Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Kamp Tüyoları - Çadır Nasıl Kurulur

Gece Boyunca Yıldızların Altında Rahatça Uyumak İçin Çadırınızı Nasıl Kurmalısınız

Kamp Tüyoları - Çadır Nasıl Kurulur
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 3 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Kamp Tüyoları - Çadır Nasıl Kurulur

  • Gece boyunca yıldızların altında rahatça uyumak için çadırınızı nasıl kurmalısınız?
  • Eğimli arazide doğru çadır kurulumu nasıl olur?
  • Yağmuru çadır içinden uzak tutmanın yolları nelerdir?
  • Kuru, rahat ve bedeninizi eğip bükmeden açık havada iyi bir gece uykusu çekmenin püf noktaları nedir?
  • Yaz sıcağında çadırın içi nasıl olacak ki?

Kamp yapmak izciliğin temel taşını oluşturduğu gibi doğa sporcularının da bir vazgeçilmezidir. Bununla beraber çocuklar yerde bir çadırda veya yıldızların altında uyumayı çok sevmelerine karşın bazı yetişkinler için “dışarıda uyumak” pek bir keyif sağlamaz, hatta bir kabusa dönüşebilir.

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, bazı kamp alanlarında çadırınızı kurmak için yeterli düzlükte bir yer bulmak imkansızdır. Kaçınılmaz olarak, zemin eğimlidir veya sinir edecek seviyede çıkıntılar, taşlar, sert çalılık veya ağaç kalıntıları vardır. Daha da kötüsü, şiddetli bir yağmur gece yarısı baştan ayağa ıslanmanıza neden olabilir.

İyi bir gece uykusu çekmek istiyorsanız, rahatlığın anahtarı çadırınızı nasıl kurduğunuz ve yattığınız yeri nasıl hazırladığınızla ilgilidir.

Eğimli Bir Alanda Çadır Kurmak (By scouting magazine)

Kamp Tüyoları - Çadır Nasıl Kurulur

Eğimli Bir Alana Çadır Kurmak

Geleneksel bilgiler, çadırınızı başınızın olduğu tarafı yokuş yukarı olacak şekilde kurmanızı ve ardından yattığınız alanı düzleştirmek için kıyafetleri veya başka şeyleri bacak seviyesinden itibaren, matın altına yığmanızı ve düz bir uyku zemini oluşturmanızı önerir. Ancak bu, sabah sırt ağrısına neden olabilecek bir hamak etkisi yaratır.

Karşı eylem planı ise şudur; Çadırınızı eğime paralel (çadırın uzun kenarlarından biri diğerinden daha aşağıda) şekilde kurmanız ve ardından, matın aşağıda kalan kısmının altına giysiler koyarak uyku alanınızı düzleştirmenizdir. Böylece bir hamaktan ziyade daha rahat uyumak için düz bir çukur oluşturmuş olursunuz.

Çevreden Akan Yağmur Sularının Çadıra Girmesini Önlemek

Çadırınızı kurduğunuz alan yeterince yüksekte değilse ve gece şiddetli yağmur yağarsa, yüzeyden akan yağmur/sel sularının çadırınızın içine girmesi işten bile değildir. Bilinen ve en maliyetsiz çözüm, çevreden akan yağmur suyunu çadırlarının etrafına bir hendek kazarak kontrol etmek şeklindedir.

Bununla beraber alternatif bir çözüm ise çadır tabanının altına koruyucu sugeçirmez/plastik yer bezi koymak ve bezin kenarlarını çadır duvarlarını yaklaşık 15-20cm kadar kotuyacak şekilde yukarı doğru kaldırmak olabilir. Bu yöntemi dahada ileri götüren bazı kampçılar koruyucu bezin çadırın içine yayılmasını ve yine bezin uçlarını çadırın duvarlarına doğru 15-20cm kadar kaldırarak koruma sağlanmasını önermektedirler.

Çevreden akan yağmur suyu çadırınıza girmiş dahi olsa bu koruyucu plastik tabakanın altında kalacak ve kuru kalacaksınız. Eski, kalıplaşmış fikirler zor ölüyor. Yer bezinin çadırın içine koyulmasının çılgınca olduğunu düşünülse, deneyimleyenler asla ıslanılmadığını ifade ediyorlar.

Uyku Matınızı Konforlu Hale Getirin

Çoğumuz sıcak yaz gecelerinde yaptığımız kamplarda, uyku tulumunu kullanmayı bırakıyoruz ve doğrudan şişme yatağın veya köpük/sünger pedin üzerine yatıyoruz. Ne varki, bu yatakların, pedlerin üzerindeki plastik/naylon kaplama ise yaz gecelerinde çok daha sıcak, yapışkan ve rahatsız edici bir hal alabiliyor. Çözüm: pediniz için pamuklu bir kumaş örtü yapın. Pamuk, teri uzaklaştırır, delinmelere karşı koruma sağlar ve pedin alttaki kaygan plastik zemin tabakası üzerinden kaymasını da önler.

 

kaynak

scouting magazine

Kamp Tüyoları - Çadır Nasıl Kurulur
Tarih 2021-05-29 18:38:00

kampçadırnasıl kurulureğimli arazide çadıryağmurda çadıryaz sıcağında çadır mat
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce