Genel Bilgiler
Giresun İli, Merkez İlçesi, İnişdibi köyü ve Dereli ilçesi,Yavuz Kemal Beldesi hudutları içerisinde kalan Ağaçbaşı Yaylası, taşıdığı doğal kaynak değerleri ve bilhassa açık hava rekreasyonu yönünden farklı ve zengin bir potansiyele sahip olması nedeniyle 10.02.2010 tarihinde Bakanlık Makamının Olur'larıyla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 89,3 hektar büyüklüğündeki saha Giresun İline 38 km. Dereli İlçesine 30 km mesafede olup, sahaya ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır.
Flora Bilgileri
IUCN kategorisine göre nadir ve nesli tehlike altında bulunan türler ile endemik türler bulunmamaktadır. Ağaçbaşı Tabiat Parkında 38 farklı familyaya ait 75 tür vardır. Bu familyalar: Aceraceae, Apiaceae, Aspleniaceae, Asteraceae, Balsaminaceae, Betulaceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Corylaceae, Crassulaceae, Dipsacaceae, Equisetaceae, Ericaceae, Euphorbiaceae, Fabaceae, Fagaceae, Grossulariaceae, Guttiferae, Hypolepidaceae, Iridaceae, Lamiaceae, Liliaceae, Onagraceae, Pinaceae, Plantaginaceae, Poaceae, Polygalaceae, Ranunculaceae, Rosaceae, Rubiaceae, Scrophulariaceae, Thymeliaceae, Tiliaceae, Urticaceae, Amanitaceae’dir.
Fauna Bilgileri
Tabiat Parkının fauna yapısı genel olarak çevresiyle beraber ele alındığında zengin bir omurgalı tür topluluğuna sahip olduğu görülür. Bu bölgede, yapılan habitat çalışmaları ve literatür kayıtları dikkate alındığında 3 familyaya ait 4 ikiyaşamlı (Classis: Amphibia), 3 familyaya ait 7 sürüngen (Classis: Reptilia), 33 familyaya ait 90 kuş türü (Classis: Aves) ve 13 familyaya ait 30 memeli türü (Classis: Mammalia) olmak üzere, toplam olarak 131 tür omurgalının yayılış gösterdiği söylenebilir.
Kaynak Değerler
Tabiat Parkının tamamı devlet mülkiyetinde ve ormanlık alandır. Alanın en yüksek yeri Tabiat Parkının doğu sınırını oluşturan 1760 m. yükseklikteki tepedir. Sahanın güney batısındaki Çavlak Tepe ise 1732 metre yüksekliğindedir. Orman içi açıklık ile etrafındaki saf Doğu Ladini ormanından oluşan tabiat parkında orman ve çayır-mera ekosistemi mevcuttur. Ormanlık alanda çoğunluğu Doğu Ladini olmak üzere nadiren Doğu Karadeniz Göknarı ve Sarıçam yayılış göstermektedir. Orman içi açıklıklarda ise orman gülü ve otsu bitkiler bulunmaktadır.
Kültürel Değerler
Tabiat Parkının bitişiğindeki Ağaçbaşı Yaylası yaz aylarında ikinci konut olarak kullanılmakta ve burada yaşayan insanlar hayvancılıkla (küçükbaş) uğraşmaktadır. Alanda, kültürel aktivite olarak her yıl İnişdibi Belediye Başkanlığı tarafından "Ağaçbaşı Yayla Şenlikleri" yapılmaktadır.
Rekreasyon İmkanları
Ağaçbaşı Tabiat Parkı’ndan, Giresun İli, çevre ilçe, belde ve köylerde yaşayan insanlar özellikle yaz sezonunda günübirlik olarak rekreasyon gayeli faydalanmaktadır.