Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

Bafra, İkiztepe-Nerik Kültür Yolu Yürüyüş Parkurları

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 3 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol
İkiztepe-Nerik Kültür Yolu Yürüyüş ParkurlarıYürüyüşçüler İçin Önemli UyarılarYürüyüş Zorluk DereceleriZorluk Derecesi (1)Zorluk Derecesi (2)Zorluk Derecesi (3)Zorluk Derecesi (4)Zorluk Derecesi (5)Zorluk Derecesi (6)Yürüyüş Parkurları#1.Parkur: Küçükkavakpınar - Gökçeağaç (8km)#2.Parkur: Gökçeağaç-Müstecep (7km, Zorluk Derecesi-1)#3.Parkur: İlyaslı-Sakızcı (11km, Zorluk Derecesi-3)#4.Parkur: Sakızcı-Hacıyaylası-Ağanınköyu-Deretarla (11km, Zorluk derecesi-3)#5.Parkur: Deretarla-Uluavlu Köprüsü-Başkaya (7km, Zorluk derecesi-2)#6.Parkur: Deretarla-Kaluk-Göynücek-Başkaya (8km, Zorluk derecesi-3)#7.Parkur: Başkaya-Karabaş Seyir Terası (4km, (Zorluk derecesi-2)#8.Parkur: Karabaş Seyir Terası-Hacıağaçboğazı (8km, Zorluk derecesi-3)#9.Parkur: Hacıağaçboğazı-Kuruçay (11km, Zorluk derecesi-3)#10.Parkur: Şahinkaya Kanyonu-Ömer Hasan Deresi-Oymaağaç (Nerik) (11km, Zorluk derecesi-2)#11.Parkur: Karabaş Seyir Terası-Çatak (14km, Zorluk derecesi-3)#12.Parkur: Çatak-İğdir Koyu (16km, Zorluk derecesi-3)#13.Parkur: İğdir Koyu-Altınkaya Baraj Gövdesi (18km, Zorluk derecesi-3)#14.Parkur: Kapıkaya-Boğazkaya-Taşbaşı-Kapıkaya (6km, Zorluk derecesi-2)#15.Parkur: Kapıkaya-Taşbaşı-Çingenpınarı-Yundağı (10km, Zorluk derecesi-3)#16.Parkur: Sakızcı-Çayboyu-Ağanınköyü (9km, Zorluk derecesi-3)#17.Parkur: Haciyaylası-Çayboyu-Ağanınköyü (8km, Zorluk derecesi-3)#18.Parkur: Uluhavlu-Değirmenyanı-Bengü (8km, Zorluk derecesi-2)#19.Parkur: Bengü-Kuruçay (15km, Zorluk derecesi-3)#20.Parkur: Başkaya-Çömezin Koyu-İğdir Koyu (11km, Zorluk derecesi-3)#21.Parkur: Başkaya-Göynücek-İğdir Koyu (8km, Zorluk derecesi-2)

İkiztepe-Nerik Kültür Yolu Yürüyüş Parkurları

Köklü bir tarihi geleneği ve her mevsim güzelliğini gözlerden esirgemeyen doğası ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındaki Bafra İlçesi, doğa sporlarına uygun coğrafyasıyla dikkat çekiyor. Özellikle Kızılırmak Deltası, Altınkaya ve Derbent baraj gölleri, İlyaslı ve Esen çay vadileri, ormanlarla renklenmiş yüksek tepelere yayılan köy ve yaylalardaki eski göç yolları, yürüyüş severleri fazlasıyla tatmin edecek manzaralara sahip. Bafra ve Samsun’un turizm hareketliliğini canlandırmayı amaçlayan İkiztepe-Nerik Yolu, özünde bir ekoturizm çalışmasıdır.

Bölgedeki coğrafi şartları gözlemleyerek risk derecesi düşük ve doğaseverlere keyif verecek yürüyüş rotaları tespit ettik. Neredeyse beş bin yıllık geçmişin soluğunu duyumsatacak İkiztepe - Nerik Kültür Yolu çalışması, yürüyüş ve bisiklet/araç rotaları seçenekleriyle belirlendi. Her iki rotayı planlayanlar, Kızılırmak’ın karşı kıyısına geçmek için Kuruçay ile Oymaağaç arasında işleyen tekneleri kullanmak zorunda olduklarını hatırlatalım. Söz konusu tekneler, araç taşıyabildikleri için aynı zamanda feribot vazifesi görmektedirler.

Yürüyüş rotamızın başlangıç noktası İkiztepe’ye 8 kilometre mesafedeki Küçükkavakpınar Köyü. Arazi şartlarının elverişsizliği ve doğaseverleri heyecanlandıracak herhangi bir cazibe noktası bulunmaması nedeniyle İkiztepe-Küçükkavakpınar ile Müstecep-İlyaslı köyleri arasındaki bölüm projeye dahil edilmedi. Küçükkavakpınar-Eldavut-Gökçeağaç-Müstecep güzergahından sonra İlyaslı yakınlarındaki Tonyalılar Mahallesi’nden başlayan yürüyüş rotası, Sakızcı-Hacıyaylası-Ağanınköyü-Deretarla-Kaluk-Göynücek-Başkaya-Karabaş Seyir Terası-Geynegözü Boğazı-Hacıağaçboğazı mevkilerinden geçerek Kuruçay’a ulaşıyor. Önce tekneyle Şahinkaya Kanyonu geziliyor. Ardından teknenin karşı sahile bıraktığı noktadan, Ömür Hasan Deresi-Oymaağaç (Nerik) parkuru yürünerek Kültür Yolu tamamlanıyor.

İkiztepe-Nerik Kültür Yolu’nun sadece Bafra bölümünü yürümek isteyenler Sakızcı-Hacıyaylası-Ağanınköyü-Deretarla-Kaluk-Göynücek-Başkaya-Karabaş Seyir Terası-Çatak Koyu-Çömezin Koyu-İğdir Koyu-Altınkaya Barajı-Asarkale-Kapıkaya’dan oluşan parkuru planlayabilirler. Bu rotanın Altınkaya-Kapıkaya arası, asfalt yol olmasından dolayı yürümenizi tavsiye etmiyoruz. Ancak söz konusu bölümde yer alan Asarkale ve kaya mezarları, Kültür Yolu’nun en önemli tarihi mekanları arasında. Rotalar içerisinde ayrıca isteğe bağlı yürünebilecek 5 alternatif yürüyüş parkuru bulunduğunu belirtelim. İkiztepe-Nerik Kültür Yolu yürüyüş rotalarının uzunluğu, alternatif güzergahlarla birlikte toplam 209 kilometre. Kavşak noktalarında yönlendirme tabelalarının yer aldığı parkurları yürümek isteyenler, ‘Bilgi ve Rehberlik’ bölümündeki isimlerle iletişim kurmak suretiyle güzergah hakkında detaylı bilgi alabilir ve rehber sağlayabilirler.

Yürüyüşçüler İçin Önemli Uyarılar
  • Yürüyüş etkinliği sırasında yola yalnız çıkmayın. Yanınıza mutlaka çevreyi bilen bir rehber alın.
  • Seçtiğiniz parkuru yürümeden önce performansınıza uygun olup olmadığını kontrol edin. Risk almayın, rotayı belirlerken mutlaka bölgeyi bilen kişilere danışın
  • İlyaslı Tonya mahallesi-Sakızcı rotasında sık sık dere geçişleri yapmak durumundasınız. O nedenle bu ıslak parkuru, akarsuyun debisinin yüksek olduğu kış aylarında denemeyin.
  • Altınkaya Baraj Gölü kıyısı, İlyaslı vadisi ve yüksek kesimlerde cep telefonu çekmeyebilir. Yola çıkmadan önce seyahatinizle ilgili detaylı araştırma yapın.
  • Altınkaya Baraj Gölü İğdir Koyu sahilindeki yolun 30 metrelik bölümü, bahar aylarında baraj seviyesinin yükselmesinden ötürü su altında kalmaktadır, dikkat.
  • Yanınızda mutlaka pusula, GPS, harita, bir çift baton ve panço bulundurun.
  • Bölgede hayvancılığın yaygın olması nedeniyle özellikle sürülerin otladığı alanlarda çoban köpeklerine karşı dikkatli olun.
  • Yanınızda mutlaka çöp poşeti taşıyın ve kesinlikle bütün çöplerinizi geri götürün. Unutmayın ki, doğaya ne kadar saygılı olur ve onun ritmini bozmazsak, bize cömertçe sunduğu nimetler o denli çoğalacaktır.
Yürüyüş Zorluk Dereceleri
  • Zorluk Derecesi (1)
    Yürüyüş eğimi, çıkış ve yükselti çok azdır. Geniş patikalar. 2 saatlik bir etkinliği içerir. Yeni başlayanlar için uygundur.
  • Zorluk Derecesi (2)
    Yürüyüş eğimi azdır. Toplamda 300 metreyi geçmeyen çıkışları içerir. Farkı süresidir. 3,5 saati geçmez. Hafif yürüyüşe katılmış herkese önerilir.
  • Zorluk Derecesi (3)
    Yürüyüş eğimi artmaktadır. 500 metreyi geçmeyen çıkışlar söz konusudur. Daha dar patikalardan, bazen sık ormanlık alanlardan ve çarşak bölgelerden geçmek gerekebilir. Islak geçişler yoğunlaşmaktadır. Toplam yürüyüş 5 saat civarındadır. Yüksek kondisyonu ve yürüyüş deneyimi olan herkese uygundur.
  • Zorluk Derecesi (4)
    Yürüyüş eğimi fazlalaşmaya başlar. Çıkışlar 700 metreyi bulmaktadır. Patikalar iyice bozuktur, bazı yerlerde yoktur. Daha kayalık ve çarşak arazide yol alınmaktadır. Yürüyüşün süresi 6,5 saati bulur. Sportif ve kondisyonu iyi olan kişilere uygundur
  • Zorluk Derecesi (5)
    Yürüyüş eğimi artık zorlu ve fazladır. Çıkışlar 1000 metreyi de geçmeye başlar. Sert yapılı, kayalık ve patikasız alanlardan gidilmektedir. Ormanlık alanlar oldukça zorludur. Islak geçişler de mevcuttur. Rehberin deneyimli olması gerekir. Yürüyüş süresi 8 saate ulaşır. Teknik çıkışlar içermemesine rağmen, bu zorluk derecesi yüksek yürüyüş, sportif, tecrübeli ve kondisyonu iyi ve deneyimli yürüyüşçüler için uygundur
  • Zorluk Derecesi (6)
    Bol eğimli, çıkışları ve inişleri fazla olan, 1500 metreyi bulabilen, uzun süreli rota takibi gerektiren, zorlu arazi şartlarında ilerleyen yürüyüşlerdir. Kamp ve konaklama yapılabilir. 8 saat ve üzeri sürelerdedir. Deneyim, dikkat, kondisyon, bilgi ve disiplin gerektirir.

Yürüyüş Parkurları
#1.Parkur: Küçükkavakpınar - Gökçeağaç (8km)

Mardar ormanları yakınlarından geçen rota, Küçükkavakpınar ile Eldavut köyleri arasındaki eski patikayı takip ediyor. Ancak güzergahın Kizirler deresi kıyısından geçen bölümünün çalılarla kapanması nedeniyle yeni açılan toprak yoldan devam ediyor. Köy çıkışında yer alan Tepecik Mahallesi, rotanın başlangıç noktası. Sol tarafında Mardar ormanının bulunduğu toprak yol, Çınarlık mevkisindeki tarlalık alanda biterek yerini patikaya bırakıyor. Güneye doğru ilerleyen parkur, Kizirler deresinden karşıya geçerek geniş bir çayırlığa çıkıyor.

Rotanın dere boyunca ilerleyen bölümlerinde saldırgan sivrisineklerle karşılaşacağınızı ve önlem almanız gerektiğini özellikle belirtelim. Önünüze çıkan çayırlığı geçerek traktör yoluna girin. 200 metre sonra eriştiğiniz Çifteköprü mevkisinde, geniş toprak yolla kesişen güzergah, güneybatı istikametinde yükselmeye başlayacak. Kizirler vadisinden ayrılan rota, tütün tarlaları manzarası eşliğinde Keçiönü ve Papazındüzü mevkilerini aşarak Eldavut Köyü’ne ulaşacaktır. Kizirler ve Kocaosman vadilerini seyreden Eldavut yerleşimi, bir sırtta yer alıyor. Önce asfalt yolu izleyerek köyden çıkın. Yaklaşık 500 metre sonra sağa yani batıya dönen traktör yoluna girin. Yokuş aşağı uzanan eski göç yolu, tütün ve buğday tarlalarının arasından geçmektedir. Dere yatağından sonra tarla sınırına çıkan rota, tekrar yükselmeye başlanıyor. Katır Salağı mevkisinden Kelikler yoluna erişen rota, Gökçeağaç Köyü sınırlarında sona eriyor.

Küçükkavakpınar-Gökçeağaç Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#2.Parkur: Gökçeağaç-Müstecep (7km, Zorluk Derecesi-1)

Köy Derneği (Gökder) tarafından düzenlenen Etnografya müzesi ve eski evleri gezebileceğiniz Gökçeağaç Köyü, Bafra’nın en önemli tütün üreticisi konumunda. Her evin bahçesinde yeşilden sarıya dönen renkleriyle tütün sergilerini mutlaka fotoğraflamalısınız. Yürüyüşün başlangıç noktası, Sıtmapınarı Kavşağı’nda batıya yönelen traktör yolu. Değirmentepe mevkisinde bir süre tarlalar arasında ilerledikten sonra hedefiniz köyün batısında kalan Çömez dere yatağı olacak. Müstecep Köyü’nde Kazanlık ve Çamlık çaylarıyla birleşen Abiçayı, Göçük Deresi’ne katılarak Çömez Deresi ismini alıyor. Bu küçük akarsu, Gökçeağaç sınırlarını terk ettikten sonra geçtiği bölgelerde Göldere ve Bedes adlarıyla anılıyor. Akarsuyun kısa macerası, Sinop-Samsun yolunun altından geçerek sulama kanalında sona eriyor.

Dere yatağına indiğinizde, eski göç yolunun dikenlerle kaplı olduğuna tanık olacaksınız. Bu nedenle bir süre tütün tarlaları sınırlarından yürüyeceğiz. Yaklaşık 3 kilometre sonra ulaşacağınız ağaçların sarmaladığı yeşil bir tünel içine girerek derenin sağ tarafına geçin. Birazdan bir çit kapısına ulaşan rota, yeniden traktör yoluna dönüşecek. 300 metre sonra Gökçeağaç-Kapaklı yoluna çıkacaksınız. Solunuzda dere yatağı ve yamaçları kuşatan tarlalar eşliğinde Kapaklı Köyü’ne doğru yürüyün. Köy çıkışında yeniden belirginleşen eski göç yolu, sizi ağaçlar arasından yavaş yavaş yükseltecek. Açıklık bir alana eriştiğinizde, otlarla kaplı çayırlıkta belli belirsiz eski patikayı dikkatle izleyin. Bahar aylarında çamur olan çayırlık bitiminde hayvanların bölgeden ayrılmasını engelleyen bir başka tahta çit kapısına varacaksınız. Bu noktada tekrar eski yola kavuşarak yürüyüşünüzü sürdürün. Kısa bir süre sonra Karapınar mevkisindeki kavşaktan sola dönerek Müstecep Köyü’ne giriş yapacaksınız.

Gökçeağaç-Müstecep Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#3.Parkur: İlyaslı-Sakızcı (11km, Zorluk Derecesi-3)

Alaçam İlçesi’nden doğan İlyaslı Çayı, 45 kilometrelik yolculuğu boyunca geçtiği bölgelerde farklı isimlerle anılıyor. Yaklaşık 40-50 yıl öncesine kadar yatağındaki eski göç ve değirmen yollarını kullanıldığı akarsu, İlyaslı Köyü’nde Paşaşeyh Deresi’yle birleşerek Kızılırmak’a karışıyor. Vadi yatağında eski değirmenler, şelaleler, göletler yer alan İlyaslı, bazı bölümlerde sert coğrafi yapısı nedeniyle geçit vermiyor. Su seviyesinin görece yüksek olacağı kış aylarında denenmemesini önereceğimiz rota, İlyaslı Köyü Tonyalılar Mahallesi’nden başlıyor. Çayın sol tarafındaki traktör yolunu kullanarak etkinliğe başlayabilirsiniz. Birazdan dere yatağının sol tarafı, tarlalarla kaplı olması nedeniyle eski bir değirmenin yanından karşıya geçmek durumundasınız. Botlarınızı çıkarıp batonlar yardımıyla sudan kolaylıkla geçebilirsiniz. Kimi kez sıkıcı kimi kez keyifli dere geçişlerini, 9-10 kez yapmak zorunda kalacağınızı hatırlatalım. Yaklaşık 1 kilometre sonra yeniden derenin karşısına geçerek Karayoğunlu Değirmeni’nin yanına varacaksınız. Kaluk mevkisine kadar üç kez daha dere geçişi yaptıktan sonra, vadinin sol tarafı geçit vermezken, sağ tarafta ekili tarlalar göreceksiniz. Bu noktada önünüze çıkacak traktör yolunu izlemek ve Çukurtarla yerleşimine kadar 50 metre yükselmek zorundasınız.

Birkaç evin bulunduğu Çukurtarla sonrası rota, yeniden dere yatağına inecek. Bu bölümde menderesler yapan İlyaslı Deresi, kayalık ve sarp bir alan içerisinden geçiyor. Eski yolu saran diken ve fundalıklar geçit vermediğinden, kısa bir süre dere içinden yürüyeceksiniz. Başka bir değirmenin yanından geçtikten sonra ulaştığınız Üzümlük mevkisinde patika, vadinin sağından devam edecek. Karşı sahildeki dik yamaç yerini tarlalık alana terk ettiği bölümde göreceğiniz belirgin patika, Eğnegazi Köyü’ne gitmektedir. Siz sağ tarafta kalarak kah patika kah traktör yolu karışımı rotanızı izlemeye devam edin.

Yürüyüşün 8. Kilometresinde varacağınız tarlalık alanda, başka bir traktör yoluna kavuşacaksınız. Boyalı Mahallesi’ne giden yola itibar etmeyin ve patika boyunca ilerleyin. Vadinin derinleştiği Aslanoğlu mevkisinde, önce geniş bir çayırlıktan geçeceksiniz. Ardından kısa bir süre yükseldikten sonra önünüzü kesen traktör yolundan sola dönerek tekrar dere kıyısına yönelin. Çoturköy Mahallesi’nin Sakızcı köyüyle ulaşımını sağlayan traktör yolu, rotanızın son bölümünü oluşturacak. Önce dereden karşıya geçin. Giderek sarplaşan vadiden ayrılarak Kozdere mevkisinden itibaren yükselmeye başlayın. Yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Sakızcı Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Son etabın yokuş olduğunu göz önüne alanlar, bu rotayı Sakızcı-İlyaslı şeklinde tersinden yürüyebilirler.

İlyaslı-Sakızcı Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#4.Parkur: Sakızcı-Hacıyaylası-Ağanınköyu-Deretarla (11km, Zorluk derecesi-3)

Kanlıgüney Köyü’nün bir mahallesi olan Sakızcı Köyü, İlyaslı vadisini tepeden seyreden manzaralı bir yamaca kurulmuş. Yöre halkının başlıca geçim kaynağı, teraslanmış tarlalara ektikleri tütün ve buğday ürünleridir. İzleyeceğimiz rota, Deretarla-Sakızcı-Eğnegazi üzerinden Bafra’ya giden eski göç yolu. Sakızcı Köyü Hebildere Mahallesi’nden başlayan etkinlik, Hacıyaylası-Kanlıgüney kavşağından sağa dönerek toprak yolu izliyor. Yaklaşık 200 metre sonra sol tarafınızda göreceğiniz patika, parkurun bundan sonraki bölümünü oluşturuyor. Öncelikle ağaçlar arasından geçip tarlalık bir alana çıkıyorsunuz. Patikanın yeniden ormanlık alana girmesinin ardından küçük bir yay çizerek Bektaş Deresi’ne ulaşacaksınız. Tadı damağınızda kalacak duruluktaki kaynak suyunu içtikten sonra tekrar yola koyulabilirsiniz. Baharda çiçeklenen çayırlık bir alana çıkan patika, kavşak noktasına ulaşacak. Sağdaki yol İlyaslı Çayı’na inerek Ağanınköyü’ne devam etmektedir. Siz düz ilerleyerek yeniden orman dokusunun gölgelendirdiği patikayı seçin. Bir miktar yükselen parkur, telefon vericisinin olduğu mevkide tekrar açıklık bir alana ulaşacaktır.

Hemen solunuzda Hacıyaylası’nın ilk evini göreceksiniz. Mola vermek isteyenler, konuksever ev sahibi Mustafa Deniz’in kapısını çalabilir ve hazırladığı çay eşliğinde keyifli bir sohbet yapabilirler. Yeniden yürümeye başladığınızda yerleşimin içinden geçen köy yolunu kullanarak batıya doğru yönelin. Hacıyaylası çıkışında yükselmeye başlayan toprak yol, bir süre sonra orman yoluna dönüşecek.

Ağaçların sıklaştığı noktada, sağdaki patikaya girmek durumundasınız. Yer yer ağaç dallarının kapattığı patika, Kocadağ tepesi eteklerindeki yamaç boyunca ilerleyecektir. Sol tarafınızda yükselen kayalıklara erişen patikanın heyelandan dolayı bir hayli bozulmuş olduğunu göreceksiniz. Bu noktadan dikkatli bir şekilde ilerlemenizi tavsiye ederiz. Ardından yeniden ormanlık alana girip küçük bir dere yatağını geçtikten sonra rotanız, çitlerle çevrilmiş tarlalık alana çıkacak. Burada rastlayacağınız çeşmede soluklanabilirsiniz.

Artık Ağanınköyü girişine ulaştınız. Patikanın ikiye ayrıldığı kavşakta sağa dönün. Başka bir dere yatağını geçtikten sonra çıktığınız düzlükte, sol tarafınıza konumlanan kırmızı çatılılarıyla Ağanınköyü evleri görüş alanınıza girecek. Kısa bir süre sonra önünüzü kesen kuzey istikametindeki traktör yoluna yönelin. Yeniden bir tarlalık alana ulaştığınızda bu kez sola (batıya) dönerek ormanlık alana girin. İnişe geçen parkur, Kozakgerişi Deresi’ni aşarak Hacının Parkur 4 Değirmeni’ne çıkacak. Bir zamanlar köylüler tarafından kullanılan eski değirmen, virane durumdadır. Geçtiğiniz her açıklık alanın bir dönem tarla olarak kullanıldığını ve yakınlarında evler bulunduğunu hayal edin. Ne yazık ki yıllar önce terk edilmiş bu bölge, doğanın dinginliğine bırakılmış şimdilerde. İnsanların kullanmaması ve hayvanların geçmemesi nedeniyle patikanın yer yer bitkilerle kaplandığını belirtelim.

Şimdi sola dönerek yükselmeye başlayın. Uzuntarla mevkisini geçtikten sonra, patika genişleyerek ormanlık alan içinden yol alacak. Sizi biraz terletecek çıkışın ardından Ağanınköyü-Deretarla yoluna kavuşacaksınız. Sağa yönelerek batı yönünde toprak yolda ilerleyen. Sağ çaprazınızda, İlyaslı Deresi üstündeki Pıtpıtın Şelalesi’nin beyaz siluetini uzaktan seçebilirsiniz. Yaklaşık iki kilometre yürüdükten sonra bir virajın ardından Deretarla yerleşimi karşınıza çıkacaktır. Az ilerde yol ikiye ayrılacaktır. Şimdi sağdaki traktör yoluna girerek Tarla Deresi’nden geçin ve köy merkezinde aktivitenizi tamamlayın.

Sakızcı-Hacıyaylası-Ağanınköyu-Deretarla Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#5.Parkur: Deretarla-Uluavlu Köprüsü-Başkaya (7km, Zorluk derecesi-2)

Büyük bölümü toprak bir yolu takip eden rota, İlyaslı vadisinin sarplaştığı bölgede akarsu havzasından ayrılarak orman dokusu içerisinde yükseliyor. Daha sonra yeşilliklerle süslenmiş bir traktör yolu aracılığıyla yeniden İlyaslı Çayı ile buluşuyor.

Deretarla’dan Yanıkdam yerleşimine giden bozuk toprak yol, rotamızın başlangıç noktası. Virajlar yardımıyla yükselen rota kavşak noktasına eriştiğinde, sağa ayrılan yolu seçmelisiniz. Soldaki yol, Yanıkdam üzerinden Başkaya-Bafra yoluna çıkmaktadır. Artık yoğun oksijen yayan bitki örtüsünün ferahlattığı bir ortamda, hoş bir yolculuk yapacaksınız. Rota, kuzey istikametinde bayır aşağı inmektedir. Keskin bir dönemecin ardından, orman yangın şeridi bölgesini geçerek Kırmacı Deresi’ne ulaşacaksınız. Bu noktadan sonra eğimi artan yokuş, yolcularını hızlı bir şekilde İlyaslı Çayı yatağına indirecek.

Şimdi ayakkabılarınızı çıkararak dereden karşıya geçmeye hazırlanın. Vadi yatağının genişlediği bu mevkide derenin her iki yakası çayırlıklarla kuşatılmış durumda. Arkanızda kalan yani doğu tarafına akan İlyaslı, daralan ve sarplaşan vadiye girerek Pıtpıtın Şelalesi’ni oluşturmaktadır. Siz geniş vadi yatağında, sakin akan dereyi takip edin. Köşkerkalığı mevkisinde üçüncü kez dereden geçen ve yükselmeye başlayan rota, eski bir değirmene uğrayacak. Virajlarla yükselen yolun ulaştığı ayrım noktasında sola yani batıya yönelin.

Sağdaki yol, Kanlıgüney Köyü Türk Mahallesi’ne gitmektedir. Velioğlukıracı mevkisinde Başkaya-Uluavlu yoluna erişen rota, sola dönerek aşağıda yer alan köprüye yönelecek. Siz akarsu kenarına inerek Uluhavlu Deresi’nin İlyaslı Çayı’na karıştığı yerde, eski patikayı bulun.

Patika sizi bir süre derenin sağ kıyısından götürecek. Ancak kayalıkların izin vermediği Söngürt mevkisinde, son kez dereden geçmek zorunda kalacağınızı hatırlatalım. Şimdi yükselmeye başlayın ve Elmaçukuru Çeşmesi’nde soluklanın. Patika burada dört kola ayrılacaktır. Kuzeybatıya giden, eski Başkaya Değirmeni ve Bengü Köyü Değirmenyanı Mahallesi’ne yol almaktadır. Batıya doğru yükselen patika ise Keserecik Boğazı’ndaki Karabaş Seyir Terası’na çıkmaktadır. Siz güneydoğuya dönün ve evlerini gördüğünüz Başkaya’ya doğru yürüyün. Köyün emekli sakinlerinin sizi, muhabbetle karşılayıp konuk edeceklerinden emin olabilirsiniz.

Deretarla-Uluavlu Köprüsü-Başkaya Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#6.Parkur: Deretarla-Kaluk-Göynücek-Başkaya (8km, Zorluk derecesi-3)

İkiztepe-Nerik Kültür Yolu’nun en güzel manzaralı rotalarından birini oluşturan bu parkuru, yokuş çıkmak istemeyenler Başkaya’dan başlayarak tersinden yürüyebilirler.

Köy çıkışına yönelerek toprak yolun geniş bir yay çizdiği kavşak noktasına yürüyün. Sağınızda göreceğiniz traktör yoluna yönelin ve 300 metre sonra yolun bittiği mevkide başlayan patikaya girin. Güneyden gelen Tarla Deresi’ni izleyen patika, tatlı bir eğimle yükselecektir. Gerek dere kenarından gerekse vadiye paralel uzanan işlek patikalardan herhangi birini kullanabilirsiniz. Kabatuzla Tepesi’nin eteklerinden yükselen patika, İğdir Köyü Kaluk Mezarlığında traktör yoluna ulaşıyor. 200 metre sonra ise Başkaya-Bafra-İğdir üç yol kavşağına erişeceksiniz.

Altınkaya Baraj Gölü manzaralı kavşakta yoldan ayrılın ve batıya doğru meşeliklere yönelin. Önünüzü kesen traktör yolu, Kelikbeleni ve Çukurağıl yaylalarına gitmektedir. Yolu diklemesine geçin ve meşeliklere girerek patikanın başlangıcını bulun. 20 metre kadar batıya yönelen patika, keskin bir dönüşün ardından kuzeye yani sağa dönecektir. Artık meşe ağaçlarının egemenliğindeki koruluk içerisinde uzanan belirgin patikayı izleyebilirsiniz. Kelikbeleni Yaylası’ndan gelen başka bir patikayla birleşen rota, bu kez sola dönerek tekrar batıya yönelecek ve inişe geçecektir. Ağaçların bitiminde tarlalık alana çıktığınızda, Göynücek yerleşiminin evlerini görebilirsiniz. Yeniden sağa dönen patikayı izleyerek batıya doğru inişinizi sürdürün. Eski bir tahıl ambarının yanından toprak yola kavuştuğunuzda artık Göynücek Köyü’ne ulaştınız demektir.

Altınkaya Baraj Gölü’nü seyreden Göynücek’te kısa bir mola verdikten sonra kuzeye doğru yükselen toprak yolda yürüyün. Köy çıkışında sona eren yol, yerini patikaya bırakacaktır. İsmi gibi minik Küçük Dere’yi geçtikten sonra manzaranın giderek insanın aklını aldığı keyifli yolculuğunuza devam edin. Göynücek Boğazı’nda Başkaya-Bafra yoluna yaklaşan rota, batıya dönecektir. Solunuzda kalan manzarayı sık sık fotoğraflayarak kısa bir süre yokuş aşağı yürüyün. Geniş bir düzlük alanda yer alan eski ev harabesini geçtikten sonra rota, yeniden ormana girecek ve son kez yükselmeye başlayacaktır. Tepesalak mevkisinden gelen dere yatağına ulaşıldığında patika, ikiye ayrılacaktır. Yukarı devam ederseniz Bafra yoluna çıkarsınız. Batıya yani sola dönün ve yerel halkın Buluğtepe, haritada ise Kısıkkaya ismiyle anılan tepenin eteklerinden yürüyün. Başkaya Boğazı’na ulaştığınız düzlükte, bir orman yoluna kavuşacaksınız. Şimdi solunuz sarp bir uçurum, altınızda İğdir Koyu ve Altınkaya Baraj Gölü, karşı kıyıda ise Akalan Köyü’nü içeren soluk kesici bir tablo karşısındasınız.

Bir süre anın tadını çıkarın. Sonra az ilerde çayırlığın ortasında bir başına yükselen kuşburnu ağacının yanından, kuzeye uzanan traktör yoluna girin. On dakika sonra varacağınız Başkaya Köyü’nde, etkinliğiniz sona erecektir.

Deretarla-Kaluk-Göynücek-Başkaya Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#7.Parkur: Başkaya-Karabaş Seyir Terası (4km, (Zorluk derecesi-2)

Bafra’nın en güzel yayla köylerinden biri olan Başkaya, dinginlik arayanların tam aradığı mekan. Özellikle ilkbahar aylarında doğal çiçek bahçesine dönüşen köy çevresinde, unutulmaz doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz.

Önereceğimiz rota, köyün kuzeybatı çıkışındaki dere yatağını izleyen patikadan başlıyor. Elmaçukuru Çeşmesi’nde dört yola ayrılan parkur, batıya yönelen güzergahı takip ediyor. Geceninağzı mevkisinde güneye dönen rota, önce açıklık bir alanda yükseliyor. Ardından orman içine girerek inişe geçiyor. Patika, Kesercik Deresi’nden karşıya geçerek yeniden yükselmeye başlıyor. Kesercik Boğazı’na vardığınızda bir traktör yoluyla karşılaşacaksınız. Önce sağa dönerek batı istikametinde yürüyün. Rotanın ağaçlık alana girdiği noktada, izlediğiniz patikayı terk ederek güneye doğru yükselin. Başkaya-Bengü yoluna ulaştığınızda tekrar sağa dönerek yürüyüşünüzü sürdürün. İki tarafı meşelerle çevrili toprak yol, tepeyi aşarak sol tarafta beliren çayırlık alana paralel ilerleyecek. Otlar üzerindeki lastik izlerini takip ederek yoldan ayrılın ve güneybatı yönündeki Karabaş Seyir Terası’na doğru adımlarınızı sıklaştırın. Birazdan tanımsız güzellikteki bir manzarayı seyreden ahşap bir kamelya göreceksiniz. Türkiye’de bilinmeyen pek çok güzellikten biri olan Karabaş Seyir Terası’nda, dilediğiniz kadar manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer çadırınız yanınızdaysa fırsatı kaçırmayın ve bir gece kamp yaparak kendinizi ödüllendirin.

Başkaya-Karabaş Seyir Terası Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#8.Parkur: Karabaş Seyir Terası-Hacıağaçboğazı (8km, Zorluk derecesi-3)

Uzun soluklu Kültür Yolu yürüyüş rotamızın, hafızanızdan silinmeyecek manzaralı parkurlarından biri daha! Etkinlik için öncelikle Karabaş Seyir Terası’ndaki kulübenin arkasından başlayan patikayı bulmalısınız. Kuzeye 20 metre kadar devam eden patika, bir su deposu yanında orman yoluna kavuşacak. 150 metre sonra ise Bengü-Başkaya yoluyla birleşecektir. Şimdi sola dönerek batıya doğru toprak yolda ilerleyin. Kısa bir inişin ardından ulaşacağınız Geynegözü Boğazı’nda, Altınkaya Baraj Gölü manzarası eşliğinde yürüyüşünüzü sürdürün. Küçük bir rampa çıkışı ardından yolun sol tarafındaki tarlada, yalnız bir kulübe ve yine fotoğraf makinenize poz veren göl manzarası sizi karşılayacaktır.

Mola sonrası izlediğiniz toprak yol, yaklaşık bir kilometre sonra kavşak noktasına erişecek. Sağdaki yol Bengü Köyü ile Alaçam İlçesi Pelitbükü Köyü’ne gitmektedir. Siz soldaki toprak yolu seçerek, sağ tarafınızda ekili tarlalar eşliğinde kısa bir süre yürüyün. Yaklaşık 500 metre sonra izlediğiniz yol güneye inerken, sağ tarafa yani kuzeybatıya uzanan bir traktör yoluyla karşılaşacaksınız. Traktör yoluna girerek, önünüzde beliren Hayat Tepesi sırtlarını hedefleyin. Sağ tarafınız orman yeşilli, sol tarafınız ise Çatak Koyu, yumuşak bir eğimle yükseleceksiniz. Orman yolunun biterek patikayla buluştuğu açıklık alanda dikkatli olmanız gerekiyor. Sağınızda kalan patika, Ambaryanı Köyü’nden gelmektedir. Siz sola yatay bir şekilde uzanan iki patikadan, kuzeybatıya doğru tırmanan güzergahı seçin. Şimdi nispeten açıklık bir alanda yokuş yukarı yürüyerek, 1162 metrelik Dedem Tepe zirvesine tırmanacaksınız. Doruk noktasına ulaşmadan hemen önce, Ambaryanı yerleşiminden gelen başka bir patikayla birleşeceksiniz.

Bulunduğunuz alandan olağanüstü manzarayı seyretmek için kısa bir mola verebilirsiniz. Yolculuğunuz sürece size eşlik eden Altınkaya Baraj Gölü, karşı kıyıda Vezirköprü köyleri, batı yönünde Şahinkaya Kanyonu, arkanızda ise Alaçam köyleriyle Bafra sınırını oluşturan Bengü Köyü, daha geride Bafra İlçesi’nin en yüksek noktası olan 1346 metrelik Küçükdürtmen Tepesi’ni kapsayan geniş manzarayı izleyebilirsiniz. Dinlendikten sonra sırt boyu, güneybatıya doğru yol alın. Artık önünüzde beliren Bengü-Pelitbükü-Kuruçay yolunu ve Hacıağaçboğazı Tarlaları’nı görebiliyorsunuz. Bir yanı uçurum olan sırttaki patikadan, tarla sınırlarını izleyerek yürüyün. Hızla irtifa kaybederek indiğiniz düzlükte, tarlalar yerini geniş bir çayırlığa bırakacak. Batıya dönerek yamaç boyu bir miktar yükselin. Hemen altınızda yer alan üç yol kavşağındaki Bengü-Kuruçay yolu, rotanızın son durağıdır. Kamp yapmak isteyenlerin, Hacıağaçboğazı evlerinin bulunduğu batıya uzanan bozuk yolu, 300 metre kadar takip etmeleri yeterli olacaktır.

Karabaş Seyir Terası-Hacıağaçboğazı Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#9.Parkur: Hacıağaçboğazı-Kuruçay (11km, Zorluk derecesi-3)

İkiztepe-Nerik Kültür Yolu’nun Alaçam İlçe sınırlarından başlayan bu etabı, güneybatı doğrultusunda bir sırttan ilerliyor. Manzaralı bir yolculuk sonrası Kuruçay yerleşimine ulaşan rota, 900 metre irtifa kaybederek uzun bir iniş içeriyor. Çıplak bir alanda ilerleyen parkuru, yaz sıcaklarında yürümekten kaçınmanızı öneririz.

Hacıağaçboğazı Tarlaları mevkisindeki evlerin yanından başlayan etkinlik, bahar aylarında bel hizasına gelen başaklar arasından geçen traktör yolunu izliyor. Solunuzdaki Ambartepe’yi geçtikten sonra Kırantarla Sırtı’nda yeni açılan orman yolunda ilerleyerek inişinizi sürdürün. Solunuzda Kırtepe’si geride kalırken, önünüzde muhteşem güzelliğiyle uzanan Altınkaya Baraj Gölü ve Şahinkaya Kanyonu manzarası size yoldaşlık edecektir. Yıllar önce kullanılan ama artık orman yoluna dönüşen eski yolu, aşağılarda güneydoğu doğrultusunda uzanan Alaçamyolu Sırtı üzerinde görebilirsiniz. Uzun süre yürüdükten sonra sağınızda yer alan Yanıksalak Sırtı ve Küleme Deresi ile solunuzda uzanan Uzunomuz Sırtı ve Kavaklı Deresi vadilerinin birleştiği Uzuntarla Deresi’ne ineceksiniz. Rotanız artık toprak bir yolda ilerleyecektir. Sağınızda yükselen Öküzahmet Tepesi’ni geçtikten sonra Kuruçay Köyü Kabagöz Mahallesi’ne erişeceksiniz. Baraj gölünün derin bir körfez yaptığı alana kurulan yerleşimin göl kıyısındaki sokaklarına yönelin ve teknelerin yanaştığı iskelede yürüyüşünüzü bitirin.

Hacıağaçboğazı-Kuruçay Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#10.Parkur: Şahinkaya Kanyonu-Ömer Hasan Deresi-Oymaağaç (Nerik) (11km, Zorluk derecesi-2)

Tamamı Vezirköprü sınırlarında yer alan rotanın başlangıç noktasına, Kuruçay Köyü’nden ayarlayacağınız bir tekneyle ulaşabilirsiniz. Kuruçay’dan hareketle Şahinkaya Kanyonu’nu baştan sona geçen tekne, vadi bitiminde sola dönerek Ömür Hasan Koyu’na dümen kıracaktır. Koy girişinin sol tarafında göreceğiniz orman yoluna ulaşmak için, teknenin yanaşabileceği uygun bir yerde karaya çıkabilirsiniz.

Nispeten düz bir hatta ilerleyen rota, antik dönemde kutsal Nerik Kenti’nin Kızılırmak sahiline ulaşmak için kullanıldığı güzergahı takip ediyor. Önce Kepez ve Karakaya mevkilerini geçen toprak yol, kıvrımlar yaparak ilerleyecek ve körfez bitiminde bir kavşak noktasına ulaşacak. Soldaki yol, Türkmen Köyü’ne gitmektedir. Siz Pazar, Kışla, Kuzbağlar ve Sancak dereciklerinin oluşturduğu Ömür Hasan Deresi’nin bahar aylarında bataklığa dönüştürdüğe düzlüğe yönelin. Önünüze çıkacak traktör yolu, güneye doğru uzanmaktadır. Rastlayacağınız ilk sapaktan sola devam edin. Sağdaki yol Tekçırak Mahallesi’ne gitmektedir. Karşıtarla mevkisine geçtikten sonra solunuzda Oymaağaç Köyü’nün ilk evleri belirecektir. Yerleşim girişindeki ayrımdan sağa dönerek Şörlenhöyüğü Tepesi’ne yayılan Nerik Kutsal Kenti kalıntılarına ulaşabilirsiniz. Köy içerisindeki salaş lokantalarda, yörenin ünlü ‘Vezir Kebabı’nı tatmanızı öneririz.

Şahinkaya Kanyonu-Ömer Hasan Deresi-Oymaağaç (Nerik) Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#11.Parkur: Karabaş Seyir Terası-Çatak (14km, Zorluk derecesi-3)

Kültür Yolu rotasının sadece Bafra bölümünü yürümek isteyenler, Başkaya-Çatak Koyu-İğdir Koyu-Altınkaya Baraj Gövdesi-Kapıkaya parkurunu planlayabilirler. Önereceğimiz rota, Karabaş Seyir Terası’ndan start alıyor. Eskiden Vezirköprü İlçesi Alancık Köyü’nden sallarla karşıya geçerek Bafra’ya ve civar köylere uğrayan eski yolu izleyen güzergah, günümüzde tamamen orman yoluna dönüşmüş durumda.

Tanımsız güzellikteki manzarasından fazlasıyla etkileneceğiniz parkur, seyir terasından Başkaya-Bengü yoluna çıkarak doğuya yöneliyor. Yaklaşık 1 kilometre sonra Kesercik Boğazı’nda sağa ayrılan ve güney yönünde devam eden orman yoluna giriyorsunuz. 1100 metre yükseklikten 180 metre rakımdaki Çatak Koyu’na kadar sıkı bir bayır aşağı yürüyüş, konuklarını bekliyor. Şaşırtıcı bir şekilde yoğun sandal ağaçlarına rastlayacağınız rota boyunca, Altınkaya Baraj Gölü’nü gözden yitirmeyeceksiniz. Halkageriş Sırtı ve Kapıkaya Boğazı’nı geçtikten sonra rota, Çambükü Tepesi’nde dik bir şekilde inişe geçiyor. Daha sonra dönemeçlerle eğimi nispeten azalan parkur, sık sık fotoğraf makinenize sarılacağınız manzara noktalarına uğruyor.

Ekinbükü Tepesi’nde sert bir dönüş yaparak kuzeye yönelen parkur, Gözle Deresi Koyu’na inerek Baraj Gölü’yle buluşuluyor. Yaklaşık 3 kilometrelik kıyı şeridindeki yürüyüşün ardından Çatak Koyu’na varılıyor.

Karabaş Seyir Terası-Çatak Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#12.Parkur: Çatak-İğdir Koyu (16km, Zorluk derecesi-3)

Yaklaşık 70 kilometre uzunluğa sahip Altınkaya Baraj Gölü’nün 20 kilometrelik bölümü, Bafra İlçe sınırlarında yer almaktadır. Girintili çıkıntılı coğrafi yapısıyla birçok küçük koy ve körfeze ev sahipliği yapan gölün kuzey kısmı, manzaralı kıvrımlar içeriyor. Baraj gövdesiyle Alaçam sınırında yer alan Çatak Koyu arasındaki 34 kilometrelik kıyı şeridi, Bafra turizminin gözde mekanları arasında. Baraj gölü yapılmadan önce Kızılırmak kıyısına konumlanan Bengü Köyü, eski yerleşim bölgesi sular altında kalınca yüksek kesimlere taşınmış. Sebze-meyve üretimi ve arıcılığın sürdürüldüğü Çatak Koyu’ndan başlayan rota, göl sahili boyunca düz bir hatta ilerlemektedir. Her burunda farklı bir manzarayla karşılaşacağınız yeşil-mavi serüven, yolcularını ziyadesiyle tatmin edecektir. Hozan Sırtı, Gözle Koyu, Fatmusukaçtı Sırtı, Çömezin Koyu, Sarıkavak Koyu, Akdişlik Sırtı mevkilerini geçtikten sonra İğdir Koyu’na ulaşılıyor. Büyükdere ve Gebeşin derelerinin aktığı derin bir vadinin sonuna konumlanan İğdir Koyu’nda, yaz ayları süresince arıcılıkla uğraşan yöre insanına rastlayabilir ve kamp kurabilirsiniz.

Çatak-İğdir Koyu Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#13.Parkur: İğdir Koyu-Altınkaya Baraj Gövdesi (18km, Zorluk derecesi-3)

Altınkaya Baraj Gölü kıyı şeridi yürüyüş rotasının ikinci bölümünü oluşturan bu etap, oldukça uzun sayılabilecek bir doğa etkinliği. Neredeyse kıyıya paralel ilerleyen güzergah, son bölümde yaklaşık 150 metrelik bir irtifa kazanarak yükselmekte ve tekrar göl seviyesine inmektedir.

İğdir Koyu’ndan başlayan aktivite; Tepetarla Sırtı, Elma Deresi Koyu, Keçilioluk Koyu, Karacaağaç mevkisi, Ziyaçukuru Koyu, Cevizli Koyu, Yeniay Koyu, Yeldere Koyu, Taşkesen Boğazı, Çatalpelit Koyu ve Sakarkaya bölgelerini kat ederek baraj gövdesine ulaşıyor. Aynı zamanda kamp alanı olan savak, Asarkale tarihi alanına 3 kilometre mesafededir.

İğdir Koyu-Altınkaya Baraj Gövdesi Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#14.Parkur: Kapıkaya-Boğazkaya-Taşbaşı-Kapıkaya (6km, Zorluk derecesi-2)

Asarkale arkeolojik alanının tam karşısına konumlanan Kapıkaya, tepe noktasındaki ilginç dikdörtgen formundaki kaya bloğuyla tanınıyor. Dağcılar ve yamaç paraşütçüleri için bir dağ evi bulunan köyün hemen üstündeki 697 metrelik Kapıkaya Taşbaşı Seyir Terası, aynı zamanda yamaç paraşütü uçuş pisti olarak kullanılmaktadır.

Köy merkezindeki su deposunun arkasındaki toprak yoldan başlayan yürüyüş, yumuşak bir eğimle kuzeybatı istikametinde tırmanıyor. Aynı zamanda eski kervan güzergahı olan rotanın bu bölümü, ağaçlar arasından geçiyor. Yükseldikçe arkanızda Derbent Baraj Gölü manzarasının belireceği rota, Kapıkaya Boğazı’ndaki çeşmeye ulaşıyor. Bu noktada rota ikiye ayrılmaktadır. Önce kuzeydoğu ardından güneye yönelen toprak yolu izleyerek Taşbaşı Seyir Terası’na çıkmanızı öneririz. Hem Altınkaya hem de Derbent baraj göllerini birlikte seyredebileceğiniz bu muhteşem fırsatı kaçırmamalısınız.

Manzaranın tadını çıkardıktan sonra tekrar Kapıkaya Boğazı’na geri dönün. Köyden geliş yönünüze göre, sağa ayrılan patikanın çalılıklarla kaplı zahmetli bir yürüyüş sonrası Kapıkaya zirvesine ulaşacağını hatırlatalım. Solunuzdaki patika ise altınızda gördüğünüz yemyeşil bir düzlüğe inmektedir. Patikayı kullanarak çayırlığa yürüyün. Düzlüğün bittiği Kızılot mevkisinde patikanın üçe ayrıldığını göreceksiniz. Soldaki Orta Yayla’ya, sağdaki ise Kapıkaya yamaçlarına gitmektedir.

Siz düz devam ederek tarlalar arasından inişe geçin. Derece Deresi yatağına ulaştığınızda akarsuyun karşı kıyısına geçin. Az ilerde bir zamanlar ekilen ama şimdilerde çayırlığa dönüşen yamaca ulaştığınızda, sağ tarafınıza konumlanan Kapıkaya zirvesindeki dikdörtgen formunda kaya bloğunu görebilirsiniz. Rota, bu noktadan sonra derenin sağ kıyısını izleyerek sık bir orman örtüsü altında devam edecektir. Küçük dönemeçler çizen patika, ormandan çıkarak tarlalık alana erişiyor. Ekili bölgeyi çevreleyen çitleri aşarak toprak yola kavuştuğunuzda, Kızılırmak Nehri’nin karşısına konumlanan Asarkale kalıntılarını görebilirsiniz. 400 metre ilerde ulaşacağınız Bafra-Kapıkaya yolu, aktivitenizin sona erdiğinin habercisidir.

Kapıkaya-Boğazkaya-Taşbaşı-Kapıkaya Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#15.Parkur: Kapıkaya-Taşbaşı-Çingenpınarı-Yundağı (10km, Zorluk derecesi-3)

Yundağı’ndan geçen eski kervan yolunu kullandığımız bu rotayı yokuş çıkmak istemeyenler, tersinden başlayarak yaklaşık 1000 metrelik bir rakımdan 250 metre yükseklikteki Kapıkaya Köyü’ne sürekli iniş şeklinde gerçekleştirebilirler. Taşbaşı Seyir Terası’na kadar ‘Parkur 14’ ile aynı güzergahı izleyen rota, orman içi toprak bir yoldan yükseliyor. Mandagölü mevkisinde patikaya dönüşerek çam, meşe ve kayın ağaçlarının gölgelendirdiği bir ortamda tırmanmaya devam ediyor. Kimi zaman ağaç kesimi için açılan orman yoluna dönüşen orijinal patika, Kamil’in Boğazı ve Delinin Boğazı mevkilerinden geçerek yükseliyor. Mandıra Boğazı bölgesinde Yundağı-Kapıkaya orman yoluna kavuşan güzergah, sağa dönerek güneye doğru yol alıyor. Son bölümde Armuttarla mevkisinde artık kullanılmayan orman tesislerini geçerek Hacıosman Boğazı’ndaki Çingenpınarı Çeşmesi’nde sona eriyor.

Kapıkaya-Taşbaşı-Çingenpınarı-Yundağı Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#16.Parkur: Sakızcı-Çayboyu-Ağanınköyü (9km, Zorluk derecesi-3)

İkiztepe-Nerik Kültür Yolu’nun alternatif güzergahlarından biri olan rota, İlyaslı Çayı vadisinin doğal güzellikleri arasında yol alıyor. İsteyenler bu güzergahı, Sakızcı-Hacıyaylası-Ağanınköyü-Deretarla parkurunun seçeneği olarak değerlendirebilirler.

Sakızcı Köyü Hebildere Mahallesi’nden başlayan etkinlik, Hacıyaylası-Kanlıgüney kavşağından sağa dönerek toprak yolu izliyor. İlyaslı dere yatağına inen rota, batıya dönerek çay boyu devam ediyor. Hacıderesi mevkisinde ikiye ayrılan toprak yolda, sola yönelmek durumundasınız. Sağdaki yol dereden karşıya geçerek Kanlıgüney Köyü’ne çıkmaktadır. Çok az kullanılmasından dolayı dize kadar uzanan otlara bürünmüş orman yolu, olağanüstü manzaralar eşliğinde devam ediyor. Solunuzda sarp kayalık yamaç, sağınızda ise İlyaslı Deresi’nin dingin şırıltısı, keyifli bir yolculuk sürdürüyorsunuz. 6. kilometreye yaklaşırken derenin karşısında Doğandüzü (Ovadüzü) Mahallesi’ni göreceksiniz. Yerleşim yerini geçtikten sonra yol ikiye ayrılacak. Eğer sağa yönelirseniz, yol bitiminde Körpınar Şelalesi karşınıza çıkacaktır. İlkbahar mevsiminde yürüyenler, kayalık bir alandan düşüş yapan şelalenin soğuk sularında serinleyebilirler.

Tekrar yola devam ettiğinizde, derenin birçok küçük çağlayan ve gölet oluşturduğuna tanık olacaksınız. Hasan Göledi’ni geçtikten sonra sağınızdaki ulu çınarın altında buz gibi sularıyla bir çeşmeye rastlayacaksınız. Dere yatağı kıyısındaki yürüyüşün 5. kilometresine yaklaşırken, solunuzda dik bir traktör yolu belirecek. Şimdi orman yolundan ayrılarak yükselmeye başlayın. Hayli yorucu rampa sizi Ağanınköyü-Hacıyaylası yoluna çıkaracaktır.

Sakızcı-Çayboyu-Ağanınköyü Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#17.Parkur: Haciyaylası-Çayboyu-Ağanınköyü (8km, Zorluk derecesi-3)

Bafra yakınlarındaki günübirlik parkurlardan biri olan bu rota, ilk etapta eski göç yolunu izleyerek İlyaslı Çayı’na iniyor. Daha sonra İlyaslı vadisinin sürprizleri eşliğinde harika bir yolculuğa dönüşüyor. Hacıyaylası girişindeki telefon vericisi yakınlarında başlayan rota, doğuya doğru orman içine yöneliyor. Adımlarınızın ezdiği kurumuş yaprakların çıkardığı ritmik seslerden başka hiçbir şeyin duyulmadığı dingin bir ortamda yürüyorsunuz. Yaklaşık 1 kilometre sonra açıklık bir alana eriştiğiniz Bektaş Deresi kavşağında, sola dönerek inişe geçiyorsunuz. Solunuzda İlyaslı vadisi, sağınızda Sakızcı yerleşimi manzarasını seyrederek, yöre halkının Yazlıkgerişi olarak adlandırdığı sırttan yürüyüşü sürdürün. Birazdan izlediğiniz patika, eski bir su kanalının içinden devam edecek. Yaklaşık 400 metre sonra patika, Sakızcı-Kanlıgüney yoluna kavuşacaktır. Rotanın bundan sonraki bölümü ‘Parkur 17’ ile aynı güzergahı takip etmektedir.

Haciyaylası-Çayboyu-Ağanınköyü Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#18.Parkur: Uluhavlu-Değirmenyanı-Bengü (8km, Zorluk derecesi-2)

Çok eski zamanlardan beri kullanılan Vezirköprü-Oymaağaç-Kuruçay-Pelitbükü-Bengü-Uluavlu-Bafra yolunun önemli bir parçası olan güzergah, Bengü ile Uluavlu köylerini birbirine bağlıyor.Uluavlu Köyü’nden başlayan rotamız, güney istikametinde ilerliyor. Uluavlu Deresi’ni geçip ormanlık alana giren rota, bir süre yükseliyor. Kazancı mevkisinde ormanlık bölgeden çıkan güzergah, Başkaya Köyü ve İlyaslı Vadisi manzarası eşliğinde devam ediyor. Kazancı Çayı’ndan karşıya geçen yürüyüş yolumuz, yamaç boyu ilerleyerek Kurucaoluk, Boylaca, Kızgınkayalar mevkilerini geçerek İlyaslı Deresi’ne iniyor. Artık Değirmenyanı Mahallesi’nin ilk evlerine yaklaştınız. Derenin sağından yürüyün ve yerleşim girişindeki çeşmede bir süre soluklanın. Rotanın son etabı, Değirmenyanı-Bengü Ambaryanı arasındaki toprak köy yolu. Eski evleri ve ambarlarıyla dikkat çeken Bengü, İlyaslı Vadisi’nin başlangıç noktasına konumlanmaktadır.

Uluhavlu-Değirmenyanı-Bengü Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#19.Parkur: Bengü-Kuruçay (15km, Zorluk derecesi-3)

Rotayı yürümek isteyenlerin öncelikle köy içindeki köprüden geçerek, Bengü-Pelitbükü yoluna çıkmaları gerekiyor. İlk bölümü yorucu bir yokuş içeren rota için, anayolun solunda kalan patikaya girmelisiniz. Meşelerin hakim olduğu Büyüksivri Tepesi’ne çıkan sırt boyunca yükseleceksiniz. Arkanızda kalan Bengü Köyü, Küçükdürtmen Tepesi ve İlyaslı Vadisi manzarası, her adımda değişik pozlar verecektir. Büyüksivri Tepesi doruklarında nispeten eğimi azalan güzergah, etrafı meşelerle kuşatılmış çayırlıklar arasından ilerlemektedir. Artık hedefiniz güneybatı yönündeki 1162 metre yüksekliğindeki Dedem Tepe zirvesi. Alaçam İlçe sınırlarında kalan tepeye varmadan hemen önce, Karabaş Seyir Terası’ndan gelen başka bir patikayla birleşeceğinizi hatırlatalım. Doruk noktasında yokuş sona erecek ve Kuruçay Köy’üne kadar neredeyse iniş temposunda yürüyeceksiniz. Şimdi kısa bir süre soluklanın ve gökyüzünün mavisini kıskandıran güzellikteki Altınkaya Baraj Gölü, yemyeşil ormanlar, tarlalar arasına öbek öbek yayılan köyleri kapsayan 360 derecelik manzaranın keyfini çıkarın.

Daha sonra güneybatı istikametinde gördüğünüz Hacıağaçboğazı Tarlaları mevkisine doğru inmeye başlayın. Rotanın bundan sonraki bölümü, ‘Parkur 10’ Hacıağaçboğazı-Kuruçay etabıyla aynı güzergahı izlemektedir.

Bengü-Kuruçay Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#20.Parkur: Başkaya-Çömezin Koyu-İğdir Koyu (11km, Zorluk derecesi-3)

Önereceğimiz rota, eskiden Başkaya sakinleri tarafından Kızılırmak kıyısına balık tutmak, hayvan otlatmak ve ırmak kenarındaki tarlalara gitmek için kullanılıyordu. Köy merkezinden başlayan yürüyüş, Boğazkaya mevkisine kadar kısa bir rampa içeriyor. Önünüze çıkan Altınkaya Baraj Gölü manzara noktasında, yeni açılan orman yolundan sağa dönmelisiniz. Çamboğazı mevkisinde kayalık bir alandan geçen orman yolu, kısa bir süre sonra yerini patikaya bırakacak. Şimdi sağa dönerek yamaç boyu ilerlemeniz gerekmektedir. Çünkü soldaki patika, döne kıvrıla İğdir Koyu’na kadar inmektedir.

Artık sık ağaç dallarının varlığından dolayı neredeyse güneş ışınlarının erişmediği ormanlık alanda yürüyeceksiniz. Güney yönünde ilerleyen rota, Kızılot mevkisini geçtikten sonra, Kızılöbek Sırtı boyunca yokuş aşağı devam edecektir. Kısa bir süreliğine çıktığınız açıklık alanda, hem Altınkaya Baraj Gölü’nü hem de Karabaş Seyir Terası’nı görebilirsiniz. Yeniden ormanlık alana dalan patika, kurumuş yaprakların yumuşak bir doku oluşturduğu zeminde ilerleyecek. Kilisegeriş Sırtı’na ulaşıldığında, önünüze çıkan sapaktan sağa giden patikayı seçmelisiniz. Soldaki izlek, İğdir Koyu’na inen alternatif güzergahlardan biridir. Horazon Tepesi’nin kuzeyinden dolaşan patika, kısa süreliğine batı yönünde devam edecek. Tepeyi geçtikten sonra ise yeniden güneye yönelecek ve sırt boyu inişini sürdürecektir.

Orman dokusunun izin verdiği açıklık alanlarda, sağ tarafınızda ineceğiniz vadi yatağını görme şansınız olacak. Bakkalpınar ve Ağcasu derelerinin aktığı iki vadi birleşiminde tarlalık alana inerken, patikanın son bölümü diken ve fundalıklardan dolayı kapanmış olabilir. Dikkatli bir şekilde kapalı alandan geçin ve sağınızdaki vadi tabanında önünüzü kesecek traktör yoluna çıkın. Kısa bir mola verdikten sonra tekrar yola koyulduğunuzda sola dönerek güneye istikametinde yürüyüşünüzü sürdürün. Solunuzdan gelen Körpınar Deresi’nin aktığı küçük vadiyi geçtikten sonra Altınkaya Baraj Gövdesi-Çatak sahil yoluna erişmiş olacaksınız. Çömezin Koyu olarak anılan bu mevkiden sola dönerek, İğdir koyuna kadar göl manzaralı rotayı yürüyebilirsiniz. İğdir Koyu’nda su ve kamp yapma olanağı mevcut. Eğer bu rotayı iki günlük bir etkinlik şeklinde düşünürseniz bir sonraki gün, İğdir Koyu-Göynücek-Başkaya parkurunu yürüyerek başlangıç noktanız olan Başkaya Köyü’ne dönebilirsiniz.

Başkaya-Çömezin Koyu-İğdir Koyu Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

#21.Parkur: Başkaya-Göynücek-İğdir Koyu (8km, Zorluk derecesi-2)

Yine Başkaya’dan başlayıp Altınkaya Baraj Gölü sahiline inen ve harika manzaralarla bezenmiş eski göç yollarından biri. Başkaya merkezinden Boğazkaya mevkisine doğru yürüyün. Uçurumun kenarından seyredeceğiniz göl manzarası eminiz ki belleğinizden silinmeyecek izler bırakacaktır.

Şimdi kuzeydoğu istikametinde yürüyerek Kısıkkaya Tepesi’nin yamaçlarından geçen patikaya yönelin. Tepesulak mevkisine doğru yaklaşırken önünüzü kesen Beylicek Deresi’nden karşıya geçin ve bu kez güneydoğu yönünde yürüyün. Ormanlık alana giren rota, virane bir ev kalıntısını geçtikten sonra yeniden kuzeydoğuya dönecek ve yükselmeye başlayacak. Gökçekaya Boğazı’nda Başkaya-Bafra anayoluna yaklaşan parkur, bu noktadan itibaren yönünü tekrar güneydoğuya çevirecek ve Fildistan Tepesi’nin güney eteklerinden devam edecektir. Bir zamanlar katırların kullandığı oldukça geniş göç yolu, Küçük Dere’yi geçerek sizi Göynücek Mahallesi’ne ulaştıracaktır.

Köy içinde ikiye ayrılan toprak yoldan sağdakine yönelerek mezarlığa doğru ilerleyin. Son evin önündeki çeşmeden kana kana su içip, kısa bir süre mola verin. Daha sonra tarlalara gitmek için kullanılan traktör yolunda tekrar yürümeye başlayın.

Güneye doğru ilerleyen rota, bir dere yatağından geçerek geniş bir düzlüğe çıkacak. Tarlalar arasında uzanan belirgin patikayı bulduktan sonra, güney yönündeki ilerleyişinizi sürdürün. Kısa bir süre sonra başka bir minik dere yatağını geçerek yükselecek ve sırt noktasına erişeceksiniz. Artık ağaçların çevrelediği sırt boyunca uzanan patikanın kılavuzluğunda ilerleyin. İğdir Koyu’na kadar yumuşak bir eğimle alçalan patika, sizi gölle kucaklaşan yemyeşil sahile indirecektir.

Başkaya-Göynücek-İğdir Koyu Parkuru Yükseklik Grafiği (By bafrabeltr)

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları

 

kaynak

Bafra Belediyesi, İkiztepe-Nerik Kültür Yolu Kitabı

İkiztepe-Nerik Yürüyüş Parkurları
Tarih 2021-05-26 11:36:00

bafraikiztepenerikvezirköprükültür yoluyürüyüş parkurları
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce