Genel Bilgiler
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tekirdağ Şube Müdürlüğü’ne bağlı ve Tekirdağ İli, Saray İlçesi mülki hudutları içerisinde yer alan Çamlıkoy Tabiat Parkı; 45,1 Ha. büyüklüğünde özellikle deniz kıyısında olması itibarıyla yaz turizmine uygun plajı ve günübirlik kullanıma uygun yerleri bulunan orman parçasıdır.
Flora Bilgileri
Çamlıkoy Tabiat Parkı’nın yaklaşık 10 km güneydoğusunda bulunan Çilingoz’ da, İ.Ü.Orman Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. Hakan Altınçekiç tarafından yapılmış, “Çilingoz Koyu (Trakya) Peyzaj Planlaması Amacına Yönelik Bitki Materyalinin Saptanması” (1996) başlıklı bir çalışma bulunmaktadır. Çilingoz, jeolojik yapı, toprak, iklim v.b. yönleriyle ve coğrafi yakınlığıyla Çamlıkoy Tabiat Parkı ile benzer özellikler göstermektedir. Hakan Altınçekiç tarafından yapılan çalışma ve planlama alanında yapılan incelemelerde; sapsız meşe (Quercus petreassp.iberica), Macar meşesi (Quercus frainetto), Adi Gürgen (Carpinusbetulus), Dişbudak (Fraxinusexcelsior) ve Çınar (Platanusorientalis), Dağ karaağacı (Ulmusglabra.), Kızılağaç (Alnusglutinosasubsp.), türleri doğal vejetasyonun hakim ağaç türleri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca nadir olarak Akçaağaç (Acer campestre) üst tabakada yer almaktadır. Ortatabakada ise ağaççık ve çalı formunda, Yabani Elma (Malus silvestris), Ahlat (Pyrusalaegrifolia), Yabani erik (Prunus), Alıç (Crataegusmonogyna), Kızılcık (Cornus sp.)ile birlikte Rosacae türlerinden böğürtlen (Rubus), kuşburnu (Rosacanina), defne (Laurusnobilis), tavşan memesi (Ruscusaculeatus), Eğrelti (Pteridiumaquilinum) türleri de bulunmaktadır. Alt örtüde ise, Laden (cistus) türleri, üçgüller (Trifolium) cinsinden Baklagiller (Legumiosaeler) ve Lolium cinsi çayır otları ile su kenarlarında bazı sucul bitkilere rastlanmıştır. Hakan Altınçekiç’in çalışmasında yörede 52 familyaya ait, 149 cins ile 163 tür ve alt tür tespit edilmiştir. Çamlıkoy Tabiat Parkı’nda bulunan bitkiler, yöre koşullarına öylesine uyum sağlamışlardır ki, uzun yıllardan bu yana, varlıklarını ve gelişimlerini sürdürmüşlerdir. Bunun kanıtı olarak alanın kuzeyindeki karaçam (Pinusnigra Arnold subsp. Pallasiana var. Pallasiana)meşçeresi gösterilebilir. Sözkonusumeşçere tersiyer sonu bitki örtüsünün günümüze ulaşan canlı bir örneğidir. Tersiyer sonlarından bu güne kadar geçen, jeolojik ve iklimsel etkilere uyum sağlayarak, yaşamlarını sürdürdüklerini göstermektedir. Bu görüş alanda bulunan diğer odunsu ve otsu bitkiler için de geçerlidir.
Fauna Bilgileri
Çamlıkoy Tabiat Parkındaki Planlama Alanı’nda ve çevresindeki hayvan varlığı, memeliler, kuşlar ve balıklar olmak üzere üç bölümde toplanabilir.
Memeliler; tilki, gelincik, ağaç sansarı, porsuk, kurt, çakal, sincap, tavşan, kirpi, geyik, karaca, yaban domuzu, yunustur.
Kuşlar; yeşilbaş, bıldırcın, çulluk, üveyik, karabatak, leylek, atmaca, puhu, ağaçkakan, bülbül, karatavuk, ispinoz, saka, çil keklik ve saksağan gibi türlerdir.
Balıklar ise; barbunya, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç, palamut, vatoz gibi denizde yaşayan balıklarla; derelerde de alabalık, sazan ve tatlı su kefalı gibi türlere rastlanmaktadır.
Kaynak Değerler
Çamlıkoy Tabiat Parkı’nın en önemli kaynak değeri orman alanlarıdır. Tekirdağ İlinin Karadenize kıyısı olan tek alanıdır ve deniz turizmine uygunluğu dolayısıyla yüzme faaliyetinde bulunabilen çadırla konaklama yapılabilecek, gelen ziyaretçilerin doğayla başbaşa kalarak hoşça vakit geçirebileceği ilgi çekici bir alandır.
Kültürel Değerler
Çamlıkoy Tabiat Parkı sınırları içerisinde yerleşim alanı bulunmamaktadır. Alan Tekirdağ’ın Karadeniz’e açılan yegâne kıyı şeridi olması sebebiyle önem arz etmektedir.
Tekirdağ ili Saray ilçesinin nüfusu incelendiğinde, kent nüfusunun sürekli artış gösterdiği görülmekte ve rekreasyon alanlarına ihtiyaç artmaktadır.
Rekreasyon İmkanları
Çamlıkoy Tabiat Parkı’nın içinde bulunduğu Saray İlçesi rekreasyonel ihtiyaçları gün geçtikçe artan gelişmekte olan bir ilçedir. Çamlıkoy Tabiat Parkı, orman alanı ve kumsalı ile özellikle yaz aylarında rekreasyonel ve turizm faaliyetlerine yoğun şekilde olanak veren bir alandır. Alan, ulaşım olanaklarının gelişmişliği, mevcut tesisleri, elektrik ve su gibi altyapı hizmetlerinin var oluşu gibi nedenlerle rekreasyon potansiyeli olan bir sahadır. Ayrıca sahanın Midye (Kıyıköy) ve Çilingoz Tabiat Parkı gibi benzer kaynak değerlere sahip alanlara yakın olması önemli bir avantaj olarak değerlendirilmektedir. Alandaki ekolojik durumun bu denli güzel olması doğasever fotoğrafçılar için de ilgi çekmektedir. İstanbul’un en önemli mesire alanlarının bu bölgede olması nedeniyle günübirlik rekreasyon etkinliklerinin yanı sıra, sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetleri de yapılmaktadır.
Bu konumu ve sahip olduğu kaynak değerleri ile Tabiat Parkı, piknik yapma, bungalov tipi yapılarda konaklama, manzara seyir, yürüyüş, koşu ve su sporları vb. faaliyetler, Tabiat Parkı içinde kontrollü bir şekilde yapılabilecek faaliyetlerdir.