GENEL BİLGİLER
Beyşehir Gölü Milli Parkı İç Anadolu Bölgesi Konya ili sınırları içindedir. 1993 yılında milli park ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 86.855 hektardır. Beyşehir Gölü yüz ölçümü bakımından Van ve Tuz Gölünden sonra üçüncü büyük gölümüz olmakla birlikte, tatlı su göllerimiz içinde en büyük olanıdır.
Doğu kıyıları boyunca uzanan ve üç bin metreye yaklaşan dorukları ile Dedegöl Dağları, batıdan bakıldığında göle ayrı bir güzellik vermektedir. Göl sularının turkuaz mavisi olması, içinin adalarla, çevresinin ise dağlarla çevrilmiş olması, Beyşehir Gölünü ülkemizin en güzel göllerinden biri haline getirmektedir. Gölde tatlı su levreği, sazan, sarıbalık ve çiçekbalığı yaşamaktadır. Adalarda ve sığ kıyılarda pelikan, dalgıç, balıkçıl ve yaban ördekleri kuluçka yapmakta, göçler sırasında çeşitli türden su kuşları sürüler halinde göle uğramaktadır.
KAYNAK DEĞERLER
Ülkemizin en büyük tatlı su gölü olması nedeniyle bölge eskiden beri daima bir cazibe merkezi olmuş, ilk çağlardan itibaren çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Geçmiş dönemlerde ve günümüzde insanlar ekonomik kazanç ve yerleşim bakımından göl çevresi ve göl içerisindeki bazı adalarda hayatlarını devam ettirmiş ve ettirmektedirler.
Beyşehir Gölü Havzası, Zoocoğrafik açıdan İç Anadolu, Toroslar ve Batı Anadolu dağlarının kesişim noktasında bulunması ve çok farklı habitat tiplerini bünyesinde barındırması nedeniyle flora ve fauna elemanları açısından doğal ve ideal yaşama alanı oluşturmaktadır. Beyşehir Gölü içme suyu temini, sulama, belli ölçüde plaj kullanımı ve balıkçılık faaliyetleri ile yöre insanının vazgeçilmezleri arasındadır. Göl ve içerisindeki çeşitli büyüklüklerde yaklaşık 60 civarındaki adanın kuşlar için üreme, beslenme, yumurtlama ve güvenle kuluçka yapmasına olanak sağlamaktadır.
Beyşehir Gölü Milli Parkı ve yakın çevresi “kurak-yarı nemli” ve birinci mezotermal iklim tipleri ile temsil edilmektedir. Yazları kısa, serin ve kurak; kışları uzun, soğuk ve yağışlıdır. Göl ve yakın çevresi; Karasal Ekosistemler; Ormanlık alanlar, makilik alanlar ve Kültür alanları, Sucul ekosistemler; Akarsular, Göl, Sazlık ve bataklık alanlar olarak temsil edilmektedir. Milli Park alanında yer alan yerleşim merkezlerinin ana geçim kaynağı, tarım, hayvancılık ve balıkçılıktır.
Beyşehir Gölü, İç Anadolu ile onun güneyindeki Toros Dağları Arasında bir geçiş alanında yer almaktadır. Toros Dağları’nın kuzeyinde bulunan Konya Ovası’nın Konya ile Niğde arasındaki dik dağ yamaçlarının hemen dibinde, arada bir geçiş alanı olmaksızın uzanan tipik bir İç Anadolu düzlüğü olmasına karşın, Beyşehir Gölü’nün içinde bulunduğu havza bir ara basamak halinde, dağlarla ovalar arasında kalmıştır. Bu tipik özelliği ile havza kendine özgü bir doğal karakter kazanmış ve bir yandan güneyindeki yüksek dağların doğal kaynaklarından beslenirken, öte yandan kuzeyindeki geniş ova düzlüklerin doğal özelliklerinin ve yapısının uzantısı olarak devam etmiştir.
FLORA BİLGİLERİ
Milli Park sınırları içinde 85 familya, 305 cins, 545 tür, 140 alt tür ve 54 varyete yer almaktadır. Milli Park alanı içinde bulunan 560 taksonun 88’i endemiktir.
Lübnan sediri, Adi ardıç, Katran ardıcı, Göknar, Karaçam, Kermes meşesi, Dişbudak, Ceviz,Karadut, Erkek eğreltiotu, Dağ lalesi, Haşhaş, Boyacı kökü, Adaçayı, Kardelen, Sıklamen ve Sarıkokulu milli parkta ve yakın çevresinde yayılış gösteren bazı önemli bitki türleridir.
FAUNA BİLGİLERİ
Beyşehir Gölü su kuşları açısından oldukça önemlidir. Milli Park Alanında 153 kuş türü vardır. Bunlardan bazıları sakarmeke, yeşilbaş ördek, cüce batağan, bahri ve tepeli ördektir.
Gölün etrafı iki yaşamlı, sürüngen ve memeli sınıflarına ait türler bakımından da oldukça zengindir. Alanda 3 adet iki yaşamlı, 14 adet sürüngen ve 34 adet memeli türü olmak üzere toplam 51 tür vardır. Göl ve derelerde toplam 16 adet balık türü yayılış göstermektedir. Bunlardan bazıları tatlı su levreği, sudak, sazan, akbalık,sarıbalık, çiçekbalığı, siraz ve kızılkanat’tır.
Adalarda ve sığ kıyılarda pelikan, dalgıç, balıkçıl ve yaban ördekleri kuluçka yapmakta, göçler sırasında çeşitli türden su kuşları sürüler halinde göle uğramaktadır.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Yöre halkı sıcakkanlı ve yardım sever olduğundan bayram ve düğünler çok samimi ve eğlenceli geçer. Kaşık oyunları ve yörede yaşayan Çeçenlerin Çeçen oyunları oynanır. Bazı zamanlarda düğün ve bayramlarda at koşturma, güreş, sığır ve manda tokuşturma gibi şeyler yapılır.
Yöre; Eşrefoğulları döneminde Beyşehir halıcılığı ve kilimciliği ile çok ünlüydü. Bugün halıcılık sanat tarihinde “Holbaya Halıları” olarak anılan halıların en eski örneğinin Eşrefoğlu Camii’nden Konya Mevlana Müzesine kaldırılmış olan bir halı olduğu bilinmektedir. Günümüzde yörenin halı ve kilimleri el sanatlarının güzel örneklerini sergilemektedir.
REKREASYON İMKANLARI
Beyşehir Gölü’nün çevresi yaklaşık 154 km. olup, kıyılarında çok sayıda koy ve körfez bulunmaktadır. Göl ile zirvesi (2890 m. yüksekliğindeki Dippoyraz Tepesi) her mevsim karlı Anamas Dağları, ziyaretçilere bu coğrafyanın en güzel doğa manzaralarını sunmaktadırlar.
.
Milli Parkta, yerli ve yabancı turistlerin boş zamanlarının rekreatif faaliyetlerle değerlendirebilecekleri trekking (doğa yürüyüşü), hiking (kırda gezinti), biking (dağ bisikletiyle gezi) ve piknik alanları, jeep safari güzergâhları, çadır ve karavanla kamp yapabilme olanakları bulunmaktadır. Milli Park için en uygun rekreasyon ve özel ilgi gezileri, Mayıs-Ekim ayları arasında yapılabilmektedir