Genel Bilgiler
Borçka Karagöl Tabiat Parkı 2002 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Göl alanının büyüklüğü yaklaşık 9 ha olup tabiat parkı toplam 368 ha alana sahiptir.
Artvin il merkezine 57 Km ve Borçka İlçe Merkezine 25 Km uzaklıktadır. Tabiat Parkına ulaşım çoğunlukla asfalt yol ve 6 km’lik doğal taş parke döşeli yol ile sağlanmaktadır. Tabiat Parkın tamamı Borçka İlçe sınırları içerisinde kalmaktadır.
Flora Bilgileri
Karagöl ve çevresinde 89 familya ve 334 cinse ait toplam 898 tür tespit edilmiştir. Belirlenen türlerden 11 tanesi endemiktir.
Fauna Bilgileri
Çeşitli araştırıcılar tarafından yapılan çalışmalarda tespit edilen memeli yaban hayvanlarından önemlileri; Vaşak (Lynx lynx), Kurt (Canis lupus), Çakal (Canis aureus), Tilki (Vulpes vulpes), Ayı (Ursus arctos), Porsuk (Meles meles), Ağaç sansarı (Martes martes) Susamuru (Lutra lutra) Avrupa Yaban Kedisi (Felis silvestris) Yaban domuzu (Sus scrofa) Karaca (Capreolus capreolus) Çengel boynuzlu dağ keçisi (Rupicapra rupicapra) Yaban keçisi (Capra aegagrus)’dir.
Borçka Karagöl Tabiat Parkı ve yakın çevresinde yapılan araştırmaya göre 40 kuş türü tespit edilmiştir. Bern Sözleşmesi dikkate alındığında (Heath et al. 2000; Tucker and Evans 1997) çalışma alanında düzenli gözlemlerin yapıldığı bölgeler kapsamında tespit edilen kuş türlerinin %80’i Bern Ek II kapsamında (Sıkı Korunması Gereken Türler) ve geri kalan %20’lik oran ise Bern Ek III kapsamında (Korunması Gereken Türler) değerlendirilmiştir. Bununla birlikte ERL kategorilerine giren bir tür bulunamamıştır. Ancak alan kapsamında kuvvetle muhtemel bulunan ve üreyen bir tür olan huş tavuğu ERL kategorileri içinde tehdite yakın olarak değerlendirilmektedir (Stattersfiels et al. 1998).
Sahada yapılan çalışmalarla tespit edilen ikiyaşamlı türlerindan biri Semender (Salamandridae), üçü ise kurbağalardan (Bufonidae, Hylidae ve Ranidae) oluşmaktadır.
Sahada yapılan çalışmalarla 38 adet böcek türü tespit edilmiş olup bunlardan 3 adedi endemiktir. Ayrıca ilimizin önemli değerlerinden ve zenginliklerinden biri olan kelebeğin 25 adet türü tespit edilmiştir.
Kaynak Değerler
Sahada bulunan 19.yüzyıl başlarında bugünkü “Klaskur (Aralık) Yaylası”nın yakınlarındaki bir tepenin heyelan sonucu Klaskur (Aralık) Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş Karagöl ve yakın çevresinin içerdiği flora, fauna, üstün peyzaj özellikleri.
Kültürel Değerler
Tabiat parkının ana peyzaj değeri göl ve çevresindeki doğal yaşlı karışık ormanlardır. Gerek köy halkı ve gerekse alanı ziyaret eden bütün ziyaretçiler (turistler, kamu görevlileri ve özellikle sonbahar aylarında bölgenin büründüğü eşsiz renkleri fotoğraflamak isteyen fotoğraf dernekleri ve/veya fotoğrafçılar) göl kenarında piknik yapmak, yeme içme ve dinlenme faaliyetleri için özellikle göl ve çevresini kullanmakta ve zamanlarını bu alanda geçirmektedir.
Aralık, Atanoğlu ve Karşıköy köyleri sınırları içerisinde yer alan, gölü kuş bakışı gören ve yaz aylarında üç (3) aya yakın bir süre kullanılan Heba ve Aralık-Atanoğlu Yaylaları gelmektedir. Yaylacılık faaliyeti geleneksel yapıda devam etmektedir.
Rekreasyon İmkanları
Günübirlik alan ve göl çevresinde banklar, masalar ve kamelyalar bulunmaktadır. Göl çevresinde bulunan patikada yürüyüş yaparak göl çevresini gezme imkanı bulunmaktadır.