Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Baton Çantaya Nasıl Bağlanır?

Yürüyüş Batonunuzu Sırt Çantanıza Nasıl Sabitleyebilirsiniz?

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları
Baton Çantaya Nasıl Bağlanır?

 

Yürüyüş batonları, dere geçişi, ıslak, engebeli zeminde destek almak, kar, çamur derinliğini anlamak veya yoldaki çalıyı uzaklaştırmak gibi birçok şey için kullanışlıdır. Enerjinizi korumanızı sağlarken yürüyüşünüzü de kolaylaştırırlar. Aslında her zaman bir yerine iki yürüyüş batonu kullanımı önerilmektedir. Bazı yürüyüşçüler, ağır bir sırt çantasını desteklemek ve dengelemek için batonsuz yapamadıklarını özellikle belirtiyorlar. Ama bu söz konusu çok faydalı batonlar ise onları kullanmadığınızda bir yük haline geliyorlar. Veya ellerinizin batonları tutamayacağı veya başka bir şey taşımanız gerektiği gibi durumlarda ortaya çıkmış olabilir.

Sabit bir sopa veya boyu kısalmayan bir yürüyüş batonu taşıyorsanız, ihtiyaç duymadığınız andan itibaren yürüyüşün geri kalanında onları elinizde taşımak külfet haline gelecektir. Ancak batonlarınız uzayıp kısalabilen, teleskobik katlanabilir özelliğe sahipse onları sırt çantanıza bağlayabilir veya sırt çantanızın içine koyabilir ve ellerinizi yürüyüşün geri kalanı için serbest bırakabilirsiniz.

Çoğu sırt çantasında yürüyüş batonlarını tutturmak için özel bağlantı noktaları bulunur. Bu yazıda batonlarınızı geleneksel şekilde sırt çantanıza nasıl bağlayacağınızı öğrenebilir, ayrıca, sırt çantanızın doğru bağlantı noktalarına sahip olmaması durumunda da birkaç alternatif yöntem öğrenebilirsiniz.

Sabitleme ipleri

Hemen hemen tüm outdoor maksatlı üretilmiş sırt çantalarında yürüyüş batonlarını veya kazmayı çantanın dışında taşımak için sabitleme ipleri ve sıkıştırma tokaları vardır. Bazıları sadece gevşetebileceğiniz veya sıkılaştırabileceğiniz kapalı bir ip halka şeklindedir. Bazı çanta modelleri ise tamamen açılabilen yürüyüş batonu bağlarına sahiptir.

Batonları bağlamak için çantanın alt tarafında 2 adet esnek olmayan ~7cm çapında halka ip mevcuttur. Çantanızın profesyonellik seviyesine göre, bu ip halkalar çantanın her iki yanında birer tanede olabilir. Veya çantanın alt her iki tarafında birer tane ince perlondan ~0,5cm genişliğinde kazma taşıma halkası gibi halkalar mevcuttur.

  • Batonların herbirinin sivri uçları aşağı gelecek şekilde bu ip halkalarının içinden geçirin. Batonun paleti aşağıya düşmesini engelleyecektir. Batonunuzda palet yok ise çantadaki halkayı parmağınızla birkaç defa döndürerek halkanın çapını olabildiğince küçültün ve o şekilde kullanın.
  • Batonun yerine iyice oturduğundan emin olmak için batonu çantanızın aşağısına doğru bastırın.
  • Baton üst kısmını ise çantanın yan üst kısmında bulunan sabitleme halkasının içinden geçirip sıkılayın.
  • Diğer batonunuzu da aynı şekilde sabitleyin.

Fakat böyle bir yürüyüş batonu bağ noktanız yoksa ne yapabilirsiniz?

Yan cepleri kullanın

Sırt çantanızda yürüyüş batonlarını sabitlemek için bir sabitleme halkası ve alt halka yoksa ancak bir yan cebi ve yan sıkıştırma kayışları varsa bu imkanlarla da yapabilirsiniz.

İlk adım olarak batonları en kısa olacak şekilde kapatın. Batonları tutamak taraflarını çantanın yan cebine sokun. Müteakiben sıkıştırma kayışları ile batonların gövdesini sabitleyin ve iyice sıkılayın. Kayışları sıkıca sıktığınızdan emin olun, böylece siz yürürken çok fazla hareket etmezler.

Sıkıştırma kayışlarını kullanın

Çantanızın yan cepleri yoksa ancak yatay sıkıştırma kayışları varsa, batonlarınızı sabitlemek için yinede bir alternatifiniz var demektir.

Kayışları gevşetin, batonları içinden geçirin (el tutamakları aşağı, paletler yukarı dönük) ve batonların etrafındaki kayışları iyice sıkın. Batonların paletleri düşmelerini önleyecektir. (Bu taşıma şekli sadece batonların üzerinde palet varsa işe yarar.)

Üstte taşıma

Çantanızda özel bir yürüyüş batonu bağ noktası, yan cepler veya sıkıştırma kayışları yoksa, biraz garip olsa da kolay bir çözüm var. Batonlarınızı çantanızın üst kısmına yerleştirin ve güzelce sabitleyin.

Bu, daha büyük bir çanta içinde diğer seçeneklerle hemen hemen aynıdır. Batonlarınızı çanta büyük bölmesinin üst kısmına yerleştirin, çantanın şapkasını batonların üzerlerine kapatın ve güzelce sabitleyin. Bu o kadarda mükemmel bir çözüm değildir. Çünkü artık arkanıza yerleştirilmiş küçük bir engeliniz var. Ancak açık arazide yürürken ellerinizin boş kalabilmesi için iyi bir öneri olabilir.

Çantanın içinde taşıma

Son bir yöntem olarak ta kullanmadığınız batonları çantanızın ana gövdesi içine koyabilirsiniz. Batonları, çantanın içinde, dışa gelen bir yan duvarına yakın bir konumda tutamakları aşağı, sivri uçları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Çantanın şapkası muhtemelen tam kapanmayacak ve baton uçları dışarı çıkacaktır.

Bu yöntem batona ihtiyaç duyulması halinde hızlıca geri alınamaması, çantanın içindeki yerleşim düzeninin değiştirilmesi veya malzemelerin sıkıştırılması, çantanın dışına sarkan sivri bir şeyin olması vb nedenlerle çok efektif bir çözüm olmasa da kullanılabilir.

Batonu çanta içine koymayı bir uçak seyahati için düşünüyorsanız hava yolu firmalarının kabine baton kabul etmediğini bilmelisiniz. Batonlarınızı küçültüp, iyice paketleyip, bavulunuzun içine veya iyi bir kutu içerisinde ayrı bir bagaj gibi taşıtmalısınız.

Batonlarla ilgili ilave hatırlatmalar

  • Bir seyahat esnasında batonlarınızı çantadan, bavuldan ayrı olarak elde vb taşıyorsanız, kaybetme olasılığınız yüksektir. Karayolu, tren veya uçakla seyahat ederken batonlarınızı bagajınıza koyduğunuzdan emin olun. Dağlara ayak basmadan önce baton kaybetmek istemezsiniz.
  • Havayolu firmaları kabin bagajında ​​batonlara izin vermez. Sırt çantanıza koyup bagaja verebilirsiniz de.
  • Trenle de seyahat ederken, batonları sırt çantasının içinde tutun, böylece hasar görmesini, kaybolmasını veya çalınmasını önleyebilirsiniz.

destekleyici kaynaklar
liveabout, deuter


Tarih 2020-05-20 17:57:10

Baton Çantaya Nasıl BağlanırYürüyüş Batonunuzu Sırt Çantanıza Nasıl Sabitleyebilirsiniz Önceki Yazısı Deuter Futura 32 Çanta Sonraki Yazısı Tozluk Seçimi ve Kullanımı
Yorumlar
Yorum Yok
Ekipman İnceleme