Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Everest Dağı Hakkında Bilmemiz Gereken Bilgiler !

Dünya'nın En Yüksek Dağı Olan Everest Hakkında Bilgiler.

Everest Dağı Hakkında Bilmemiz Gereken Bilgiler !
İlke KARATAŞ

İlke KARATAŞ 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Everest Dağı, neredeyse bütün dağcıların hayalinde olan, ama hepsinin de bildiği üzere tırmanması fazlasıyla zor olan bir dağdır. Çoğu dağcı, Everest'in zirvesine çıkmanın en büyük başarı ve büyük bir zevk olduğunu bilir ve söyler. Bu yazımda Everest Dağı hakkında bilgiler vereceğim. Bu yazıyı okumadan önce, herkes sıcak bir çay, kahve alsın. Çünkü bu yazı fazlasıyla içinizi soğutacak. Keyifli okumalar...

Everest Dağı

Dünya'nın, deniz seviyesine en uzak olan, en yüksek dağdır. Dünya'da en çok ilgi çeken yerlerin başlarında gelir. Çin ve Nepal sınırlarında yer alır. İki ülke arasında yer alan en yüksek sınırdır. Kuzey Duğu'daki Tibet platosundan tam bir şekilde görüntülenebilir. 

Everest Dağı'nın Dünya'daki Koordinatı

Everest dağı, Güney Asya da bulunur. Himalayaların tepesinde yer yer alır. İki ülkeyi birbirine bağlayan, en yüksek sınırdır. Çin ve Nepal arasında bulunur. Koordinatları: 27° 57' 17" Kuzey enlemi (27 derece 57 dakika 17 saniye), 86° 55' 31" Doğu boylamı (86 derece 55 dakika 31 saniye) olarak bilinir 

Everest Dağı'nın Yüksekliği

Everest Dağı'nın yüksekliği, Ana kampın yüksekliği 5200 metredir. Çin ve Nepal'in vermiş olduğu resmi verilere göre dağın zirvesi 8.848 metre olarak bilinir.(29.029 feet). İlk olarak 1955 yılında Hintli Ekip tarafından ölçülen bu dağ, yıllar sonra 1975'te Çinli bir ekip taraından tekrar ölçülerek yüksekliği doğrulandı. 

Everest Dağı'nın Hava Basıncı 

Zirvede hava basıncı 0.3'lere kadar düşmektedir.

Everest Dağı'nın Sıcaklığı

Buzullarla kağlı olan Everes Dağı, gündüz, güneşli bir günde ortalama 35 - 40° ye kadar çıkarken geceleri ise, -30 ila -40° soğukluğu bulabiliyor.

Everest Dağı'nın Zirvesine Tırmanan İlk Kişi

Uzun yıllar boyunca, birçok kişi zirveye tırmanmayı denemiştir. Ama zirveye tırmanmayı başaran ilk kişiler 29 Mayıs 1953 yılında tırmanan Edmund Hillart ve Tenzing Norgay olarak bilinmektedir. 

Everest Dağı'nın Zirvesine Tırmanan İlk Türk

Everest'in zirvesine tırmanan ilk Türk, Ali Nasuh Mahruki'dir. Everest'e 1955 yılında tırmanmıştır. 2010 yılında bir kez daha tırmanmıştır. 7000 metreden yüksek 5 dağa tırmanarak Kar Leoparı unvanını almıştır. 

Everest Dağı Nerelerden Görülebilir

Everest Dağı, Tibet platosundan tam bir şekilde görülebilir. 

Everest Dağı'na Nasıl Tırmanılır

Nepal kükümeti tarafından alınan karara göre, Everest Dağı'na tırmanmak isteyen dağcılar tecrübelerini kanıtlamak zorundalardır. Bunu belgeleyip, ek olarak da fiziksel yeterlilik sertifikası da gerekmektdir. Ayrıca, Everest'e tek başınıza tırmanabilmek için 35 bin dolar ücret ödenmelidir.

Everest Dağı'na Tırmanma Nasıl Olur 

Çoğu kişi Nepal tarafından tırmanışa başlar. Kademe kademe yürüyüşler yapılır ve varılan noktalarda vücudun ortama alışabilmesi için bir kaç gün kalınır ve günlük yürüyüşler yapılır. Deneyimsiz kişiler için bu süre uzamaktadır. İlk olarak 10 günlük bir yürüyüşün ardından ana kamp'a varılır. (Ana kamp 5100 metre). Katmandu'dan itibaren zirveye çıkana kadar ki süre yalaşık 60 gündür. Ortama alışan bir dağcının ana kamptan zirveye tırmanması yaklaşık olarak 7 gün sürmektedir. Zirveden ana kampa inmek ise ortalama 5 günde tamamlanır. 

 

Everest Dağı Hakkında Bilmemiz Gereken Bilgiler !

Everest Dağı Hakkında Bilmemiz Gereken Bilgiler !
Tarih 2021-01-23 22:35:00

Everest DağıEverestDağıZirvesiYüksekliğiKoordinatlarıTırmanışÇinNepalSınırDağ2021
Yorumlar

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN
2012'de EBC (Everest Base Camp) rotasını tırmanmıştım. 11 gün süren dondurucu maceradaki ilk heyecan, yaklaşık 3000mt irtifada ve yalnızca 500mt uzunluğa sahip, dünyanın en tehlikeli havalimanı olan Lukla Airport'a inerken yaşandı. Yürüyüş süresince onlarca asma köprü, yüzlerce yak hayvanı ve daha fazla doğulu
yürüyüşçüyle karşılaşmıştık. Yaşanan tecrübenin yanında, hissetmeyi unutturan (~ -40°C) dondurucu soğuğun vücutta bıraktığı hasarların ise esamesi okunmuyor.
Beğen · Cevapla · 4 yıl önce

Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce