Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Doğa Faaliyetlerinde 10 Temel Malzeme

Navigasyon, Kafa Lambası, Güneşten Korunma, İlk Yardım, Bıçak, Ateş, Acil Koruyucular, Yedek Yiyecek, Su, Kıyafet

Doğa Faaliyetlerinde 10 Temel Malzeme
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

 

Bu listedeki 10 temel malzeme kırsala/doğaya/dağa adım attığınızda, günübirlik yürüyüşlerinizde bile yanınıza almayı alışkanlık haline getirmeniz gereken malzemelerdir. Profesyonel bir grupla veya kısa, şehre yakın bir faaliyette bunlardan sadece birkaçını kullanabilirsiniz veya hiç birini kullanmayabilirsiniz. Fakat bir şeyler ters gittiğinde, sağlığınızı korumanız, güvende kalmanız hatta hayatta kalmanız için gerekli olabilecek bu eşyaları taşımak gerçekten değerli olacaktır.
Bu listenin orijinali yıllar önce dağcılar ve açık hava maceracıları için açık havada acil durumlara hazırlıklı olmalarına yardımcı olmak için bir araya getirildi. O zamanlar liste bir harita, pusula, güneş gözlüğü ve güneş kremi, yedek kıyafetler, kafa / el feneri, ilk yardım malzemeleri, ateş başlatıcı, kibrit, bıçak ve yedek yiyecek içeriyordu. Yıllar geçtikçe liste, tek tek başka malzeme eklenmesi yerine bir “sistemler” yaklaşımına dönüştü.
      On Temel Malzeme
  • Navigasyon: harita, pusula, altimetre, GPS, kişisel konum belirleyici sinyali (PLB) veya uydu habercisi
  • Kafa lambası: artı yedek pilleri
  • Güneşten korunma: güneş gözlüğü, güneşten koruyucu giysiler ve güneş koruyucu krem
  • İlk yardım: ayak bakımı ve böcek kovucu dahil
  • Bıçak: artı tamirat kiti
  • Ateş: kibrit, çakmak, çıra ve / veya ocak
  • Acil koruyucular: termal acil durum battaniyesi veya bivak
  • Yedek yiyecek: Minimum beklentinin ötesinde
  • Yedek su: Minimum beklentinin ötesinde
  • Yedek kıyafetler: Minimum beklentinin ötesinde

Yanınıza alacağınız her malzeme faaliyetin türüne göre ayarlanabilir. Örneğin, kolay kısa bir günübirlik yürüyüşte sadece bir GPS almayı seçebilir ve harita, pusula ve altimetrenizi bırakabilirsiniz. Daha uzun, daha karmaşık bir gezide, tüm bu araçların yolunuzu bulmanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Neyi alacağınıza karar verirken hava durumu, zorluk, süre ve yardımdan uzaklık gibi etkenleri göz önünde bulundurmalısınız.

Çağdaş navigasyon araçları, doğada güvenli ilerlemek beş temel malzemeyi içerir: harita, pusula, altimetre, GPS cihazı ve kişisel konum belirleyici işaret (PLB).

Harita: yer şekilleri ve yükseklikleri içeren topografik bir harita size her şartta yardımcı olacaktır. (Türkiyede mevzuat gereği resmi haritaların dağıtımı izne tabidir. )

Pusula: Harita okuma bilgisi ile birlikte bir pusula, doğada, dağda kaybolursanız hayati bir araçtır. Birçok akıllı telefon, GPS cihazı ve saat elektronik pusula içerir, ancak standart bir pusula taşımak da akıllıca olacaktır. Çünkü hiçbir şeye ihtiyaç duymaz ve pillere güvenmez. Vazgeçilmez bir yedek yön göstericidir. 

Not: Aynalı bir pusula acil bir durumda güneş ışığını yansıtarak uzaktakilere haber vermekte yardımcı olabilir.

GPS cihazı: Konumunuzu dijital bir haritada doğru bir şekilde bulmanızı sağlar. Açık havada kullanım için özel olarak tasarlanmış olanlar genellikle daha sağlam ve hava koşullarına dayanıklıdır. Bir başka popüler seçenek de GPS uygulaması olan bir akıllı telefon kullanmaktır. Ancak çoğu telefonun daha kırılgan olduğunu düşünüldüğünde muhtemelen bir kılıfla korumanız gerekecektir. Hangisini seçerseniz seçin, bu aygıtların pillerle çalıştığını unutmayın, bu nedenle pil gücünüzü izlemeniz ve muhtemelen fazladan pil taşımanız gerekir. 

Altimetre saati: Bu, beraberinde getirmeyi düşünmeye değer bir navigasyon destekleyicisidir. Hava basıncını ölçmek için bir barometrik sensör ve / veya yüksekliğinizin tahmini için GPS verilerini kullanır. Yükseklik bilgisi ilerleme rotanızı takip etmenize ve haritadaki konumunuzu belirlemenize yardımcı olur.

Kişisel konum belirleyici sinyali (PLB) veya uydu mesajlaşma aracı: Bu araçlar, kırsalda/doğada/dağda yardım gerektiğinde acil durum kurumlarını uyarmak için kullanılabilir. Acil bir durumda etkinleştirildiğinde, GPS kullanarak konumunuzu belirler ve devlet veya ticari uydular yoluyla bir mesaj gönderir. Bir PLB veya uydu habercisi, bir şeylerin ters gitmesi durumunda faydalı bir yedek olabilir. Cep telefonunun sinyal alamadığı yerlerde de çalışacaktır.

      Kafa Feneri

Geceleri yaban hayatının ortasında, doğada yolunuzu bulabilmek çok önemlidir. Bu nedenle her zaman yanınızda bir ışık kaynağı bulundurmalısınız. Bir kafa feneri, doğa sporcularının çoğu için tercih edilen seçimdir. Çünkü akşam karanlığında yemek pişirmek, yürüyüş batonlarını tutmak veya herhangi başka bir şey için ellerinizin serbest olması hayati öneme sahiptir. Ve daima yedek pil bulundurmalısınız.

      Güneşten Korunma

Güneş gözlüğünüz her zaman yanınızda (çantanızda) olmalı, güneşten koruyucu giysiler ve güneş koruyucu kremleri kullanmalısınız. Bu tür güneş koruyucu önlemleri yapmamak, kısa vadede güneş yanığı ve / veya kar körlüğüne ve potansiyel olarak erken cilt yaşlanmasına, cilt kanserine ve uzun vadede ise katarakta neden olabilir.

Güneş gözlüğü: Kaliteli güneş gözlükleri, gözlerinizi potansiyel zararlı radyasyon ışınlarından korumak için dış mekanlarda vazgeçilmezdir. Karda veya buzda uzun süre seyahat etmeyi planlıyorsanız, ekstra koyu buzul gözlüklerine ihtiyacınız olacak. Kaliteli lenslere sahip güneş gözlüklerinin önemli bir işlevi de ultraviyole ışığın (UVA ve UVB) yüzde 100'ünü engellemesidir. UVB ışınları, cildinizi yakabilen ışınlardır ve katarakt gelişimine sebebiyet verebilmektedirler. Gruplar, üyelerinin birinin kaybetmesi veya getirmeyi unutması durumlarına karşı en az bir çift yedek güneş gözlüğü bulundurmalıdırlar.

Güneş Kremi: Açık havada uzun saatler geçirmek sizi ultraviyole ışınlarına, güneş yanığına, erken cilt yaşlanmasına ve cilt kanserine maruz bırakabilir. UV ışınlarına maruz kalmanızı sınırlamak için güneş kremi kullanılması tavsiye edilmektedir. Bir güneş kremi seçerken, sağlık uzmanları şunları seçmenizi önerir:

  • En az 15 güneş koruma faktörü (SPF) sunan bir formül olsa da, uzun dış mekan aktivitesi için SPF30 önerilir.
  • Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen bir formüle sahip krem kullanmanız önerilir.

Güneş kremini açıkta kalan tüm cildinize bolca ve iyice uygulayın. UV ışınları kar ve sudan yansıyabilir, bu nedenle çenenizin ve burnunuzun alt kısmı gibi kiçük alanlara da uygulamayı unutmayın. Birçok etkene (günün saati, ter ve daha fazlası) bağlı olarak, her iki saatte bir sık ​​sık yenileyin. Ve SPF dereceli dudak balsamını da göz ardı etmeyin.

Güneşten korunma giysileri: Giyim, güneş kremine katlanmak zorunda kalmadan UV ışınlarının cildinize ulaşmasını engellemenin etkili bir yolu olabilir (yüzünüz, boynunuz ve elleriniz gibi açık kalan bölgeleriniz için hala güneş kremine ihtiyacınız olacaktır). Birçok hafif, sentetik giysiler, giysinin UVA ve UVB ışığına karşı ne kadar etkili olduğunu göstermek için ultraviyole koruma faktörü (UPF) derecesine sahiptir. Tercihen çepeçevre kenarlığa/siperliğe sahip bir şapka, güneşten korunmak için önemli bir aksesuardır.

  • Yüksek irtifada güneş, deniz seviyesine göre daha keskin ve etkileyicidir ve güneş gözlüğü daha da elzemdir.
  • Taraklı bir kep uzun süre güneşe maruz kaldığınız bir faaliyette yüzünüzün büyük bir kısmını korumasına rağmen kulaklarınızı, burnunuzun ucunu, boynunuzu koruyamayabilir. Boynunuza asılı birşeyin askısı boynunuzda iz yapabilir.
  • Dereceli gözlüğü olanların yağmurlu havalarda kep takmaları gözlük lenslerin yağmurdan korunmasına yardımcı olabilir ve daima net görüş alabilirler.
      İlk Yardım

Bir ilk yardım çantası veya temel ilk yardım malzemelerini taşımak ve kullanmayı bilmek çok önemlidir. Önceden hazırlanmış ilk yardım kitleri, kendi hazırlayacağınız sete yakın bir paket olsa da, birçok kişi bu kitleri bireysel ihtiyaçlara göre kişiselleştirir. Herhangi bir ilk yardım kitinde asgari su toplamalarına karşı malzemeler, çeşitli boyutlarda yapışkanlı bandajlar, birkaç gazlı bez, yapışkan bant, dezenfekte edici merhem, kolay bulunur ağrı kesici ilaç, kalem ve kağıt içermelidir. Nitril eldivenler de kitin içine dahil edilebilirler.

Seyahatinizin uzunluğu ve mevcut kişi sayısı kitinizin içeriğini etkileyecektir. Tıbbi acil durumlarla başa çıkmak için bir tür kompakt bir ilk yardım seti taşımak da iyi bir fikirdir.

      Bıçak

Bıçaklar, malzeme onarımı, yiyecek hazırlama, ilk yardım, çıra hazırlama veya diğer acil durum ihtiyaçları için kullanışlıdır ve her türlü etkinlik için vazgeçilmezdir. Ve kesinlikle gruptaki her yetişkin bir bıçak taşımalıdır.

Sade bir bıçağın sadece tek bir katlanabilir bıçağı olabilir; daha teferruatlı bıçaklar ve çok amaçlı el aletleri, bir veya iki düz uçlu tornavida, bir kutu/konserve açıcısı ve / veya bir çift katlanabilir makas gibi şeyleri içerir. İhtiyaçlarınız ne kadar karmaşıksa (örneğin, deneyimsiz bir gruba liderlik ediyorsanız), bıçağınızda veya aletinizde daha fazla seçenek olabilir.

Bir bıçağa ek olarak, küçük bir malzeme tamir setide sizi doğada sıkıntılı bir durumdan da kurtarabilir. Ortak malzemeler arasında koli bandı, kordon, kumaş onarım bandı, fermuarlar, emniyet pimleri ve su filtresi, çadır direkleri, ocak, uyku pedi, krampon, kar ayakkabısı ve kayaklar için onarım parçaları da bulunabilir.

      Ateş

Acil bir durumda, ateşi başlatmak ve idame ettirebilmek için yanınızda güvenilir malzemeler bulundurmanız gerekir. Birçok insan için bu tek kullanımlık bir çakmaktır. Ancak su geçirmez oldukları veya su geçirmez bir kapta saklandığı sürece kibritler de uygundur. Sıradan market kibritleri genellikle çok dayanıksızdır ve doğada kullanım için pekde güvenilir değildirler.

Ateş başlatıcısı, adından da anlaşılacağı gibi, ateşi başlatmanıza yardımcı olan ve özellikle ıslak koşullarda vazgeçilmez bir unsurdur. İdeal ateş başlatıcı çabucak tutuşur ve alevi birkaç saniyeden fazla canlı tutar. Alternatifler arasında plastik bir torbada muhafaza edilmiş kuru kav, mumlar, tutuşturma jeli, alev macunu, yakma külçeleri (reçineye batırılmış yontma ağaç çubuklar) yer alır.

Ormanın ağaç hattınından daha yüksek irtifalarda (~1800mt-2000mt) ve / veya karda yapılacak faaliyetlerde yakacak odun bulunamayabileceğinden acil ısı ve su üretilmesi için bir ocak kullanılması önerilir.

      Acil Durum Koruyucusu

Doğadayken, hareket edemediğiniz bir durumda veya yaralanmanız durumunda sizi rüzgar, yağmur vb kötü dış etmenlerden korumak için daima bir tür acil durum barınağı /sığınağı / koruyucusunu yanınızda taşıyın. Seçenekler arasında ultra hafif bir muşamba, bivak, bir alüminyum acil durum battaniyesi (küçük paketler ve sadece 150gr civarındadır) veya hatta büyük bir plastik çöp torbası bulundurmak bile oldukça faydalı olabilir. Her zaman yanında çadırıyla hareket edenlerin bu çadırın kendileri için acil durum sığınağı olduğunu bilmeleri önemlidir.

      Ekstra Yiyecek

Bir şeyin seyahatinizin uzamasına (yaralanma, kaybolma veya kötü hava koşulları gibi) neden olması durumuna karşı her zaman yanınızda en az bir günlük ekstra yiyecek bulundurun. Pişirmek gerektirmeyen ve uzun raf ömrüne sahip yiyecekleri almak iyi bir fikirdir. Ekstra enerji çubukları, fındık, kuru meyveler, kuru et veya pestil türü şeyler iyidir.

Bir günden daha süren bir yürüyüşe veya kar etkinliğine gidiyorsanız, bir günden fazla yetecek yiyeceği de yanınıza almayı kesinlikle değerlendirmelisiniz.

      Ekstra Su

Seyahatiniz için yeterli miktarda suyu taşımak gereklidir. Doğadayken, filtre / temizleyici, kimyasal işlem ile suyu arıtmak veya kar eritmek için ocak bulundurmak gibi yöntemlere sahip olmak ise çok önemlidir. Tam olarak ne kadar su taşınayacağınızı belirlerken, çoğu insanın normal bir havada, sakin bir aktivite sırasında saatte yaklaşık yarım litre suya ihtiyacı olduğu düşünülebilir. Dış sıcaklık, rakım, efor seviyesi veya acil durum gibi faktörlere bağlı olarak bundan daha fazlasını taşımanız gerekebilir. Başlangıç miktarı olarak daima en az bir litrelik su şişesi veya taşınabilir bir su torbası bulundurun. Yürüyüşe başlarken, şişenizi veya rezervlerinizi içilebilir bir su kaynağından doldurun.

      Ekstra Giysiler

Doğa koşullarının aniden aşırı yağmura, sele, aşırı rüzgara veya çok etkili dondurucu bir soğuğa dönmesi veya kazalar, yaralanmalar nedeniyle faaliyetiniz planlanmamış ilave bir geceye neden olabilir. Bu nedenle seyahatiniz için gerekli olanların dışında ekstra kıyafetler de taşımak gerekir.

Ekstra yedek olarak ne alacağınıza karar verirken uzun süre hareketsiz kalacağınız bir durumu göz önünde bulundurarak neye ihtiyacınız olacağını düşünün.

Genel seçenekler arasında bir kat iç çamaşırı (üstler ve altlar), bir ısı yalıtımı yüksek veya yün bir şapka, yedek çoraplar, eldivenler ve sentetik bir ceket veya yelek vardır. Kar, kış faaliyetleri için vücudunuz ve bacaklarınız için ısı yalıtımı iyi ekstra giyecekler alın.

destekleyici kaynaklar
rei

Doğa Faaliyetlerinde 10 Temel Malzeme
Tarih 2020-04-16 12:23:02

10 temel malzemedoğa faaliyetleridoğa faaliyetlerinde 10 temel malzemenavigasyonkafa lambasıgüneşten korunmailk yardımbıçakateşacil koruyucularyedek yiyecekyedek suyedek kıyafet
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce