Genel Bilgiler
Örenönü Tabiat Parkı’nın bulunduğu 11,78 ha büyüklüğündeki alan taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlık Makamı'nın 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı Olur'ları ile Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir.
Flora Bilgileri
Tabiat Parkı’nın genelinde baskın olarak akarsu kenarı doğal kavak ormanları bulunmaktadır. Bu doğal kavak ormanlarının yanı sıra alanın orta bölümünde plantasyonlar yoluyla oluşturulmuş kavaklık ekim alanları da ilgili yapıya iştirak etmektedir. Öte yandan alanın kuzey sınırlarını oluşturan karayolunun kenarı boyunca görülen bozkır yapısı ile alanın kuzeybatı ucunda gözlenen az yoğunluktaki İspir Meşesi – Lübnan Meşesi toplulukları da korunan alandaki karasal ekosistem yapısıdır.
Fauna Bilgileri
Örenönü Tabiat Parkı için gerçekleştirilen arazi ve literatür çalışmaları omurgalı hayvanlar esas alınarak tamamlanmıştır. Omurgalılara ait çalışmalar Amphibia (Kurbağalar), Reptilia (Sürüngenler), Aves (Kuşlar) ve Mammalia (Memeliler) olmak üzere dört sınıftır (Classis). Bu sınıfların haricinde Pülümür Çayı’nda varlığı bilinen Epenez balığı ve Çay balığının yanı sıra Kırmızı Benekli Alabalık (Salmo trutta macrostigma) ise ülkemize özgü bir endemik balık türü olup, önem arz eden doğal değerlerimizden bir diğerini teşkil etmektedir.
Kaynak Değerler
Kabak Plantasyon Ormanları, Pülümür Çayı, Sümbül, Alüvyal topraklar bölgenin başlıca kaynak değerlerini oluşturur.
Kültürel Değerler
Tunceli’de sosyal ve kültürel yaşamın şekillenmesinde, yörenin tarihsel ve toplumsal evrimine bağlı gelişmeler ile doğa koşullarına bağlı ekonomik faaliyetler belirleyici olmuştur.
Bölgede tarım topraklarının kısıtlı olması nedeniyle hayvancılığın daha çok gelişmesi, yazın yaylalara çıkıp, kışın köye dönmek biçiminde göçebe bir yaşamı da beraberinde getirmiştir. Hayvancılık, yörede geleneksel el sanatları arasında halı, kilim ve el sanatlarının gelişmesinde etkin rol oynamıştır.
İlk yerleşim yerleri Munzur Vadisi ve Pülümür Çayı olmuştur.
Rekreasyon İmkanları
Bölge; doğa yürüyüşleri , yaban hayatı gözlemciliği, çadırlı kampçılık, yüzme gibi etkinlikler için elverişlidir.