BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
BÜNYAMİN ŞAHİN 5 yıl önce yazdı
Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar O’nu çok etkiler. Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturan Atatürk, çınarın yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını ister. Ahşap iki katlı bu ev 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929’da tamamlanır.
Tam bir yıl sonra 1930 yılının yaz aylarında Atatürk Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki Ulu Çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış binanın duvarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkânsız olan o meşhur emrini verir: “DAL KESİLMEYECEK, KÖŞK KAYDIRILACAK.”
Görev İstanbul Belediye’sine (Yalova 6 Haziran 1995'e kadar İstanbul'un bir ilçesiydi.) intikal eder. Belediye Fen İşleri Yollar Köprüler Şubesi sorumluluğu üstlenir. Başmühendis Ali Galip Alnar yanına aldığı teknik elemanlarıyla Yalova’ya gelerek çalışmaya başlar. 8 Ağustos 1930 tarihinde başlayan çalışmalarda önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. İstanbul’dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim santim çalışılarak bina, yapı altına sokulan raylar üzerine oturtulur. Artık binanın raylar üzerinde kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılması aşamasına gelinmiştir. Güzel ve sıcak bir yaz akşamında Ulu Önder Atatürk ile birlikte, kardeşi Makbule Atadan, Vali vekili Muhittin Bey, Emanet Fen Müdürü Ziya Bey ve Cumhuriyet Gazetesi Baş muhabiri Yunus Nadi nezaretinde, öncelikle köşkün deniz tarafındaki teras bölümü bir günde kaydırılır, geri kalan iki gün içerisinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlanır ve bina 4.80 mt. kadar doğuya kaydırılarak yeni temeli üzerine oturtulur. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve Ulu Çınar Ağacıda kesilmekten kurtulur.
▼ Ağustos 1930, Mühendisler köşkün terasını kaydırmak için hazırlık yapıyorlar. (Kaynak:Yalova.gov.tr)
Çevre bilinçlenmesi konusunda bir ilk teşkil eden bu olaydan sonra köşkün adı “YÜRÜYEN KÖŞK” olarak kalmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlamış, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararlarını yine bu köşkte almıştır. Atatürk köşke 1930-1937 yılları arasında aralıklarla gelip gitmiştir.
Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. Köşkün yürütülmesine sebep olan tescilli Çınar Ağacı hakkında 2015 yılında hazırlanan rapor neticesinde Doğu Çınarı (Plantanus Oriantalis) türündeki ağaç 390 yaşında ve sağlıklı olarak raporlanmıştır. 2006 Yılında, Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak halkın ziyaretine açılan köşk bugün Yalova’nın en gözde mekanlarından birisi durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.
Halihazırda tarımla ilgili araştırma çalışmaları devam eden Yalova, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi içerisinde, Çiftlikköy sahil mevkiinde bulunan köşkü görevli rehber eşliğinde ziyaret edebilrisiniz. Giriş ücreti öğrenci için 1TL, yetişkin için 2TL olan 10 dakikalık köşk ziyaret turları her 20 dakikada bir düzenleniyor. Kalabalık bir grup halinde ziyaret edecekseniz görevli rehber size özel gezi uygulayabilir. Köşkün açık hava alanları herhangibir ücrete tabi değil. Aracınızı giriş yoluna park edebilir ve köşk yakınındaki kafeteryadan hizmet alabilirsiniz.
Yürüyen Köşk Ziyaret Saatleri: | 09:00 - 17:00 |
Yürüyen Köşk Tatil Günleri: | Pazartesi |
İletişim : | 0(226) 812 7340-41 |
Köşk kare planlı, ahşap karkas bir yapıdır. Etrafı sütunlarla çevrilidir. Giriş kapısı doğuda bulunan köşkün giriş katında küçük bir oda, oturma odası, tuvalet-duş ve kristal camlarla kaplı deniz manzaralı toplantı salonu bulunmaktadır. Giriş kapısının sağından ahşap merdivenlerle çıkılan üst katta küçük bir sofaya açılan dinlenme odası, yatak odası, tuvalet-banyo mevcut olup, kuzey yönünde kısa bir koridorun sonunda terasa çıkan bir kapı bulunmaktadır. Köşkte Atatürk’ ün isteğiyle mutfak yapılmamıştır.
destekleyici kaynaklar
yalova.gov.tr
yalova.bel.tr
Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)
Deniz Can SÖNMEZOĞLU 1 yıl önce