Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Rize - Çamlıhemşin Yaylaları

Komati, Eğrisu, Koçdüzü, Didingola, Ombole

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları
Rize - Çamlıhemşin Yaylaları

 

'Rize’nin en çok yaylaya ev sahipliği yapan ilçesi’ unvanını taşıyan Çamlıhemşin, adeta bir yaylalar cennetidir. Özellikle Fırtına Vadisi ve onun kollarına konumlanan yaylalar, son yıllarda artan bir turizm potansiyeli oluşturur. Yaylalardan ülkemizin en yüksek dördüncü dağı olan Kaçkar Dağı’na (3937 mt) tırmanmak veya üç bin metrelerdeki aşıtları kullanarak Artvin ve Erzurum tarafına yürüyüşler yapmak mümkündür. Bu yaylaların bazıları şunlardır.

Çamlıhemşin Yaylaları

Komati Yaylası (N41 01.863 - E41 12.892)

Çamlıhemşin ilçe merkezine 34 km uzaklıktaki yayla, Topluca köylüleri tarafından kullanılıyor. Hala bakirliğini yitirmemiş özel bölgelerden biri olan Marselavat Vadisi’ndeki Komati Yaylası 1468 mt yükseklikte yer alır. Yaylaya ulaşım Çamlıhemşin - Topluca - İsina Boğazı - Marselavat yolu üzerinden sağlanır. Altıparmak Dağları’ndan kopup gelen Durak Deresi’nin kıyısına kurulan Komati Yaylası’nda bir de pansiyon bulunuyor. Yaylayı ziyaret edenler Zisto kemer köprüsü ile Çarkıruba ve Çetekalevi şelalelerini görme şansına sahipler. Ayrıca eski bir patikadan Didingola Yaylası’na yürünebiliyor.

Araba ile yaylaya ulaşmak mümkündür. Yayla zengin ormanlara sahiptir. Yaylada Karadeniz köy tarzı ahşap yüksek evler bulunmaktadır. Yaylanın ortasından geçen ve Fırtına deresinin kolu olan Komati Deresi yaylaya ayrı bir güzellik katar. Dortin bölgesinde bulunan karakovanların ve bayırlara yayılan büyük küçük hayvanların görüntüsü insanı büyüler...

Eğrisu Yaylası (N41 00.098 - E41 15.178)

Komati’nin bir üst yaylası olan Eğrisu, Çamlıhemşin’e 40 km uzaklıkta kurulmuş. Topluca köyünün kullanımındaki yaylaya, Temmuz-Ağustos aylarında çıkılıp tekrar Komati’ye iniliyor. 2074 mt yüksekliğe konumlanan yerleşim Altıparmak Dağları’nı seyreden bir manzaraya sahip. Sadece alçak tavanlı taş evlerin bulunduğu yayladan eski patikaları izleyerek Komati ve Golezana yaylalarına yürümek mümkün. Eğrisu çevresinde Alaca, Çiftegöl, Eğrisu ve Ambar gibi birçok buzul gölü bulunuyor. Açık havada göllere günübirlik yürüyüş aktiviteleri düzenleyebilirsiniz.

Koçdüzü Yaylası

Koçdüzü (Guant) Yaylası (N41 00.115 - E41 11.608)

Çamlıhemşin’e 31 kilometre mesafedeki yayla 2392 mt yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin ilçesinin Dikkaya ve Çayırdüzü köyleri ile Ardeşen ilçesinin Armağan köyü sakinleri tarafından kullanılan yayladır, Büyük Göl’ün varlığından dolayı farklı bir görüntü sergiler. Yaylaya ulaşmak için Topluca köyü çıkışındaki toprak yol kullanılarak önce İsina Boğazı’na gelinir. Ardından Limposina ve Pimpilona mezraları geçilerek yaylaya erişilir. Marselavat ve Yukarı Şimşirli vadilerinin manzarası eşliğinde uzanan yol boyunca çok güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Meço, Daslavi ve Samayile tepelerinin çevrelediği geniş bir düzlüğe kurulan yayla, ne yazık ki günümüzde büyük bir yapılaşma içerisinde. Koçdüzü’nün hemen üstünde yer alan Neknar Gölü’ne 3-4 saatlik bir yürüyüş de yapabilirsiniz.

Didingola (Topluca) Yaylası (N40 59.408 - E41 13.289)

Koçdüzü Yaylası’ndan yeni açılan yolla ulaşılan Didingola, Çamlıhemşin’e 35 km uzaklıkta yer alır. 2398 mt yükseklikteki yaylayı Topluca köyü sakinleri kullanır. Geleneksel mimari dokunun henüz bozulmadığı Didingola, dar ve derin bir vadi çanağına konumlanıyor. Hemen üstündeki Kaçkar (Balıklı) Gölü’nden çıkan Sana Deresi’nin her iki yakasına kurulan yayla son yıllarda turizmle tanışmış durumda. Komati Yaylası, Kaçkar Gölü, Ergisu (Lelvan) Gölü ve Neknar Gölü gibi yürüyüş rotalarının bulunduğu yaylada bir de pansiyon var.

Çamlıhemşin’den 40 km Ayder Yaylasından 15 km uzaklıktadır. Yayla bitki örtüsü bakımından zengindir. Bir çok yayla çiçeği görmek mümkündür. Kaçkar Altıparmak Dağı zirvesine yakındır. Yüz elliye yakın yayla evi bulunan yaylada yapılaşma taş karışımı ahşap cephelerden müteşekkildir. Zengin minarelli suları, gölleri, dereleri ve binbir çiçeklerle süslü bayırları ve vadileri ile yayla ve dağ turizmi açısından zengin potansiyele sahiptir.

Kaçkar (Ombole) Yaylası (N40 59.227 - E41 10.133)

Çamlıhemşin ilçesine 20 km uzaklıktaki yayla, Tar Deresi Vadisi’nde. Huser üzerinden ulaşılan yaylanın yolu oldukça bozuktur. Pazar ilçesine bağlı Uğrak (Çingit), Akbucak (Mermanat) ve Bucak (Açaba) köylerinin kullanımındaki yayla Aşağı ve Yukarı olarak iki bölümdür. Altıparmak Dağları’nın eteklerinden doğan Kaçkar Deresi’nin kıyısındaki Kaçkar Yaylası özgünlüğünü kaybetmemiş ender yaylalardan biridir. Aşağı Yayla 2050 mt, Yukarı Yayla ise 2375 mt rakımda yer alır. Aşağı inildikçe Kaçkar Deresi önce Tolikçot, daha sonra da Tar Deresi adını alarak Çamlıhemşin-Ayder yolunda Hala Deresi’ne karışır. Eskiden yaylaya çıkmak için kullanılan göç yolu dere kıyısından ilerlerdi. Günümüzde sık bitki örtüsü nedeniyle bu yolun belirli bölümleri kapanmış durumdadır. Yayla yolunda ayrıca Lodiçur mezrası görülebilir.

Yukarı Kaçkar Yaylası’nın üzerindeki düzlük alanda yürüyüşçülere hizmet veren bir pansiyon bulunur. Doğal bir ortamda Altıparmak Dağları manzarasını seyreden pansiyonu merkez alarak Avusör, Didingola ve Huser yaylaları ile Kaçkar ve Ambar göllerine yürüyüşler yapmak mümkündür. Kaçkar Dağları’nın en büyük iki gölünden biri olan Ambar Gölü derinliği ve lacivert rengiyle konuklarını büyüler. Ayrıca Hızarkapı gediği kullanılarak Yusufeli tarafındaki Pişenkaya Yaylası’na geçilebilir. 

destekleyici kaynaklar
Yaylalar Kenti Rize I, Kaçkar Turizm Birliği, hemşintürk


Tarih 2020-03-27 19:10:17

Önceki Yazısı Barhal Yaylası - Artvin Sonraki Yazısı Rize - İkizdere Yaylaları
RizeÇamlıhemşin YaylalarıKomatiEğrisuKoçdüzüDidingolaOmbole
Yorumlar
Yorum Yok

Doğadakiler

Yazmış olduğunuz görüşleriniz, editörlerimiz tarafından incelendikten sonra en kısa sürede yayına alınacaktır.

Son Eklenenler
Murat SARI

Türkiye'deki doğal tatil cennetleri

Murat SARI 4 ay önce

Murat SARI

Kış Tatilinde Gidebileceğiniz 5 Rota

Murat SARI 11 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Apollon Smintheus Kutsal Alanı

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 11 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

BABAKALE Gezilecek Yerler (Gezelim Görelim VLOG)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Assos Sivrice Koyu'nda Macera: Çıplak Elle AHTAPOT AVI

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce

İbrahim DEVECİ

Türkiye'de glamping deneyimi yaşamak isteyenler için 5 efsane yer

İbrahim DEVECİ 1 yıl önce