Şahinler Tabiat Parkı özel işletme olması nedeniyle günübirlik kullanım da kamp da ücretlidir. Alanda hem çadır kurulumuna hemde karavan park edilmesine izin verilmektedir. Parkta wc, elektrik, otopark, içme suyu, bulaşık yıkama tezgahı, güvenlik ve trekking rotaları gibi imkanlar sunulmaktadır.(kaynak : kampyerleri.org)
Şahinler Tabiat Parkı Fiyatları 2024
Ücret Bilgisi Bulunamadı
Şahinler Tabiat Parkı Nasıl Gidilir?
Adresi: Şahinler, Şahinler, Ankara Bolu Yolu, 06890 Kızılcahamam/Ankara, Türkiye
Şahinler Tabiat Parkı, İç Anadolu Bölgesi’nde, Ankara ili, Kızılcahamam ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Alan, 32º 26´ 24´´- 32º 26´ 49´´ doğu boylamları ile 40º 37´ 24´´- 40º 38´ 01´´ kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. Şahinler Tabiat Parkı, Ankara kent merkezine 107 km, Kızılcahamam ilçesine 30 km ve Bolu ili Gerede ilçesine de 30 km uzaklıktadır. Tabiat Parkı, ülke karayolu ulaşım ağına Ankara-Bolu Devlet Karayolu ile bağlanmaktadır. Karayolu, alanın güney ve güneybatı sınırlarını oluşturmaktadır.
Kaynak Değerler
Doğal Orman dokusu, Saha içerisinde bulunan gölet sahanın başlıca kaynak değeridir.
Flora Bilgileri
Orman alanlarını da barındıran Tabiat Parkı’nda yaz ve kış aylarında yapraklarını dökmeyen sarıçam (Pinus sylvestris) ağaçları ile kışın yaprak döken kayın (Fagus orientalis), meşe (Ouercus petraea) ve ardıç (Juniperus sp.) ormanları mevcuttur. Alan, eğrelti otu (Pteridum sp.), çayıotları (Graminea sp.), ısırgan otu (Urtica diocia), kuşburnu (Rosa sp.), orman sarmaşığı (Hedera helix) gibi bitki türlerini de barındırmaktadır. Alan, bakımsızlık nedeniyle eğrelti, kuşburnu vb. türlerin istilasına uğramıştır. Sonradan ağaçlandırılan alanlara zamanında bakım ve müdahaleler yapılmadığı için özellikle çamların bir kısmının kurumaya yüz tuttuğu görülmektedir.
Fauna Bilgileri
Şahinler Tabiat Parkı ve içerisinde bulunduğu yörenin omurgasız faunası açısından en öncelikli türleri kelebeklerdir. Bölgede en yaygın olarak bulunan kelebek türü, ülkemize endemik Çokgözlü Anadolu Çillisi (Polyommatus ossmar) dir. Yalancı Apollo (Archon apollinus), Anadolu Zıpzıpı (Muschampia proteides), Karagözlü Mavi Kelebek (Glaucopsyche alexis), Çok Gözlü Poseydon (Polyommatus poseidon), Himalaya Mavi Kelebeği (Pseudophilotes vicrama) ve Anadolu gelinciği (Tomares nogelli) yöre ormanlarında yaşayan nadir kelebek türleridir. Şahinler Tabiat Parkı omurgalı hayvanlarının belirlenmesi amacıyla literatür çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Alanın yakın çevresinde yaşadığı belirlenen türler Tablo 3’de verilmiştir. Literatür bilgilerine göre; alanın yakın çevresinde 7 ikiyaşamlı, 5 sürüngen, 13 memeli ve 59 kuş türü tespit edilmiştir. Bu türler arasında endemik bir tür olmayıp, IUCN tehlike kategorilerine göre de CR, VU ve EN kategorilerinde herhangi bir tür bulunmamaktadır. Kara Akbaba (Aegypius monachus) LR/nt (Lower Risk/near threatened) kategorisindedir. Bu tür, IUCN tarafından dünya çapında nesli tehlike altında olarak sınıflandırılmış Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşudur. Şahinler Tabiat Parkı’nın bulunduğu bölgede (Kızılcahamam ormanları) Türkiye’nin bilinen ikinci büyük Kara Akbaba populasyonu (7-10 çift) bulunmaktadır.
Kültürel Değerler
Şahinler Tabiat Parkı içerisinde mevcutta herhangi bir turizm faaliyeti yürütülmemektedir. Ancak alanın içerisinde bulunduğu yörenin önemli bir turizm potansiyeli bulunmaktadır. Bölgede yapılabilecek turistik faaliyetlerden en önemlisi sağlık turizmi, başka bir deyişle termal turizmdir. Bölgede termal turizme yönelik iki merkez vardır. Bunlar Kızılcahamam Kaplıcası ve Sey Hamamı’dır. Romalılar ve Selçuklular döneminde de işletilmiş olan Kızılcahamam Kaplıcası'nın, ortalama su sıcaklığı 75 oC’dir. Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklara, deri hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, beslenme bozuklukları, kemik ve eklem rahatsızlıklarına olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir.
Rekreasyon İmkanları
Şahinler Tabiat Parkı, ziyaretçilerin dağ yürüyüşü (trekking), doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışı, fotoğraf çekimi, böcek ve hayvanları inceleme ve piknik gibi rekreasyonel ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Alanda mevcutta sadece piknik faaliyetleri ve kısa doğa yürüyüşleri gerçekleştirilmektedir.