GENEL BİLGİLER
Erzurum ile Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırları arasında bulunan ve Sarıkamış Ormanları ile Allahuekber Dağlarını kapsayan, 22.520 hektar büyüklüğündeki alan, 19/11/2004 tarih ve 25618 sayılı kanunun resmi gazete de yayınlanması ile Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.
KAYNAK DEĞERLER
Sarıkamış’taki Tarihi Milli Park alanının, iki kaynak değeri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, Allahuekber Dağlarında 1914 – 1915 yıllarında Sarıkamış Harekatı olarak bilinen harekatta yaklaşık 90 bin Türk Askerinin donarak öldüğü Şehitlik abidelerinin bulunmasıdır. Sarıkamış Milli Parkının ikinci bir kaynak değeri de, Sarıçam ağaç türünün ülkemizde en yüksek rakımda yayılış göstererek optimal kuruluşta saf sarıçam meşcereleri oluşturmasıdır.
FLORA BİLGİLERİ
Park içerisinde bulunan bitki çeşitliliğine bakıldığında; 58 familyaya ait 206 cins, 352 tür, 34 adet alttür ve 8 adet varyete bulunmaktadır.
Bunlardan bazıları; Primula veris, Prunella vulgaris, Caltha polypetala, Scilla iberica subsp. Armena,: Nonea anchusoides Gagea villosa, Draba bruniifolia subsp. Armeniaca, Myosotis lithospermifolia, Ornithogalum oligophyllum, Juniperus oxycedrus subsp. Oxycedrus, Arabis caucasica subsp. caucasica, Berberis vulgaris, Coluteocarpus vesicari, Xeranthemum annuum, Tragopogon aureus, Cerastium armeniacum, Alchemilla caucasica, Arnebia pulchra, Anemone albana'dır.
FAUNA BİLGİLERİ
Hayvan çeşitliliği; 75 memeli, 107 kuş, 6 balık ve 7 iki yaşamlı tür barındırmaktadır.
Ayı, tilki, vaşak, yaban kedisi, su samuru, kaya sansarı, kızıl sincap, bozkır kartalı, kara akbaba, kara çaylak, kızıl çaylak ve toy önemli hayvan varlığı elemanlarındandır.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Allahuekber Dağlarında, 1914 – 1915 yıllarında Sarıkamış Harekâtı olarak bilinen harekâtta yaklaşık 90 bin Türk Askerinin donarak öldüğü Şehitlik abidelerinin bulunmasıdır.
Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre; Sarıkamış Harekâtı’nda şehit olan askerlerimize ait 20 tane şehitlik bulunmaktadır. Bu şehitliklerden sadece 8 tanesi bir Abideye sahiptir. Geri kalanlar sınırları belirsiz alanlar şeklindedir.