Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

GPS Veri Dosya Tipleri

GPS ve Coğrafi Bilgi Sistemleri İle İlgili Bazı Dosya Türleri

GPS Veri Dosya Tipleri
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

En yaygın Kullanılan CBS Dosya Formatları ve Jeo-uzamsal (Geospatial) Dosya Uzantılarından Bazıları

Bu yazıda Coğrafi Bilgi Sistemi ile muhatap olan doğa yürüyüş rotası hazırlayanların yaptıkları işlemler kapsamında GPS, harita, rota, şekil, poligon, poliline vb. ile ilgili dosya veya şekil format türleri açıklanacaktır.

Doğru CBS Çalışma Formatını Seçmek hayati Öneme Haizdir

Bilinmeyen bir CBS dosya tipi CBS analistlerinin ne kadar kötü kabusu ise en temel ve basit rota, şekil vb hazırlayan sınrlı bilgiye sahip GPS kullanıcıları içinde önemlidir. Bu listede en yaygın CBS dosya tiplerine yer verilmiştir. Bazı geospatial veri formatları yaygın olduğu kadar bazıları ise hiç bilinmiyor/çok sınırlı kullanııyor olabilir.

Vektör CBS Dosya Biçimleri

 Vektör Veri Tipi

GPS Veri Dosya Tipleri

Vektör veriler, yeryüzü üzerinde bulunan ve koordinat bilgileri bilinen konumsal nesneleri (nokta, çizgi, kapalı alan olarak) ifade eden veri türüdür. Aşağıda vektör verilerini içeren CBS dosya tipleri verilmiştir.

Uzantı Dosya Tipi Açıklama
Esri Shape Dosyası
.SHP .DBF .SHX Shape dosyası FAR tarafından sunulan en yaygın jeo-uzamsal dosya türüdür. Tüm ticari ve açık kaynaklar, shape dosyasını CBS formatı olarak kabul eder. O kadar yaygın ki endüstri standardı haline gelmiştir. Ancak bir shape dosyası oluşturmak için zorunlu olan üç dosyadan oluşan eksiksiz bir sete ihtiyaç vardır. Gerekli üç dosya şunlardır:
  • SHP, özellik geometrisidir.
  • SHX, shape indeks konumudur.
  • DBF, öznitelik verisidir.
İsteğe bağlı olarak aşağıdaki dosyalar da dahil edilebilir, ancak zorunlu değildir.
  • PRJ, projeksiyon sistemi meta verileridir .
  • XML, ilişkili meta verilerdir.
  • SBN, sorguları optimize etmek için uzamsal dizindir.
  • SBX, yükleme sürelerini optimize eder.
Coğrafi JavaScript Nesne Gösterimi (GeoJSON)
.GEOJSON .JSON GeoJSON formatı çoğunlukla web tabanlı haritalama içindir. GeoJSON, koordinatları, JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) biçiminde metin olarak saklar. Bu, vektör noktaları, çizgiler ve çokgenlerin yanı sıra tablo şeklindeki bilgileri de içerir. GeoJSON, nesneleri parantez ayraçları {} içinde depolar ve genellikle daha az biçimlendirme ek yüküne sahiptir (GML ile karşılaştırıldığında). GeoJSON, herhangi bir metin düzenleyicide değiştirebileceğiniz basit bir sözdizimine sahiptir. Web Haritası tarayıcıları JavaScript'i anlar, bu nedenle varsayılan olarak GeoJSON yaygın bir web biçimidir. Ancak JavaScript yalnızca binary nesneleri anlar. Neyse ki, JavaScript JSON'u binary'ye dönüştürebilir.
Coğrafya Biçimlendirme Dili (GML)
.GML Basitçesi XML'in coğrafi koordinat dosya uzantısı yerine geçen halidir. Ve XML hem insan hem de makine tarafından okunabilir. GML, coğrafi varlıkları (özellikleri) metin biçiminde saklar. GeoJSON'a benzer şekilde, GML herhangi bir metin düzenleyicide güncellenebilir. Her özelliğin bir özellikler listesi, geometrik (noktalar, çizgiler, eğriler, yüzeyler ve çokgenler) ve uzamsal referans sistemi vardır. GML'yi GeoJSON ile karşılaştırdığınızda genellikle daha fazla yükü vardır. Bunun nedeni, GML'nin aynı miktarda bilgi için daha fazla veri kullanmasıdır.
Google Keyhole Markup Language (KML / KMZ)
 
.KML .KMZ Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili (Keyhole Markup Language) anlamına gelir. Bu GIS (Geographic Info Sıstem, CBS, Coğrafi Bilgi Sistemi) biçimi XML tabanlıdır ve temel olarak Google Earth için kullanılır. KML, daha sonra Google tarafından satın alınan Keyhole firması tarafından geliştirilmiştir.

 

KMZ (KML-Zipped), dosyasının sıkıştırılmış bir sürümü olduğundan, varsayılan Google Earth coğrafi biçim olarak KML'nin yerini almıştır. KML/KMZ, 2008 yılında Open Geospatial Consortium'un uluslararası bir standardı haline gelmiştir.

GPS eXchange Formatı (GPX)
.GPX GPX, GPS dönüşüm formatı, bir GPS alıcısından elde edilen yol noktalarını, izleri veya rotaları tanımlayan bir XML yapısıdır. GPX bir aktarım/değişim/dönüşüm formatı olduğu için, GPS verilerini bir programdan diğerine açıklama özelliklerine göre kolayca aktarılabilir. GPX için minimum gereksinim, enlem ve boylam koordinatlarıdır. Ek olarak, GPX dosyaları isteğe bağlı olarak zaman, yükseklik ve coğrafi yükseklik gibi konum özelliklerini etiket olarak saklar.
IDRISI Vektör
.VCT .VDC IDRISI, dünya çapında üniversiteler tarafından yaygın olarak kullanılan bir coğrafi bilgi ve görüntü işleme yazılım sistemidir. Bir Access VT depolanan kullanıcı tanımlı özniteliklerin veri dosyasına bağlanmasına izin veren iki boyutlu (2B) bir sistemdir. IDRISI özellikleri, bir özellik geometrisi ve bir kimlik numarası içerir. Bir IDRISI dosyası, aşağıdaki dosya adı uzantılarına sahip en az iki fiziksel dosyadan oluşur:

 

IDRISI vektör veri dosyaları bir VCT ve birde VDC uzantısına sahip ilişkili iki vektör dokümantasyon dosyasına sahiptir. VCT dosyaları noktalar, çizgiler, çokgenler, metin ve fotoğraflarla sınırlıdır. Bir IDRISI vektör dosyası oluşturulduktan sonra, meta verileri oluşturmak için otomatik olarak bir dokümantasyon dosyası oluşturulur. Nitelikleri ise doğrudan vektör dosyalarında saklanır. Ancak isteğe bağlı olarak bağımsız veri tablolarını ve değer dosyaları da kullanabilir.

MapInfo SEKMESİ
TAB DAT .ID .MAP .ind MapInfo TAB dosyaları, MapInfo yazılımı için geliştirilmiş özel bir formattır. Shape dosyalarına benzer şekilde, coğrafi bilgileri ve öznitelikleri temsil etmek için bir dizi dosya gerektirir.
  • TAB dosyaları, ilişkili ID, DAT, MAP ve IND dosyalarını birbirine bağlayan ASCII biçimidir.
  • DAT dosyaları, dBase DBF dosyası olarak ilişkilendirilmiş tablo verilerini içerir.
  • ID dosyaları, grafik nesneleri veritabanı bilgilerine bağlayan dizin dosyalarıdır.
  • MAP dosyaları, coğrafi bilgileri depolayan harita nesneleridir.
  • IND dosyaları, tablo verileri için dizin dosyalarıdır.
OpenStreetMap OSM XML
.OSM OSM dosyaları, dünyadaki en büyük kitle kaynaklı GIS veri projesi haline gelen OpenStreetMap için yerel dosyadır. Bu dosyalar, açık topluluktan gelen kitle kaynaklı katkılardan elde edilen vektör özelliklerinin bir birikimidir. GIS formatı OSM, OpenStreetMap'in XML tabanlı dosya formatıdır. Daha verimli, daha küçük PBF Formatı ("Protocolbuffer Binary Format"), XML tabanlı formata bir alternatiftir. QGIS'teki veri birlikte çalışabilirliği, yerel OSM dosyalarını yükleyebilir. OpenStreetMap eklentisi, PBF'yi OSM'ye dönüştürebilir ve bu daha sonra QGIS'de kullanılabilir.
Dijital Çizgi Grafiği (DLG)
.DLG Dijital Çizgi Grafiği (DLG) dosyaları, geleneksel kağıt topografik haritalardan elde edilen verilerle oluşturulan sayısal vektör verileridir.

destekleyici kaynaklar
gisgeography

GPS Veri Dosya Tipleri
Tarih 2020-12-27 11:57:10

CBSCoğrafi Bilgi SistemiDosya UzantılarıKMLGPXGMLGeoJSONOSMXMLvektörraster
Yorumlar
Yorum Yok

Doğadakiler

Yazmış olduğunuz görüşleriniz, editörlerimiz tarafından incelendikten sonra en kısa sürede yayına alınacaktır.

Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce