Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Likya Yolu Kitabını Yazan Kate Clow Likya Yolu'nda Kayboldu

Likya Yolu'nda Kaybolan Kate Clow'u 15 Saat Sonra JAK Timleri Buldu

Likya Yolu Kitabını Yazan Kate Clow Likya Yolu'nda Kayboldu
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Likya Yolu Kitabını yazan Kate Clow'un Likya Yolu'nda Kaybolduğu İddia Edildi

Haber : DHA - 20 Mayıs 2020

DHA'nın haberine göre; Dünyanın en önemli 10 yürüyüş parkuru arasında gösterilen Likya Yolu’nun ortaya çıkmasında büyük katkıları olan "Likya Yolu" adlı kitabın yazarı 73 yaşında ki Kate Clow, dün akşam arkadaşlarıyla kamp yaptıktan sonra yürüyüşe çıktığı yolda kayboldu. Jandarmanın uzun uğraşları sonucu yorgun ve susuz halde bulunan Kate Clow'un sağlık durumunun iyi olduğu belirlendi.

Antalya'dan Fethiye'ye kadar uzanan 535 km.lik Türkiye'nin en uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu'nun 1999 yılında ortaya çıkarılmasında ve işaretlenmesinde önemli rol oynayan ve aynı zamanda bu yol ile ilgili 'Likya Yolu' adlı kitabın yazarı olan ve 1997 yılında Türk vatandaşlığına geçip 'Kardelen Karlı' ismini alan İngiliz amatör tarihçi Kate Clow, beraberinde Andrzej Leszek Wielochowski (73) ve Onur Dumlupınar (40) ile dün sabah Kemer ilçesine bağlı Beycik Bükü'nde (eski Çıralı-Tekirova Likya Yolu üzerinde) kamp yaptı.

Ertesi sabah yanındaki arkadaşlarından ayrılan ve Likya Yolu'nda yeni rota araştırmaya çıkan Kate Clow, saat 12.00 sularında arkadaşlarını arayarak, yolunu kaybettiğini, suyunun bittiğini, ancak konum atacağını, bilgisayardan bakarak kendisini yönlendirmelerini istedi. Bir müddet sonra telefonunun şarjı da bitince Kate Clow ile iletişim koptu.

Hava kararınca hala haber alınamayan Kate Clow'un, Antalya'daki arkadaşları saat 21.30 sularında Tekirova Jandarma Komutanlığı'nı arayarak kayıp ihbarında bulundu. Bunun üzerine Antalya İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Jandarma Arama Kurtarma Timi (JAK), Tekirova Jandarma Karakol ekipleri ile AFAD ekipleri hızlıca bölgeye yönlendirildi. Kate Clow'u aramaya başlayan ekipler, ilk olarak Beycik Bükü'nde kamp yapan Andrzej Leszek Wielochowski ve Onur Dumlupınar'a ulaştı.

Onlardan alınan bilgilerle arama çalışmasını sürdüren ekipler, yaklaşık 3 saatin sonunda Kemer'e bağlı Tekirova Mahallesi'nde bulunan Likya Yolu üzerindeki dere yatağı içerisinde Kate Clow'u yorgun ve susuz halde buldu. Jandarma ekipleri ilk olarak yanlarında getirdikleri suyu verdikleri Kate Clow'un sağlık durumunu kontrol etti. Durumunun iyi olduğu belirlenen Clow, sabaha karşı Tekirova Jandarma Karakolu'na getirildi. Kamp yaptığı arkadaşları Andrzej Leszek Wielochowski ve Onur Dumlupınar da karakola geldi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN DOLAYI CEZA YEDİ

Kate Clow ve Andrzej Leszek Wielochowski'ye, 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereği 65 yaş üstünün sokağa çıkma yasağı kuralını ihlal etmeleri nedeniyle Onur Dumlupınar'a ise aynı kanunun sahillerin kullanılmasının yasağı kuralını ihlal etmesi nedeniyle 3 bin 150'şer lira olmak üzere toplam 9 bin 450 lira idari para cezası uygulandı. Kate Clow ve arkadaşları saat 06.30 sularında Antalya'daki evlerine gönderildi.

DHA'nın haberine göre;

15 saat sonra bulunan amatör tarihçinin ilk sorusu 'Tuzunuz var mı?' oldu

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde Likya Yolu'na yakın Beycik Bükü'nde kaybolduktan 15 saat sonra jandarma tarafından bulunan İngiliz ve Türk vatandaşı amatör tarihçi 73 yaşındaki Kate Clow,     Susuzluk ve tuzsuzluk nedeniyle vücudum dengesini kaybetmişti. Jandarma ekiplerine ilk olarak 'Tuzunuz var mı?' diye sordum. Komutanın yanında zeytin varmış. Bana zeytin verdiler, çok nazik bir davranıştı.     dedi.

GECE 03.00'TE BULUNDU

Likya Yolu'nda her noktayı bildiğini, D400 karayolundan denize giden patika yolda kaybolduğunu anlatan Kate Clow, şunları anlattı:

  Pazar sabahı arkadaşlarla beraber erken saatlerde sırt çantalarımızla birlikte denizde gidip yüzdük. Sonra Beycik Bükü'ne çıkıp kamp çadırı kurduk. Beraber bir gece kaldık. Pazartesi günü öğleden sonra bir toplantım vardı. Bu nedenle tek başıma geri dönmeye karar verdim. Bu yolu sadece bir defa kullanmıştım. O nedenle bu yolu çok iyi bilmiyordum. Dönerken patika sırtını takip ediyordum ama saat 11 gibi tam güneş varken o noktada patika sırtı sol taraftan sağ tarafa döndü. Tam tepe üzerinde beklemeye karar verdim. Çünkü çok sıcaktı ve o havada hareket etmek çok tehlikeliydi. Ağaçların altında gölge alanda kendime küçük bir yuva yaptım. Beklemeye başladım. İki arkadaşım beni merak etmiş aramaya başlamış. Ama telefonum çalışmıyordu. O nedenle arkadaşlarım jandarmaya haber vermiş. Arama prosedürleri başlamış. Gece 03.00'te bir ses duydum ardından ışıklar falan derken 'Kate Kate!' diye bağırmaya başladılar.  

'MÜKEMMEL BİR EKİP'

Patika yolda kaybolmasından sonra kendince bir plan yaptığını söyleyen Kate Clow,     Ben sabah 5'e kadar bekleyecektim. Ondan sonra patikaya doğru ilerleyecektim. Likya yolu üzerinde en yakın su yerini biliyordum. Oraya yaklaşık 500 metre gibi uzaklıktaydım. Jandarma gelmeseydi su yolunu bulacaktım. Ama jandarma ekibi mükemmel bir takım. Kurtarıcı ekip gerçekten çok profesyonel, sağlam bir takım. Beni bulduklarında patikadan yola doğru götürdüler. Sadece susuz kaldığım için başım dönüyordu, o yüzden dinlenme ihtiyacım vardı. Jandarma ekibi bana bol bol su verdi. Sonra kendime geldim.     diye konuştu.

İLK SORU 'TUZUNUZ VAR MI?'

Saatlerce kaybolduğu süreçte hiç korkmadığını anlatan Clow, yanlış bir şeyler yaptığının farkına vararak sadece moralinin bozuk olduğunu belirtti. Susuzluk ve tuzsuzluk nedeniyle vücudunda dengelerin bozulduğunu anlatan Kate Clow,     Vücudum dengesini kaybetmişti. O nedenle çok tehlikeliydi. Jandarma ekiplerine ilk olarak 'Tuzunuz var mı?' diye sordum. Komutanın yanında zeytin varmış. Bana zeytin verdiler, çok nazik bir davranıştı.     dedi.

HEM KURTARILDI HEM DE CEZA YEDİ

Kate Clow, koronavirüs nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasağı nedeniyle kendisine 3 bin 150 lira ceza yazıldığını anlattı. Clow,    Gerçekten yasak olduğunu bilmiyordum. Süreci dikkatli takip etmedim. Bir hafta önce duydum ki Antalya'da virüs riski azalmış, turizm için hazırlanmaya başlamıştı. Bende hareket edebilirim diye düşündüm, o yüzden dışarı çıktım     diye konuştu.

Kate Clow, yasak kalktıktan sonra tekrar yürüyüşe çıkmayı düşündüğünü belirtti.

destekleyici kaynaklar
DHA

Likya Yolu Kitabını Yazan Kate Clow Likya Yolu'nda Kayboldu
Tarih 2020-06-25 09:55:24

likya yolukate clowkayboldu
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce