BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
1,5 milyon nüfusa sahip Sofya kentinin eteklerine kurulduğu, Bulgaristan'ın en yüksek dördüncü dağı olan, çevresinde doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, kaya tırmanışı, kayak, kayak turu, yamaç paraşütü, mağaracılık vb. sportif faaliyetlere imkan sağlayan, pekçok sofya vatandaşının da sadece muhteşem manzarayı görmek ve doğada piknik yapmak için geldiği bir dağdır Vitosha…
▼ Bulgaria, Sofia, Vitosha Street
Bittabi, Sofya'nın da en afili restaurant, cafe ve eğlence mekanlarını barındıran, her saat insanlarla dolu tek caddesi olan bu yayalara açık gezinti yolunun ismidir Vitosha…
Yurtdışına gitmiş ve gittiğiniz yerde de kültür gezinize ilaveten doğa sporu yapacak alternatifler arıyorsanız zaten siz Anadolu coğrafyasında pekçok dağa tırmanmış, muhteşem denilen pekçok manzaraya tanık olmuşsunuzdur.
Vitosha'da size müze, manastır, meydan, park, doğa ziyaretlerinize ek olarak kendinizi fazla hırpalamadan aynı gün hem doğa yürüyüşü yapabilmenizi hemde düşük irtifada olsa zirve keyfi yaşamanızı sağlayacaktır.
▼ Vitosha Parkur Başındaki, Euro WEG E-4 Rota Başlangıç Tabelası
Vitosha Tabiat Parkı, 1934'te kurulan Balkanlar'daki en eski tabiat parkıdır. Aleko ise Bulgaristan'daki Vitosha, Verila, Rila, Pirin ve Slavyanka dağlarından geçerek Yunanistan'da devam eden Avrupa E4 uluslararası yürüyüş yolunun Bulgar coğrafyasındaki başlangıç noktasıdır.
Vitosha zirveye giden pekçok başlangıç noktası mevcut. Pekçok Bulgar sporcu dağa çıkış noktası olarak, şehrin bitiş ve Vitosha'nın eteklerindeki Dragalevtsi veya Simeonovo semtlerinden birini (yaklaşık 900mt) tercih ediyor.
Dağın eteklerindeki semtlerden veya köylerden birinden (Knyazevo, Boyana, Dragalevtsi, Simeonovo, Bistrica veya Zeleznica) yürüyüşe başlamak isterseniz Sofya merkezden bu noktaların hepsine toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz.
Bununla beraber araç ile 1475mt'deki Zlatnite Mostove (Golden Bridge, KB) veya en popüler ve kolay olanı 1810mt'deki Aleko Hut (KD) kayak tesislerinin olduğu noktaya ulaşarakta yürüyüşe başlayabilirsiniz. Aracınız varsa bu noktaların ikisinede ulaşmak kolay. Bununla beraber taksi veya otobüs ilede ulaşım mümkünse de otobüs seferleri düzenli değil. (Bulgarlar bile güvenmiyorlar) Zlatnite Mostove noktasına yalnızca yüksek sezonda National Stadium yanından araç kalkıyor. Aleko'ya ise sadece haftasonları Hladilnika'dan kalkış mevcut.
▼ Aleko Hut Kayak Tesisleri, Vitosha Rota Başlangıcı
Bloglarda bir yerlerde teleferik ile yukarılara çıkılabileceği belirtilmişse de ben değil binmek altından geçmeyi bile güvenli görmedim.
Yürüyüşe Aleko tesislerinde, çeşmenin yanından (1813mt.) başlanıyor. Zirveye giden parkur gayet düzenli ve temiz bir şekilde kırmızı/beyaz çizgilerle işaretlenmiş.
Aleko'dan çıkışa başlandığında rotaya girmek için iki alternatif mevcut; ilki işaretleri ve patikayı takip ederek, zigzag yapan bir rotayla 2050mt'deki başlangıçtan itibaren gözle görülebilen taş kulübeye kadar üzmeden tırmanan yaklaşık 2km.lik yeşillikler içinde ilerleyen, patika yürüyüş yolunu takip etmek. İkinci alternatif ise zigzag falan yapmadan direkt akan taş nehrinin sağına, taş kulübeye doğru işaret falan olmayan, daha kısa fakat kardiyo yaptırabilecek, yaklaşık 1,1km.lik çıkışı yapmak.
▼ Vitosha Parkuru İlk Bölümü
Taş kulübeye kadar giden işaretli patika rotası oldukça rahat çıkışa imkan veren bir yol. Tırmanırken hem memleketten tanıdık flora yapısına tanık olabilir hemde pekçok güzel çiçek fotoğrafı çekebilirsiniz. Fakat görülen veya bazen altından geçilen eski telesiyejler ise korku veriyor. İster istemez Gürcistan/Gudauri'deki lift kazasını hatırlıyor insan. Bloglarda bu alanda yukarı çıkan liftlerin doğal yaşamı korumak adına hizmet dışına çıkarıldığı yazıyor.
Taş kulübenin yanında her mevsim akan bir çeşme var. Suyu biraz sert olabilir. Midesi hassas olanlar dikkat etmeli. Kulübenin yaklaşık 100mt arkasında, iki dağcının anısına (1967 ve 2000 yılında bu dağda hayatını kaybettiği anlaşılan) üzerine isimlerinin çakıldığı plaket olan kaya bloğu var. Burası saçak altı denilebilecek ve mola için rahatça seçilebilecek bir nokta.
▼ Vitosha Parkuru İlk Bölümün Sonundaki Mola Yeri
Buradan sonra zirveye kalan yaklaşık 2km.lik rota oldukça rahat. Plaket kayasından yukarıya yaklaşık 200mt daha devam edilince meteoroloji istasyonunda aşağıya gelen ve KB'ya, Zlatnite Mostove'ye doğru uzanan yola katılınılıyor. Yolun kenarında, zirveye kadar sıralanmış, her 20mt'de bir konumlandırılmış, boyları yaklaşık 4mt kadar olan, kayak pistinin sınırlarını veya yağan karın derinliğini belirten, tepesinde zirveye kalan mesafeyi bildiren sarı/siyah metal direkler mevcut.
▼ Vitosha Parkuru İkinci Bölüm, Toprak Yol ve Kayak Pisti Sınır Direkleri
62 nolu direğin yanından yola çıkınca oldukça düşük eğimli bir rotada, tüm platoya hakim bir noktanın rahatlığı ile yürümeye başlıyorsunuz. Bu noktadan itibaren artık zirvede (kaya bloğu yükseltisi ve baz istasyonu direği) gözle görünür hale geliyor. Havada sis olsa dahi bu noktadan sonra rotayı kaybetmeden direkleri takip ederek zirveye ulaşmak mümkün.
▼ Vitosha Zirve Görünmeye Başladı
Direkleri takiben ilerlerken bir müddet sonra toprak yoldan ayrılıp, küçük vadileri geçip, büyük kayaların üzerinden, arasından geçerek zirveye doğru ilerliyorsunuz.
Ben işin keyfiyle beraber, birkaç molada dahil yaklaşık 2,5 saatte Aleko'dan zirveye ulaştım. Zirve denilen yer bir miktar taşın yığılı olduğu bir nokta. Önünde zirve hakkında bilgi veren bir pano mevcut. Arkasındaki zirve olarak işaretlenmiş kaya yığıntısının üzerine kolayca çıkılabilir. Çevrede birkaç masa mevcut.
▼ Vitosha Zirve
Yüksek sezonda burada yiyecek, içecek satıldığıda belirtiliyor. Burada vereceğiniz molanın süresini iyi ayarlamanızı tavsiye ediyorum. Vitosha öğleden sonraları sis veya yağmur etkisine girme ihtimali hep büyük. İnişi, tırmanırken kullandığınız işaretli zigzag yoldan yapabilirsiniz. Veya taş kulübeye geldiğinizde zaten gözle görülebilen Aleko tesislerine direkt, hızlıca inebilirsiniz.
180726-Buny
Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)
Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce