BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
Barhal Yaylası (2000mt)
Ulaşım: Artvin, Yusufeli ilçesinden Altıparmak Çayı vadisini hiç terk etmeden bazen ancak bir aracın geçebileceği stabilze yol boyunca önce kuzey istikametinde Sarıgöl köyüne, oradan doğu istikametinde Turnalar, Altıparmak, Demirdöven ve Yaylalar köyüne varılır. Yaylaların eski ismi Hevek, toprak yolla gidilen 5km. yukarıdaki Olgunlar'ın eski ismi de Barhal'dır. Toplam 70km.lik bu yol, muhteşem manzaralar eşliğinde sizi en çok kullanılan Kaçkar zirve rotasının en son mezrasına götürür. Yusufeli'ndem yaylaya yaz aylarında minibüs seferleri mevcuttur.
Konaklama: Yaylada pansiyonlar mevcuttur. Yöre uluslararası çapta bir dağcılık rotası olduğundan her zaman boş oda bulma ihtimaliniz olmayabilir. Yusufeli Belediyesi ve turizm müdürlüğünden bilgi almanız, o kadar yoluaynı gün geri gelmek zorunda kalmamanız için elzemdir. Çadır konaklaması yapılabilir.
Yayla, kendine özgü faunası ve endemik türleri ile dünyanın sayılı subtropikal orman habitatlarından olan Kaçkar sıradağlarının güneyinde yer alır.
Ciddi, amatör veya profesyonel dağcıların Kaçkar zirve yürüyüşüne başladıkları en önemli noktadır. Trans Kaçkar geçişi denilen ve en az 3 gün süren Kavron Yaylası, Öküzyatağı Gölü, Büyükdeniz Gölü, Dilberdüzü ve Barhal Yaylası rotasının da güneyden başlangıç noktasıdır. Antrenmanlı dağcılar 6-7 saatlik tırmanışla zirve yapıp dönebilirler. Barhal Yaylası - Dilberdüzü rotası rotasi her yaştan insanın yürüyebileceği çayırlık ve haziran-temmuz aylarında kır çiçekleri ile süslü bir vadidir. Dilberdüzü'nden sonra irtifa aniden yükselir ve patika halinde Büyükdeniz Gölü'ne varır. Buradan 4-5 saatte zirveye varılabilir.
Dağcilar siste yollarıni kaybetmemek için tasları üst üste dizerek (baba denir) patikayi işaretlemişlerdir. Ancak 3000 metreden sonra mevsim ne olursa olsun dikkatli olmak ve risk almamak gerekir. Çarşak denilen 2-3 kiloluk taş parçalarından oluşan havuzlar, yosunlar, dik yamaçlar tehlikelidir. Dagcılık Federasyonu eski başkanlarından Tayfun Tercan'ın burada hem de yaz aylarında hayatını kaybettiği unutulmamalıdır.
Ama çok sayıda yerli ve yabancı turistin yaz aylarında tek başlarına zirve yaptıkları, solo ya da gruplar halinde Kaçkar geçişi gerçekleştirdikleri de bir gerçektir. Bu kadar bilgiden sonra şu söylenebilir: Otuz yaşın altındaki her doğasever hayatında bir kere Kaçkar geçişini denemeli ve çevresini tecessüsle süzmelidir. Bu hafizalarına depolayacakları en değerli hatiralardan biri olacaktir. Ailelere ise sadece Barhalı görmek için bunca uzun yola katlanmaları önerilmez. Mayis ya da eylül sonunda sisin, yağmurun, dumanın çok daha az olduğu -ama yine de havanın nasil olacağının asla kestirilemeyeceği- bir mevsimde zirveyi görmeyi ulaşımın daha kolay olduğu kuzey yüzunden (Ayder-Kavron) gelerek denemeleri daha uygun olacaktir. Tüm dağcılar bilirler ki, "Dağ oradadır, bu kez izin vermezse, bir sonrakine zirvesine çıkılabilr." Kuzey yüzü için asla tavsiye edilmeyecek ay ise temmuz olacaktır. Temmuzda Kaçkar sevdası içinize düştüyse o zaman tek seçenek Barhal rotası olacaktır.
destekleyici kaynaklar
Hakan Özhan, Yaylalar
Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)
Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce