GENEL BİLGİLER
Gölyaka İlçesi Güzeldere Köyü mevkiinde yer almakta olup 22.76 hektarlık alanı kapsamaktadır. Mesire Yeri olarak 28.12.1993 yılında Tabiat Parkı olarak 11.07.2011 yılında tescil edilmiştir.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Tabiat Parkı alanında 25.08.2014 tarih ve 1406 sayılı Bakanlık Olur’u ile sınır revizyonu yapılmış olup alanı 22,76 ha’a çıkartılmıştır.
Güzeldere Tabiat Parkı Düzce’den 28, Gölyaka İlçesinden ise 16 km. uzaklıktadır.
FLORA BİLGİLERİ
Genel vejetasyon örtüsü yapraklı orman niteliğindedir. Hakim ağaç türü Kayın olup Gürgen, Meşe, Kestane ve Ihlamur türleri karışıma girmektedir. Tam kapalı olan şelale kısmında diri örtü ve mevcut flora olarak Orman Gülü, Sarmaşık Karayemiş, Sarmaşık Böğürtlen alt tabakada bulunmaktadır.
Kayın (Fagus sylvatica), Kestane (Castanea sativa), Meşe (Quercus spp.), Ihlamur (Tilia argentea), Dişbudak (Fraxsinus spp.), Ceviz (Juglans regia), Akçaağaç (Acerspp.), Kavak (Populus tremula), Söğüt (Saliz spp.), Göknar (Abies spp.), Sarıçam(Pinus sylvestris), Karaçam (Pinus nigra), Porsuk (Taxus spp.), Orman Gülü (Rhododendren spp.), Karayemiş (Prunus laurocerasus), Papaz Külahı (Euonymuslatifolius), Üvez (Sorbus spp.), Alıç (Crataegus spp.), Böğürtlen (Rubus caesius),Yabani çilek (Fragaria vesca), Kantaron otu (Hypericum perforatum), Arap Sümbülü (Muscari spp.), Siklamen (Cylamen spp.), Menekşe (Viola spp.), Kardelen (Galanthus spp.), çeşitli Eğrelti, Fiğ ve Burçak.
FAUNA BİLGİLERİ
Karasal Fauna: Düzce İlinde orman yapısının fazla olması doğal hayatta fauna bakımdan çeşitlilik arz etmektedir. Fauna çeşitliliğinde özellikle ormanlık alanda karaca, geyik, ayı, yaban domuzu, çakal, tilki, sansar, sincap gibi yaban hayatı ile karşılaşılmaktadır.
Sucul Fauna: Kanyonun yer aldığı derede alabalık türü vardır.
KAYNAK DEĞERLER
Elmacık Dağları'nın gürül gürül akan sularından biri Güzeldere Şelalesi Bıçkı Düzü mevkiinde yaklaşık 120 metre yükseklikteki kayalardan dökülürken bir şelaleye dönüşmektedir. Şelale, düzenlenen patika yol, merdivenler ve seyir terasları yardımıyla gezilebiliyor. Kışın beyaz yorganını örten, ilkbaharda ise ormangülleriyle canlanan Güzeldere'nin en görkemli zamanı sonbahar mevsimidir. Sonbaharın renk cümbüşüne dönüşen tonları bu nadide tabiat köşesini bir tabloya benzemektedir.
KÜLTÜREL DEĞERLER
Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından alanın giriş kısmında doğu tarafında tescil edilmiş kilise kalıntısı olduğu belirtilmektedir.
REKREASYON İMKANLARI
Piknik, yürüyüş, manzara seyri, çadır kampı, kır gazinosu, kır kahvesi, büfe v.s. alanda gerçekleştirilebilecek faaliyetlerdir.