BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
Yalova il sınırları içerisindeki kuş gözlemi yapılacak yerler sayılıdır ancak bunların olduğu yerler de çok üst düzeyde seyir zevki olan deniz, dağ, göl manzaraları, bitki ve ağaç türleri, güzel yürüyüş patikaları ve rotaları sunar. Kuş gözlemi faaliyetleri bu aktivitelerle birlikte yapıldığında çok daha zevkli bir aktivite olacaktır.
Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü, sonbaharda yapılan kuş göçlerinde kuşların uğrak ve dinlenme yeridir. Burada flamingo, pelikan başta olmak üzere diğer ördek, sakarmeke, dalgıç kuşu gibi kuşlar kalıcı ve geçici olarak konaklamaktadır. 2019'da hayata geçirilen 'Engelsiz Kuş Gözlem Kulesi' projesi ile kullanıma sunulan 18,5 mt.lik kule kuşların sağlıklı bir şekilde gözlenmesi için iyi imkanlar sunuyor.
Lagün: Lagünler deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerine bağlantısı olan sığ göllerdir. “Deniz kulağı” olarak da isimlendirilirler. Dalgaların ve akıntıların taşıdığı kum ve çakıl gibi katı maddeler durgun alanlarda birikerek bir set oluşturur. Kıyı kordonu olarak da isimlendirilen bu set başlangıçta koy ya da körfez olan alanın zamanla denizle olan bağlantısını engelleyerek lagüne dönüşmesine neden olur. (bilimgenç)
Bursa köyleri olan bu köylerden Beşpınar’a gelen kayalıklardan açık alanlardan devam eden parkurlar bulunmaktadır. Bu parkurlar flora açısından çok zengin olmasına karşın, arazinin çıplak ve kayalık olması nedeniyle yırtıcı kuşların avlanması içinde uygun bir ortam yaratır. Buralarda avlanan yırtıcılar buradaki kayalıklarda veya bitişik ormanlarda yuva yaparak yaşamlarını sürdürür. Bu parkurlardan her geçişte göklerde yırtıcı kuşları görmek mümkündür. Bölgede bulunan çeşmeler, nefis göl, deniz ve dağ manzaraları alacağınız kuş gözleme zevkini katlayacaktır. Buraya gidiş için Beşpınar’da araçları bırakıp, Şahinyurdu sırtlarına kadar gidip farklı patikadan gelmek mümkündür.
Bu bölge de yine kartal, şahin gibi yırtıcıların beslenme alanıdır. Sırtlardaki açıklıklar kuşların pike yapması ve beslenmesi için uygun bir ortam sağlar. Bu güzergâh üzerinde yine Dumantepe başta olmak üzere Beşpınar yaylası ve İznik Gölü, Samanlı Dağları, Uludağ ve Marmara Denizi, İstanbul manzaralarını muhtelif yerlerden görebilirsiniz.
Burada zaman zaman su kuşları ve balıkçı türleri kalıcı olarak bulunur. Kuşları daha yakından görmek mümkündür. Ayrıca dere içinde Sudüşen Şelalesine yürürseniz yalı çapkını görebilir, Sudüşen Şelalesi, Yatakkaya Şelalesi, Sivrice Tepesi, Yatakkaya şelalesi ve Ferhat Yolu ile gününüzü daha zevkli hale getirebilirsiniz.
Yalova'nın Altınova ilçesinde çok sayıda kuş türünün konakladığı, Türkiye’nin tek tapulu gölü olma özelliği taşıyan Hersek Lagününde doğal hayatın yüksek bir noktadan izlenebilmesi için 7 katlı gözlem kulesi projesi hayata geçirildi. Görme, işitme ve fiziki engelli vatandaşların bütün alanlardaki hak ve hizmetlere ulaşabilmesi için Altınova Hersek Lagünü’ne Türkiye’nin ilk engelsiz kuş gözlem kulesi yapıldı.
▼ Engelsiz kuş gözlem kulesi'nden Hersek Lagünü sulak alan habitat'ının gözlemi (By: mynet)
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün sorumluk sahasında bulunan Marmara Denizi kıyısındaki Hersek Lagünü, 218 kuş türüne ev sahipliği yapmasından dolayı "kuş oteli" olarak da biliniyor.
Göç dönemlerinde gelen kuşlarla ayrı bir güzelliğe bürünen lagün, İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi büyükşehirlere yakınlığı dolayısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayaklarından olan Osmangazi Köprüsü'nün yanı başındaki Hersek Lagünü, kuş gözlemciliği ve doğa fotoğrafçılığıyla uğraşanların da ilgisini çekiyor.
Tabiata uyumlu olması amacıyla ahşap giydirme olarak inşa edilen 18,5 metre yüksekliğinde, 7 katlı çelik konstrüksiyon kuleyi engelli vatandaşlar da asansör sistemiyle gezebilmekte, buradaki sulak alan habitatını rahatlıkla gözlemleyebilmektedir.
Kulenin yanında ter alan idari binanın içinde de; kafeterya, kanatlı hayvan ilk müdahale merkezi ve kır kahvesi yer almaktadır. Bunun dışında Kuş Tanıtım Binası, Engelsiz Kuş Gözlem Kulesi ve Seyir Alanı, Sunum Ekranları ve Çocuk Oyun Alanı yer alır.
Kuş gözlem kulesinin yer aldığı alanda ayrıca 250 metrekare alana 2 katlı olarak inşa edilen Doğa Tanıtım ve Eğitim Merkezi bulunur. Doğa Tanıtım ve Eğitim Merkezi binasında; küçük eğitim salonu, güvenlik odası, engelli ve normal WC’ler yer almaktadır. Eğitim merkezini ziyaret edecek misafirlere, konusunda eğitim almış personeller tarafından Hersek Lagünü ve kuş türleri hakkında bilgiler verilmektedir.
Ayrıca, kurulan kamera sistemi ve internet ağıyla Hersek Lagünü 7/24 internetten [www.herseklagunu.com] adresi üzerinden lagünde bulunan kuşlar tüm dünyadan canlı olarak takip edilebilmektedir.
Ziyaret Saatleri : | |
Çalışma Günleri : | Haftanın her günü |
İletişim : | 0226-461 2940 |
E-Posta : | [email protected] |
Nasıl Gidilir : | Altınova merkezdeki trafik ışıklarından deniz tarafına dönülerek, "Hersek Kuş Cenneti" tabelası takip edilerek, ışıklardan sonra yaklaşık 10km gidilerek kuş gözlem kulesine varılabilir. |
destekleyici kaynaklar
yalova doğa turizmi master planı
aa
ajansyalova
herseklagunu
Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)
Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce