BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
İkizdere ilçesinin yaylaları Cimil ve Anzer çevresinde toplanır. Cimil tarafındakiler Çağırankaya, Küçükdere ve Cimil; Anzer bölümündekiler ise Meles, Kabahor, Diktaş ve Anzerdir.
Çağrankaya Yaylası (N40 49.778 - E40 41.640)
Rize’nin bilinen yaylalarından biri olan Çağırankaya, kent merkezine 53, Güneysu ilçesine 30, İkizdere ilçesine 28 km mesafededir. 2392 mtlik bir yüksekliğe konumlanan Çağırankaya, Aşağı ve Yukarı olarak iki bölüme ayrılır. Merkez ilçenin Küçükçayır (Andon), Çayeli ilçesinin Kaptanpaşa (Senoz) ile İkizdere ilçesinin Çağırankaya (Kafkame), Gürdere (Ethone), Ilıcaköy (Vane) ve Cevizlik (Pakorum) köyleri tarafından ortak kullanılan büyük bir yayladır. Geleneksel mimari tarzın bozulduğu, artık modern yapıların inşa edilmeye başlandığı Çağırankaya Yaylası, daha çok büyük bir köy görünümündedir.
Yaylanın adı; kayalık bir tepenin düzlüğüne konumlandığı için seslerin geniş alanda yankı yapmasından gelir. Çağırankaya Tepesi’nden 360 derecelik bir manzara izleyebilirsiniz. Güney tarafta Cimil Vadisi ve Demir Dağı, kuzey tarafta ise Karadeniz’e kadar tüm sahil kesimi açık havalarda fotoğraflanabilir. Yayladan başlayan Çağırankaya-Karosun Taşı-Kumalı-İncesu Yaylası yürüyüş güzergahını öneririz.
▼ Çağrankaya Yaylası
2011 yılından beri her yıl şubat ayının son haftasonu, gittikçe artan katılımla, İkizdere'den Çağrankaya yaylasına kar yürüyüşü festivali gerçekleştrilmektedir.
Büyük Yayla (N40 49.164 - E40 41.294)
Çağırankaya Yaylası’nın hemen yakınındaki Büyük Yayla, Rize il merkezine 56, İkizdere ilçesine 31 km mesafededir. Gelişigüzel yapılaşma nedeniyle yayladan çok büyük bir köy görünümünde olan yerleşim 2250 mt yüksekliğe kurulmuştur.
Yediçukur Yaylası (N40 46.595 - E40 44.270)
İkizdere’ye 22 km uzaklıktaki Yediçukur Yaylası 2025 mt yüksekliğe konumlanmıştır. İkizdere ilçesi sınırlarında olmasına karşın Çayeli’nin Çukurluhoca, Kaptanpaşa ve Seslidere köyleri tarafından kullanılmaktadır. Yaylaya ulaşmak için İkizdere’den yola çıkanlar; önce Cimil Vadisi’ne girip, Cimil Deresi ile Karaboğaz Deresi’nin birleştiği noktadan sola dönmek durumundalar. Daha sonra önünüze çıkan ilk sapaktan sağa yönelerek Küçükkıran Deresi’nin kenarından uzanan toprak yolu izleyeceksiniz. Sudüşen Şelalesi’ni geçtikten sonra Demir Dağı’nın kuzey tarafındaki yaylaya varacaksınız. Yediçukur Yaylası’nın Çağırankaya Yaylası’na 12 kilometre uzaklıkta olduğunu hatırlatalım. Yaylaya ayrıca 60 km lik Çayeli-Kaptanpaşa-Çataldere-İncesu-Eğnaçor rotasından da ulaşmak mümkün. Yediçukur Yaylası’nın çevresinde Keut, Çakuna, Tahpur, Sırt, Vartova ve Aşkenç gibi yayla ve mezralar bulunmaktadır.
Cimil Başköy (Tiron) Yaylası (N40 43.986 - E40 47.368)
İkizdere ilçe merkezine 27 km uzaklıktaki Cimil, Rize’nin en eski yaylalarından biridir. 2504 mt yüksekliğe kurulan yayla, hem İspir hem de Çamlıhemşin tarafına geçen tarihi göç yollarının üzerindedir. Geçmiş yıllarda çığ ve yangın felaketleri geçirdiği için özgün dokusu bozulmuş, binaların bir kısmı afet evleri olarak yeniden yapılmıştır. Yayla; Başköy, Yetimhoca ve Ortaköy olarak üç mahalleden oluşur. Yakınlarında Çermaniman, Saler, Kalçarak, Sarpinovit, Kuruyatak, Viran, Kurtdere, Çukur, Mezgit, Sohovit ve Sakınçor gibi yayla ve mezralar yer alır. Yayla kadınlarının bir renk harmonisi yaratan geleneksel giysilerini mutlaka fotoğraflamalısınız.
Sarpinovit Yaylası’ndan Safkar gölleri, Kuruyatak Yaylası’ndan ise Çitrik gölleri ziyaret edilebilir. Eski patikaları izleyip Kuruyatak Yaylası’ndan buzul gölleri aşılarak Ovit tarafına, artık kullanılmayan Çermaniman Yaylası’ndan ise Çamlıhemşin Verçenik Yaylası’na geçmek mümkündür.
Homeze Yaylası (N40 44.710 - E40 39.687)
İkizdere ilçe merkezine 19 km mesafedeki Homeze Yaylası, Demirkapı köyünün kullanımındadır. Yolu toprak olmasına karşın rahat ulaşılabilen yayla 2368 mt yüksekliğe konumlanıyor. Cimil ve İkizdere vadilerini gören bir sırtta ilerleyen yayla yolu, kimi zaman bulutların üzerinden geçerek yolcularına harika görüntüler sunuyor. Eski ve yeni evlerin bir arada olması otantik dokuyu bozsa da, müthiş manzarasıyla mutlaka görülmesi gereken yaylalardan biri Homeze. Yaylaya ulaşan güzergah üzerinde Mezra ve Koçinbola yaylalarını görebilirsiniz. Yaylanın çıkışındaki Trabzon Taşı mevkisi ilginç kaya formlarıyla dikkat çekiyor.
Gencebay (Cancava) Yaylası (N40 43.284 - E40 42.764)
Homeze Yaylası’ndan yaklaşık 4 km uzaklıktaki Gencebay Yaylası, İkizdere ilçe merkezine 23 km mesafede yer alıyor. Cimil Vadisi’ni seyreden bir yamaca kurulan yayla 2548 metre yükseklikte. Rize’nin geleneksel yaylalarından biri olan Gencebay Yaylası’na ulaşmak için, Homeze-Vaşa yayla yolunun 2. kilometresinden sola sapmak durumundasınız. Yaylayı Dereköy ve Çağırankaya köyleri kullanıyor
Vaşa Yaylası (N40 42.614 - E40 43.007)
İlk görüşte geçmiş zaman tablosundan fırlamış gerçeküstü bir yer algısı yaratan Vaşa, ahşap evleriyle geleneksel yayla anlayışını günümüze yansıtan ender yaylalardan biri. 2643 metre yüksekliğindeki yerleşimi Çamlıkköy köylüleri kullanıyor. Vaşa’ya ulaşım iki farklı rotadan sağlanıyor. İlki 24 kilometrelik İkizdere-Çamlıkköy, diğeri ise 26 km lik İkizdere-Demirkapı-Homeze güzergahı. Etrafında Buluntu, Taşlı, Puşula, Takacı, Kaple, Küçük, Çomak, Kuplika, Suda, Çeçil ve Meşebaşı gibi yayla ve mezralar yer alıyor.
Sivrikaya Büyük Yayla (N40 41.071 - E40 44.582)
İkizdere ilçe merkezine 20 km mesafedeki Sivrikaya, İspir yolu üzerinde yer alıyor. Yaylaya Sivrikaya köy çıkışından sonra sola ayrılan toprak yol izlenerek ulaşılıyor. Yerleşim, yemyeşil İkizdere Vadisi manzaralı 2580 mt lik bir yükseltiye kurulmuştur. Çimenli ile Kapalıpınar tepelerinin altındaki düzlüğe konumlanan yayladan eski patikalar aracılığıyla Cimil Vadisi’ne geçmek mümkün. Sivrikaya çevresinde Alevra, Zorkal, Legiş ve Tenağul gibi yaylalar bulunuyor.
Ovit Yaylası (N40 37.600 - E40 47.225)
Her daim sisler altındaki Ovit Yaylası, İkizdere ilçe merkezine 27 km mesafede yer alır. 2660 mt yükseklikteki aynı isimli geçidin az ilerisinde bulunan yayla özellikle kışın yapılan kar şenlikleriyle tanınır. Eski zamanlardan beri kullanılan İkizdere-İspir güzergahı üzerindeki Ovit’in yakınlarında Yavan Yokuş, Köprübaşı, Garç, Kazançukuru, Aksu, Hacıyurdu ve Küçük Ovit gibi yaylalar yer alıyor.
Gölyayla (Kabahor) Yaylası (N40 37.723 - E40 41.171)
İkizdere ilçesine 27 km uzaklıkta, Palavit Dağı’nın eteklerine kurulmuştur. Gölyayla köyüne 10 km mesafedeki yayla 2420 mt yüksekliktedir. Yaylaya ulaşım İkizdere-İspir yolunun Dereköy mevkisindeki Anzer ayrımından sağa dönülerek sağlanır. Anzer Vadisi’nin girişinden sonra tabelalar sizi yönlendirecektir. Eskiden İspir’e bağlı bir köy olan Gölyayla, Kabahor Deresi’nin hayat verdiği bir vadiye konumlanır. Yapılaşmadan dolayı yaylanın bugünkü görünümü büyük bir köye benzemektedir.
Meşeköy (Petran) Yaylası (N40 39.369 - E40 35.528)
İkizdere ilçe merkezine 27 km mesafedeki yayla 1352 mt yüksekliktedir. Anzer Vadisi’ne bakan yayla evleri konuklarına olağanüstü bir manzara sunar. İkizdere-Anzer yolu takip edildiğinde Çifteköprü ayrımından sola dönülerek yaylaya ulaşım sağlanır. Meşeköy’lüler ayrıca Garzavan, Kaban ve Gencehol yaylalarını da kullanırlar. Yaz aylarında otlayan hayvanların çıngırak sesleri ve ot biçenlerin türküleriyle şenlenen yayla, kış aylarında düzenlenen ‘Lazboard’ festivaliyle tanınıyor.
Çifteköy (Meles) Yaylası (N40 37.731 - E40 35.613)
İkizdere ilçesine 25 km mesafedeki yayla 1712 mt yüksekliğe konumlanır. Meles Çayı Vadisi’nin yemyeşil yamaçlarına kurulmuştur. Ulaşım İkizdere-Anzer yoluyla sağlanır. Meles Vadisi’nin girişinde tarihi Çifteköprü kemer köprüsü görülebilir.
Kaban Yaylası (N40 36.326 - E40 37.541)
İkizdere ilçe merkezine 29 km uzaklıktaki yayla, Meşeköy’ün (Petran) bir üst yaylasıdır. 2291 mt yükseklikteki Kaban, Karaluman Dağı’nın eteklerindeki vadiye kurulmuştur. Yaylaya ulaşım Çifteköprü bölümünde anlatılan güzergah ile sağlanır. Yerleşimin girişinde iki farklı kademeden dökülen Kaban Şelalesi’ni fotoğraflayabilirsiniz.
Garzavan Yaylası (N40 35.961 - E40 35.810)
İlginç coğrafyasıyla dikkat çeken Garzavan, İkizdere ilçesine 28 km mesafede yer alır. Meles Vadisi’nin sonuna konumlanan yayla 2124 mt yüksekliktedir. Geleneksel mimari yapının büyük ölçüde korunduğu Garzavan’da evlerin bir bölümü kayaların arasına inşa edilmiştir. Yayladan Soğanlı ve Katreç göllerine günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca deneyimli dağcılar 3352 mt yüksekliğindeki Kırklar Dağı’na tırmanış etkinliği düzenleyebilirler. Bayburt sınırındaki yayla kendine özgü havasıyla huzur arayanların adresidir.
Arçevit Yaylası (N40 35.963 - E40 34.264)
Meles Vadisi’ndeki bir başka yerleşim birimi olan Arçevit, İkizdere ilçe merkezine 30 km mesafede yer alır. Yaylaya Çifteköprü’den sağa ayrılan ve sert virajlarla hızla yükselen bir güzergahtan ulaşılır. Geleneksel mimari stilde ahşap taş karışımı evlerle süslü yayla 2507 mt yüksekliktedir. Çifteköprü’nün bir üst yaylasıdır. Arçevit yakınlarındaki göle 45 dakikalık keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Gölden çıkan Kunda Deresi üzerindeki şelale, yaylanın hemen üzerinde görülebilir.
Anzer Yaylası (N40 35.466 - E40 31.036)
Balıyla ünlü Anzer Yaylası İkizdere yerleşimine 34 km uzaklıkta bulunuyor. Yaylaya ulaşmak için İkizdere-İspir yolunun 8. kilometresindeki Dereköy kavşağından sağa dönmek gerekiyor. 2105 mt yüksekliğindeki Anzer; Ballıköy ve Çiçekliköy olmak üzere iki mahalleden oluşuyor. Dar ve derin bir vadi yatağındaki yayla, alpin çayırlıklara yayılmış envai çeşit çiçekleriyle bir renk cümbüşünü andırıyor. Çevresinde Zenetli, Köşeli, Yatak ve Buzluğan gibi yayla ve mezraların yer aldığı Anzer, Karataş ve Soğanlı dağlarının ortasına konumlanıyor.
İki pansiyon ve bir misafirhanenin bulunduğu yayla 1991 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir. Anzer Yaylası çevresinde görülen pek çok endemik bitki bölgede botanik turlarının yapılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca vadi sonundaki yamaçlarda yer alan 9 farklı göle günübirlik yürüyüşler yapılabilmektedir.
Koşmer Yaylası (N40 33.297 - E40 30.740)
Anzer Vadisi’nin en sonunda yer alan Koşmer Yaylası, İkizdere’ye 37, Anzer Yaylası’na ise 3 kilometre mesafededir. Koşmer, Anzer Vadisi’ndeki buzul göllerine açılan bir kapıdır aynı zamanda. Buradan Sivrnin Gölleri, Büyük ve Küçük Akçaağıl göllerine yürüyüşler yapabilirsiniz. Özellikle Sivrinin Gölleri güzergahı, bir bölümü taş merdivenlerle döşenen parkurda keyifli bir yürüyüş etkinliğidir. Bayburt yolunun kenarında olmasından dolayı Büyük Akçaağıl Gölü’ne ulaşım kolaydır. Off-road tutkunları, Koşmer Yaylası’nın çıkışındaki toprak yolu izleyerek Yoncalı köyü üzerinden Bayburt iline geçebilirler.
Kürdün Yurdu Yaylası (N40 34.075 - E40 29.586)
Trabzon sınırındaki bu yayla, İkizdere ilçesine 38, Anzer Yaylası’na ise 4 kilometre mesafededir. Yaylaya ulaşım Koşmer Yaylası’na varmadan sağa ayrılan toprak yola sapılarak sağlanır. Sivri Tepe’nin eteğindeki yayladan Dipsizgöl ve Hataların Gölü’ne yürüyüşler yapılabilir. Eski patikaları kullanarak Trabzon il sınırındaki Haldizen Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yayladan devam eden toprak yol, 30 kilometrelik bir parkurun sonunda Trabzon’un ünlü Uzungöl turizm merkezine varır.
Diktaş (İksenit) Büyük Yayla (N40 39.486 - E40 30.283)
İkizdere ilçe merkezine 39, Diktaş köyüne 11 kilometre mesafededir. Anzer yolunda Kamanındibi mevkisinden sağa ayrılarak, Diktaş köy tabelasının yönlendirmesiyle yaylaya ulaşılır. Köy çıkışında keskin virajlarla yükselen güzergah Mezra Yaylası’nı geçerek İksenit Yaylası’na varır. 2562 metre yükseklikteki yayla olağanüstü güzellikte bir panoramaya sahiptir. Bir yandan tüm Anzer Vadisi ayaklarınızın altına serilirken, karşınızda Soğanlı ve Karataş dağları manzaranızı süsler. Sağ tarafınızda yer alan Eskice Deresi Vadisi içinde ise Vezirkonağı, Virim, Toprak ve Nağış gibi yaylaları kuşbakışı seyredebilirsiniz.
Mahura Yaylası (Büyük Yayla) (N40 35.466 - E40 31.036)
İkizdere ilçesine 31, Tozköy’e ise 13,5 kilometre uzaklıktadır. 2643 metre yükseklikteki yayladan Ovit Geçidi ve Verçenik Dağı’na kadar çok geniş bir alan seyredilebilir. Yerleşimin yakınlarında Sakandoz, Lalaçı, Yerelma ve Varanoş gibi yaylalar bulunur. Mahura Yaylası’ndan devam eden toprak yol, Trabzon’a bağlı Mesoraş Yaylası üzerinden İkizdere ilçesi Güneyce beldesinin Varda Yaylası’na ulaşır.
Manle Yaylası (N40 44.942 - E40 31.168)
İkizdere ilçesine 13 kilometre mesafedeki Manle Yaylası 1952 metre yükseklikte yer alıyor. Yaylaya Rize’nin turizm vitrinini süsleyen Manle Takım Şelaleleri’nin görsel güzelliğiyle bezenen orman içi bir yoldan ulaşılıyor.
Varda (Güneyce) Yaylası (N40 44.698 - E40 28.080)
Görenleri şaşırtan güzellikteki bu yayla ne yazık ki her geçen yıl yeni yapılan binalarla özgünlüğünü yitirmek üzere. İkizdere ilçe merkezine 30, Güneyce beldesine ise 22 kilometre mesafededir. 2341 metre yükseklikteki yaylayı Trabzon’un Hayrat ile Rize’nin Güneyce beldeleri ortak kullanmaktadır. Yayla yolunun büyük bir bölümü ormanlık alandan geçer.
Yürüyüş ve Araç Rotaları İçin Önemli Uyarılar
destekleyici kaynak
Yaylalar Kenti Rize I, Kaçkar Turizm Birliği
Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)
Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce