Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Ilgarini Mağarasına Yürüyüş Yolu Yapıldı

Yürüyüş Yolu Yapılan Ilgarini Mağarası Turizme Açıldı

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları
Ilgarini Mağarasına Yürüyüş Yolu Yapıldı

Yürüyüş Yolu Tamamlanan Ilgarini Mağarası Turizme Açıldı

Haber : Kastamonu Gazetesi - 20 Aralık 2019

Kastamonu sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki 250 metre derinliğe sahip Ilgarini Mağarası'na ulaşmak için yürüyüş yolu yapılarak, turizme açıldı.

  • Küre Dağları Milli Parkında’ki 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4’üncü mağarası olan Ilgarini, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları neticesinde turizme kazandırıldı.
  • Ekim 2019'da başlayan yürüyüş yolu çalışmalarında zorlu parkur boyunca kayalara 9 bin 500 adet vida çakılırken, ahşap malzemenin sabitlenmesi için 350 kg. çivi kullanıldı. Yaklaşık 2,5 km.lik parkur boyunca geçilmesi zor bölümlere 385 merdiven ve 440 metrekare ahşap platform ile 450 metre uzunluğunda korkuluklar yerleştirildi.

Batı Karadeniz’de Bartın Kastamonu sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4’üncü mağarası olan Ilgarini’ye ulaşmak için Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yürüyüş yolu yapılarak, turizme açıldı.

Ilgarini Mağarası Yürüyüş Yolunun Bir Kısmı (By: KastamonuGazetesi)

Ilgarini Mağarasına Yürüyüş Yolu Yapıldı

Kastamonu ve Bartın il sınırlarında bulunan Küre Dağları, 2000 yılından beri milli park statüsünde. Milli parkın içerisinde Valla, Horma ve Çatak kanyonları ve Ilgarini Mağarası gibi jeolojik oluşumlar, Ilıca Şelalesi gibi doğal güzellikler bulunuyor. Sorkun Yaylası mevkiinde bulunan Ilgarini Mağarası'na doğa yürüyüşü için yapımına başlanan yürüyüş yolu, Aralık 2019'da tamamlanarak turizme kazandırıldı.

Ahşap Malzemeleri Taşımak İçin İnsan Zinciri ve Katırlar Kullanıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılarak özel bir firmaya verilen ahşap yürüyüş yolunun yapımına Elim 2019'da başlandı. 60 işçinin çalıştığı yürüyüş yolunda zaman zaman zorlu araziye ağaçların taşınması için katırlar ve insan zinciri oluşturuldu. Zorlu parkur boyunca kayalara 9 bin 500 vida çakılırken, ahşap malzemenin sabitlenmesi için 350 kilo çivi kullanıldı. 2,5 kilometrelik parkur boyunca geçilmesi zor bölümlere 385 merdiven, 440 metrekare ahşap platform ile 450 metre uzunluğunda korkuluklar yerleştirildi.

Yol Üzerinde İki Mağara daha Mevcut

Sorkun Yaylası ve Sümenler köyünün üst bölgesinde yer alan Ilgarini Mağarası'na çıkışta ilk olarak Mantar Mağarası yer alıyor. 30 metre uzunluğa sahip olan mağara, dev bir mantarı andıran 4 metre yüksekliğinde dev bir kalker kütlesinden oluşuyor. Ilgarini Mağarası'na 1 kilometre uzaklıkta da dikey bir mağara olan Ejder Çukuru bulunuyor. Ejder Çukuru'nun ağız genişliği 15 metre, dikey derinliği ise 70 metre, alanda manzarasının izlenmesi için ahşaptan seyir terası mevcut.

250 Metre Derinliği Var

2,5 kilometrelik yürüyüş yolunun sonunda denizden yüksekliği bin 250 metre olan Ilgarini mağarası yer alıyor. Mağaranın giriş ağız genişliği 22 metre, yüksekliği ise 30 metre, içeriye doğru 858 metre uzunluğundaki 250 metre derinliği ile Türkiye'nin en derin mağaralarından olan Ilgarini'nin 220 milyon yılda oluştuğu tahmin ediliyor.

Ilgarini Mağarası Büyük Salon (İçten Dışa Bakış) (By: Buny)

Ilgarini Mağarasına Yürüyüş Yolu Yapıldı

Ilgarini Mağarası

Kastamonu sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı'ndaki 250 metre derinliğe sahip Ilgarini Mağarası, taşıdığı tarihsel kalıntılar bakımından büyük önem arz etmektedir. Sorkun yaylasının uzantısında yer alan mağaranın denizden yüksekliği 1250 metredir. Dünyanın 4. büyük mağarası olan ilgarini 3. ve 4. zamanda oluşmuştur. Yaklaşık 200 yıllık bir zaman diliminde oluşan mağara tabii bir kayalık içinde 800 metre uzunluğa sahiptir. Mağaranın içinde 1 milyon yıllık sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.

İlk araştırma ve haritalama çalışmaları 1982'de başlayan mağara ziyaretçilerini ihtişamlı bir girişle karşılar. Ilgarini’ye girildiğinde mağaranın iki kola ayrıldığı gözlenir. Sağ taraftaki düz yoldan ilerlendiğinde “avizeli salon” adı verilen, sarkıt ve odalardan oluşan alana ulaşılır. Mağaranın sola ayrılan diğer kısmı takip edildiğindeyse Roma ve Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen eski bir yaşam alanı, su sarnıçları, iki şapel ve 11 mezar karşınıza çıkar.

Mağaranın girişinde bizans devrine ait olduğu sanılan yaklaşık 10 hanelik bir köy yıkıntısı bulunmaktadır. Daha derinlerde ise duvar örülerek yapılmış patika ile inilen kilise ve mezarların bulunduğu bir salon vardır. Burada çok sayıda insan iskeleti bulunmaktadır. Fakat ne gariptir ki bu iskeletlerin neredeyse tamamının kafatasları hazineciler ve meraklı ziyaretçiler tarafından hatıra olarak götürüldüğü sanılmaktadır. Senelerce kontrolsüz bir şekilde hazineciler ve ziyaretçiler tarafından tahrip edildiği anlaşılmaktadır.

Küre Dağları Milli Parkı içerisindeki toprak yol kenarından başlayan ve yaklaşık 4km.lik orman içi bir yürüyüşü gerektiren wikiloc'a yüklenmiş gerçek GPS iz kayıtlarından birisine buradan ulaşabilirsiniz.

destekleyici kaynaklar
kastamonugazetesi.com.tr
haberler.com


Tarih 2020-06-30 14:32:46

gezilecek yerlerkastamonubartınIlgarini Mağarasıyürüyüş yolu
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Murat SARI

Kış Tatilinde Gidebileceğiniz 5 Rota

Murat SARI 3 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Apollon Smintheus Kutsal Alanı

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 3 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

BABAKALE Gezilecek Yerler (Gezelim Görelim VLOG)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Assos Sivrice Koyu'nda Macera: Çıplak Elle AHTAPOT AVI

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Türkiye'de glamping deneyimi yaşamak isteyenler için 5 efsane yer

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

İstanbul'un Büyüleyici Güzellikleri: Ziyaret Etmek İçin 5 Harika Yer

İbrahim DEVECİ 7 ay önce