BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı
Doğa yürüyüşünde kullanacağınız güneş gözlükleri öncelikle şu iki amaca hizmet etmelidir:
Gözler, ışık hüzmelerini toplamak ve onları göz küresinin arkasına odaklamak için tasarlanmıştır. Bu sayede de net bir görme sağlanır. Bununla beraber AŞIRI ışık diye bir şey var mı? Tabi ki, kesinlikle evet!...
Bir doğa yürüyüşçüsü için yüksek kaliteli güneş gözlüklerini kullanarak gözleri aşırı ışıktan, özellikle ultraviyole ışınlarından korumak önemlidir.
Neden?
Aşırı gün ışığına maruz kalmak, uzun vadede gözlerde hasara neden olabilir, bulanıklığa sebebiyet verebilir ve gelecekte görme sorunlarına (katarakt) yol açabilir.
Ayrıca, yürüyüş esnasında gözleri kısmak zorunda kalmak çok kötü hissettirir!...
Oysa şık bir güneş gözlüğü kullandığınızda gözleri kısmaktan dolayı yüzünüzde oluşan gerginliğin hiç olmadığını, rahatça çevreye, hatta gökyüzüne bakabildiğinizi düşünün.
Tüm güneş gözlükleri, ışığın çok sert olduğu sıcak yaz aylarında 8 saatlik bir yürüyüşte veya yılın herhangi bir zamanında yüksek rakımda ve karla kaplı arazide gözünüzün maruz kaldığı aşırı ışık miktarını kesinlikle azaltacaktır.
Bunu biliyor musunuz?
Doğa yürüyüşü için bir güneş gözlüğü almaya karar verdiyseniz ve hangi malzemeden, hangi tip çerçeve ve hangi renk lens olması konusuna geldiyseniz zaten bazı temel konularda bilgili olduğunuz ve gereklilikler konusunda maliyetlere katlanmaya hazır olduğunuz kabul edilebilir. Yüzünüze uygun çerçeve tipini seçmek için cep telefonu uygulamaları veya web siteleri de mevcut. Örneğin zeiss optik firmasının web sayfasında fotoğrafınız üzerinde çerçeve, lens renkleri vb hemen görebilmenizi sağlayan imkan var.
▼ Güneş Gözlüğü (By: sunnyj)
Gözlük camı renginin polarize özellik veya UV ışınlarına karşı koruma düzeyiyle bir ilgisi yoktur. Zaten eğer ürünü uzman satış noktalarından satın alıyorsanız mutlaka korumalıdır. Cam rengi ışığın göze yansıma oranı, gözlüğün ortamdaki renkleri ne derecede ayırt etmeye imkan tanıdığı ve kontrastları ne kadar iyi görebileceğinizi, yani derinlik algısının hissedilebilirliği üzerinde etkilidir. Bu nedenle gözlük satın alırken göz sağlığına uygun olup olmadığına cam rengine göre karar vermemelisiniz. Cam rengi göz sağlığı üzerinde etkisi olmadığına göre belkide ten renginize uyum konusunda seçici olmak isteyebilirsiniz.
Günlük kullanıma son derece uygundur. Kontrast ve derinlik algısını çok iyi sağlayan kahverengi camlar, yoğun güneşli havalar için önerilmektedir.
Yeşil camlı güneş gözlükleri, baktığınız objelerin renklerinde bir miktar değişikliğe sebep olur. Fakat gözleri dinlendirici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Mavi ve yeşil renklerin biraz daha yoğun algılanmasını sağlayan bu camlar, özellikle az ışıklı ortamlarda kullanmak için uygundur.
Maviler de çok yoğun güneş ışığına karşı pek etkili olamıyor, fakat parlamayı çok iyi kırdığı için karda en iyi görüşü elde etmenizi sağlar. Kamaşmayı azaltırlar ve soğuk rüzgarlara karşı da koruma sağlarlar.
Bu renk camlar, gözleri dinlendiren özelliklerinin yanı sıra, dışarıdaki renklerin en doğru şekilde algılanmasını da sağlar.
Çerçeve seçerken aşağıdaki maddeleri dikkate almanız hem uzun ömürlü hemde katma değeri yüksek bir ekipmanınız olmasını sağlayacaktır.
Uyum da önemlidir.
Üçüncü amaç ise iyi görünmek!
Güneş gözlüğünün yüzünüzde hoş ve rahat hissetiğiniz pozisyonu, sıkı olmadığı sürece (burnunuzda veya kulaklarınızın arkasında ağrılı oyuklar bırakarak) gevşek ve sarkık olmasından iyidir.
Kullanmadan önce çok sayıda güneş gözlüğü deneyin ve yetkin bir satış görevlisinin veya göz doktorunun gözünüze, yüzünüze tam uyumlu bir gözlük tavsiyesine izin verin.
Bir mağazada vitrinde duran veya seyyar satıcının pazarladığı ucuz güneş gözlüklerinden kaçınmanızı şiddetle tavsiye ederim.
En fazla, yüzünüzde hangi çerçeve şeklinin en iyi göründüğünü anlamak için bu görünüşü cazip güneş gözlüklerini deneyin, ancak satın almayın.
Ne "Doğa yürüyüşünde başıma ne gelebilir ki?" deyip gözlük konusunu hafife almayın. Ne de "NCAP testinden geçmiş gözlük iyi mi?" diyecek kadar takıntılı olmayın.
Gözlüğünüzün camları (lensleri), en az aşağıda birkaç örnekte olduğu üzere çeşitli zorlu kullanım koşullarına dayanmalıdır:
Lenslerdeki tüm bu şeyleri temizlerken dikkatli olun. Yoksa camları kendiniz çizebilirsiniz!
Güneş gözlüğü ile birlikte verilen temizleme bezini kullanmak en iyisidir. Bu özel temizleme bezini gözlük koruma kılıfının içinden çıkarmayın.
Bir şey daha var: Eğer cangıl veya yoğun çalılık bir arazide yürüyorsanız, lensler dalların çizilmesine dayanmak zorunda kalabilir.
Diğer yürüyüş ekipmanlarında olduğu gibi yürüyüş için kullanılacak güneş gözlüklerinden de yüksek performans beklentisi olabilir mi?
Evet, katılıyorum. Ödediğimiz paranın karşılığını hep fazlasıyla almak mümkündür.
Kayıtlara geçmesi için belirtmeliyim, hem kolormatik, hem tak-çıkar klipsli hemde numaralı lensli güneş gözlüğü kullandım.
Gözlükler arasında geçiş yapmak zorunda olunmayan bir gözlük. Klipsli tak-çıkar gözlük lenslerini veya ayrı bir numaralı lensli güneş gözlüğü kullanırken rahatsızlık duyanlar için iyi bir çözüm.
▼ Kolormatik Gözlük Reaksiyonu (By: Anonim)
Kolormatik lenslerin koyulaşması ve açılması UV ve gözle görülebilen ışınların yoğunluğu, camın kalınlığı, nem ve ısı kullanıcının diyoptri gücü etkileyebilmektedir. Güneşte hızla koyulaşırlar. Camların en koyu haline dönüşmesi sadece 60 sn sürer. Açılma süresi ise 5 dakikada % 80'dir. (kaynak : özgüroptik)
Kolormatik lenslerin geçişli kararma özelliği çoğu zaman kullanışlıdır. Olası bir sorunla karşılaşılabilecek yer ise parlak güneş ışığından sonra karanlık ormanlık patikalarda yürüme esnasında olabilir.
Tecrübeye dayanan fazladan bir bilgi daha; gözlük camları kış koşullarında sislenerek görüş alanınızı zayıflatır.
Bu nedenle, kolormatik camların yürüyüş yaşam tarzınıza uygun olup olmadığını dikkatlice değerlendirin. Kesinlikle karışıktır ama bir nimettirler. Ancak önünde sonunda bunları sağladığı kolaylık temelinde destekliyorum.
▼ Klipsli Tak-Çıkar Gözlük Lensleri (By: Exqudo)
Piyasada klipsli gözlüklerin birkaç türü mevcut. Numaralı gözlüğünüze üstten klipsle tutturulan ve sera penceresi gibi yukarı kaldırılarak açılanı da var. Numaralı gözlük çerçeveniz metal ise mıknatıs ile çerçeveye güzelce yapışan da var. Veya esas gözlüğünüze ve çerçevesine üstten kalıp gibi takılan da mevcut. Bu seçim sizin ne kadar konfor talep ettiğinizle ilgilidir.
Bu benimde en rahat ettiğim gözlük tipidir. Güneş gözlüğünüz, normalde kullandığınız gözlüğünüz ile aynı numaralı lenslere sahiptir. Yani bir güneş gözlüğü çerçevesi beğenirsiniz, (örneğin rayban'ın wayfarer modeli) satın alırsınız ve optikçinizden gözünüzdeki numaralı gözlük camlarınızla aynı numaralarda bir set cam daha satın alırsınız. Güneş gözlüğünün camları çıkartılıp atılır, yeni numaralı camlar güneş gözlüğünün çerçevesine göre kesilir ve takılırlar. Artık gün içinde normal gözlüğünüz gibi kullanabilirsiniz.
Halihazırda numaralı gözlük kullanıyor ancak bir geçiş lensi istemiyorsanız, numaralı gözlüğünüzün üzerine sığacak güneş gözlüğü seçeneği de mevcuttur.
▼ FitOver Tipi Güneş Gözlüğü (By: OpticalPrism)
Sıradışı bir seçenek gibi görünse de güneşli koşullarda, numaralı gözlüğünün üzerine güneş gözlüğü takma seçeneğini değerlendiren pekçok sporcu vardır. Literatürde "FitOvers" olarak adlandırılan bu gözlük tipi her ahvalde kendi numaralı gözlüğünden vazgeçmek istemeyen veya özel kişisel nedenlerle kendi gözlüğünü gözünden çıkarmak istemeynler için iyi bir seçenektir.
Bu seçeneği değerlendirenler için aynı imkanın kayak gözlüğünde de bulunduğunu bir not olarak belirtmeliyim.
Pahalı bir çift güzel göz koruyucusu satın almadan önce bu seçeneği de araştırmak isteyebilirsiniz.
Lütfen, mükemmel çözümü bulmak için bu kadar uğraştıktan sonra, güneş gözlüğünüzü öğle yemeğinizde bir kayanın üzerinde bırakmayın. Yürüyüş parkurlarında dikkatsiz yürüyüşçüler tarafından geride bırakılmış güneş gözlüğü (bazıları reçeteli camlı) görmek mümkün. Gözlük kaybetmeye son veren icat ise gözlük saplarına tutturulmuş ve boynunuza asılı gözlük kordonu olabilir.
Kar, kış şartlarında gözlüğün üzerine giyilen bere, buff vb malzeme kulağınız bastırır ve gözlüğün sapları bir müddet sonra canınızı çok yakmaya başlar. Bu nedenle gözlük askınız varsa gözlüğünüzü berenin üzerinden takarsınız ve gözlük askısınıda arkadan sıkıştırıp rahatça yürüyüşünüze konsantre olabilirsiniz.
destekleyici kaynaklar
HFH, atasun optik, zeiss