GENEL BİLGİLER
Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar jeolojik olarak ülkemizin en ilginç yerlerinden biridir. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri görülmeye değer yerlerdir.
Milli parkın düşük rakımlı kesimlerinde kızılçam, karaçam ve göknar toplulukları bulunmaktadır. Ağaç sınırının üzerinde ise kayalar arasında yetişen otsu bitkilerin çoğu gösterişli çiçeklere sahiptir. Gece gündüz ısı farkının 30 dereceyi aştığı bu alanlarda böylesine güzelliklerle karşılaşmak gerçekten şaşırtıcıdır.
Milli parkta yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar gibi memeli hayvanlar; yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşamaktadır.
Aladağlar, yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçisi olan, ülkemizde dağcıların en çok rağbet ettiği yerlerden birisidir.
FLORA BİLGİLERİ
Aladağlar Milli Parkı, 730 rakımdan 3756 rakıma kadar yaklaşık 3000 m. lik rakım farkına bağlı olarak ortaya çıkan farklı yaşam ortamlarında yaşayan bitki ve hayvan türleri ile muazzam bir biyoçeşitliliğe sahiptir.
Belli başlı türler; karaçam, ardıç, göknar, titrek kavak, meşe, sedir gibi ağaç türleri ile yabani yonca , ayrık, keven, papatya, sütlegen, sığır kuyruğu, kekik, menekşe, devedikeni gibi otsu bitkiler yer almaktadır.
Aladağlar Milli Parkı orman açısından çok zengin olmamakla birlikte , Emli Vadisindeki ormanı oluşturan hakim türler Karaçam ve Kızılçamdır. Karaçamın yayılış alanındaki güney bakılı kesimlerde Sedir ve nem bakımından daha elverişli kuzey bakılı yerlerde de Göknarlara da rastlanılmaktadır. Alanda toplam 101 endemik takson ve 68 adet tehlike altındaki takson (66’sı endemik) bulunmaktadır.
FAUNA BİLGİLERİ
Aladağlar'da 2000 metreden fazla yüksekliklerdeki alanlar, Urkekliğin üreme ve barınma alanları olup, aynı zamanda Kral Kartalın egemenlik alanı durumundadır. Yaban keçisine üreme, barınma ve beslenme zamanlarına göre her yerde rastlanılabilmektedir.
Yaban keçisi, kurt, yabani tavşan, tilki, gelengi, sincap, porsuk, kuyruksüren, kirpi, oklu kirpi, yaban domuzu, sansar, karakulak, kakım, gelincik, su samuru, köstebek, tarla faresi, cüce yarasa, nalburlu yarasa, sırtlan ve vaşak önemli yaban hayatı üyeleridir.
KAYNAK DEĞERLER
Park alanının kaynak değerleri olarak; Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri önde gelmektedir. Ayrıca Demirkazık Tepesi, Emli Vadisi ile Acısu kaynak değerler olarak değerlendirilmektedir.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Kapuzbaşı şelalelerinin güneydoğusuna düşen şelale suyunun geçtiği derenin kenarında “İçme” adıyla anılan ılık su üzerinde yapılmış olan kemerin yöre halkı tarafından 300-400 sene öncesine ait olduğu görüşü yaygındır. İçme adıyla bilinen bu suyun aynı zamanda bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği ve çocuğu olmayan kadınların şifa niyetiyle içtikleri bilinmektedir.
Ulupınar köyüne 4 km uzaklıkta köyün güneybatısında “Meryem Ana” ismiyle anılan iki katlı mağarada, Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı dünyaya getirdiğine inanılmaktadır. Meryem Ana mağarasının birinci katında derinlik üç metre civarında, yüksekliği ise yaklaşık sekiz metre kadar olup; sağ tarafın üst kısmında kaya üzerinde insan şeklinde oyma resimler bulunmaktadır. 20-25 metre derinliğe sahip mağaranın ikinci katına 200 senelik olduğu tahmin edilen el yapımı dövme büyük demir çiviler kullanılarak katran ağacından yapılmış bir merdiven ile çıkılmaktadır.
REKREASYON İMKANLARI
Aladağlar Milli Parkında; Demirkazık ve çevresi, Yedigöller bölgesi, Kartalkaya yöresi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanları dağcıların tırmanma,yürüyüş ve spor aktivitelerinin yanı sıra rekreasyon amaçlı kullandıkları alanların başında gelir.
Mağara turizmi, foto safari, jeep safari, bisiklet safari, yamaç paraşütü, rafting, kano, doğa yürüyüşü gibi faaliyetlere imkan sağlaması Aladağlar ve yakın çevresini turizm açısından önemli hale getirmektedir.
Toplam 7 şelaleden oluşan ve Kapuzbaşı köyünde ortaya çıkan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri milli park alanı içerisinde rekreasyon amaçlı kullanılan en önemli merkezler arasında yer almaktadır. Birer doğa harikası olan şelaleler ve çevreleri, el değmemiş yapıda olup birkaç küçük ahşap baraka dışında hiçbir yapı ve tesis içermemektedir. Yükseklikleri 30-86 m arasında değişen şelalelerin yanıbaşında yer alan düzlükler doğa yürüyüşü yapan ziyaretçiler için kamp alanı olarak kullanılmaktadır.