (Dianthus ingoldbyi, Taraxacum aznavourii, Centaurea polyclada, Dianthus lydus ve Campanula lyrata subsp. lyrata.)
Gala Gölü Milli Parkı’nda tıbbi ve ekonomik kullanımı olan 59 takson tespit edilmiştir. Ayrıca bu bitkilerden 22’sinin tıbbi ve 13’ünün süs bitkisi olarak kullanımı bulunmaktadır. Acer campestre, Pistacia terebinthus, Hedera helix, Xeranthemum annuum, Cornus mas, Quercus cerris, Quercus coccifera, Ficus carica, Rosa canina ve Typha angustifolia türlerinin günümüzde ekonomik açıdan aktif kullanımı bulunmaktadır.
FAUNA BİLGİLERİ
Milli Park alanı içerisinde, 165 kuş türü görülmekte olup, bu türlerin 46 türü yerli, 27 türü kış göçmeni ve 90 türü yaz göçmeni kuşlardır. Balık türü olarak da 16 tür balık tespit edilmiş olup yılan balığı, sudak, sazan ve turna gibi ekonomik değeri yüksek olan balıklar bulunur.
Gala Gölü Milli Parkı sınırları içerisinde kaydedilmiş olan kuş türleri arasında bazı nadir ve koruma öncelikli türler yer almaktadır. Dikkuyruk (Oxyura leucocephala), Akkuyruklu Kartal (Haliaeetus albicilla), Balık Kartalı (Pandion haliaetus), Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus), Küçük Karabatak (Phalacrocorax pygmeus) gibi türler küresel ölçekte azalmalarından dolayı koruma altında bulunurken bazı türler ise bu alanda karşılaştıkları riskler nedeniyle, alan bazında risk altında bulunmaktadırlar. Bunlar arasında Kuğular (Cygnus spp.) ve Pelikan türleri (Pelecanus spp.) başta gelmektedir. Bu türlere yönelik olarak sergilenen tehditlerin başında çok miktarda balıkla beslenmeleri nedeniyle pelikanların öldürülmeleri ve süs hayvanı olarak nitelenmeleri ve talep görmeleri nedeniyle kuğuların yakalanarak alandan kaçırılması gelmektedir. Alanda bulunan diğer tehlike altındaki türler arasında Çeltikçi (Plegadis falcinellus), Mahmuzlu Kızkuşu (Vanellus spinosus), Erguvani Balıkçıl (Ardea purpurea), Kara Leylek (Ciconia nigra), Angıt (Tadorna ferruginea), Suna (Tadorna tadorna) ve Yalı Çapkını (Alcedo atthis) bulunmaktadır.
Amphibia (İki Yaşamlılar) 9 Tür, Reptilia (Sürüngenler) 25 Tür, Erinaceomorpha (Kirpiler) 1 Tür, Soricomorpha (Böcekçiller) 6 Tür, Chiroptera (Yarasalar) 24 Tür, Lagomorpha (Tavşanlar) 1 tür, RODENTIA (Kemiriciler) 17 tür, CARNIVORA (Etçiller) 9 tür, ARTIODACTYLA (Toynaklılar) 1 tür ile temsil edilmektedir.
Milli Park alanı ve ekolojik sınırlar içerisinde 25 türle temsil edilen sürüngenlerden Benekli Kaplumbağa ve Çizgili Kaplumbağa su sistemi ve kıyı bölgelerinde parçalı ve çok büyük olmayan popülasyonlar halinde yaşamaktadırlar.
REKREASYON İMKANLARI
Gala Gölü sahip olduğu tatlı sulu, sulak ortamı yanında, denize olan yakınlığı, yakın çevredeki orman ekosistemi, çayırlık alanlar ve dağlık ortamların birbirine çok yakın bulunmasıyla zengin bir habitat çeşitliğine sahiptir. Milli Park ayrıca, Türkiye üzerinden geçen kuzey-güney kuş göç yolu güzergahı üzerinde de bulunduğundan kuş gözlem, habitat gözlemi ve doğa fotoğrafçılığı gibi etkinliklere oldukça uygundur.
15.05.2013 tarihinde Gala Gölü Milli Parkı’nın koruma-kullanma dengesinin tesisi ile gelecek nesillere milli bir miras olarak bırakılabilmesi için arazi kullanım kararlarının alındığı Uzun Devreli Gelişme Planı onaylanmıştır. Plana göre Parkta 12 km uzunluğunda doğa yürüyüşü parkuru, bisiklet parkuru, kuş gözlem kulesi, manzara seyir noktası, tanıtım merkezi gibi ziyaretçilere yönelik yapılar planlanmıştır. Uzun devreli gelişme planı çerçevesinde, koruma amaçlı nazım imar planı hazırlanmış olup kurum görüşü aşamasındadır. İmar planı onaylandıktan sonra UDGP çerçevesinde yatırımlar başlayacaktır.