Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

GPS Rotası Hazırlama Yöntemleri Ve Program Önerileri

Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Bu yazı dizisinde;

  • Bölüm-1 Doğada veya şehirde A noktasından B noktasına ulaşan bir rota oluşturma,
  • Bölüm-2 Bu rotayı GPS cihazına yüklenebilecek universal formata (GPX) dönüştürme,
  • Bölüm-3 Dosyayı GPS'e yükleme,
  • Bölüm-4 GPS ile iz kaydı sonrasında iz dosyasını bilgisayara indirme ve CBS ortamında görüntüleme adımları anlatılacaktır.
Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

GPS cihazlarına veya GPS destekli cep telefonlarına bir rota yüklemenin birden fazla farklı yöntemi vardır. Bununla beraber GPS veri dünyasında genel kabul görmüş veri tipleri veya veri formatı endüstride standart olmuş firmalarda mevcuttur. Bu kapsamda en yaygın kullanılan birkaç veri dosyası formatı şunlardır;

  • GPX ; GPX (GPS Değişim Formatı), GPS verilerinin (yol noktaları, rotalar veya izler) İnternet'teki uygulamalar ve Web hizmetleri arasında değiş tokuşu için kullanılan basit bir XML veri biçimidir.
  • KML ; Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili (Keyhole Markup Language) anlamına gelir. Bu GIS (Geographic Info Sıstem, CBS, Coğrafi Bilgi Sistemi) biçimi XML tabanlıdır ve temel olarak Google Earth için kullanılır. KML, daha sonra Google tarafından satın alınan Keyhole firması tarafından geliştirilmiştir.
  • GML ; Basitçesi XML'in coğrafi koordinat dosya uzantısı yerine geçen halidir. Ve XML hem insan hem de makine tarafından okunabilir. GML, coğrafi varlıkları (özellikleri) metin biçiminde saklar. GeoJSON'a benzer şekilde, GML herhangi bir metin düzenleyicide güncellenebilir. Her özelliğin bir özellikler listesi, geometrik (noktalar, çizgiler, eğriler, yüzeyler ve çokgenler) ve uzamsal referans sistemi vardır.
Amaç

Bu bölümde GPS'e yüklenecek rota dosyasının hazırlanması için en yaygın kullanılan yöntem ve araçlardan bahsedilecek, yazı sonunda okuyucunun elinde bir rota dosyası olacaktır.

Doğadakiler sitesi de üyelerinin kişisel olarak kayıt ettiği rota izlerini yükleyebildiği ve siteye giren herkesinde serbestçe ilgilendiği rotaları indirmeye olanak sağladığı bir ortamı sunmaktadır. Doğadakiler sitesinde herkese açık sunulan rotalara buradan ulaşabilirsiniz.

Rota Oluşturma

Bir GPS cihazınız (veya GPS özellikli bir cihaz) var ve bir rota izleyerek adım adım A noktasından B noktasına ulaşmak istiyorsunuz. İster şehir sokakları için isterseniz hiç kimsenin gitmediği doğa ortamı olsun ihtiyacınız aynı şeydir. Kendiniz bir rota oluşturabilirsiniz veya hazır bir rotayı kullanabilirsiniz.

Elle Rota Oluşturma

Elle rota oluşturmak için en yaygın kullanılan ücretsiz harita destek arayüzleri Google_Maps web sayfası veya Google_Earth uygulamasıdır. Dünyada en yaygın kullanılan GPS markaları olan garmin veya magellan'ın kendi çok maksatlı GPS uygulamaları varsa da rota planlamak için kullanıcılar tarafından kendi alıştıkları google uygulamaları kadar performanslı bulunmazlar.

Google Maps'te Elle Rota Oluşturma

Öncelikle Google Maps’te rota oluşturmak için bir google/gmail hesabınız olması gerekiyor. GMaps yol, iz bulunan yerlerde rota planlamak için daha uygun. Yani yol bilgisi olan (daha çok şehirlerde) coğrafyalarda rota planlaması için kullanılabilir.

 Google Maps / MyMaps Arayüzünde Rota Hazırlama

Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

  • https://www.google.com/mymaps adresine giriş yapıyoruz. Sol taraftaki menüden "Yeni Harita Oluştur" butonuna basıp rota hazırlama ortamını başlatıyoruz.
  • Gelen pencerede çeşitli harita toolları mevcut. Burada aslında yalnızca bir rota değil harita ortamı hazırlanır.

     Google Maps / MyMaps Arayüzünde Hazırlanan Rotanın KML Formatında Kaydedilmesi

    Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

    • "Adsız harita" üzerine tıklayıp hazırlayacağınız haritanın adını yazabilirsiniz. (Örneğin; "Aydos Yürüyüşü")
    • Her harita için en fazla 10 katman ekleyebilirsiniz.
      • Örneğin, sırasıyla "çizgi çizin" - "yürüyüş rotası ekleyin" seçilip haritada bir nokta seçildiği anda yeni bir katman eklenir ve harita rota çizmeye hazır hale gelir.
      • Fare ile oluşturmak istediğiniz A noktasına tıklayın. Haritada ilgili noktada "A" harfi görünecek, soldaki katmana da "A" noktasının adres bilgisi yazılacak ve fareyi sürüklediğiniz noktaya doğru otomatik bir rota oluşturulmaya başlanacaktır.
      • Fareyi rotanın bitiş noktasına getirip çift tıkladığınızda ilgili noktada "B" harfi görünecek ve soldaki katmana da "B" noktasının adres bilgisi yazılacaktır.
      • Eğer rota üzerinde bir ara nokta(lar) belirlemek isterseniz fareyi bu ara noktaya tek tıklayıp rota çizimine devam edebilirsiniz. Yine rotanın son noktasına gelindiğinde fare çift tıklanarak rotanın oluşturulması tamamlanır.
    • Elle veya arama ile rotanın başlangıç bitiş noktalarını işaretleyip rotayı oluşturabilirsiniz.
    • Temel harita kısmından harita görünümlerini değiştirebilirsiniz.
    • Çizgi (shape) bölümünden araba, bisiklet veya yaya için rota hazırlayabilirsiniz. Doğa yürüyüşü için çizgi veya şekil ekleyebilirsiniz.
    • İşaretçi ekle bölümünden ise haritaya bir nokta işareti ekleyebilir (Örneğin, çeşme, dönüş noktası, manzara noktası vb.) ve GPS'inizde görebilirsiniz.
    • Oluşturduğunuz rotayı/haritayı dışarı çıkarmak için harita adının sağ tarafındaki üç noktaya tıklayıp gelen menüde KML/KMZ'ye aktar seçip gelen pencereden KML’ye aktar diyerek oluşturduğunuz rotayı bilgisayarınızda istediğiniz bir adrese, istediğiniz bir isimle (Örneğin; "Aydos Yürüyüşü.kml") kayıt edebilirsiniz.

Artık elinizde (.KML) uzantılı ve istediğiniz formata dönüştürülebilecek bir coğrafi bilgi sistemi dosyanız var. Bu dosyayı gerekli işlemleri yapmak suretiyle GPS'inize yükleyebilir ve rahatça kullanabilirsiniz. Bu adımlar bir sonraki bölümde anlatılacaktır.

GMaps arayüzüyle ilgili olarak kullanılabilen "Uzaklıkları ve Alanları Ölç" toolu oldukça kolay ve doğru sonuç vermesine rağmen çizilen çizgiler veya şekiller kayıt edilemiyor ve dosyaya dönüştürülemiyor. (En azından şimdilik bu imkan ücretsiz sürüm için açık değil.) Google Earth uygulamasının en faydalı özelliği olan bu yöntem burada yok. Google Maps'te harita üzerinde işlem yapma konusunda daha fazla bilgiye buradaki GMaps help bölümünden ulaşabilirsiniz.

  • KML, Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili (Keyhole Markup Language) anlamına gelir. Bu GIS (Geographic Info Sıstem, CBS, Coğrafi Bilgi Sistemi) biçimi XML tabanlıdır ve temel olarak Google Earth için kullanılır. KML, daha sonra Google tarafından satın alınan Keyhole firması tarafından geliştirilmiştir.
  • KMZ (KML-Zipped), dosyasının sıkıştırılmış bir sürümü olduğundan, varsayılan Google Earth coğrafi biçim olarak KML'nin yerini almıştır. KML/KMZ, 2008 yılında Open Geospatial Consortium'un uluslararası bir standardı haline gelmiştir.
Google Earth'te Elle Rota Oluşturma

Google Earth (GE) rota oluşturmak için ücretsiz kullanılabilen ve en fazla imkana sahip uygulamadır. GE ile dünyanın istediğiniz yerinde istediğiniz rota veya şekli oluşturabilir, kayıt edebilir ve KML/KMZ formatında indirebilirsiniz. GE masaüstü uygulaması ücretsizdir ama üzerinde çalışmak için internet bağlantısı gerekir.

  • İlk önce GE masaüstü uygulamasını açın. Pan ile rota hazırlamak istediğiniz bölgeye gelip olabildiğince ayrıntılı coğrafya özelliklerini görebileceğiniz kadar haritayı yaklaştırın (zoom-in).
  • GE'te rota çizmenin en kolay ve yaygın yöntemi, mesafe ölçme toolu ile istenilen rotanın üzerinden geçip olabildiğince sık noktalar ile hassas bir rota çizgisi oluşturmak ve müteakiben de bu çizgiyi rota olarak kayıt etmektir.

     Google Earth Uygulamasında Elle Rota Çizilmesi

    Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

    • Cetvel tooluna tıklayın. Gelen diyalog kutusunda yol sekmesini seçin. (Bu seçenek birden fazla nokta ile bir şekil oluşturabilmenize olanak sağlar.) Uzunluk birimi olarak metre seçmeniz hassas çalışabilmenizi sağlayacaktır.
    • Rota çiziminiz süresince açık kalacak olan cetvel diyalog kutusunu ekranın uygun bölümünde konumlandırın.
    • GE üzerine tıklayıp rota noktalarını belirleyin. Haritada, seçtiğiniz noktaları takip eden bir sarı çizgi ve her noktada kırmızı olarak görülecektir. Cetvelde çizdiğiniz rotanın son noktasına kadar olan toplam mesafesi verilecektir. İsterseniz rotayı tek tek fare tıklamasıyla değil, fareyi bir çizgi boyunca sürükleyerek ve daha sık noktalardan da oluşturabilirsiniz. Bu yöntem GPS cihazının destekleyemeceği kadar çok noktadan oluşabileceği veya fare sürüklerken hat kontrolden çıkabileceği için pek tercih edilmez.
    • Rota noktalarını tıklama süresince, haritayı yakınlaştırıp, uzaklaştırabilir, döndürebilir, yatırabilir, haritada işaretlediğiniz noktaları (kırmızı noktalar) fare ile seçip yerlerini değiştirebilirsiniz. Temizle düğmesi ile haritada işaretlenen tüm noktaları silip baştan başlayabilirsiniz.
    • Rotanın oluşturulması bittiğinde cetvel diyalog kutusundaki kaydet düğmesi seçilir. Cetvel diyalog kutusu kaybolur ve çizilen rotanın geçici olarak bir GE katmanına kayıt edilmesini sağlayacak yeni yol diyalog kutusu gelir.
    • Bu pencerede ad alanına çizdiğiniz rotanın ismini girin. (Örneğin, Riva-Kilimli) Dilerseniz stil, renk sekmesinden rotanın GE'te görünecek renk ve kalınlığını da belirleyebilirsiniz. İlgili girişler tamamlandığında tamam düğmesini seçin.
    • Çizdiğiniz rota, verdiğiniz isimle (Örneğin, Riva-Kilimli) GE'ün sol taraftaki yerler menüsünde Geçici yerler katmanı altında görülecektir.
    • Artık rotanız hazırlandı ve dışarı kayıt edilebilir durumdadır. Oluşturduğunuz rotayı dışarı çıkarmak için geçici katmanda gösterilen rotanın üzerine fareyle sağ tıklayın ve gelen menüde yeri farklı kaydet seçin. Windows dosyayı kaydet penceresi gelecektir. Bu pencerede rota dosyasını kayıt edeceğiniz adresi ve dosya tipi olarakta KML tipini seçin ve bilgisayarınıza kayıt edin. (Örneğin, Riva-Kilimli.kml)

GMaps'te olduğu gibi yine elinizde (.KML) uzantılı ve istediğiniz formata dönüştürülebilecek bir CBS dosyanız oldu. Bu dosyayı gerekli işlemleri yapmak suretiyle GPS'inize yükleyebilir ve rahatça kullanabilirsiniz. Bu adımlar bir sonraki bölümde anlatılacaktır.

Wikiloc'ta Elle Rota Oluşturma

Wikiloc web sayfasında elle bir rota oluşturabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için de ücretsiz oluşturabileceğiniz bir hesaba sahip olmanız gerekiyor. (Google veya apple hesabınızla da giriş yapmanız mümkündür.) Elle oluşturduğunuz rotayı wikiloc hesabınızda saklayabilir ve müteakiben de GPS'inizde kullanmak için indirebilir veya cep telefonunuza gönderebilirsiniz.

  • Wikiloc'ta rotanızı oluşturmak için öncelikle hesabınızla siteye giriş yapın.
  • Wikiloc'ta rota oluşturmak için ana sayfadaki veya hesap sayfanızdaki "Rotanızı yükleyin" (Upload your trail) düğmesi kullanılır.
  • "Rotanızı yükleyin" düğmesi seçilince karşınıza içinde 5 seçenek bulunan "Rota yükle" sayfası gelecektir.

     Wikiloc'tan Suunto Saatine Direk Rota Gönderilebilir (By: wikiloc, suunto)

    Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

    • "Akıllı telefonuzdan bir rota yükleyin" seçeneği, telefonuzda bulunan wikiloc uygulaması üzerinden hazır bir rotanın bulunması ve kullanıma hazırlanmasıdır. Bu konu, bu yazının sonunda anlatılacaktır.
    • "Yüklemek istediğiniz GPS rotaları ve ara noktaları içeren dosyayı seçin" seçeneği, bilgisayarınızda hazır bulunan herhangi bir formattaki iz dosyasının wikiloc hesabınıza yüklenmesidir. Wikiloc help bildiriminde (.gpx, .kml, .kmz, .fit, .tcx) formatındaki dosyaların buradan yüklenmesini önerse de wikiloc bunun haricinde de pekçok CBS dosya tipini (örneğin; .gdb) destekliyor. Bununla beraber desteklenmeyen bir dosyaya sahipseniz de ücretsiz başka bir diğer CBS destek sitesi olan GPSvisualizer üzerinden online olarak dosyanızı uygun bir formata dönüştürebilirsiniz.
    • "Garmin Connect hesabınızı Wikiloc ile eşleştirin" seçeneği ile sahip olduğunuz bir Garmin hesabı ile wikiloc sitesine giriş yapmak suretiyle iki hesabı senkronize etmenize izin verilir.
    • "Suunto hesabınızı Wikiloc ile eşleştirin" seçeneği ile suunto uygulama hesabı, gacebook veya apple hesabı ile suunto spor saatinin wikiloc ile senkronize olması sağlanabilir.
    • "Rotanızı elle çizin" seçeneği ise bu başlığın konusudur.
  • "Rotanızı elle çizin" seçeneği seçildiğinde wikiloc sizin için 4 adımlı elle rota oluşturma ve hesabınıza yükleme adımlarını başlatır.

     Wikiloc Elle Rota Oluşturma Harita Ekranı (By: wikiloc)

    Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

    • Rotanı yükle - Adım 1/4 sayfasında gelen giriş alanına oluşturmak mistediğiniz rotanızla ilgili bir yer, şehir, kasaba, göl, dağ vb yazın. Wikiloc yazdığınız ifadeye göre tahminlerde bulunur ve size seçmeniz için yer isimleri listesi verir. Örneğin "ağva kilimli" yazılır ve arama başlatılır. Gelen seçenekler içinde "Ağva, (İstanbul)" seçilir.
    • Rotanı yükle - Adım 2/4 ile birlikte wikiloc'un İstanbul, Ağva yakınlarını gösteren bir rota editör haritası gelir. Harita fare yardımı ile zoom-in/out, sağ-sol hareketleri vb ile çizilecek rota için en iyi konuma getirilir.
    • Haritanın sağ üst köşesindeki "haritalar" düğmesi seçilerek kullanılan harita tipi değiştirilebilir. Yanındaki Uydu düğmesi seçilerek yine GE uydu haritası kullanılmaya başlanabilir. Tam ekran düğmesi de daha geniş bir harita ekranını sunar.Haritanın sol alt kısmında ise rotayla ilgili istatistiki bilgiler görülebilir.
    • Haritanın sol üst köşesindeki "Rota" düğmesi seçilir ve rotanın çizilmesine başlanır. İlk olarak rotanın ilk noktasına fare ile tıklanır. Haritada yeşil başla ikonu ve yeşil daire görülür. Bu daire rotanın bir sonraki noktasını işaretlemeniz için gösterilen görsel mesafe sınırlaması (yaklaşık 250mt.) çemberidir. Bu dairenin dışına tıklayamazsınız.
    • Haritada ilk nokta oluşturulmasını müteakip rota düğmesinin yanında "Ara noktalar" ve "Geri al" düğmeleri de gösterilir. Ara noktalar ile çizdiğiniz rotadan bağımsız dosyanıza POI ekleyebilir ve isimlendirebilirsiniz. Geri al ile de işaretlediğiniz nokta ve POI'leri oluşturma sırasına göre tek tek geri alabilirsiniz. Rota çizimi tamamlandığında sağ alt köşedeki Devam düğmesi seçilir ve haritanın hesabınıza yükleme işlemi başlatılır.
    • Rotanı yükle - Adım 3/4 sayfasında oluşturduğunuz rota ile ilgili bilgileri girmeniz beklenir. Bu bilgiler;
      • "Ad", çizdiğiniz rotaya vereceğiniz isimdir.
      • "Açıklama", çizdiğiniz rotayla ilgili varsa girmek istediğiniz detayları girebilirsiniz.
      • "Etkinlik türü", oluşturduğunuz rotanın türüdür. Doğa yürüyüşü, koşu, dağ bisikleti, snowboard, kano seçilebilecek pekçok türden sadece birkaçıdır.
      • "Teknik zorluk seviyesi"alanında wikiloc'un da uyardığı gibi rotadaki fiziksel çaba değil, rotanın teknik zorluk seviyesi (kolay, orta zor, zor, çok zor, sadece uzmanlar için) puanlanır.
      • "Gizlilik" alanında ise yüklenen rotanın genelemi açık yoksa özel bir dosyamı olduğu seçilir. Özel seçildiğinde rotanız aramalarda gösterilemez.
      • "Etiketler" alanına gireceğiniz rota ile ilgili ipucu kelimeleri rotanızın aramalarda daha kolay bulunmasına yardımcı olur.
      • "Harici URL" ise, söz mkonusu rota başka bir web sayfasında yer alıyorsa o adresi buraya girerek kullanıcıların rotanız hakkında daha detaylı bilgi edinmesine yardımcı olabilrsiniz.
      • "Fotoğraflar ve videolar" bölümünde ise varsa rota ile ilişkili fotoğraf ve/veya videolarınızı yükleyebilirsiniz. Wikiloc bu bölüme özel olarak bir urlden de görsel yüklemenizi mümkün kılar.
    • Rota ile ilgili bilgi girişleri tamamlandığında devam düğmesi seçilir ve rotanın hesabınız ile ilişkilendirilmesi için son adıma geçilir.
    • Rotanı yükle - Adım 4/4 sayfasında wikiloc bu iz kaydına rota arkadaşlarınızı da eklemenizi, davet etmenizi sağlar. Eğer böyle bir arkadaş eklemesi yapmak istemiyorsanız alttaki "Tek başıma tamamladım - Bu adımı atla" linkini seçerek rotanın hesabınıza yüklenmesini tamamlarsınız. Bu andan itibaren artık rotanız sizin ve wikiloc kullanıcları tarafından bulunabilir, indirilebilir ve kullanılabilirdir.

Hazır Rota Kullanmak

İnternette veya başka açık kaynaklarda yüzlerce rota sunum siteleri mevcut olup farklı dosya formatlarında da pekçok hazır rotalar sunulmaktadır. Bununla birlikte dünyada en çok kullanılan rota/iz portalı ise wikiloc sitesidir. Wikiloc'un web, mobil uygulama vb oldukça geniş bir kapsama alanı mevcuttur. Pro sürümünde oldukça fazla tipte hizmet sunmasının yanında ücretsiz sürümü de temel ihtiyaçları görecek seviyededir.

Wikiloc'u temel ihtiyaçlar seviyesinde web sayfası veya mobil uygulaması üzerinden kullanmak ücretsizdir. Bununla beraber wikiloc'ta bir rota kaydı bulmak için üye girişine ihtiyaç olmamasına rağmen bulduğunuz rotayı telefonunuza, bilgisayarınıza indirmek için veya yaptığınız iz kaydınızı yüklemek için üyelik girişi yapılmalıdır.

Wikiloc Sitesinden Hazır Rota Bulmak ve İndirmek

 

  • GPX, GPS dönüşüm formatı, bir GPS alıcısından elde edilen yol noktalarını, izleri veya rotaları tanımlayan bir XML yapısıdır. GPX bir aktarım/değişim/dönüşüm formatı olduğu için, GPS verilerini bir programdan diğerine açıklama özelliklerine göre kolayca aktarılabilir. GPX için minimum gereksinim, enlem ve boylam koordinatlarıdır. Ek olarak, GPX dosyaları isteğe bağlı olarak zaman, yükseklik ve coğrafi yükseklik gibi konum özelliklerini etiket olarak saklar.
  • TCX, Garmin tarafından geliştirilen tescilli bir veritabanı veri dosyası formatıdır. Garmin XML veritabanı dosyaları olarak da bilinen TCX dosyaları, kullanıcıların etkinliklerini daha rahat izlemesi ve kayıt edebilmelerini amaçlar.
  • wikiloc sitesini açın ve siteye üyelik girişi yapın. Ana sayfada arama alanına bulmak istediğiniz rotanın, coğrafi bölgenin veya yerin adını yazın. (Örneğin; aydos)
  • Sitenin önerdiği arama seçeneklerini de değerlendirerek aramayı yapın. (Örneğin: Şu ifadeyi içeren rotalar: "aydos")
  • Web sayfasında solda isminde "aydos" ifadesi geçen daha önce yüklenmiş rotaların bir listesi, sağ tarafta da listedeki rotaları kapsayan harita görünümü yer alır. Haritayı, kullanacağınız rotayı veya en yakın noktayı içerecek şekilde yakınlaştırın.
  • Sol taraftaki rota isimlerinin üzerine geldikçe harita üzerinde söz konusu rotayı temsil eden ikon öne çıkacaktır. Rota alanında haritada göster/gizle seçildiğinde de ilgili rota haritada görülebilir ve ilgilenilen rota olup olmadığı görsel olarak değerlendirilebilir. Birden fazla rota haritada gösterilebilir.
  • İnceleme sonunda indirilmek istenen rotanın ismi tıklanarak ilgili rotanın detay bilgisine ulaşılır. Burada da rota detaylı incelenir ve indirmek için indir düğmesi tıklanır.
    • Wikiloc Rotasını iPhone/Android'e İndirme
      için bu sekme seçilir. Sekme içinde söz konusu rota için oluşturulmuş bir QR kodu görülür. Bu kod wikiloc mobil uygulaması üzerinden taranarak direkt ekrana getirilecektir.
    • Bu aşamada cep telefonundaki wikiloc uygulaması açılır. Ana ekrandaki "Rota bulun" arama alanı tıklanır. (İsterseniz bu alana elle bir yer adı girerekte rota aratabilirsiniz.) "QR kodundan bir rota aç" seçilir. Uygulamanın QR okuma kamerası açılır. Kamera ile ekrandaki QR kodu okutulur. Uygulamanın ekranına direkt ilgilenilen rota bilgisi gelir.
    • istenirse "Rotayı takip et" seçilerek hemen wikiloc ana sayfasında rota görüntülenerek izlenmeye başlanabilir.
    • "GPS cihazınıza gönderin" (ücretli hizmet) seçilerek rota garmin, suunto tipi GPS cihazlarına gönderilebilir. Veya bir diğer seçenek olarak rotayı dosya olarak gönderin seçilerek dosya başka bir tür cihaz ile paylaşılabilir/gönderilebilir.
    • Veya rota detayının en altındaki "Rotayı kaydet" seçilerek ilgili rota daha sonra kullanılmak üzere cep telefonuna kayıt edilebilir. Bu seçenek daha çok bir rota internetin olmadığı bir ortamda da kullanılmak istendiğinde tercih edilir.
  • Wikiloc Rotasını GPX, TCX vb. Formatında İndirme
    için bu sekme seçilir. Sekme içinde söz konusu rota için geçerli dosya tiplerinin seçilebileceği bir pulldown menü ve indirilecek dosyanın içereceği nokta sayısınında seçilebildiği alanları kapsar.
  • Eğer özellikle bir garmin cihazı için kullanılacak bir dosya (TCX) talep edilmiyorsa, GPX formatı, tüm GPS cihazları tarafından kullanılabilen genel bir yapı olduğundan indirilecek dosyanın tipi olarak GPX seçilir.
  • İndirilecek dosyanın içereceği nokta sayıyla ilgili şunlar dikkate alınmalıdır.
    • "500 takip noktasına sadeleştirilmiş versiyon (Birçok GPS cihazına uyumluluğunu sağlamak için)" GPS cihazınızın tek bir rotayla ilgili desteklediği nokta sayısı önemlidir. Burada önerilen 500 nokta sınırı ise çoğu GPS cihazının desteklediği asgari nokta adedinin altında bir rakamdır. Seçildiğinde rota dosyası problemsizce cihaza yüklenebilir.
    • "Orjinal (3309 takip noktası)" Buradaki rakam orijinal iz dosyasında mevcut nokta sayısıdır. Bu seçildiğinde orijinal nokta sayısını içeren dosya indirilir. Bununla beraber bu izi GPS cihazınıza yüklediğinizde, bir iz dosyası için cihazınızın desteklediği azami nokta sayısı bu rakamın altında ise rota kesilerek cihaza yüklenecektir. (Örneğin bu senaryoya göre nokta destekleme üst limiti 2000 nokta olan bir cihaza son 1309 nokta yüklenemeyecektir.)
    • "Herbiri en fazla 500 takip noktasından oluşan parçalara ayır" Bu seçenek nokta destek sayısı az fakat aynı anda birden fazla iz dosyası yüklenmesini ve kullanılabilmesini destekleyen cihazlar içindir. Wikiloc sizin için izi otomatik 500lük parçalara ayırıp birden fazla dosya oluşturur ve onları indirmenizi sağlar.
  • Google Earth KML Dosyası Olarak İndirme
    için bu sekme seçilir. Direk indir düğmesi seçilerek rota dosyası KML formatında indirilir.
  • Rotaları Wikiloc'tan Doğrudan Garmin GPS'inize İndirme
    için bu sekme seçilir. Dünyada en yaygın kullanılan GPS'ten biri garmin olduğundan dolayı wikiloc'ta ücretli PRO sürümünde seçtiğiniz rotayı aracısız olarak direk garmin GPS'ine göndermeyi desteklemektedir.
  • Rotaları Wikiloc'tan Doğrudan Suunto GPS'inize İndirme
    için bu sekme seçilir. Wikiloc ücretli PRO sürümünde seçtiğiniz rotayı aracısız olarak direk suunto GPS'ine göndermeyi desteklemektedir.

 

Cep Telefonunda Wikiloc Uygulamasında Hazır Rota Bulmak ve Kullanmak

 Wikiloc Cep telefonu Uygulamasında Rota Bulma Adımları

Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama

  • Cep telefonunuzda Wikiloc uygulamasını açın. Keşfet sayfasında üst kısımda bulunan "Rota bulun" arama alanına bulmak istediğiniz rotanın, coğrafi bölgenin veya yerin adını yazın. (Örneğin; pürenli) Uygulamanın önerdiği arama seçeneklerini de değerlendirerek aramayı yapın. (Örneğin: Şu ifadeyi içeren rotalar: "pürenli")
  • Uygulama penceresinin üst kısmında isminde "pürenli" ifadesi geçen kaç adet rota bulunduğu ve haritada da izlere ait ikonlar görüntülenir. Dilerseniz üstteki Liste düğmesi seçilerek bulunan rotalar liste olarakta incelenebilir.
  • Filtreler butonu ile ulaşılan bölümden rotayla ilgili bazı filtreler uygulanarak seçeneklerin azaltılması sağlanabilir.
  • Harita penceresinde ikon üzerine tıklandığında izin tamamı görüntülenir. Tekrar tıklandığında ise iz gizlenir.
  • Seçilen rota izi haritada gösterilirken de altta gösterilen rotanın özet bilgi penceresi görülür. Bir rota daha sonra kullanılmak istenirse özet penceredeki kalp ikonu tıklanır ve bu rota favoriler arasına kayıt edilir. resim1
  • Favorilere eklenen rotanın kullanılması için alttan profil sekmesine geçilir. Buradaki listeden favoriler seçilir ve favorilere eklenen rotaların olduğu listeye ulaşılır. resim2 Bu listedeki rotalar istenilen anda kullanılabilecek olan rotalardır. resim3
  • Favori listesinden bir rotayı takip etmek için ise listedeki rotanın adı tıklanır ve rotanın detaylı görünümüne geçilir. resim4 Burada "Rotayı takip et" seçildiğinde de rota cep telefonunda kullanılmaya başlanır.
  • Söz konusu favori rota listenizin tamamını veya rota detayına girerek sadece ilgili rotayı sosyal medya veya diğer iletişim ortamlarında başkalarıyla da paylaşabilirsiniz.
  • Bir rotayı cep telefonundan GPS cihazına direkt göndermek yine sadece ücretli pro sürümünde mevcuttur.

 

 

destekleyici kaynaklar
GISGeography, garmin, suunto, wikiloc, baytekin, GMaps, GE

Doğa Yürüyüşü İçin GPS Rotası Hazırlama
Tarih 2020-12-27 13:40:18

Önceki Yazısı GPS Veri Dosya Tipleri Sonraki Yazısı Mersin Tabiat Anıtları
GPS rotarota hazırlamagoogle mapsmymapsgoogle earthwikiloccep telefonu rotaTrekkIng Rotası Nasıl Oluşturulur?suuntowikiloc elle rota çizme
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 6 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 7 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce