Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Camino Günlüğüm - Dilera Topaloğlu

Dilera Topaloğlu'nun İspanya Camino Yolu Yürüyüş Günlüğü

Camino Günlüğüm - Dilera Topaloğlu
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Dilera TOPALOĞLU, "Camino Günlüğüm" kitabında, 2018 baharında, İspanya'nın, dünyaca ünlü El Camino de Santiago (Santiago Yolu) kültür rotasında, 300 km.den fazla yürüdüğü ve yaklaşık 20 gün süren seyahatini oldukça samimi bir anlatımla okuyucularına aktarmış. Kitabında da belirttiği üzere; hem ruhsal, hem de fiziksel bir rehber olabilecek bu gezi-anlatım türündeki kitap, El Camino de Santiago ile ilgili sayılı Türkçe basılı yayınlardan birisi. (Blog sayısı basılı yayına göre daha fazla.).

Santiago de Compostela, St. James'in mezarının bulunduğuna inanılan şehir olması ve ortaçağda papa tarafından kutsanmasının ardından Katolik Hıristiyanlar için kutsal bir hac merkezi olarak kabul edilmiş ve yürüyerek bu şehre gidenlerin hacı (pilgrim) olacaklarına inanılmış. Avrupa'nın değişik noktalarından şehre doğru ilerleyen farklı rotalar var ve Dilera TOPALOĞLU en popüler olan Fransa'dan başlayan yaklaşık 800 km.lik rotanın yarısına yakınını yürümüş. Günümüzde artık Santiago yolunda yürüyen binlerce yürüyüşçünün çok azı hacı olmak isteyenlerden oluşuyor. Çoğu yürüyüşçü doğa, tarih, eğlence maksadıyla yürüyor.

Kitap, Camino de Santiago'nun parkurlarını metre metre yürümüş birinin tanıklığı üzerinden yol hakkında bilgi edinmek isteyenler için doğru kaynak olmayabilir. Zaten kitabın ilk cümlelerinde bu özellikle belirtiliyor. Bununla beraber Dilera TOPALOĞLU gerçekten yürüdüğü 2 hafta süresince hedeflediği gibi spiritüel bir yolculuk yaşamış, türlü türlü iç hesaplaşmalar yapmış, önemli kararlar almış ve bunları da her satırda açık yüreklilikle yazmış. Bazen ruhu ile yaptığı münazaralar sonucu ortaya çıkan fikirler ona yön veriyor. Bazen de (hemen her gece) gördüğü rüyalarından ilham alıyor. İç dünyasındaki resimlemeleri oldukça basit kelimelerle, olgularla, büyüklük taslamadan anlatıyor.

Kitabın Ruhu Ne Diyor?

Kitabın ruhuna gelince; Dilera TOPALOĞLU ilk 4-5 gün gerçekten çok gergin bir ruh haliyle km.leri yürüyor. Bunda büyük etken, en zor parkurlardan birinin ilk günlere denk gelmesi veya bitmeyen yağmurların kötü hissettirmesi de olabilir. 14 günlük yürüyüşünün son gününe başlarken bir cümlesinde bu durumu şöyle anlatıyor; "Son 13 gündür hava hep kapalı, yağmurluydu zaten.". Fakat ilk haftanın sonuna doğru yolun ve yolcuların yazar üzerindeki olumlu etkilerini gözlemlemeye başlıyoruz. Yürüyüş arkadaşlarıyla daha fazla diyalog kuran, hava şartlarını fazla önemsemeyen, sigarayı bırakan, olumsuz enerji katan birkaç kişiyi hayatından çıkarmaya karar veren güçlü bir kişiliğe tanık oluyoruz. Ve Dilera TOPALOĞLU bunları cümlelerinde tüm samimiyetiyle aktarıyor.

Ulvi amacının hac yolunda ruhani bir yolculuk olduğuna inanılan bu yürüyüşte içsel bir yolculuğun, arınmanın gerçekleştirilebilmesi için yürüyüşün yalnız başına yapılması önerilir hep. Dilera TOPALOĞLU'da bunu yalnız ama "Bir Dilek Tut" kitabını yanına alarak yapmış. Kitap yürüyüş boyunca hem alacağı kararlarında rehberlik etmiş hem de yaşam enerjisinin yüksek kalmasını sağlamış.

Kitap Yürüyüş Hakkında Neler Anlatıyor?

Peki, gerçekten yolla, rotayla, doğayla, çantayla, yağmurla, manzarayla, yürüyüşle ilgili bölümlere gelirsek; Dilera TOPALOĞLU, kendi tanımıyla "Yürümeyi çok seven biri" olarak, büyük bir cesaretle tamamlamış bu 322 km.lik yürüyüşü. Evet, o profesyonel bir doğa yürüyüşçüsü değil ama hem tinsel hem de fiziksel duruşu ve mukavemeti ile alkışı hak ediyor. Sayfalarında, bir sırt çantalı seyahatte yapılmayacakları, baştan alınan yanlış malzeme kararlarını, parkur planlama hatalarını (kendisi de itiraf ediyor birkaç yerde), sık sık okuyoruz. Bununla beraber Camino de Santiago'yu hayal edenler için ise motive edici bir kişilik oluşturuyor. Çıkardığı dersleri önerilerinde ifade ediyor. Bununla beraber kitabın içeriğinden, rotadaki tırmanışlarının zorluklarını, Sarria'nın parkura etkisini, Biskay'ın Kantabrian dağlarına iklimsel etkilerini not etmek çok değerli. Ve tabi ki, istiridye kabuğunun hakkını veren birisi olduğu için tebrik etmek gerekiyor.

Ceres yayınevi'nin yazar ile "Camino Günlüğüm" kitabı üzerine yaptığı röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Camino Günlüğüm - Dilera Topaloğlu
Tarih 2020-06-14 12:40:02

dilera topaloğlucamino günlüğümkitap inceleme
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 5 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 5 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 6 ay önce