Genel Bilgiler
2009 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilen Ulugöl, Ordu ilinin Gölköy İlçesinde yer almaktadır. Tabiat Parkı, Ordu il merkezine 74 km uzaklıkta olup yolun tamamı asfalt ile kaplıdır. Gölköy ilçe merkezine uzaklığı ise 9 km’dir. Havaalanından Tabiat Parkına olan mesafe 96.2 km olup yaklaşık 2 saat sürmektedir. Alan, ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, bisiklet turu, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemleme gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir.
Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, kamelya, büfe, çeşme otopark yer almaktadır. Ulugöl Tabiat Parkı kayın ağacının baskın olduğu gürgen, kızılağaç, fındık ve meşeden oluşan orman ekosistemiyle ziyaretçileri karşılamaktadır. Alana sucul yaşam anlamında en önemli katkıyı sunan doğal heyelan set gölü karakterindeki Ulugöl ve Çepekli Gölüdür. Gölün üzerinde Nilüfer, Su kamışı, Sazlar, Su mercimeği göle ahenk katmaktadır. Alanda; 12 adet kır evi mevcut olup aile boyu konaklamaya elverişlidir.
Flora Bilgileri
Küçük bir alan olmasına karşın habitat çeşitliliği bulunmaktadır. Sazlık bitkileri, sucul bitkiler, eğreltiler, çayır-mera alanı, seyrek ağaçlık alan, ormanlık alan olmak üzere tür zenginliği oldukça fazladır. Hakim orman tipi Kayın, gürgen, meşe, akçaaağaç, kızılağaç, üvez ; İbrelilerden ise Sarıçam ve porsuk gibi ağaçlar bulunmaktadır.
Fauna Bilgileri
Memelilerden Kurt-tilki-yabandomuzu-kirpi-sincap ve omurgasızlardan solucan-çekirge türleri- karınca türleri-eklembacaklılar-sinek türleri ve sülükler bulunmaktadır.
Kaynak Değerler
Sahanın ana kaynak değeri ormanlık alan, bitki örtüsü, Ulugöl ve çepekli göl ile bir bütünlük oluşturmasıdır. Ulugöl Tabiat Parkı içerisinde 3 adet heyelan set gölü bulunmaktadır. Birisi büyük diğer ikisi ise sazlık ile kaplı küçük yapıda göl vasfındadır. Göl manzarası eşsiz olup hafta sonlarında güzel vakit geçirmek için fırsat sunmaktadır. Değişik türlerde yaban hayvanları da bulunmaktadır.
Kültürel Değerler
Gölköy’ün bilinen eski adı, Habsamana'dır. İlçe kasaba XVII. YY'da bugünkü yerini aldı. İlçe bugünkü adını içinde bulunan göl ve ilçeyi ikiye ayıran Gölköy Irmağı'ndan almıştır. Bu ırmak Bolaman Deresi’nin yukarı kollarından birisidir. Gölköy’ün yerleşim tarihi oldukça eskiye dayanır. M.Ö. II. YY' da Kızılırmak yayı içinde yaşayan Hititler ile çağdaş olan ve kuzeyden komşuları olan Kaşkarlar ile Ordu ili tarihi başlar. Kaşkarlar'ın yerleşim yerleri kesin olarak bilinmemekle birlikte Kastamonu ve Ordu yayı içerisindeki bölümde yaşadıkları bilinmektedir. Bu topluluk yarı yerleşik bir hayat yaşamaktaydı.
Rekreasyon İmkanları
Alanda temiz hava, sessizlik, doğanın görsel çekiciliği vb. nedenlerle tercih edilmektedir. Özellikle orman, dağ ve su peyzajlarının hakim olduğu kırsal rekreasyon alanlarında yer alan günübirlik kullanım ve çadırlı kamp alanları; dağcılık, avcılık, su sporları, doğa araştırması vb. aktiviteler için yoğun olarak kullanılmakta ve genellikle ekonomik açıdan sorunlu kent halkına maliyeti düşük rekreasyonel aktiviteler olanağı tanıyan hizmetler sunmaktadır. Ayrıca alanda fotoğrafçılık, fauna-flora gözlemciliği, doğa yürüyüşü, bisiklet sporu, konaklama imkanları bulunmaktadır.