GENEL BİLGİLER
Akdeniz Bölgesi’nde, Isparta ili sınırları içindedir.1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 802000 dekardır. Jeolojik olarak karstik bir yapıya sahip olan milli parkta, ünlü Pınar Gözü Mağarası bulunmaktadır.
Sedirleri ile tanınan milli parkta; karaçam, ardıç, meşe toplulukları ile bozuk maki formasyonlarına da rastlanmaktadır. Beyşehir Gölü’nde su kuşları toplulukları kaydedilirken, iç kesimlerde ötücü kuşlar, keklikler ve yırtıcı kuşlar görülmektedir.
Milli parkta; kurt, tilki, yaban domuzu, sansar, tavşan gibi memelilere rastlanmaktadır. Milli parka daha çok rekreasyon ve sağlık amaçlı ziyaretçi gelmektedir.
KAYNAK DEĞERLER
Milli Park, kaynak değerleri itibariyle oldukça büyük bir potansiyele sahip olup, parktaki hemen her şey görülmeye değerdir:
Kalker ve karstik yer şekillerden oluşan jeolojik yapısı, Göle bakan yamaçlardaki Karaçam, Ardıç Ormanları, İç bölgelerde kalan Karaçam, Sedir, Toros Göknarı, Titrek Kavak, Ardıç, Meşelerden oluşan saf veya karışık ormanlar, Dereboyu Vejetasyonları, Orta ve Batı Torosların 2987 m. yükseklikle zirvesini oluşturan Dedegöl Dağı, bu dağın yamaçlarında 10 ay eksik olmayan kar örtüsü, Dedegöl Dağı’nın kuzeydoğusunda bulunan keşfi yapılmamış ancak 20 km. den fazla uzunluğu olduğu tahmin edilen Pınargözü Mağarası ve buradan çıkan Çay Deresi, Sindel, Küre, Karamık, Körkuyu, İncebel, Malanda yaylaları ve Yaylalarda yılın belli dönemlerinde konaklayan Honamlı Yörükleri, Ulaşım kolaylığı (Isparta 121 km, Konya 156 km, Eğirdir 91 km), Dağcılık faaliyetleri için 1840m yükseklikteki Büyüksivri Tepe, Günübirlik rekreasyonel kullanıma uygun Beyşehir Gölü kıyı şeridi, Yoğunlukla sedir ağacından oluşan bitki örtüsü, geniş alanlarda yapılacak olan bitki çeşitliliği gözlemleri doğa yürüyüşleri…
Özellikle Kızıldağ bölümü akciğer ve astım problemi olan insanlar için şifa kaynağıdır ve bu nedenle de muhakkak görülmelidir. Milli Park alanı doğal peyzaj özellikleri açısından etkileyici bir çeşitlilik göstermektedir. Dağlık alanlar, yaşlı orman örtüsü, su yüzeyi, düzlükler, dik ya da yumuşak yamaçlar bir bütün olarak alanın karakterini oluşturmaktadır. Bu özelliklerden en önemlisi orman örtüsünün karakteridir.
FAUNA BİLGİLERİ
Milli park içerisinde ornitolojik verilerin değerlendirilmesi sonucunda tespit edilen kuş türü sayısı 173’tür.
Beyşehir Gölü’nde su kuşları toplulukları kaydedilirken, iç kesimlerde ötücü kuşlar, keklikler ve yırtıcı kuşlar görülmektedir.
Milli parkta; kurt, tilki, yaban domuzu, sansar, tavşan gibi memelilere rastlanmaktadır.
Memeliler: Sansar, Yaban Domuzu, Porsuk, Tavşan, Ağaç Sincabı, Tilki, Kurt, Vaşak Milli Park ve yakın çevresinde bulunan memeli türleridir.
Kuşlar: Keklik, Çulluk, Sığırcık, Ardıç kuşları, Kartal, Şahin, Akbaba, Baykuş, ve diğer böcekçil kuşlar Milli Park ve yakın çevresinde bulunmaktadır.
Su kuşları: 62 yerli, 43 kış göçmeni, 49 yaz göçmeni, 27 transit göçmen olmak üzere 181 kuş türü tespit edilmiştir.
Balıklar: Kadife, Sudak, Sazan, Tatlı su kefali balığı ve Kerevit bulunmaktadır.
FLORA BİLGİLERİ
Milli Parkta ılıman bölge vejetasyonu hakimdir. Bölgede özellikle Ardıç (Juniperus excelsa), Sedir (Cedrus libani), Karaçam (Pinus nigra), Kızılçam (Pinus brutia), Göknar (Abies cilicica) ve Meşe (Quercus coccifera) ormanları geniş yayılım gösterir.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Sindel, Küre, Karamık, Körkuyu, İncebel, Malanda yaylalarında belli dönemlerde konaklayan Honamlı Yörükleri, yörede yaylacılık kültürünü yaşatmaktadırlar.
Kızıldağ bölümü akciğer ve astım problemi olan insanlar için şifa kaynağıdır ve bu nedenle yöre insanı için önemli bir yer tutmaktadır.
REKREASYON İMKANLARI
Kızıldağ Milli Parkı içerisinde iki adet Günübirlik Kullanım Alanı bulunmaktadır. Isparta İli, Şarkikaraağaç İlçesinde bulunan Günübirlik Kullanım Alanında iki katlı 5 adet Kırevi (Bungalov ev) bulunmaktadır. Her evin 6 kişilik yatak kapasitesi bulunmaktadır.12 ay boyunca konaklama imkanı bulunmakta olup, Haziran-Eylül aylarında yoğun ve aktif kullanılmaktadır. 1980-1990 yılları arasında inşaa edilmiştir. Kızıldağ Milli Parkı GBKA alanını özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sağlık turizmi açsısından yoğun olarak kullanılmaktadır. Alanda fırın, restoran, mescit ve çadır alanı bulunmaktadır.
Kızıldağ Milli Parkı Isparta İli, Yenişarbademli İlçesi sınırlarında Pınargözü Günübirlik Kullanım Alanı bulunmaktadır. Alanda tehlikeli mağaralar sınıfında bulunan Pınargözü mağarası bulunmaktadır. Mağara araştırmaları yıllık periyotlarda devam etmektedir. 2015 araştırma kapsamında mağara içinde 12 km gidilmiştir. Mağaradan yılın 12 ayı soğuk su akmakta olup hızar deresini oluşturmaktadır.
Yenişarbademli İlçesi sınırları içerisinde bulunan 2987 metre yüksekliği olan Dedegöl Dağının bir kısmı Kızıldağ Milli Parkı içerisindedir. Her yıl mayıs ayının ortalarında tırmanış kulüplerince zirve tırmanışı yapılmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında tırmanış yapılabilmektedir. Yine bir kısmı Milli Park sınırları içerisinde bulunan Melikler Yaylasında tırmanış için kamp yapılabilmektedir. Ayrıca Melikler yaylasında Karanlık Gökyüzü İzleme şenlikleri de yapılmaktadır.
Dünyanın en önemli kaya tırmanışı parkurlarını barındıran Aksu İlçesinde bulunan Kuzu Kulağı Yaylası'nda Doğa Sporları Festivali yapılmaktadır.
Kızıldağ Milli parkında yapılabilecek Tabiat turizmi çeşitleri ve faaliyetleri;
Tabiat Yürüyüşü, Kamp-Karavan, Yaban Hayatı Gözlemciliği, Fotosafari, Botanik Turizmi, Dağ Bisikleti, Dağ Tırmanışları, Kuş Gözlemciliği (Ornitoloji), Piknik, Yayla Turizmi, Macera Turizmi, Bisiklet Turları, Oryantiring, Sağlık Turizmi.