Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Kamp Tüyoları - Kamp Yeri Seçimi

Kamp Yeri Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar ve Çadır Kurma Yöntem ve Teknikleri

Kamp Tüyoları - Kamp Yeri Seçimi
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 3 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Kamp Tüyoları - Kamp Yeri Seçimi

  • Güzel bir haftasonu için kamp yerimi nerede seçmeliyim?
  • Çadırımın kapısı ne tarafa bakma(ma)lı?
  • Şu ağacın altı gölge. Çadırım için uygun ve güvenli mi acaba?
  • Bu tepenin manzarası müthiş. Burası da mı uygun değil?
Kamp Yeri Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
  • İçme suyuna yakın olmalıdır.
    İçme suyu veya su kaynaklarına yakın yerlerin kamp alanı olarak tercih edilmesi su temini bakımından kolaylık sağlar. Bununla birikte seçilen alanda küçük ve tek bir su kaynağı, pınar vb varsa kaynağa çok yakın yerleri tercih etmeyin. Çevredeki yaban hayatının da önemli bir su kaynağı olabilecek söz konusu pınar gece su içmeye gelen hayvanların uğra yeri olacaktır. Bu tür yerlerde kampınızı, su kaynağına minimum 100-150mt uzakta kurmanız hem kendi güvenliğiniz hemde yaban hayatının sürdürülebilirliği açısından önemlidir.
  • Çadırınız bölgenin 2/3’ sine hakim konumda olmalıdır.
    Çadırınız, kamp alanınızın minimum 2/3'lük bir kısmını görecek şekilde konumlanmalıdır. Bu sayede çadırınıza doğru ilerleyen hayvan, kişi, obje vb her ne ise çok daha önceden fark edebilir, önlem alabilirsiniz.
    Bununla birlikte sık ormanlık alanın içerisinde veya çalılık alanda kamp kurulmamalıdır. Böyle yerlerde yaban hayatı ile ani ve yakın mesafe karşılaşmaları yaşanabilir. Açıklığa sahip bir ağaçlık alanda hayvanlara çadırınızı görmeleri ve uzak durmaları için mesafe ve fırsat vermiş olursunuz.
  • Çadır araç ya da yaya yolunun üzerinde değil, yakınında olmalıdır.
    Araç, yaya yolu veya patika üzerine kamp kurmayın. Bu hatların yakınlarında kuracağınız çadır kampınız için kolaylık olmasının yanında buraları kullanmayı öğrenen yabani veya evcil hayvanların tamda rotaları üzerinde kalırsınız ve bir geceyarısı rahatsız edilebilirsiniz.
  • Sel tehlikesine karşı kuru da olsalar, dere yataklarına kamp kurulmamalıdır.
    Bulunduğunuz bölgede hava oldukça açık, güneşli de olsa, uzaklarda bir yerlerde yağacak bir yağmur, dere yatağını hızla veya aniden doldurabilir, gece sel altında kalmanıza hatta boğulup ölümünüze bile sebebiyet verebilir. Özellikle çevrede sürüklenmiş ağaçlar ve kayaların olduğu kumlu dere yataklarından KESİNLİKLE UZAK DURUN. Çünkü bu emareler daha önce tamda burada sel meydana geldiğini gösterir. Çevreye biraz dikkatle bakıldığında önceden meydana gelmiş sel izlerini görmek ve sel suyunun ne kadar yükseldiğini tespit etmek kolaydır. Bu çevreye kamp kurmak zorundaysanız, sel izlerinin minimum 4-5mt kadar daha yukarısına kamp kurmalısınız.
  • Taş düşmesine karşı kaya diplerine kamp kurulmamalıdır.
    Kaya duvarlarına yakın yerlerde kamp kurulmamalıdır. Gece-gündüz ısı farkından dolayı kayalarda devamlı mikro seviyede çatlamalar olur ve bu çatlaklar kayanın ağırlığını taşıyamayacak seviyeye gelince de parça kopar ve aşağıya, çadırınızın üzerine düşer. Söz konusu kaya kopmaları en çokda gün doğumunu ve gün batımını takip eden ilk 1-2 saat içinde yoğun olarak meydana gelir.
  • Yıldırım tehlikesine karşı, yüksekteki açık alanlara, sırtlara, tek ağaç altına, sivri kaya diplerine, mağaralarda duvara yakın konumda kurulmamalıdır.
    Yüksek açık alanlarda kamp kurduğunuzda en yüksek nokta çadırınız olacak ve kötü havalarda yıldırım için açık cazibe merkezi olacaksınız.
    Yine açık bir alanda bulunan tek bir ağacın altı da aynı şekilde yıldırım tehlikesine açık durumda olacaktır.
    Bununla birlikte kurumuş, yan yatmış ağaçların altına da çadır kurmayın. Gece siz uyurken çadırınızın üstüne bir ağacın devrilmesi veya dal düşmesi riski yüksek olacaktır. Zorunlu bir durum söz konusu ise ağacın yatma istikametinin ters yönünde çadır kurun.
  • Çok rüzgar alan yerlere kamp kurulmamalıdır.
    Siz uyurken çadırınızın üzerine koca bir ağaç devrilebilir veya rüzgarın uzaktan sürüklediği bir şey çadırınıza çarpabilir, hasar verebilir hatta size zarar verebilir.
  • Kışın çığ tehlikesi bulunan yerlere veya heyelan bölgelerine kamp kurulmamalıdır.
    Çığ tehlikesi bulunan yerlere kamp kurmaktan kesinlikle kaçının.
    Heyelan toprağın yada kayaların yağmur, sel suları ile sürüklenmesi ile oluşabilir. Bu tür yerleri, zeminin eğimine, kökleri ile birlikte sürüklenmiş ağaçlara, toprak ve kayalara bakarak fark edebilirsiniz. Çok zorunlu bir durum yoksa bu tür yerlerden uzak durun.
Çadır Kurma Yöntem ve Teknikleri
  • Çadırın kurulacağı alan temizlenmelidir.
    Öncelikle düzgün, çok fazla ortalıkta bulunmayan, temiz bir nokta seçilmelidir.
  • Çadırın tabanını delebilecek sivri uçlu nesneler yerden çıkarılmalıdır.
    Çadır kurulacak alanda çadırın tabanına zarar verebilecek keskin taş, çivi, diken vb şeyler varsa alan temizlenmeli, yerinden çıkarılmalı müteakiben çadır temiz alana kurulmalıdır.
  • Çadırın kapısı, dağ ve vadi rüzgarlarından etkilenmeyecek yöne bakmalıdır.
    Çadırın kapısı manzaraya değil bulunulan bölgeye hakim rüzgarlardan etkilenmeyecek yöne bakmalıdır. Aksi takdirde kapıyı açtığınızda hakim rüzgar aniden çadırın içine doldurabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
  • Rüzgar varsa, çadır yere serildikten sonra rüzgar yönündeki köşelerden yere çivilerle sabitlenmelidir. Rüzgar çok kuvvetliyse, çadırın rüzgar altı tarafındaki kapısından içeriye sırt çantası konulduktan sonra kapı kapatılır ve çadırın sabitlenmesine devam edilir.
  • Çadır, sabitleme köşeleri gerdirildikten sonra (çadırın içinde kırışıklık olmamalıdır) sabitleme çivileriyle yere sabitlenmelidir.
  • İyi gerdirilmiş bir çadırda, dış tente iç tenteye temas etmemelidir.
    Dış ve iç tentenin birbirine değmemesi bu bölgede oluşturulacak hava katmanının muhafazası için önemlidir. Dış katmanın yüzeylerinde bulunan ekstra gerdirme ipleri ile bu sağlanabilir.
  • Yazın yüksek rakımlı dağlarda olanak varsa çadırın etrafı taş duvarlarla çevrilmelidir.
    Hakim rüzgar yönü veya yapılabiliyorsa tüm çadır çevresinin taş duvarla örülmesi çadırınıza rüzgar altı koruması sağlayacak, rüzgarın çadır gövdesine etkisini azaltacak, çadır içi ısının muhafaza edilmesine yardımcı olacaktır.
  • Çadırın sabitleme ipleri toprağa girmiyorsa taşlara bağlanmalıdır.
    Çadır kazıklarının işlev görmediği, taş, kum veya ağaç zemin üzerine çadır kurulduğunda da izlenecek bir yöntemdir.

Kazık Çakmanın Mümkün Olmadığı Zeminlerde Çadırın sabitlenmesi İçin Taş Kullanımı

Kamp Tüyoları - Kamp Yeri Seçimi

Tecrübeyle Sabit!

  • Çadır içinde kesinlikle ateş yakılmamalıdır. Yemek, su vb ısıtmak için çadırın bagajı kullanılmadır. Hava, bagajda bir ısıtmaya müsade etmeyecek kadar kötüyse kamp ocağı / ısıtma aracı yere konularak değil, bir askıya alınarak işlem yapılmalıdır.
  • Yakılacak kamp ateşi çadırlardan uzak bir bölgede olmalıdır. Aksi takdirde sıçrayacak bir kıvılcım çadıra zarar verecek, hatta tüm çadırın tutuşmasına sebebiyet verebilecektir.
  • Doğada güven içinde gecelemek için kamp yeri doğru seçilmelidir. En iyi kamp yeri de, en güzel manzaralı yer değil, en güvenli yeridir.

 

 

kaynak

tdf eğitim notları

Kamp Tüyoları - Kamp Yeri Seçimi
Tarih 2021-07-16 14:40:00

kampçadıryer seçimiçadır kurma yöntemleriçadır kurma teknikleri
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce