Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Kamp Alanının Seçilmesi

Doğru Kamp Alanı Nasıl Seçilir

Kamp Alanının Seçilmesi
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Kamp alanının seçiminde

Başta güvenlik olmak üzere birçok faktör etkili olur. Bütün potansiyel tehlikelerin ve dezavantajların farkına varamayabilirsiniz ama kamp kurmaya başlamadan önce biraz vakit ayırarak kamp alanını incelemelisiniz.

Keşfe ayrılan zaman asla bir kayıp değildir. Gün batımına kadar yerleşmiş olacak şekilde plan yapın. Karanlık çökmeye başladığında çadırınız veya barınağınız kurulmuş, yemeğiniz pişmeye yüz tutmuş olmalıdır. Bunun yanısıra kendinize gün içinde kamp alanına yerleşme ve keşif için an az birer saat ayırmalısınız. Dolayısıyla eğer hava akşam 1800 gibi kararıyorsa, öğlen 1500 sıralarında kamp alanınızı nerede kuracağınızı düşünmeye başlamalı ve saat 1600 sularında da hareket halinde olmayı bırakıp aktif olarak uygun bir alan arıyor olmalısınız.

 

Baskın Rüzgar Yönü

  • Baskın rüzgar yönünü tayin edip, çadırınızı, kapısı rüzgar yönünün tersine gelecek şekilde kurmalısınız.
  • Ateşin yerini seçerken de çadırınızı dumanaltı etmeyecek (dumanı ve kıvılcımları kamptan uzaklaştıracak tarafta) bir yer belirleyin.

 

Kamp Hayatı İçin Püf Noktaları

  • Yağışlı havalarda, çadırın etrafına, uç kısmı yokuşa bakacak küçük bir hendek kazın. Yoğun yağışlarda çadır kazıklarını taşlarla destekleyin..
  • İhtiyacınız olana kadar hiçbir malzemeyi ambalajından çıkarmayın. Böylece acil durumlarda kamp yerinden ayrılmanız gerekrse değerli malzemeleriniz kaybolmamış olur.
  • Yiyeceklerinizi çadırın içinde saklamayın. Yemek torbanızı yerden 3mt. yükseklikte ve ağaç gövdesinden yaklaşık 1mt. uzakta bir dala asmalısınız. Böylece yaban hayvanlarının (ayı, domuz, tilki vd.) yemeğinizi paylaşmasını engelleyebilirsiniz.
  • Malzemelerinizi açıp bakımlarını, tamirlerini yaptıktan sonra elbiselerinizi tekrar çantaya koymadan önce biriki saat havalandırın.

Diğer kamp alanları

Kamp yeri seçerken ıslak zeminden ve rüzgar ceplerinden uzak durun. Ayrıca sel izlerinin de üstünde/yükseğinde olmaya dikkat edin. Eğer sağınızı solunuzu ısıran böceklerden şikayetçiyseniz kuru, yüksek ve rüzgarlı yerleri seçin.

 

Kamp hayatı İçin Püf Noktaları;

Çığ Tehlikesi; Eğer dağ yamacında kamp yapıyorsanız çadırınızı çığ yada toprak kayması olabilecek yerlere kurmamaya dikkat edin. Ayrıca baharda eriyen kar sularının sellere yol açabileceğini de unutmayın.

Su; Suyunuzu akarsudan alıyorsanız, her zaman hayvanların su içtiği yerlerin ve kamp yerinizin, akıntı yönüne göre yukarısından alın.

Bulaşıklar; Yemek pişirdiğiniz tencereleri yıkamak için, su aldığınız yerlerle çamaşırınızı yıkadığınız yerin arasında bir bölge seçin. Tencereye yapışan yemek artıklarını kum yada bezlerle kazıdıktan sonra durulayın. Yemek artıkları hayvanları çekebilir. Deterjan kullanmak ta balıklara zaralı olur.

Çadır; Nehrin sesi hayvanların çıkardığı sesleri maskeleyebileceği için, çadırı sesten uzak, korunaklı bir yere kurun. Girişin rüzgar yönünün tersine bakmasına dikkat edin.

Ateş; Ateşin dumanı böcekleri çadırdan uzak tutar. Ancak alevlerin, kıvılcımların çadırı tutuşturmayacak mesafede olmasına özen gösterin.

Çamaşır; Çamaşırlarınızı su aldığınız yerden ve çadırınızdan akıntının aşağısında yıkayın. Önce suya bastırıp sonra toprağın üzerine çıkartarak sabunlayın. Daha sonra suyla dolu bir kovada durulaytın. Böylece nehri kirletmemiş olursunuz.

 

İdeal Kamp Yeri

Ağaçların gölgesinde ama çadırın üzerine devrilebilecek kuru ağaçlardan uzakta, suya yakın ama sel tehlikesi taşımayan bir yerde, yabani hayvanların çok bulunmadğı bir bölgede kurulan kamp güvenli demektir. Kamp, vadinin bir yakasına kurulmalı ama dibinde olmamalıdır. Rüzgara açık bir bölgede çadır kurrmamaya da dikkat edin.

destekleyici kaynaklar
Hayatta Kalma Rehberi, S40-41

Kamp Alanının Seçilmesi
Tarih 2020-01-28 15:49:23

Kamp Alanının Seçilmesi
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce