Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Doğru Sırt Çantası Seçimi ve Çantanın Sırta Doğru Takılması İçin Ayarlar

Doğru Doğa Yürüyüşü Sırt Çantası Nasıl Seçilir? Doğru Taşıma Şekli Nasıldır?

Doğru Sırt Çantası Seçimi ve Çantanın Sırta Doğru Takılması İçin Ayarlar
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Sırt Çantasının Arka Uzunluğu ve Kişinin Gövde Uzunluğu

Sırt uzunluğunuz boyunuzla değil gövde (vücudun üst kısmı) uzunluğunuzla ilgilidir. Birçok çanta, özellikle de teknik çantalar daha büyük ve daha farklı arka uzunluklarda üretilirler veya uzunlukları ayarlanabilir arka sistemleri vardır. Genel kanının aksine, gövde uzunluğu ve toplam boy rahat taşınabilen bir çanta almanın anahtarıdır. Uzun boylu insanların mutlaka uzun gövdeleri olacak diye bir kaide yoktur, tıpkı daha kısa insanların her zaman kısa bir gövde uzunluğuna sahip olmaması gibi.

Kadın Sırt Çantası

Özellikle kadınlar için yapılmış sırt çantalarının gövde uzunluğu, kalça kemeri diğerlerine göre daha kısadır ve daha küçük hacimli olurlar. Ortalama bir kadın gövdesi ve omuz genişliği de daha küçük olduğundan dolayı sırt çantalarının omuz kemer aralığı dar ve kemerleri de kısadır. Bununla beraber küçük gövdeye sahip erkekler kadınlar için üretilmiş bir sırt çantasını tercih edebileceği gibi iri gövdeye sahip kadınlarda diğer sırt çantalarından birisini tercih edebilirler.

Gövde Ölçüm Noktaları

Gövde uzunluğunuzu, C7 omurunuzdan (aşağı bakarken boynunuzun arkasındaki kemik çıkıntısı) iliak kemiği çıkıntınızın yüksekliğine (ellerinizi kalçalarınıza koyduğunuz kalça kemikleri) kadar ölçerek bulabilirsiniz. Bu ölçüm size hangi sırt uzunluğunda bir çantayı seçeceğiniz hakkında bir fikir verecektir.

Çanta Boyutları

Üreticilerin genelde uyguladığı aşağıdaki çanta gövde uzunluklarını çanta seçiminiz için genel bir referans olarak dikkate alabilirsiniz.

Çanta Ölçüleri

Küçük Çanta veya Kadın Çantası Arka Uzunluğu 38cm - 51cm 15" - 20"
Normal Çanta Arka Uzunluğu 48cm - 56cm 19" - 22"
Büyük Çanta Arka Uzunluğu 48cm - 61cm 19" - 24"

Doğru boyda bir çanta seçerek veya çantanın arka sistemini doğru uzunluğa ayarladıktan sonra, rahat bir taşıma elde etmek için aşağıdaki basit adımları uygulamaya başlayabilirsiniz.

1. Çantanın Tüm Kemerlerini Gevşetin

Çantayı sırtınıza almadan önce, tüm kemerlerini (bel, omuz, göğüs, denge vd) gevşetin. Çünkü bu daha sonra doğru gerginliği ayarlamanızı kolaylaştıracaktır.

Bu işlemleri bir sırt çantasını test maksatlı yapıyorsanız, Sırt çantasını gerçekçi bir ağırlıkla yüklemek çok faydalı olacaktır.

Şimdi çantayı sırtınıza takın ve ayarlamalara başlayın.

2. Kalça Kemerinin Ayarlanması

Sırt çantası kalça kemer tokalarını bağlayın. Kemerin geçtiği / örttüğü nokta "ellerinizi kalçanıza" koyduğunuz noktayla aynı olmalıdır. Bu bölgeye pelvik kuşak denir ve eliniz bu bölgedeyken hissedebileceğiniz şey kemik çıkıntısıdır. İliak (kalça) kemiği çıkıntısı bir çantanın ağırlığını rahatça ve uzun süre boyunca destekleyebilir. Kalça kemerinin dolgulu bölümü, kalça kemiği çıkıntısını örtmeli ve sıkıca oturmalıdır.

Kemer çok yüksek konumdayken, midenizi keser, baskı yapar. Çok alçak konumdayken de, kemerler yürürken bacaklarınıza, kasıklarınızı sürter.

Şimdi kayışları, kalça kemerinin vücudunuzun etrafında sabit ve sıkı bir şekilde hissedileceği şekilde iyice sıkın. Vücudunuza azami destek sağlamak için çanta bel pedinin, belinize ortalandığını kontrol edin ve konforlu hissettiğinizden emin olun. Kalçalarınızın çanta ağırlığının çoğunu taşıması gerektiğini ve bu pozisyonda da taşıyacağını unutmayın. Bu nedenle sağlam ama rahat olmalıdır.

3. Omuz Kemerinin Ayarlanması

Müteakiben, omuz kayışlarını ayarlayın. Omuz kayışlarını sıkılaşmaya başlayana kadar çekin, ancak çantayı kalçalarınızdan kaldıracak kadar sıkı olmadıklarından (çantanın kalçanız ile irtibatı kesilmemelidir, yani çantanın ağırlığı omuzlara geçmemelidir) emin olun. Bu kemerin sıkılaştırılması, çantayı sabitleştirecek ancak omuzlar üzerindeki basıncı da artıracaktır. Çantanın arka uzunluğu doğruysa, omuz kemerleri rahatça otururken omuz kayışları omuzlarınızla aynı hizada olacaktır.

4. Çantanın Doğru Konumlandırılması

Dördüncü adımda  omuz kolon kayışlarını sıkmak var. Gövdeniz ve kayışlar arasında 45 derecelik açı oluşacak şekilde aşağı doğru çekin. Omuz kayışlarının çantanın ana gövdesine tutturulduğu nokta kabaca kürek kemiklerinizin üst ortalarında olmalıdır. Bu, omuz kayışlarının çanta ağırlığını doğru bir şekilde dağıtması için omuzlarınızın üzerine eşit şekilde yayılmasını sağlar.

Bu ayarı yokuş çıkış ve inişlerde, yükünüz azaldığında veya çoğaldığında değiştirmeyi unutmayın.

5. Göğüs Askısının Bağlanması ve Ayarlanması

   

Sırt uzunluğunuz doğru olduğunda, yüksekliği ayarlanabilir göğüs kemerinin tokalarını nefesinizi etkilemeyecek şekilde bağlayın ve kayışlar gerginleşene kadar çekin. Ancak kayışların elastik bölümü uzatılmamalıdır. Göğüs kemeri omuz kayışlarını stabilize eder, omuz kayışlarını ortaya doğru toplamak suretiyle omuz eklemleri üzerinde tutulmamasına yardımcı olur ve sert zeminde yürürken de çantanın sırtınızda sabit kalmasını sağlar. Son olarak göğüs perlonu takılmalı, kayışı sıkılmalıdır.

Büyük göğüslü hanımlar ve koltuk altı ve göğüs arası dolgun hanımlar bu kayışları kan dolaşımını ve nefes alışlarını engellemeyecek kadar sıkmaya dikkat etmeliler.

6. Üst Germe Kayışlarının (Denge Kemerleri) Ayarlanması

Üst germe kayışları (her iki omuz kemerinde de vardır.) çantanın üst kısmını omuz askılarına bağlar. Ana işlevleri, sıkıldığında çantanın üst kısmının sabit kalmasını sağlamaktır. Bu kayışlar için optimum açı 30° ile 45°'dir. (Çanta ve omuz askısı arasındaki açı) (Küçük hacimli sırt çantaları düşük çanta ağırlığı nedeniyle farklıdırlar) Ancak yatay veya daha geniş bir açıda bile ağırlığı stabilize edebilirler. Çantanın üst kısmının sırtınıza yaslandığını hissedinceye kadar üst germe kemerini sıkılaştırın. Aşırı sıkılaştırmak omuzlarınızın ön tarafında aşırı basınç oluşturabilir.

7. Yan Germe Kayışlarının Ayarlanması

Bu kemerler her çantada bulunmayabilir. Eğer bunlara sahipseniz, yan germe kayışları çantanın ana gövdesini kalça kemerine bağlar. Bu kayışları sıkarak yükü stabilize edebilir, daha fazla yük taşıyabilirsiniz, ancak bu seferde kalça kemeri esnekliğiniz azalabilir. Dengenin kritik önemde olduğu yerlerde, bunlar daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak, kolay bir arazide yürüyorsanız, kalça kemerinin tam esnekliğine izin vermek için bu kayışları gevşek tutmak daha iyidir.

8. Yan Sıkıştırma Kayışlarının Ayarlanması

Sırada yan sıkıştırma kayışları var. Bu kayışları sıkılaştırmak iki şey yapar. Birincisi çantanın yan ceplerindeki malzemeleri (su matarası vb.) sabitleştirir. İkincisi çantanın alt bölümlerini daha toplu hale getirerek yükün sırtınıza daha yakın konumlanmasını sağlayabilir.

Hareket Halindeyken Ayarlamalar

Faaliyete başlamadan önce bu ayarlama adımlarını izlemeniz, çantanıza rahat ama güvenli bir uyum sağlamanıza yardımcı olur. Bazen de araziye veya taşıdığınız yüke bağlı olarak hareket halindeyken ayarları değiştirmeniz gerekebilir. Mükemmel uyum çok kişisel bir tercihtir, bu yüzden size en uygun olanı bulmak için çanta üzerindeki farklı kayışların germe, gevşetme ayarlamalarını deneyin.

Uzun yürüyüşlerde, omuz kayışlarını gevşeterek veya sıkıştırarak ve zaman zaman konumlarını değiştirerek kalça ve omuzlar arasındaki yük dağılımını istediğiniz konforda ayarlayabilirsiniz.

destekleyici kaynaklar
deuter, trekitt, outdoorhaber

Doğru Sırt Çantası Seçimi ve Çantanın Sırta Doğru Takılması İçin Ayarlar
Tarih 2020-03-04 18:32:26

Doğru Sırt Çantası SeçimiSırt çantası Doğru Taşıma Şekli
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce