BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
▼ Poyrazlar Göleti Çevresindeki Kamp Alanlarından Birisi (Foto:Buny)
Adapazarı İlçesinde yer alan 2.310 dekarlık saha 2011'den beri tabiat Parkı olarak koruma altındadır. Ankara'ya 321km, İstanbul'a 166km uzaklıktadır ve özel sektör tarafından işletilmektedir.
Oldukça uzun bir çevre uzunluğuna sahip göl çevresinde vatandaşın aktivitesi için ayrılmış alanların uzağında bir kamp alanı seçmekte fayda var. Bunun içinde su, wc, gölge vb imkanların olduğu girişin uzakğındaki alanı seçmek uygun olacaktır.
Tabiat parkı içerisinde büfe, restautant, su, wc, piknik alanları mevcuttur. Bununla beraber acil bir durum için Poyrazlar ve Göktürk köyleri oldukça yakın mesafededirler.
Poyrazlar, Poyrazlar Köyü İç Yolu, Adapazarı/Sakarya
(0312) 207 50 00
▼ Çilingoz Tabiat Parkı İçinde Kamp Alanı Görüntüsü (Foto:cilingoztabiatpark.com)
Çilingoz tabiat parkı genellikle yaz aylarında İstanbul’un yüzmek için tercih ettiği alanlar arasındadır. Ücretli giriş yapılabilen Çilingoz'un oldukça kaliteli kumlara sahip bir plajı mevcut. Plaj tarafında büfe, restaurant, market vb var. Uzak kısmında ise piknik, oyun alanları, duş, wc vb tesisler mevcut. Kamp yapılabilecek alan ise bunların içinden başlayıp orman içindeki gölete kadar uzanan bölgede yer alıyor. Yaz aylarında dahi çok yoğun kampçıların olmadığı Çilingoz'da cüzi bir ücret karşılığında rahatça kamp yapılabilir.
Atatürk Mahallesi, Çatalca/İstanbul
(0534) 687 30 60
▼ Yedigöller Milli Parkı İçinden Göl Görüntüsü (Foto:Buny)
Bolu, Yedigöller milli parkı genellikle her yıl 15 Ekim - 15 Kasım arasında oldukça fazla ziyaretçi alır. Pekçok kampçı, doğa sporcusu ise bu dönem boyunca ziyaretlerini hafta içi gerçekleştirir.
Parktan Milli Parklar D.Bşk.lığı sorumludur. Parka giriş, araçla veya yaya ücretlidir. Park içinde çadır kurmak, profesyonel fotoğraf çekmek vb ücrete tabidir. Park içindeki ağaç evlerde konaklamak için ise rezervasyon gereklidir. Park içinde idarenin belirlediği alanlarda veya yakınlarında çadır kurulmasına izin verilmektedir. Ateş, mangal vb yakılması kural olarak yasak olsa da varil vb içinde kontrollü olarak ateş yakılabilmektedir.
Parka ulaşım yolu 2019'da oldukça iyi hale getirilmiştir. Hatta kış aylarında dahi uygun donanımlı araçlar göllerin bulunduğu alt otopark alanına rahatça girip çıkabilmektedir.
Yedigöller, Merkeşler/Bolu Merkez/Bolu
(0374) 215 36 13
▼ İğneada Milli Parkı Kamp Alanından Görüntü (Foto:gökhan kaçar)
Kırklareli, İğneada Longoz Ormanları Tabiat Parkı'nda bir işletmeci olmadığından kamp alanında herhangibir sosyal imkan yoktur. İğneada'da birisi özel işletme olmak üzere iki yerde kamp yapma imkanı mevcuttur ve imkanları da oldukça kısıtlıdır. İğneada merkezden sağa, Mert Gölü tarafına ilerleyince, plajın ve gölün arka tarafında, yolun sonunda, ağaçların altına ücretsiz çadır kurulabileceğiniz bir alan mevcuttur. Kamp alanı olarak belirlenen bu alana kadar aracınızla gelebilir, denize girebilir, çevre yürüyüşleri yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan birşey için ise 5dk.lık yürüme mesafesindeki İğneada merkezden faydalanabilirsiniz.
Özel işletme ise İğneada'nın Limanköy tarafında birkaç km ileride denize sıfır bir noktadaki Çapulcu Mehmet Dede Çadır ve Piknik Alanı noktasıdır. Çadır yeri ücretli olan bu campingi daha çok aileler tercih ediyorlar ve su, wc, büfe, yemek vb basitte olsa imkanlar mevcuttur.
Yeni, Demirköy/Kırklareli
▼ Delmece Yaylası Tabiat Parkından Görüntü (Foto:buny)
Armutlu yarımadası'nda bulunan Delmece yaylasına en rahat olarak asfalt yol ile Yalova, Çınarcık, Teşvikiye üzerinden kahverengi tabelaları takip ederek Yalova Kent Ormanı ve Erikli Şelaleleri'nden sonra bir müddet daha giderek ulaşabilirsiniz. Gemlik üzerinden giderseniz de Hayriye, Selimiye köyleri üzerinden Onno Tunç'un mezarından kısa bir müddet sonra yaylaya rahatça varabilirsiniz.
Yaylada bir işletme veya sorumlu kurum olmadığından ücrete tabi değil. Yayla evleri mevcut fakat wc, büfe vb hizmet yok. Ama bol miktarda su, çeşme var. Yaylada yıllardır evi olan yaşlıca bir beyefendi kısıtlı yiyecek, içecek hizmeti veriyor fakat kamp için destek alınacak seviyede değil. Tüm kamp malzemenizi alarak gelmeniz daha iyi olacaktır. Yayla baharda gerçekten çok güzel çiçeklere ev sahipliği yapıyor ve yazın yayla oldukça rağbet görüyor. Değişik tipte vakıf, STK vb kişilerin burada kamp yaptığını görebilirsiniz.
Son birkaç yıl içerisinde yarımada üzerinde oldukça fazla rüzgar türbinleri konumlandırıldı. Bu nedenle yaylayı merak eden kamyon, araç vb trafiği biraz yüksek gelebilir. Herşeye rağmen oldukça geniş bir alana sahip Delmece Yaylası kamp, çevre yürüyüşleri, fotoğraf, gece fotoğrafçılığı, bisiklet, motorsiklet, sportif antremanlar vb aktiviteler için oldukça uygun.
Selimiye, Armutlu/Yalova
Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)
Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce