Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Kamp Çadırı Seçimi !

Kamp Çadırı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Kamp Çadırı Seçimi !
İlke KARATAŞ

İlke KARATAŞ 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Kamp Çadırı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

  • Kamp çadırı almak isteyenler için önerimiz: İlk önce çadırın su geçirmezliğine dikkat edin. Su geçiren bir çadır, kamp zevkinizi bozabilir.
  • Çadırın, modeline bakın.
  • Genellikle nerelerde kamp yapacağınızı düşünün. Örneğin, ultra hafif bir çadır ile bir kış kampına gidemezsiniz.
  • Çadırın tabanı, ve kumaşının kalınlığı önemli bir özelliktir. Tabanı ince olan çadırlarda, alt kısımdan soğuk hava alacağı için üşütme, hasta olma ihtimaliniz ve ek olarak rahatlık bakımından pek iyi sayılmaz. 

Kamp Çadırı Kurmak İçin Gerekenler

Kendinden kurulan bir çadır kullanıyorsanız işiniz daha kolaydır. Çadır çubukları ile uğraşmadan direkt vida çakmaya başlayabilir ve birkaç dakika içerisinde hazır edebilirsiniz. Eğer üçgen çadır kullanıyorsanız bu iş daha fazla vaktinizi alır. Genel olarak çadır kurmak için ihtiyacımız olan malzemeler:

  • Çadır 
  • Çekiç veya Taş
  • Çadır Kazığı (4 adet veya fazlasını bulundurmanızda fayda var)
  • Gergi halatı (Opsiyonel)

Kamp Çadırı Seçimi !

Kamp Çadırı Kurulacak Yeri Belirlemede Dikkat Etmemiz Gereken Şeyler 

  1. Uygun kamp yeri: Çadırınızı kurabileceğiniz genişlikte açık bir alan seçin.
  2. Düz bir yer: Taşları, dalları ve çadırınıza zarar verebilecek şeyleri kaldırın. Çadırınızı herhangi bir çukura koymaktan kaçının.Eğer yağmur yağarsa çukur su birikir. Çadırınız su geçirmez bile olsa sorun yaşarsınız. Düz bir zemine kurmanız gerekir.
  3. Rüzgar yönü: Çadırınızın kapısını rüzgar almayan bir bölgede konumlandırın. Çadırınız kapıdan rüzgar almamış ve içeriye dolan hava nedeniyle köşelerdeki kazıklara fazla baskı uygulanmamış olur. Ağaçlara yaklaşmak rüzgarın şiddetini azaltır.
  4. Güneşin nereden doğacağı: Sabah güneş size doğru vurursa iyi bir şekilde uyanamazsınız. Yaz mevsiminde çadır aşırı sıcak olabilir. Eğer çadırınızı güneşin altına kurarsanız terli bir şekilyde uyanmış olursunuz. Çadır kurulan bölgede sabah gölgesi önemlidir.
  5. Kampınızı düzenleyin: Uyku alanınızı, yemek yapma ve tuvalet alanlarından uzak tutun. Eğer ateş yakacaksanız çadırınızın üzerine kıvılcım gelmemesi için uzak bir yerde yakın. Uyumadan önce ateşin söndüğünden emin olun.

Kamp Çadırı Kurulumu 

Çadırınızı kurmadan önce güvenli bir kamp alanı tespit etmeliyiz. Çadırı kuracağımız bölgede çadırımıza zarar verebilecek maddeleri temizlemeliyiz.

İlk olarak çadırı yere serin. Ardından çitaları birbirine geçirin. Çitaları birleştirdikten sonra çitaların uçlarını çadırın yanlarındaki metalere geçirin. Bir sonraki aşamada çadırın üzerindeki kancaları çitalara geçirin ama kancaları rüzgardan etkilenip çıkmaması için bir düz bir ters olarak takın. Sıradaki aşamada yağmurluk denen brandayı üzerine geçirin. Son olarak köşedeki kazıkları zemine çakın. Herhani bir rüzgarda çadırınızın devrilmemesi için kazıkları çakmanız önemlidir.

Kamp Çadırı Toparlanması

Çadırın kurulması sizin için ne kadar önemli ise toparlanması da o kadar önemli olmalıdır. Çadırınızın bağlantı noktalarından olan pollerleri birbirinden ayıdıktan sonra çadırımızn iç kısmını temizlemek için içerisi dış yüzeye gelecek şekilde ters çevirip, içerisinde kalan bilumum toprak veya diğer yabancı maddeleri dışarı atınız ve belli bir süre havalanması için bekletip sonrasına kamp çadırımızı düzgün bir şekilde katlayıp toparlayarak diğer parçaları da taşıma çantasına düzenli bir biçimde yerleştirin. Böylece çadırınızı düzenli kullandığınız taktirde uzun süreli sağlam ve sağlıklı kullanma imkanı da elde etmiş olursunuz. 

Kamp Çadırı Seçiminde Mevsim ve Hava Koşulları

Kamp çadırı alırken belki de en çok hata bu konudan kaynaklanıyor. Kamp alanlarında yaz aylarında soğuk havaya dayanıklı çadırların kullanıldığı veya soğuk kış aylarında tek katlı çadırların kullanıldığını görmekteyiz. Her iki koşulda da konforumuzdan ödün veririz. Yaz ve kış kampı için ayrı çadırlar almak iyi bir fikirdir. Ama buna imkanınız yoksa ağırlıklı olarak kamp yaptığınız mevsimi göz önünde bulundurun.

Çadır Parçaları Nelerdir

Temel olarak kamp çadırları üç farklı bölümden oluşur: taban, iç katman ve dış katman. 

  1. Taban: Yırtılma ve delinmelere karşı dayanıklı, su geçirmez, genel olarak PU olarak adlandırılan yalıtım için de kullanılan bir hammaddeden üretilir. Çadırın alt kısmında bir havuz oluşturacak şekilde iç katmana dikilir. Bu sayede çadırın dış katmanı havuzun üzerine binerek çadırın taban yanlarından su geçirmesini engeller. 
  2. İç Katman: Genelde hava dolaşımına izin verecek türde malzemelerden üretilir. Çadırın içinde bulunan cepler, eşya bölmeleri, fener veya askı aparatı gibi bölümler genelde bu katman üzerinde olur. İç katmanın en önemli özelliği; çadırın dış katmanının iç yüzeyinde meydana gelen yoğuşmadan kaynaklanan nemin çadırın içine ulaşmasını engelleyecek şekilde havalandırma boşluğu oluşturması. 
  3. Dış Katman: Bizi kar, yağmur, rüzgar ve güneş gibi hava olaylarından korumaktadır. Bu sebebten dayanıklı ve su geçirmez malzemelerden üretilir. Havalandırma pencereleri de bu dış katman üzerindedir. 

Diğer Kamp Çadırı Parçaları  

  1. Poller: En basit tabirle çadırın iskeleti ve çadırın dayanıklılığında en belirleyici unsurdur. Genelde fiber, alüminyum ve karbon malzemelerden üretilir. Üç mevsim çadırlarda genelde fiber kullanılır. Fiber poller diğer türlere göre en dayanıksızıdır. Dört mevsim çadırlarda ise genelde alüminyum poller kullanılır. Böylece hem dayanıklıklık artar hem de taşıma esnasında yük azalmış olur. Beş mevsim çadırlarda ise alüminyum ya da karbon poller kullanılır. Ayrıca beş mevsim çadırlarda kullanılam alüminyum pollerlerin genellikle uçak sanayıde de kullanılan son derece dayanıklı duralüminyum ve benzeri malzemelerden üretildiğinin altını çizelim.

    Kamp Çadırı Seçimi !

     
  2. Çadır Kazıkları: Çadırı yere sabitlemek için kullanılır. Çadır kazıkları kullanım alanlarına göre plastik, alüminyum, demir veya çelik malzemelerden üretilir. Kazık sayısı çadırın zeminle temas eden tabanın büyüklüğüyle doğru orantılıdır.

    Kamp Çadırı Seçimi !

     
  3. Gerdirme İpleri: Çadırı rüzgarlı havalarda sabitlemek için kazıklara ek olarak kullanılır. Gerdirme ipleri çadırın dış katmanına güçlendirilmiş dikişlerle tutturulur ve çadırın etrafına çakacağınız ekstra kazıklara sabitlenir. Rüzgarlı havalarda gerdirme iplerini kullanmanız tavsiye edilir. 

    Kamp Çadırı Seçimi !
     
  4. Havalandırma Pencereleri: Bir kamp çadırının olmazsa olmazlarındandır. Çadırın içindeki ve dışındaki hava, aldığımız nefesle birlikte ısı farkından dolayı, yoğuşmaya sebep olur. Eğer bu havalandırma pencereleri açılmadan uyunursa, sanah çadırda su damlacıkları görülebilir, gece boyunca daha fazla üşüyebilirsiniz. Bu pencereler, çadır içerisinde sürekli bir havalandırma olmasını sağlar ve nemi azaltır.
  5. Bagaj Bölümü: Çadırın giriş, çıkış bölümünde bulunan ve sırt çantası, mutfak malzemeleri, ayakkabı gibi eşyaların çadır yaşam alanı dışında depolanarak çadırın içinde daha ferah bir ortam sunmaya yarayan alandır.
  6. Kar Etekleri: Yalnızca beş ve dört mevsim çadır modellerinde bulunur. Kar eteklerinin en önemli amacı çadırın dış katman eteklerini toprağın ya da karın altında görünmesini sağlayan, çadırın fırtına dayanıklılığını arttırmaktır. Böylece rüzgar çadırın altına giremez ve çadırı uçuramaz. Aynı zamanda karın çadırın üzerine yağmasını sağlayarak doğal bir iglo oluşturmuş olur. 

    Kamp Çadırı Seçimi !

     

Çadır Türleri

Malzemeye Göre Çadır Türleri  

Kıl Çadırlar

Bu çadır türü Orta Asya ve Anadoluda gördüğümüz çul veya keçeden üretilen, barınma amacı ile kullanılan çadır tipidir.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Bez Çadırlar

Özellikle askeri amaçlı kullanılan ve bezden üretilen çadırdır.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Plastik Çadır

Plastik benzeri malzemelerden üretilmiş ve en yaygın kullanıma sahip çadırdır.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Şekillerine Göre Çadır Türleri

Üçgen Çadırlar 

Üçgen tasarıma sahip çadır çeşididir.Konser ve festival gibi günü birlik etkinliklerde yaz aylarında kullanıma uygundur. En büyük dezavantajları rüzgara karşı dayanıksız olmase ve çadırın içinde ayakta durulması anında sağladığı yükseklik problemidir.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Kubbe Çadırlar

Rüzgara karşı daha dayanıklı olması, şeklinden dolayı üzerinde kar biriktirmemesi, geniş iç hacmi, geniş kapıları sayesinde giriş çıkış kolaylığı sağlaması ve kurulumunun kolay olması gibi nedenler ile sık tercih ediler çadır tiplerinin başında gelir. 

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Jeodezik Çadırlar

Matematiksel bir kavramdan türemiş kelimedir. Kelime anlamı olarak bir küre yüzeyinde iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi ifade eder. Çadırlarda ise birden fazla polün çaprazlama olarak yüzeyden geçtiği üçgenler olüştüracak şekilde birleştiği çadır tipidir. Bu pol şekli yapının üzerindeki baskıyı azaltarak rüzgar ve hava koşullarına en dayanıklı çadır tipinin oluşmasını sağlar.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Otomatik Çadırlar

Uzun ve kıvrılmış çerçevenin kalıcı olarak çadır kumaşına takılması ile oluşur. Bu mekanizma yukarı doğru çekilerek harekete geçirildiğinde çadır otomatik olarak kurulur. Rüzgarlı havalarda kullanıma uygun değildir.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Şişme Çadırlar

Şişebilir malzemeden üretilmiş, son derece ağır ve pahalı çadırlardır. Yaygın olarak kullanılmaz,

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Tünel Çadırlar 

Üçgen çadırların geliştirilmiş ve daha fazla iç hacme sahip olan türüdür. U şeklindeki pollerin bir düzlemde birleşmesi ile oluşurlar. Özellikle profesyonel dağcılar tarafından kullanılan bu çadırlar rüzgara karşı son derece dayanıklıdır.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Sezon Özelliklerine Göre Çadırlar

Üç Mevsim Çadırlar

En çok tercih edilen, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında güvenle kullanabileceğiniz, son derece hafif ve kolay kurulabilen bir çadır türüdür. Sahip oldukları pencere ve sineklikler sayesinde iyi hava yalıtımı sağlar. Tek ve çift tenteli modelleri mevcuttur. Konfor için üretilmiş modeller oldukları için zorlu hava koşullarına dayanıklı değillerdir.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Dört Mevsim Çadırlar

Dağcı çadırı olarak da bilinen bu modeller sert rüzgarlara ve kara dayanacak şekilde üretilmiş modellerdir. Ağır kış koşullarında dahi sağlam durmaktadır. Diğer çadır çeşitlerine oranla daha fazla pole ve daha kalın kumaşa sahiptir. Kar birikimini en düşüğe indirecek şekilde tasarlanmıştır. Alçak yükseklikteki tavanı ise en sora rüzgarlara dahi dayanıklıdır. Azaltılmış havalandırma sayesinde ısıyı en iyi tutan ve vücut ısısını en iyi koruyan çadır türüdür.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Beş Mevsim Çadırlar

Beş mevsim çadırlar: Her hava şartlarında kullanılabilir. Genellikle, yüksek yerlere tırmanan dağcılar tarafından kullanılır. İçerisindeki değişmeyen hava, sizin sıcak kalmanızı sağlar. Su geçirmezler. Bu çadırlar, rüzgara karşı çok dayanıklıdır. Fazla rüzgar alan kış kamplarında oldukça kullanışlıdır. Üç mevsim çadırların kenarlarına set görevi görmesi için herhangi bir şeyler koymanız, beş mevsim çadırlarla neredeyse aynı özelliklere sahip olmasını sağlayacaktır.

Çadır Çeşitleri

Backpacking Çadırlar

Genellikle iki veya üç kişiyi barındırabilecek kapasitede, hafif, dayanıklı ve pahalı olmayan çadır tiplerinden. Üç mevsim kullanıma uygun olan bu çadır türleri arabalı kamplarda veya uzun doğa yürüyü gibi aktivitelerde kullanabilirsiniz.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Ultra Hafif Çadırlar

Backpacking çadırlar ile benzelik gösteren bu çadırlar dayanıklık pahasına da olsa son derece hafif malzemeler içerir. Üretim aşamasında kullanılan hafif ama dayanıklı malzemeler dolayısıyla son derece pahalı bir çadırdır. Sık sık kampa giden gezginler için uygundur.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Eğlence Çadırları

Genelde festival ve konser gibi aktivitelerde kullanılır. İki ile dört kişi barındırabilecek büyüklükteki bir çadır türüdür. Özellikle daha geniş ve iyi bir yüksekliğe sahip olduğu için tercih edilen modeller arasındadır.

Ekspedisyon Çadırları

Son derece sağlam ve dayanıklı bir çadır türüdür. Bu çadırlarda sağlam kumaşlar, daha fazla ve kalın poller ve arttırılmış gergi iğleri gibi zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı malzemeler kullanılmaktadır. Çift ve tek tenteli modelleri vardır. Dağcılar ve tırmanış yapan kişiler gibi profesyonel kampçılar tarafından tercih edilir.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Aile Çadırları 

Fazlasıyla ağır ve kurulumu zor olan bu çadır türü  dört ile altı kişi barındırabilen, oldukça geniş, yüksekliği ve pek çok kişinin aynı anda uyumasına uygun konfor alanı sayesinde geniş aileler tarafından tercih edilen çadır türüdür.

Kamp Çadırı Seçimi !

 

Tarp Çadırlar

Sizi yağmurdan koruyabilecek ve minimum yaşam alanı sağlayan bir çadır türüdür. Genellikle yakındaki ağaçlara bağlayarak veya ortasına uzun bir sopa konularak kolayca kurulabilir. 

Kamp Çadırı Seçimi !

Çadır Nedir

Açık havada kurulup, sökülebilen, kolayca taşınabilen, dokumadan, keçe, bez, deri ve çuldan oluşan seyyar barınaktır. Doğal hayatta barınak olarak kullanılan kamp malzemesidir. Çadırlar üretildikleri malzemeye ve tasarım şekillerine göre farklı hava şartlarına elverişli olur. Çadırlar etkinlikler, kamp, askeri konaklama ve depolama gibi çeşitli alanlarda kullanılır. Kampçılara çadır ne diye sorulursa; Hayatta kalmak için sığınak olarak kullanılan kamp malzemesi derler. Çadır terimsel olarak açıklanacak olursa bu şekilde açıklayabiliriz.

Göçebe hayatı sürdüren kavimler, görevleri nedeniyle sürekli yer değitiren gezici ekipler tarafından, kampçılar tarafından da kullanılır. Savaş, tatbikatlarda ve afet gibi durumlarda kullanılan ilk barınak çadırdır. Çadırlar çok eski zamanlardan beri insanların yaşadığı bir yer olmuştur. Bugün bile çoğu kabile ve kavimler tarafından kullanılmaktadır.

Kamp Çadırı Nedir

Doğa ile iç içe olmanın, temiz havayı ciğerlerinize çekmenin, doğaya adım atmanın ve kısa süreliğine de olsa hayatın karmaşasından, gürültüden kurtulmanın yolu kamp kurmak. İçinde yaşadığınız kaos ve karmaşadan sıyrılıp doğayla kısa bir bağlantı kurmanın en keyifli çözümlerinden biri.

Doğayla, kampla iç içe bir yaşam sürmek istiyorsanız artık sizin ikinci evinizdir. Tavanı gökyüzüne, kapısı yeşilliklere uzanıyor.

Kamp Çadırı Seçimi !

Kamp Çadırı Seçimi !
Tarih 2020-11-21 03:22:45

KampÇadırKamp ÇadırıÇadır nedirKamp çadırı nedirKamp çadırı kurulumuKamp çadır toparlanmasıPolGerdirme ipleriÇadır türleriKıl çadırBez çadırPlastik çadırÜçgen çadırOtomatik çadırŞişme çadırTünel çadırÜç mevsim çadırlarDört mevsim çadırlarUltra hafif çadırlarEğlence çadırlarıAile çadırlarıTarp çadırlar
Yorumlar

Murat SARI

Murat SARI
şimdi daha iyi oldu sanki :)
Beğen · Cevapla · 4 yıl önce

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN
Uzun ama oldukça faydalı bir kaynak olmuş. Teşekkürler.
Beğen · Cevapla · 4 yıl önce

Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce