Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Sarıkamış Bisiklet Parkurları

Sarıkamış Civarındaki Bisiklet Parkurları

Sarıkamış Bisiklet Parkurları
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde değişik kişi ve kurumlarca belli standartlara uyularak yapılan çalışmalardan biri olan Sarıkamış’ta, yürüyüş parkurları 21 değişik güzergah üzerinde toplam 256 kilometreye ulaşır. Yürüyüş parkurlarının yanı sıra, orman ve köy yollarını takip eden bisiklet rotaları da oluşturulmuştur. Oksijeni bol ormanlardan geçen bu rotaların uzunluğu yaklaşık 356 kilometreyi bulmaktadır. Ayrıca tarihi ve doğal güzellikleri kapsayan 428 kilometrelik manzaralı araç yolu ile birlikte, ilçe sınırları içerisindeki kültürel ve tarihi değerlerin görülebildiği kültür rotaları da doğaseverleri için hazırlanmıştır.

Sarıkamış Bisiklet Rotaları

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteği ve yerel yönetimlerin öncülüğüyle Sarıkamış coğrafyasında yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, jip-safari-manzaralı araç yolu ve kültüğr rotaları hazırlanmıştır. Bu makalede bisiklet parkurlarının yer verilecektir.

Parkur 1 - Oteller-Karanlıkdere-Katerina Av Köşkü-Oteller (18 km)

Geniş bir daire çizen bu bisiklet etabı, Katerina Av Köşkü’ne kadar orman yollarını izler. Daha sonra Sarıkamış kent merkezinin içinden geçen rota, oteller bölgesine ulaşır. Parkurun Oteller-Karanlıkdere ve Karanlıkdere-Katerina Av Köşkü etabının iki bölümünün yokuş olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yokuşların ardından verilen küçük dinlenme molaları motivasyonunuzu arttırabilir.

Parkur 2 - Sarıkamış-Oteller-Bayraktepe-Küp Kilise-Katerina Av Köşkü-Sarıkamış (25 km)

Bol yokuş ve iniş içeren, kaslarınızı epey yoracak bu rota ilçe merkezinden start alır. Sarıkamış-Bayraktepe arası yorucu bir rampa çıkışıyla tamamlanır. Eğim nedeniyle biraz zorlanılsa da hemen ardından ödülü gelir. Zirve noktasında soluklanıp karşınıza çıkan harika manzaranın fotoğrafinı çekebilirsiniz. Daha sonra inişe başlayan rota, orman içi yoldan tarihi mekanları geçerek tekrar Sarıkamış’a ulaşır.

Parkur 3 - Mescitli-Bayraktepe-Oteller (27 km)

Bir kısmı Mescitli köylülerinin Sarıkamış pazarına gitmek için kullandığı eski yol üzerinde seyreden bu bisiklet parkuru, tamamen orman içi bir güzergahta ilerliyor. Rotanın Mescitli-Doruk Noktası ile Küp Kilise-Bayraktepe arası hayli zor rampaları kapsar. Tüm bisiklet parkurlarının kış aylarında kar, bahar aylarının ilk dönemlerinde ise çamurla kaplı olabileceği mutlaka akılda tutulmalıdır.

Parkur 4 - Oteller-Hamamlı Köyü-Şehitlik-Keklik Vadisi-Soğuksu-Oteller (28 km)

Günübirlik bu bisiklet aktivitesi, bol oksijenli bir havada sarıçam ormanları içerisinde yol alır. Rotanın özellikle Keklik Vadisi’ne kadar olan bölümü yoğun ağaç dokusu arasından geçer. Etabın başlangıç noktasının ilk bölümü ile Keklik Vadisi-Karayolu arası rampadır. Güzergah boyunca yol kenarlarında çeşmelere rastlayabilirsiniz. Pedal basarken bolca sıvı takviyesi yapmanız gerekli.

Parkur 5 - Oteller-Bayraktepe-Küp Kilise-İmamkomu-Karakurt (28 km)

Parkur 7’deki bisiklet rotasının değişik bir versiyonu. Bu alternatif iz ile bu kez oteller bölgesinden yola çıkarak Karakurt beldesine ulaşılır. Bu turu kondisyonu iyi olan bisikletçilerin denemesi gerektiğini özellikle belirtmekte fayda var. Çünkü Oteller- Bayraktepe arasında hatırı sayılır bir rampa uzanıyor. Daha sonrası sürekli bir iniş olan etap boyunca, önünüze çıkacak doğanın armağanı kuşburnu ve böğürtlenlerin tadına bakmayı unutmayın. Issızlığın ortasında pedal çevirmenin keyfini yaşayın.

Parkur 6 - Sarıkamış-Katerina Av Köşkü-Küp Kilise-Mescitli (28 km)

Tamamı Mescitli-Sarıkamış arasında uzanan eski pazar yolunu izleyen parkur, ilçe meydanından başlar. İznos yolundan sonra ormanlık alanda pedal basılır. İlginç formuyla Küp Kilise’yi gezdikten sonra tekrar yola koyulunduğunda etabın en zor kısmına başlanır. Virajlarla yükselen orman yolunda yavaş yavaş pedal çevirin. Eriştiğimiz doruk noktasında biraz dinlenip bolca sıvı aldıktan sonra, hiç pedal basmadan Mescitli’ye kadar inişe geçebilirsiniz.

Parkur 7 - Sarıkamış-Katerina Av Köşkü-Komdere-Küp Kilise-İmamkomu- Karakurt (29 km)

Çok değil bundan 20-30 yıl öncesine kadar Karakurt beldesinin eski pazar yolu olarak kullanılan bu bisiklet parkuru keyifIi bir yolculuk sunar. Hemen hemen hiç yorucu rampası olmayan, daha çok düz ve iniş bölümleri içeren bir ortamda pedal basılır. Ormanlık alanda seyreden tur boyunca Küp Kilise, Komdere kaya yerleşimleri ve peri bacaları, rotanın doğal ve tarihi güzelliklerini sergilier.

Parkur 8 - Sarıkamış Şehitliği-Asboğa Gölü-Çatak-Kızılçubuk-Sarıkamış (31 km)

Tarihi ve doğal güzelliklerle harmanlanan bu etabın Sarıkamış-Şehitlik arasındaki kısmı asfalt yoldur. Daha sonra Kars-Erzurum yolundan ayrılarak Asboğa Gölü’ne ulaşılır. Bu bölümün yağışlı havalarda çamurlu olabileceğini hatırlatalım. Gölden sonra Çatak Köyü’ne inerek toprak yola girilir. Az bir eğimle yükselerek terk edilmiş Kızılçubuk Köyü’ne varılır. Köy sonrası sizi yine terletecek bir rampa bekliyor. Sırt noktasında inişe geçen güzergah Yukarı Sarıkamış mahallesinde noktalanıyor.

Parkur 9 - Sarıkamış-Hamamlı-Şehitemin Yaylası-Şehitemin-Keklik Vadisi-Soğuksu-Oteller (36 km)

4 nolu bisiklet parkurunun uzun versiyonu olan bu etap, Sarıkamış-Hamamlı Köyü dışında aynı güzergahı takip eder.

Parkur 10 - Sarıkamış-Handere-Zivin Kalesi-Micingirt Kalesi-Karakurt- Sarıkamış (106 km)

Genellikle asfalt köy yollarını takip eden, Sarıkamış’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfeden harika bir rota. Bisiklet parkuru çok fazla yokuş içermese de, uzun olması bakımından sadece kendine güvenenlerin denemesi tavsiye ediliyor. Asfalt yoldan ulaşılan Zivin Kalesi’ni ziyaret ettikten sonra, geldiğiniz güzergahtan 3 kilometre geri dönüp, Karaurgan’dan Altınbulak Köyü’ne girin. Rotanın bu bölümü toprak yoldur. Kars-Erzurum karayolunda yeniden asfalta dönüşen güzergah, oteller bölgesini geçerek Sarıkamış’a döner. Parkuru 2 günlük bir etkinlik olarak planlayabilirsiniz. Belki biraz uzun bir bisiklet rotası, ama gördüğünüz güzellikleri düşününce buna değdiğini anlayacaksınız.

Yürüyüşçüler İçin Gerekli Önlem ve Uyarılar

  1. Sarıkamış parkurları genel olarak her yürüyüşçü için uygun özellikte rotalar içeriyor. Parkur anlatımlarında profesyoneller için olan bölümler özellikle belirtilmiştir.
  2. Sarıkamış’ta kış mevsimi sert geçiyor. İlçenin yüksek rakımda bulunması nedeniyle Kasım-Mart arası en soğuk dönem. Parkurları diğer aylarda rahatlıkla yürüyebilirsiniz.
  3. Elinizdeki kitapta yer alan parkurların detay bilgilerini okuyarak, yürümeyi düşündüğünüz güzergahın size uygun olup olmadığını belirleyin.
  4. Yola çıkmadan önce hava durumunu mutlaka kontrol edin. 
  5. Kesinlikle parkur tabelalarını ve işaretleri takip edin, güzergah dışına çıkmayın.
  6. Uzun rotaları deneyecekseniz asla yalnız yola çıkmayın. Kısa ve kolay bir rotayı yürüseniz de, risk faktörünü asgariye indirmek için dikkatli davranın. 
  7. Yürüyüş parkurlarının en zor bölümü Keklik Deresi-Aras Nehri arasındaki 17 kilometrelik parkurdur. Bu güzergahı sadece profesyonel ve deneyimli yürüyüşçülere öneriyoruz. 
  8. En ıssız sayılabilecek bölümler orman içi alanlardır. Bununla ilgili bilgiyi yaban hayatı bölümünde bulabilirsiniz.
  9. Hemen hemen tüm parkurlarda çeşme veya kaynak suyu bulabileceğiniz alanlar var.
  10. Orman içi yürüyüşlerde yanınıza pilleri sağlam bir fener almayı unutmayın.
  11. Yürüyüşler sırasında yanınızda mutlaka bir çöp poşeti bulundurun ve bütün çöplerinizi geri götürün.
  12. Arkeolojik alanları gezerken tarihi dokuya asla zarar vermeyin ve hiçbir şeyin yerini değiştirmeyin. Sahip olduğumuz bu kalıntıların insanlığın ortak mirası olduğunu lütfen akıldan çıkarmayın.
  13. Bayraktepe’nin Komdere’ye bakan bölümlerinde, Komdere Vadisi ile Keklik Vadisi’nin belli kısımlarında cep telefonu çekmiyor.
  14. Ağır kış şartlarında veya kış mevsiminin başlangıcında yürümek isteyenler gerekli ekipmanları yanlarında bulundurmak zorundalar. Çantanızda özellikle survival battaniyesi (alüminyum folyo), yedek çorap ve iç giyim, ıslanmaz kibrit ve kramponun yer almasında fayda var.
  15. Her türlü riski azaltmak için yanınıza mutlaka bölgeyi bilen bir rehber alın.

destekleyici kaynaklar
serka sarıkamış yürüyüş parkurları

Sarıkamış Bisiklet Parkurları
Tarih 2020-05-14 17:16:01

sarıkamış bisiklet parkurlarıkaterina av köşkükaranlıkderebayraktepemescitlihamamlı köyüimamkomukarakurtküp kilisekomdereasboğaçatakşehiteminzivinhanderemicingirt
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 5 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 6 ay önce